Студопедия — Процесуальні відносини
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Процесуальні відносини






а) судовий процес, або судочинство (чинити суд) свідчив про дієвість і авторитет писаного права. Адже від того як буде розв’язано суперечку чи покараним чи не покараним буде злочинець залежав правопорядок і закон­ність у суспільстві. Суд був тою суспільною інституцією, яку держава взяла під свою безпосередню опіку з моменту власної організації. Адже основне призначення і суду і держави – вирішити конфлікт і, таким чином, утримати суспільство у відповідному режимі безпеки;

б) порядок судового процесу історично визначив коло питань: види судів; досудові відносини; підстави судового розгляду; види і форми судо­вого процесу; учасники (суб’єкти) судового процесу; стадії судового про­цесу; докази та доказування; вирок; оскарження; процесуальні документи, процесуальні строки.

По-шосте,виступ курсанта (студента) на семінарському занятті перед аудиторією – вільне володіння самостійно підготовле­ним матеріалом за певним питанням, який подається в усній формі. Під час виступу курсант (студент) може скористатися своїм конспектом, який до­помагає зберегти логіку виступу. Відповідь прочитана за конспектом без усвідомлення змісту сказаного (що легко перевіярється додатковим запитанням) не є підставою для оцінки відповіді, або оцінка не виправдає сподівань.На семі­нарських заняттях з дисципліни Історія держави і права за­рубіжних країн курсант (студент) має вчитися вільно володіти й оперу­вати поняттями і категоріями з державно-правової проблематики.

Рекомендованими для підготовки є такі навчальні видання:

 

1. Страхов М.М. Історія держави й права зарубіжних країн: Підруч. для студ. юрид. спец. вищ. навч. закл. – 2-ге вид., перероб. та доп. – К.: Ін–Юре, 2003.

2. Всемирная история государства и права: Энциклопедический словар / Под ред. А.В. Крутских. – М., 2001.

3. Омельченко О.А. Всеобщая история государства и права: Учебник. В 2 т. – Изд. 3-е, испр. – М.: Остожье, 2000.

4. История государства и права зарубежных стран: Учебник для вузов: В 2 ч. / Под общей ред. проф. Н.А. Крашенинниковой и проф. О.А. Жидкова. – М., 1997 – 1998.

5. Федоров К.Г. Історія держави і права зарубіжних країн: Навч. посіб. – К.: Вища школа, 1994.

 

2. ТЕМАТИКА СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

 

МОДУЛЬ 1. ПРАВО І ДЕРЖАВА ДАВНЬОГО СХОДУ

 

Семінар 1-3. Закони царя Хаммурапі

(Кодекс Хаммурапі)

План

1. Причини формування “писаного” (формально-визначеного) права й перед­умови прийняття (санкціонування) Законів царя Хаммурапі (“закон­ника”, “судебника”)

2. Загальна характеристика “законника” (“судебника”): джерела (форма), структура, спосіб викладу (особливості юридичної техніки) норм (правил поведінки), систематизація, особливості, принципи

3. Суб’єкти (правовий статус) і об’єкти права за “законником”

4. Відносини власності за “законником”. “Ілк”

5. Зобов’язальні відносини за “законником”

6. Родинно-сімейні відносини за “законником”

7. Спадкові відносини за “законником”

8. Злочини за “законником”

9. Покарання за “законником”

10. Суд і судовий процес за “законником”

Джерела

Закони царя Хаммурапi

Поняття й терміни:авілум, авторитаризм, баїрум, відповідач, влас­ність, володіння, делікт, джерела права, дого­вір, докази, Закони царя Хам­мурапі, заповіт, звичай, звичаєве право, злочин, зобов’язання, ілк, кудур, композиція, користування, лугаль, мушкенум, об’єкт права, ордалій, пар­цел, патріархальне рабство, парцелярне господарство, податок, позивач, покарання, власність, принципи права, рабіанум, редум, родина, розпо­рядження, санкція, селянська община, спадок, суб’єкт права, суд, судовий процес, східна деспотія, таліон, тамкар, форма права, шакканакум, шамма­лум, шлюб.

Казуси

1. Редум Бамар-Сін, після втечі з дворічного полону, з’ясував, що його іл­ком володіє інший редум. Чи може Бамар-Сін претендувати на повернення свого ілку за судебником Хаммурапі?

 

2. Амхат дав у борг Бамашу-Магіру 5 талантів[1] зерна. Оскільки, останній не мав можливості повернув вчасно борг, то Амхат самовільно взяв зерно з комори Ба­маша-Магіра. Чи мало місце правопорушення, хто буде відпові­дачем, як вирішити цю суперечку за судебником Хаммурапi?

3. Дін-Гімар передав Ба-Мурі на збереження дві коштовні вази із золота. Останній помістив їх у спеціально обладнану комору для зберігання. Під час нападу розбійників на будинок Ба-Мурі золоті вази було викрадено, разом з іншими речами, що належали госплодарю. Дін-Гімар подав позов про відшкодування збитків. Як розв’язати цю суперечку за судебником Хаммурапi?

 

4. Амхат узяв у борг у Біштара 10 мін[2]. Для забезпечення боргового зо­бов’язання Амхат залишив у заставу раба, який, будучи в Біштара, перед­часно помер. На цій підставі Амхат вважав погашеним своє зо­бов'язання перед Біштаром. Однак Біштар із цим не погодився й звернувся до суду. Як вирішити цей казус за судебником Хаммурапi?

 

5. Редум Агіра потрапив у полон. Після п’ятирічного перебування в раб­стві його викупив Вагіра й привіз на батьківщину. Вагіра зажадав від Агіра відшкодування витрат, яких зазнав. Останній, посилаючись на те, що через непередбаченість долі втратив свій “ілк”, відмовився відшкодовувати збит­ки Вагіра. Як вирі­шити цю суперечку за судебником Хаммурапi?

 

6. Бен-Ладен орендував будинок Бін-Магіра за 50 сиклів на місяць стро­ком на один рік. За договором Бен-ладен сплатив Бін-Магіру 10 мін. Але піс­ля 10 місяців договору найму Бін-магір зажадав, щоб Бен-ладен виїхав з будинку й готовий повернути 2 міни сплачені наперед. Чи правомірні дії Бін-магіра за судебником Хаммурапi?

 

7. Мар-Амурі взяв у борг 20 талантів зерна в Ішпід-Іштара для посіву. За договором Мар-Амурі має повернути із зібраного врожаю 40 талантів зер­на. Чи відповідають умови договору нормам судебника Хаммурапі?

 

8. Редум Арад-Мамаш звільнившись з полону, в якому перебував більше двох років, повернув­ся додому. Але з’ясувалося, що дружина Арад-Ма­маша одружилася з іншим чоловіком і вже має від нього дитину. Майно, надане Арад-Мамашу за військову службу, передано іншому редуму. Чи може претендувати Арад-Ма­маш на повернення майна й дружини за су­дебником Хаммурапі?

 

9. Шам-Хат узяв в оренду сад фінікових пальм на пів року за 2 драхми на місяць. Не маючи достатньо грошей, Ша­м-Хат запропонував віддати борг урожаю фініків. Чи буде правомірною така форма повернення боргу за су­дебником Хаммурапі?

 

10. Ілум-Бані стверджує, що сусід украв у нього одну вівцю. Інші сусіди з’ясували, що Ілум-Бані, перебуваючи в нетверезому стані, про­дав вівцю невідомому чоловіку. Як би Ви кваліфікували цю ситуацію за судебником Хаммурапі?

 

11. Мар-Амурі орендував пару волів у Сін-Ана для роботи на своєму полі. Під час польових робіт на одного вола напав лев і загриз. Сін-Ана вимагає повернення во­лів або сплати вартість загиблого вола. Мар-Амурі зауважив, що він не винуватий у загибелі вола, щосили намагався відігнати звіра, пошкодив руку. Як вирішити суперечку за законником Хаммурапі?

 

12. Після смерті Арад-Сіна, четверо його повнолітніх дітей Бамаш і Ві­лума від законної дружини й Гіштар і Ділума від рабині-налож­ниці не змог­ли поділити майно батька без судового втручання. Бамаш вважав, що він є єдиним спадкоємцем. Йому заперечував Гіштар. Ділума вважала, що поділ має відбутися на шість рівних долей (ураховуючи матерів-удів по­мерлого), а Вілума підтримала позицію Бамаша. Як розв’язати цю супе­речку за судебником Хаммурапi?

 

13. У Сіни-Іштара було три сини: двоє від шлюбу з жінкою яка принесла багатий посаг і надовго забезпечила матеріальні статки сім’ї, але досить рано померла й один син від жінки-рабині. Під час пологів четвертої ди­тини дружина Сіна-Іштара померла так і не народивши. Після смерті са­мого батька між повнолітніми синами розгорілася суперечка за спадок. Як вирішити суперечку за судебником Хаммурапі?

 

14. Сін-Магір здійснював перевезення товару з Єгипту до Вавилону в інтересах тамкара Вір-Багіра. Уночі на Сін-Магіра вчинено напад, а товар викрадено. Як Сін-Магір може захистити свою непричетність до зник­нення товару перед тамкаром за судебником Хаммурапі?

 

15. Злочинця, який викрав у авілума Магіра-Сін двох волів, суд зо­бов’язав сплатити штраф Магіру-Сін у сумі 3000 мін. Відомо, що ринкова ціна одного вола рівна 5 талантам. Чи правильно встановлена сума штрафу? Що очікувало злочинця-крадія у випадку відсутності необхідної суми для сплати штрафу?

 

16. У Магіра-Сін і Бамара-Білуш були викрадені воли, зокрема, у Ма­гара-Сін – два воли, у Бамара-Білуш – чотири воли. Злочинця-крадія суд зобов’язав сплати штраф: Магіру-Сін – 9000 мін, а Бамару-Білушу – 6000 мін. Відомо, що ринкова ціна одного вола рівна 18000 сиклів. Чи пра­вильно визначена сума штрафу за судебником Хаммурапі?

 

17. Воїн Балму-Намхе вступив на військову службу редумом і отримав ілк у 2 бури[3] землі. Під час служби Балму-Намхе при 10 свідках купив раба за 15 сиклів. Через декілька днів у раба трапився епілептичний струс і Бал­му-Намхе зажадав розторгнути договір купівлі-продажу. Чи є звернення Балму-Намхе правомірним за судебником Хаммурапі?

 

18. Редум Балму-Намхе отримав у лихваря Нінтена позику у 10 мін під 39 % річних. Під час військового походу Балму-Намхе потрапляє в полон. Для виплати боргу дружина Балму-Намхе терміново продає одного вола, отриманих свого часу її чоловіком від царя за службу. Виручених коштів бракує для покриття всього боргу. Нінтен примусив дружину віддати дру­гого вола й половину голів з отари вівців з тим щоб повністю розрахува­тися за позикою. Прокоментуйте ситуацію й дайте правову оцінку діям усіх учасників за судебником Хаммурапі.

 

19. Для сплати боргу дружина редума Балму-Намхе, який потрапив до полону, віддала Нінтену половину купленого поля (Балму-Намхе придбав на гроші, накопичені за час військової служби), а для відпрацювання від­сотків за боргом віддала свого сина в якості раба до господарства Нінтена. Через три роки Балму-Намхе тікає з полону й повертається додому. Не­гайно вимагає від Нінтена відпустити свого сина й повернути поле, яке отримав в якості ілку. Нінтен відмовився виконати вимоги воїна, аргумен­туючи тим, що відсотки за боргом ще не відпрацьовані, а поле, дане царем за службу отримав інший воїн, який уже три роки несе службу. Як розв’язати цю справу за судебником Хаммурапі?

 

20. Дружина редума Балму-Намхе, який потрапив до полону, відмови­лася сплачувати борги свого чоловіка перед Нінтеном. Не маючи можли­вості втримувати дітей, вийшла заміж за раба Бін-Гана. Нінтен почав вима­гати від господаря раба взяти на себе зобов’язання за виплатою боргу. Як розв’язати цю справу за судебником Хаммурапі?

 

21. Дружина-рабиня народила Нінтену двох синів, яких він визнав сво­їми й виховував разом з іншим сином від законної дружини. Після смерті Нінтена діти дружини вимагали своєї долі спадку. Син від законної дру­жини заявив, що діти від рабині не можуть розраховувати на спадок. На додачу зауважив, що вони можуть бути повернуті в рабство, якщо будуть продовжувати наполягати на своєму. Між синами трапилася суперечка, у ході якої сину законної дружини було зламано руку. Як вирішити спірну ситуацію за судебником Хаммурапі?

 

22. Авілум Балму-Камха взявся допомогти обробити поле своєму сусіду Ілум-Бані який тяжко занедужав. Зерно, яке було в Ілум-Бані для посіву Балму-Камха продав, а купив зерно більш низької якості яке й використав для посіву. Решту виручених грошей присвоїв собі. Окрім цього, Балму-Камха не привертаючи уваги домочадців, продавав корм для худоби із за­пасів Ілум-Бані, а на виручені гроші дозволяв собі пригощати знайомих у корчмі, натякаючи на свою вдалу “підприємницьку” діяльність. Чутки про крадіжку дійшли Ілум-Бані. Яке рішення може винести суд за судебником Хаммурапі?

 

23. Між Мар-Амурімом і Імчур-Даму в розважальному закладі трапи­лася суперечка, яка переросла в бійку. Мар-Амурім, який вирізнявся фі­зичною силою, окрім численних травм, нанесених супернику, примудрився виколоти йому око й зламати ліву руку. Вибито було зуби Курді-Іштару, який намагався зупинити бійку. На наступний день Мару-Амурім, Імчур-Даму, Курді-Іштар звернулися до суду. Як має бути вирішена справа, якщо суддя ні в чому не порушить норми Законів Хаммурапі?

 

24. Ласі-Доносор у 1729 р. до н. е. віддав шлюбний дарунок (завдаток) своєму майбутньому тестю. Але через місяць батько дівчини заявив, що не погоджується на шлюб своєї доньки з Ласі-Доносором і завдаток повер­тати не збирається, тому що на момент його отримання він був не проти шлюбу, але з часом передумав. Ласі-Доносор подав позов до суду. Яке рі­шення може прийняти суд за судебником Хаммурапі?

 

25. У 1701 р. до н.е. на замовлення тамкара Ман-Ума був побудований корабель. Не пройшло й року експлуатації, корабель затонув разом з това­ром. Ман-Ума звернувся до кораблебудівників з претензією відшкодування вартості корабля й товару. Яке рішення може прийняти суд, якщо буде по­зов від позивача й відповідача за судебником Хаммурапі?

Питання для самоконтролю

1. Які інститути додержавного права збереглися в судебнику?

2. Які джерела права, крім звичаєвого права, визначили Зако­ни царя Хам­мурапi?

3. У чому відмінність правового становища авілума від мушкенума за судеб­ником?

4. Яку систему внутрішньої структури Законів царя Хаммурапі було заді­яне законодавцем?

5. Назвіть види зобов’язань за Законами царя Хаммурапi?

6. Як впливав шлюб з рабом на статус вільної жінки і навпаки?

7. Чому Закони царя Хаммурапi не регулюють земельні та майнові відно­сини сільської общини?

8. На прикладі майна “ілк” визначте, яка тенденція розвитку була характер­ною для майнових відносин?

9. З якої причини в судебнику було обмежено боргове рабство?

10. Що таке таліон?

11. Наведіть приклади дзеркального і символічного талі­ону за Законами царя Хаммурапі.

12. Хто такі тамкари?

13. Що таке ордалії?

14. З якої причини суддям, які допустили порушення правосуддя, заборо­ня­лося займатися суддівською практикою на майбутнє?

15. Який спосіб викладу норм був використаний у Законах царя Хам­мурапi?

 

Семінар 4-5. Закони Ману

(Manusmrti; Mānava dharma çāstra)

План

1. Система права Стародавньої Індії

2. Загальна характеристика Законів Ману: джерела (форма), структура, спосіб викладу (особливості юридичної техніки) норм (правил поведінки), систематизація, принципи

3. Суб’єкти (правовий статус) і об’єкти права за Законами Ману. Варнова система

4. Відносини власності за Законами Ману. Речі

5. Зобов’язальні відносини за Законами Ману

6. Родинно-сімейні за Законами Ману

7. Спадкові відносини за Законами Ману

8. Злочини за Законами Ману

9. Покарання за Законами Ману

10. Суд і судовий процес за Законами Ману

 







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 903. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия