Студопедия — ОПОРНА СХЕМА ЗАНЯТТЯ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ОПОРНА СХЕМА ЗАНЯТТЯ






 
 


Педагогічні задачі

Задача №1

Молода вчителька української літератури працювала у 8-А з п’ятого класу. Учні її дуже любили і поважали. Проте у восьмому класі стосунки вчителя та учнів почали погіршуватися, постійно виникали непорозуміння і навіть конфлікти. Вчителька скаржилася класному керівникові та батькам, що учні стали гіршими, що вони дуже змінилися порівняно з 5-им класом і з ними стало важко працювати.

Проаналізуйте ситуацію, що склалася у класі. На які принципи виховання слід спиратися вчителю, щоб розв’язати дану проблему?

Задача №2

Олена К. постійно порушувала встановлений у школі порядок. Виправдовувалась, обманювала. Але у неї було одне постійне захоплення - любила і вміла в’язати. На цьому педагог і побудував її перевиховання. Олені було доручено організувати у школі гурток в’язання. Дорученням вона пишалася, почувала себе в дитячому колективі і вагоміше, і помітніше. А це зобов’язувало її до кращої поведінки.

Чому дії вчителя дали позитивний результат? Обгрунтуйте сутність принципу "опора на позитивне”?

Задача №3

У старших класах однієї зі шкіл класними керівниками було проведене анкетування щодо визначення ідеалу молодих людей. Результати опитування засвідчили, що значна частина старшокласників (70%) втратили свої ідеали. Разом з тим, на питання "Ваш улюблений герой, взірець, ідеал?", вони назвали героїв телесеріалів (35%), сильну особистість американізованого типу (30%), героїв мультфільмів (20%), героїв літературних творів (10%). Старшокласники, водночас, зазначили, що духовних і моральних якостей їм допомагають набути батьки, родичі, друзі, вчителі. Отримані тенденції співпадають з результатами наукових досліджень.

Розкрийте суперечності морального виховання старшокласників і пов'язані з ними недоліки у їх духовному розвитку. Назвіть доцільні методи і прийоми морального виховання щодо формування гуманістичного ідеалу юнацтва.

Задача №4

На зборах батьків учнів 4-го класу класний керівник, вчителька української мови та літератури, говорила про те, що сім'я - це природне і найбільш стійке утворення суспільства, яке втілює в собі найважливіші ознаки свого народу. Її підтримала мати Романа В. «Українська родина,-сказала вона, - має пильно зберігати українську мову, традиції, своєрідність, національність, працелюбність, честь і гідність українського народу». На що один з батьків відповів: «Немає ніякого національного виховання, потрібно виховувати просто порядну людину».

Проаналізуйте дану ситуацію. Які засоби національного виховання може застосовувати класний керівник у роботі з молодшими школярами? Запропонуйте методи та форми переконання батьків щодо необхідності національного виховання? Які педагогічні рекомендації можна надати батькам щодо патріотичного виховання їхніх дітей?

Задача №5

Вітя К. завдавав багато клопоту класному керівникові та класу. Одного разу класний керівник звернувся до нього з проханням розвідати, де можна зібрати металевий брухт, поміркувати,як це краще зробити, скомплектувати бригади. Підліток розпалився - його пропозиції були слушними, дії впевненими. За три години клас упорався із завданням і пocів перше місце. Коли від імені класу Віті оголосили подяку, всі стояли струнко. Потім почали аплодувати.

"У цей час я був зламаний. Захотілося робити добрі справи з усіма і для всіх”, - зізнався Віктор на випускному вечорі через три роки.

У чому секрет ycпixy класного керівника? Реалізація якого принципу виховання забезпечила результативність педагогічного впливу?

3.1.4. БЛОК ПРОФЕСІЙНО-ПЕДАГОГІЧНИХ УМІНЬ

(Самооцінка педагогічних умінь здійснюється за п’ятибальною шкалою оцінювання, див. с. 29)

ГНОСТИЧНІ ВМІННЯ

1. Вивчати i аналізувати психолого-педагогічну літературу, різні педагогічні концепції, підходи до процесу виховання.

2. Формулювати провідні цілі виховної роботи згідно із зростаючими вимогами суспільства i практичнимивимогами навчальних закладів.

3. Аналізувати педагогічну ситуацію i причини, що її викликають.

4. Виділяти та формулювати педагогічні, а також виховні завдання, що виникають у вигляді труднощів, протирічь у педагогічній діяльності (ситуації).

5. Вивчати, аналізувати індивідуальні, вікові, природні особливості своїх вихованців.

6. Правильно сприймати и аналізувати події життя вихованців, їх поведінку, мотиви та причини вчинків.

7. Складати обгрунтовані психолого-педагогічні характеристики класу, групи, окремого учня.

8. Оцінювати результати розв’язування педагогічних задач (у тому числі виховних) з piзниx сторін.

9. Аналізувати свою виховну діяльність,її недоліки і досягнення.

10. Навчати вихованців інтерпретувати (пояснювати) свою поведінку i вчинки, а також поведінку і вчинки інших людей.

ПРОЕКТУВАЛЬНІ ВМІННЯ

1. Спільно з вихованцями складати програму розвитку колективу класу, групи (перспективний план виховної роботи).

2. Формулювати систему виховних завдань у роботі з колективом учнів.

3. Проектувати програму індивідуального розвитку вихованців на основi їx всебічного вивчення.

4. У процесі виховної роботи моделювати зміст виховної інформації та способи її подання вихованцям (наприклад, класні години, бесіди, зустрічі).

5. Моделювати можливі педагогічні ситуації, моделі поведінки своїх вихованців та способи педагогічноговпливу на них.

6. Проектувати свою виховну діяльність на певний період.

7. Моделювати форми і методи самоосвіти, самовиховання та саморозвитку особистості.

8. Навчати вихованців прогнозувати результати своїх дій i вчинків, передбачати можливі ускладнення у реальному житті.

9. Навчати вихованців моделювати різні форми виховної роботи, колективні творчі справи.

КОНСТРУКТИВНІ ВМІННЯ

1. Реалізувати поставлені завдання, цілі, програму розвитку колективу і окремих учнів добором змістовної виховної інформації, форм i методів виховної роботи.

2. Вдало використовувати методи, прийоми виховного впливу, взаємодії відповідно до індивідуальних особливостей кожного вихованця, стимулюючи його саморозвиток, самовиховання.

3. 3 метою ефективного розв’язування педагогічної ситуації (виховної задачі) намагатися знаходити найбільш оптимальні способи досягнення бажаного результату.

4. На кожному етапі виховної діяльності виділяти найсуттєвіше, уміти бачити у випадковому факті суть.

5. Передавати учням ініціативу у відборі та композиційній побудові змісту, форм i методів діяльності, що передбачається (пізнання, праця, гра) або колективної творчої справи.

6. Планувати свою виховну діяльність на певний період, вміти її перебудовувати з урахуванням динамічності виховного процесу та змін, що відбуваються у суспільстві.

7. Навчати вихованців знаходити оптимальні способи розв’язування ситуацій, що виникають у реальному житті.

8. Навчати вихованців виділяти головні напрями у своїй життєдіяльності.

КОМУНІКАТИВНІ УМІННЯ

1. Прихиляти учнів до себе, встановлювати з ними доброзичливі взаємостосунки співробітництва, довіри.

2. Проявляти педагогічний такт як вираз єдності вимог до вихованця у розв'язанні різних питань виховання i навчання.

3. Уміло орієнтуватися у педагогічних ситуаціях, знаходити гуманні способи їx розв’язання.

4. Встановлювати доброзичливі стосунки зi своїми колегами, однокурсниками.

5. Будувати педагогічно доцільністосунки з батьками учнів.

6. Управляти власними емоціями та поведінкою під час взаємодії зучнями.

7. Зберігати почуття гумору в pізних ситуаціях.

8. Учити вихованців бути тактовними, гнучкими у поведінці, знаходити гуманні способи спілкування з ровесниками та дорослими (вміти жити серед людей).

9. Стимулювати й розвивати в учнів інтерес до виховної справи, що передбачається.

ОРГАНІЗАТОРСЬКІ ВМІННЯ

1. Сприяти розвитку й згуртуванню учнівського колективу.

2. Вміти самостійно приймати i здійснювати правильні рішення у piзниx педагогічних ситуаціях.

3. Разом з учнями вміло організовувати їx щоденну життєдіяльність, наповнюючи її цікавими i корисними думками, творчими справами.

4. Поступово передавати вихованцям відповідальність i контроль за своєю поведінкою та вчинками.

5. Засобами навчальної i позанавчальної діяльності спонукати кожного вихованця розвивати свої інтереси, допомогти захопитись якоюсь корисною та цікавою справою відповідно до задатків, здібностей i, таким чином, створити основу для подальшого осмисленого вибору майбутньої професії.

6. Стимулювати накопичення учнями соціального досвіду, позитивних звичок поведінки, відповідальності, ініціативи, активності.

7. Ставити своїх вихованців в умови, що сприяють розвитку в них прагнення до самовиховання, самовдосконалення.

8. Організовувати себе, свою діяльність і час у процесі виховної роботи з учнями.

9. Навчати вихованців орієнтуватися у різних ситуаціях і самостійно приймати виважені рішення в умовах складності, мінливості реального життя.

10. Навчати учнів способам організаторської діяльності.

3.1.5. БЛОК ПРОФЕСІЙНО-ПЕДАГОГІЧНИХ РИС

Вивчення даної теми передбачає формування гуманістичної професійно-педагогічної спрямованості, зокрема педагогічної культури та етики, ерудованості, інтересу до виховної роботи, любові до дітей, чуйності, переконаності, відповідальності, педагогічного мислення.


3.2. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИ ВИХОВАННЯ

 

Мета – дати уявлення про класифікацію методів виховання, встановити характер взаємозв‘язку між ними; проаналізувати шляхи вдосконалення методів виховання, застосування їх при розв‘язуванні педагогічних ситуацій, а також формувати навички аналізу, уміння порівнювати, узагальнювати, робити самостійні висновки.

Обладнання: таблиці, картки-завдання, матеріали про передовий педагогічний досвід.

Ключові поняття: метод виховання; засіб та прийом виховання; класифікація методів виховання; методи формування свідомості особистості; методи організації діяльності та формування досвіду суспільної поведінки; методи стимулювання поведінки та діяльності; методи контролю та самоконтролю.

План заняття

І. Перевірка рівня засвоєння студентами основних теоретичних положень з теми заняття.

1. Поняття про методи і засоби виховання.

2. Методи формування свідомості особистості.

3. Методи організації діяльності та формування досвіду суспільної поведінки.

4. Методи стимулювання поведінки та діяльності.

5. Методи контролю, самоконтролю та самооцінки у вихованні.

6. Прийоми педагогічного впливу.

ІІ. Виконання практичних завдань.

ІІІ. Розв’язування педагогічних задач.

Рекомендована література

1. Болдирев Н.М. Методика воспитательной работы в школе. - М., 1984.

2. Даниленко М.В., Даниленко Л.І. Педагогічні задачі. – К., 1991.

3. Касьяненко М.Д. Педагогіка співробітництва. – К.: Вища шк., 1993. – Ч. ІІ.

4. Карпенчук С.Г. Теорія і методика виховання. – К., 1997. – С.94-135; 172-203

5. Концепція виховання дітей та молоді у національній системі освіти //Виховна робота в закладах освіти України. – К., 1998. - С. 179-192.

6. Макаренко А.С. Методи виховання. – Тв. у 8 т. – Т. 5 – К., 1981.

7. Макаренко А.С. Методика виховної роботи. – К., 1990.

8. Натанзон Е.М. Важкий школяр і педагогічний колектив. – М., 1987.

9. Педагогика /Под ред. Ю.К. Бабанского. – М., 1988. - С. 105-125.

10. Подласый И.П. Педагогика. – Кн. 2. - М. 1999. – С. 93-136.

11. Сухомлинський В.О. Як виховати справжню людину. – К., 1975.

12. Фіцула М.М. Педагогіка. – К., 2000. – С. 314-340

13. Харламов И.Ф. Педагогика. – М., 1999. – С.303-322.








Дата добавления: 2015-10-02; просмотров: 1438. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия