Студопедия — Джерела. Поняття й терміни: баналітет, булла, гофтаг, земський мир, з’їзд курфюрстів, “Золота булла”, імперський суд
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Джерела. Поняття й терміни: баналітет, булла, гофтаг, земський мир, з’їзд курфюрстів, “Золота булла”, імперський суд






Саксонське зерцало

Поняття й терміни: баналітет, булла, гофтаг, земський мир, з’їзд курфюрстів, “Золота булла”, імперський суд, конкордат, курфюрст, ландтаг, лен, маркграф, рельєф, рента, Саксонське зерцало, суд присяжних, чинш, чиншовики, шефен.

Казуси

1. Король у визначений термін викликав на військову службу марк­графа Бранденбурзького, але останній на виклик не відреагував і на слу­жбу не з’явився. Прокоментуйте ситуацію. Якими будуть наслідки такого вчинку для маркграфа?

 

2. Макс побив Фрідріха, але не до крові. Визначте міру покарання Ма­кса з урахуванням того, що Фрідріх належав до шефенів. Прокоментуйте ситуацію.

 

3. Під час річкового паводку на земельну ділянку Роберта викинуто човен з різьбленою кормою. Власник човна Еріх, у пошуках зниклого човна, звернувся із запитом і до Роберта. Але Роберт відповів, що не бачив. Знахідку з часом було виявлено на земельній ділянці Роберта. Прокоментуйте ситуацію. На яке покарання заслуговує останній?

 

4. Учитель Алкуїн за непослух учня на уроці, рукою вдарив й розбив йому губу. Прокоментуйте ситуацію. Чи буде нести Алкуїн відповідальність за свої дії? Відповідь аргументуйте.

 

5. Конрад випадково виявив викрадений у нього пів року назад фаетон у Курта, звернувши увагу на особливі деталі його речі. Прокоментуйте ситуацію. Як розв’язати цю суперечку за Саксонським зерцалом?

 

6. Після смерті Курта Шмідта, залишилися: Кетрін – удова, два дорослих сини Андрес і Гелів, які разом зі своїми сім’ями проживали окремо, незаміжня сестра Марта, яка проживала в батьківському будинку разом з матір’ю. Прокоментуйте ситуацію. Згідно, Саксонського зерцала, як провести поділ майна.

 

7. Еріх відмовився сплатити податок за переїзд своєї підводи на мона­стирському поромі. Визначте міру покарання для Еріха. Прокоментуйте ситуацію.

 

8. Саксонець Гунтер, який належав до шефенського стану, помер, не залишивши заповіту. Визначте коло нащадків серед нижчезазначених рід­них: позашлюбний брат, вдова, дочка, син, троє онуків від померлого сина, при цьому один з онуків глухий від народження. Прокоментуйте ситуацію. Яку частку отримає кожен?

 

9. Ернеста запідозрено в крадіжці, за що було покарано. Через деякий час його звинуватили в розбої, але прямих свідків не було. Свою непричет­ність до злочину він зажадав підтвердити присягою. Прокоментуйте ситуацію. Чи міг Ернест так до­водити свою правоту?

 

10. Альфред правомірно викликав на поєдинок Генріха, але останній відмовився прийняти виклик. Прокоментуйте ситуацію. Якими будуть наслідки відмови від поєдинку для Генріха?

 

11. Пітер сховав принесену в його будинок Вільгельмом шубу, яку той украв, про що було сказано. Прокоментуйте ситуацію. Як кваліфікувати дії Пітера?

 

12. Після смерті Пітера між його синами розгорівся спір за спадок. Старший Несо наполягав, що він за правилами майорату є єдиним спадкоємцем. Менший його брат не визнава цього і посилався до норм діючого права. Прокоментуйте ситуацію. Як би Ви вирішили спір за Саксонським зерцалом?

 

13. Керхерт передав річ на збереження Найлу. Але останній маючи матеріальні проблеми, вирішив передану йому на зберігання річ вигідно продати. Керхерту було заявлено про крадіжку речі, і готовність відшкодувати її вартість. Але Керхерт випадково впізнав свою річ у Ганса, який сказав, що придбав її на базарі. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішити справу за Саксонським зерцалом?

 

14. Коль був присутнім на двох судових засіданнях на яких розглядалися справи про крадіжку майна й убивство особи й не зміг збагнути, чому суддя виніс за крадіжку більш суворе покарання, аніж за вбивство. Злочинець за вбивство іншої особи отримав покарання у вигляді матеріального відшкодування збитків родичам, а крадій побиття палками – 500 ударів, що рівноцінно смерті. Прокоментуйте ситуацію. Про яке явище в кримінальному праві за Саксонським зерцалом йде мова?

 

15. Карл, який належав до князівського роду, з метою сприяння розвитку товарно-грошових відносин на власній території, організував випуск і увів в обіходь монети. Прокоментуйте ситуацію. Дайте оцінку діям князя Карла з точки зору Саксонського зерцала.

 

16. Між Генріхом і Кольтом, які мали статус лицарів, виникла майнова суперечка, яку вирішили розв’язати звернувшись з позовом до суду. Але рішенням суду ні Генріх, ні Кольт не були задоволені й вирішили вдатися до силового розв’язання проблеми: хто переможе у двобої той і виграє справу. Як Ви оцінити вчинок лицарів за Саксонським зерцалом?

 

17. У сеньйоральному суді графства Майнц до суду звернувся Кай з обвинуваченням проти свійської тварини – свині, яка належала Мартіну. У позові значилося, що свиня покусала його тримісячну дитину. Суддя прийняв справу до провадження і наказав тварину взяти під арешт. Суд завершився винесенням вироку – повісити свиню, як таку що винна в нанесенні тілесних ушкоджень дитині Кая. Кат виконав вирок суду, підвісивши свиню за задні ноги. Прокоментуйте судову справу в контексті середньовічного судового провадження.

 

18. Лютер, поспішаючи на ярмарок, вирішив скоротити шлях і направив коней з повозкою через оброблене чуже поле. Власник поля Вінтер подав позов проти Лютера за нанесення збитків його майну. Лютер зауважив, що засіяне поле ще не дало сходів, отже, збитків як таких і не було. Прокоментуйте ситуацію. Як би Ви вирішили справу за Саксонським зерцалом?

 

19. Шефен Люцен рано вранці зібрав яблука з дерева Кейста, гілля якого звисали через огорожу на його присадибну ділянку, відніс на базар і продав. На другий день староста, до якого зі скаргою за крадіжку плодів звернувся Кейст, виніс рішення про покарання Люцена п’ятьма ударами палицею й сплатити Кейсту один шилінг штрафу (саме в стільки були оцінені вкрадені Люценом яблука). Прокоментуйте ситуацію. Чи правомірні дії старости згідно Саксонському зерцалу?

Питання для самоконтролю

1. Які риси середньовічного права відображено в Саксонському зерцалі?

2. Які саме категорії населення підпадали під дію Земського права, а які – Ленного права?

3. Чи був чиншовик кріпосним?

4. Чим можна пояснити відсутність у Саксонському зерцалі інституту запо­віту?

5. Хто такі «частковики» у спадкових відносинах?

6. Чи була можливою ситуація, коли одна й та сама особа була васалом де­кількох сеньйорів?

7. Які категорії населення перебували під захистом короля?

8. Що таке “земський мир”?

9. Яке значення мав поєдинок у судовому процесі? Які категорії насе­лення не мали права на поєдинок?

10. Які загальноправові принципи відображено в Саксонському зерцалі?

 

Семінар 13-14. Кароліна

(Carolina)

План

1. Причини й передумови кодифікації правових норм у сфері кримінальних відносин Німеччини в XVI ст. і прийняття (санкціонування, правозакріплення) Кароліни як єдиного загальноімперського законодавства у сфері кримінального права й процесу

2. Загальна характеристика Кароліни: джерела (форма), струк­тура, особливості юридичної техніки, систематизація, особливості, принципи

3. Загальні поняття й положення доктрини кримінального права за Кароліною

4. Суб’єкти й об’єкти кримінально-правових відносин

5. Система, класифікація злочинів за Кароліною

6. Система покарань за Кароліною

7. Кримінальний судовий процес: дізнання; загальне розслідування; спеціальне розслідування







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 651. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия