Студопедия — Правила безпеки життєдіяльності
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Правила безпеки життєдіяльності






Перевірка напруги у мережи.

Перед першим включенням комп’ютера слідує перевірити, відповідає чи навпрузі в мережі тому, на яке розрахований комп’ютер (багато комп’ютерів можуть працювати при кількох значеннях вхідного напруження, наприклад при 220 і 110 В). При необхідності треба установити перемикач напруги на комп’ютері в правильному положенні.

 

Стабілізація напруги.

Для комп’ютера перепад напруги в мережі є небажаним (особливо небажані різкі зниження напруги), тому краще підключати комп’ютери через стабілізатори. Найбільш надійний захист від неприємностей, зв’язаних з нестабільністю електроспоживання, здійснюють спеціальні пристрої неприливного споживання, але і дають можливість роботи комп’ютерів при повному вимкненні електроспоживання на протязі 5 хв до кількох годин (в залежності від потужності пристроя).За цей час можно повністю закінчить роботи на комп’ютері, щоб при його вимиканні не здійснилось втрати інформації.Для серверів локальних мереж і комп’ютерів, оброблюючих цінну комерційну інформацію, застосування пристроїв неприливного споживання являється практично обов’язковим.

 

 

Вмикання комп’ютера.

Для вмикання комп’ютера необхідно:

1. підключити стабілізатор напруги, якщо комп’ютер підключений через стабілізатор напруги;

2. ввімкніть принтера, якщо він потрібен;

3. ввімкніть монітор комп’ютера;

4. ввімкніть комп’ютер (перемикачем на корпусі комп’ютера);

Після цього на екрані комп’ютера з’явиться повідомлення про хід роботи програм перевірки і початкової загрузки комп’ютера.

 

 

Вимикання комп’ютера.

Для вимикання комп’ютера потрібно:

1. закінчить працюючі програми;

2. вимикання комп’ютера (вимикачем на корпусі комп’ютера);

3. вимкнути принтер;

4. вимкнути монітор комп’ютера;

5. вимкнути стабілізатор, якщо комп’ютер підключений через стабілізатор напруги.

 

Програма виробничої практики

 

№ п/п Найменування теми і підтеми   Кількість годин
  Ознайомлення з підприємством  
1.1 Інструктаж з охорони праці і пожежної безпеки на підприємстві Структура виробництва і організація праці на підприємстві.  
  Самостійне виконання робіт (під наглядом наставника)  
2.1 Основи роботи на ПК.  
2.1.1 Склад комп’ютера та взаємодія між вузлами.  
2.1.2 Обмін даними між зовнішніми пристроями та мікропроцесорної системою.  
2.1.3 Робота з периферійними пристроями.  
2.1.4 Установка ПО, підключення принтера.  
2.1.5 Технічне обслуговування принтера.  
2.1.6 Використання мережевого принтера.  
2.2 Робота в операційної системі Windows.  
2.2.1 Налагодження параметрів ОС Windows.  
2.2.2 Виконання операцій в головному меню.  
2.2.3 Робота з менеджером файлів.  
2.2.4 Створення, переміщення, копіювання, видалення об'єктів (папок, файлів).  
2.2.5 Архівація файлів.  
2.2.6 Дефрагментація диска.  
2.2.7 Захист ПК від комп’ютерного вірусу і несанкціонованого доступу.  
2.3 Робота в текстовому процесорі MS Word  
2.3.1 Запуск MS Word. Вибір параметрів сторінки.  
2.3.2 Використання довідкової системи.  
2.3.4 Редагування тексту. Швидкий набір тексту десяті пальцевим методом.  
2.3.5 Виділення тексту різними способами. Копіювання, переміщення, заміна тексту.  
2.3.6 Робота зі списками.  
2.3.7 Робота з колонками.  
2.3.8 Засоби оформлення сторінки документа.  
2.3.9 Робота з таблицями.  
2.3.10 Робота з графічними об’єктами.  
2.3.11 Типова структура інтерфейсу текстових редакторів  
2.3.12 Друк документа.  
2.3.13 Призначення і класифікація текстових редакторів  
2.4 Робота в табличному редакторі MS Excel  
2.4.1 Запуск та завершення роботи в MS Excel. Робота з аркушами книги MS Excel.  
2.4.2 Панелі інструментів.  
2.4.3 Робота з комірками електронної таблиці. Введення і редагування даних.  
2.4.4 Використання формул для математичних розрахунків.  
2.4.5 Використання функцій при обчислюваннях у MS Excel.  
2.4.6 Створення діаграм. Майстер діаграм.  
2.4.7 Актуалізація діаграм  
2.4.8 Додаткові об'єкти  
2.4.9 Лінійні бази даних в Excel.  
2.5 Робота в мережі  
2.5.1 Локальна мережа Інтернету  
2.5.2 Глобальна мережа Інтернету  
2.5.3 Налагодження параметрів операційної системи  
2.5.4 Налагодження апаратних пристроїв  
2.5.5 Архівування та відновлення даних  
2.5.6 Налагодження параметрів браузера  
2.5.7 Основні понятия WWW    
2.5.8 Використання пошукових серверів  
2.5.9 Адресация в Интернет    
     
     
  Кваліфікаційна пробна робота  
  ИТОГО:  

 

 

Ст. Майстер ________________________ Старун Г.П.

 

Майстер п/о ________________________ Н. В. Віслогузова

 

Облік учбово-виробничих робіт

Дата Назва теми і підтеми К-сть годин Поточна робота Оцінка, підпис
  Інструктаж з охорони праці і пожежної безпеки на підприємстві Структура виробництва і організація праці на підприємстві.         Згідно робочого графіка підприємства робочий день на практиці починається о 8 годині та закінчується о 15 годині. Режим робочого дня – з понеділка по п’ятницю. Режим роботи встановлює керівник підприємства. Кожен учень повинен пройти інструктаж з ТБ і розписатися у журналі. На робочому місці необхідно строго дотримуватися правил і норм ТБ.    
Основні цехи підприємства, технологічний процес виготовлення продукції. Технологічні служби, їхні задачі й основні функції. Впровадження автоматизованих виробництв і ресурсозберігаючих технологій. Знайомства з основними цехами підприємства, технологічними процесами виготовлення продукції. Розглянути процес впровадження і використання автоматизованих виробництв і ресурсозберігаючих технологій. Уявити різницю в організації виробництва на підприємствах державної форми власності та малих підприємствах. Малі підприємства здійснюючу незначну кількість господарських операцій як правило не більше 30 на місяць, не здійснююче виробництво продукції, робіт, послуг, пов'язаного з більшими витратами матеріальних ресурсів, можуть вести облік всіх операцій шляхом їхньої реєстрації тільки в книзі (журналі) обліку фактів господарської діяльності за формою ДО-1  
Планування праці на виробничому місці. Система керування охороною праці. Застосування засобів безпеки праці й індивідуального захисту. Під час проходження виробничої практики основними задачами є: характеристика обладнання, необхідного для забезпечення робочого місця; робота на даному обладнанні; підбір комплектуючих частин ПК для спеціалізованих робіт. Розглянути й застосовувати засоби безпеки праці й індивідуального захисту на робочому місці.  
  Склад комп’ютера та взаємодія між вузлами.         Склад комп’ютера (архітектура) - це сукупність пристроїв та блоків і зв’язків між ними. До системного блоку включені: материнська плата, накопичувачі на гнучких та жорстких дисках, плати поширень, привід дисків, джерело живлення, чипсет. Інші пристрої прийнято називати периферійними.  
Обмін даними між зовнішніми пристроями та мікропроцесорної системою. Обмін даними виконується за допомогою пристрою зв’язку - системної шини, яка зв’язує мікропроцесор з оперативною пам’яттю та іншими вузлами ПК. Центральний мікропроцесор – це основний пристрій ПК. Він виконує програму, що зберігається у внутрішній пам’яті комп’ютера, керує роботою усіх інших пристроїв і виконує різноманітні операції над даними. Модуль оперативної пам’яті – це мікросхеми, що зберігають дані й програми, з якими на даний час працює центральний процесор. При відключені живлення вся інформація, що не її не зберегли, пропадає.  
Робота з периферійними пристроями. Монітор – це пристрій виводу інформації. Зображення на ньому складається із окремих точок. Чим більш цих точок, тим вище якість зображення. Клавіатура складається з алфавітно-цифро-вого блока, на якому розміщені клавіші з літерами та цифрами (вони здійснюють ввід усієї основної інформації). Принтер пристрій виведення даних з ПК, що перетворює інформаційні коди у відповідні їм графічні символи - літери, цифри, знаки тощо - та фіксує їх на папері. Сканер – це пристрій, призначений для вводу даних в ПК. Дані з паперових носіїв оброблюються в електронний вигляд. Модем – пристрій для передачі даних зви-чайною телефонною мережею від одного ПК до іншого. Модем забезпечує доступ до мережі Інтернет.  
  Встановлення ПО, підключення принтера   Будь-який принтер підключається до системного блока за допомогою спеціального кабелю (гніздовий роз’їм системного блока та роз’їм принтера). Живна напруга подається окремим мережевим шнуром. Принтер може підключатися і через паралельний, і через послідовний порт. Паралельні порти використовуються для підключення принтерів, що сприймають інформацію відразу по байту. Послідовні порти служать для підключення принтерів, що сприймають інформацію послідовно по 1 біту.  
  Технічне обслуговування принтера   Технічне обслуговування принтера полягає у прочищенні голівки, що друкує, заміні старого картриджу на новий, а також дотримання загальних правил експлуатації, що вказані у руководстві до принтера.  
  Використання мережевого принтера   Щоб підключитися до принтера, котрий приєднаний до іншого комп’ютера, перед підключенням принтера необхідно зробити його спільним. Відкрити компонент „Принтери й факси” (меню ПУСК – Панель керування – двічі клацнути на значку Принтери й факси): 1. в групі „Типові задачі друку” клацнути „Встановлення принтера” (щоб запустити майстра встановлення принтера), потім натиснути „Далі”; 2. обрати варіант „Мережевий або принтер, що підключений до іншого комп’ютера” та натиснути „Далі”; 3. щоб обрати потрібний принтер, потрібно: а) обрати варіант „Огляд принтерів” та натиснути „Далі”; б) в списку Загальні принтери обрати принтер, до котрого потрібно підключитися, та натиснути „Далі”; 4.щоб обрати назву принтера: потрібно обрати варіант „Підключитися до принтера”, в полі „Ім’я” ввести назву принтера у форматі \\ им’я_комп’ютера \ им’я_принтера та натиснути „Далі”, 5. щоб завершити під-ключення до принтера, слідкуйте за інструкціями, що з’являються на екрані.  
  Налагодження параметрів ОС Windows.   Параметри ОС - це елементи інтерфейсу операційної системи, які підлягають настройки і використовуються для найбільш комфортної роботи користувача. Найбільш частіше використовуються таки операції: зміна зовнішнього вигляду робочого столу, зміна розташування і розміру панелі задач, настроювання головного меню, задання розміру шрифту для елементів інтерфейсу.  
  Виконання операцій в головному меню     Головне меню має усі необхідні резерви для роботи на комп’ютері. З відкриття цього меню може починатися робота. Воно відкриває доступ до усіх стандартних програм, а також до офісу. З його допомогою можна запустити будь - яку програму. Також тут знаходиться інструмент для пошуку файлів, папок. Доступ та одержання довідки також можна зробити за допомогою Головного меню.  
  Робота з менеджером файлів Для полегшення роботи з файлами і папками користуються файловим менеджером - програмою Провідник. Вікно Провідника поділене на дві панелі. У лівої панелі розташована ієрархічна структура папок, а права відкриває виділену папку. За допомогою Провідника можна швидко знаходити потрібні папки пересуваючись по дереву папок. Також можна швидко копіювати або переміщувати файли з однієї папки до іншої, користуючись прийомом «перетягни та кинь, використовує ліву та праву панелі Провідника.  
  Створення, переміщення, копіювання, видалення об'єктів (папок, файлів) Для створення папки потрібно клацнути правою кнопкою миші на робочому столі або в документі, в меню, що з’явилося, вибрати: Створити – Папка (Док.Word, Презентація Power Point, Аркуш Excel тощо). Щоб скопіювати об’єкт, потрібно натиснути і тримати Ctrl, перетягти об’єкт. Або вибрати команду Правка – Копіювати, а в документі, до котрого копіюємо, Правка – Вставити. Для переміщення об’єкта використовують команду Правка – Вирізати, а потім Правка – Вставити. Для видалення об’єкта його треба виділити, вибрати команду Файл – Видалити. Також ці операції можна робити за допомогою контекстного меню.  
  Архівація файлів             Архівацію файлів потрібно робити для роздільного збереження програм і даних. Все, що зберігається та оброблюється в комп’ютері, повинно знаходитись в папках, що не мають нічого спільного з папками тих додатків, за допомогою яких дані створювались та оброблювались. За переустановлення операційної системи або її додатків, за їхнього обновлення можна втратити все, що зберігалося в їхніх папках. Найчастіше створюють дві резервні копії, але їх може бути й більше. Архівація може бути повною або частковою.  
  Де фрагментація диска Іноді документ можна записати на диск тільки у вигляді декількох фрагментів. Така операція називається фрагментацією. Дефрагментація диска – перерозподіл файлів на диску, причому вони розміщаються у безперервних областях. Запустити програму: ПУСК – Програми – Стандартні – Дефрагментація диска.  
  Захист ПК від комп’ютерного вірусу і несанкціонованого доступу. Комп’ютерний вірус – це спеціальна програма, здатна довільно приєднуватись до інших програм („заражувати” їх) та при їхньому завантаженні виконувати різні небажані дії: порчу файлів і каталогів, перекручування результатів обчислень, засмічення або стирання пам’яті, створення перешкод в роботі ПК. В комп’ютері з’явився вірус, якщо: 1.деякі програми перестають працювати або починають працювати некоректно; 2.на екран виводяться сторонні повідомлення, символи і т.д.; 3.робота з комп’ютером значно уповільнюється; 4.структура деяких файлів виявляється зіпсованою і т.д. Для захисту від вірусів існують спеціальні програми. Програми-фільтри розташовуються резидентна в оперативній пам’яті комп’ютера, перехоплюють та повідомляють користувачеві про звернення операційної системи, що використовуються вірусами, щоб помножитись та зробити шкоду. Користувач має можливість дозволити/не дозволити виконання цих звернень. Використання цих програм дозволяє виявити віруси на ранній стадії зараження комп’ютера. Програми-детектори перевіряють, чи є у файлах та на дисках специфічна для даного вірусу комбінація байтів. При її виявленні з’являється відповідне повідомлення. Однак якщо програма не сприймається детекторами як зараження, можливо, що вона має новий вірус або модифіковану версію старого, що є невідомою для детектора. Програми-лікарі відновлюють програми шляхом видалення з них тіла вірусу. Зазвичай ці програми розраховані на конкретні типи вірусів та основані на порівнянні послідовності кодів, що маються у тілі вірусу, з кодами програм, що перевіряються. Програми-ревізори аналізують стан файлів та системних областей диску та порівнюють його з похідним станом, що був збережений раніше в одному з файлів даних ревізора. Програми-вакцини модифікують програми й диски таким чином, щоб це не відображувалось на роботі програм, але вірус, проти якого проводиться вакцинація, вважає програми або диски вже зараженими.  
  Запуск MS Word. Вибір параметрів сторінки Запуск текстового процесора відбувається за допомогою головного меню, інструмента Все программы - MS Office - MS Word. Під час роботи з документом є можливість визначати параметри сторінки – поля документа, розміри та орієнтацію аркушів, джерела паперу. Для визначення параметрів виконати команду Файл – Параметри страницы. Поля документа – відбувається визначення відступів від краю тексту та орієнтація (книжкова, альбомна). Додаткові можливості. Колонтитули – для впорядкування та ідентифікації інформації на сторінках документа; повторюються на кожній сторінці, розташовуються у верхній або нижній час-тині аркуша. Нумерація – у верхній або нижній частині документа, у центрі, ліворуч або праворуч. Межі для сторінок/абзаців – створюються за допомогою команди Формат – Границы и заливка; можна обрати тип рамки, тип лінії рамки, колір, ширину, самостійно створити рамку. Фон – відображується тільки під час перегляду на екрані і не відображається під час друку.  
Використання довідкової системи Використання довідкової системи дозволяє отримати повну інформацію щодо застосу-вання будь-якої команди, роботи з істру-ментами/об’єктами програми, полегшити роботу користувачеві. Користувачу MS Word надається можли-вість використати локальні довідки Довід-ка/Довідка: MS Word або Internet-допомоги Довідка/Office в Internet. Під час роботи з програмою користувач може отримати до-відкову інформацію щодо будь-якого еле-мента документа. Для цього слід обрати пункт меню „Що це таке” і навести курсор на потрібний елемент вікна;на екрані з’я-виться вікно з потрібною інформацією.  
  Редагування тексту. Швидкий набір тексту десяті пальцевим методом   Для швидкого редагування тексту користуються прийомами виділення тесту, а потім його копіюванням або видаленням. Маємо декілька способів виділити текст: 1.окреслити текст мишею в техніці „протягни та кинь”; 2.окреслити текст клавішами-стрілками не відпускаючи Shift; 3.двічи клацнути мишею на слові; для виділення поточного абзацу – тричі клацнути мишею; 4.виконати команду Правка – Виділити все; 5.встановити курсор миші на смугу виділення ліворуч від потрібного рядка і натиснути ліву кнопку миші. Щоб виділити кілька рядків, слід переміщувати курсор догори або вниз, не відпускаючи лівої кнопки миші. Копіювання тексту відбувається за допомогою команди Правка – Копіювати, або натиснути і утримувати Сtг1 та перетягти на нове місце. Щоб текст перемістити у нове місце, потрібно виділити його, виконати команду Правка – Вирізати, а потім встановити курсор у потрібному місці та виконати команду Правка – Вставити. Або просто виділити текст і перетягти його на нове місце. Для швидкого набору тексту користуються сліпим методом набору, який ще називається десяти пальцевим.  
  Виділення тексту різними засобами. Копіювання, переміщення, заміна тексту   Маємо декілька способів виділити текст: 1.окреслити текст мишею в техніці „про-тягни та кинь”; 2.окреслити текст клавішами-стрілками не відпускаючи Shift; 3.двічи клацнути мишею на слові; для ви-ділення поточного абзацу – тричі клацнути мишею; 4.виконати команду Правка – Виділити все; 5.встановити курсор миші на смугу виді-лення ліворуч від потрібного рядка і натис-нути ліву кнопку миші. Щоб виділити кілька рядків, слід переміщувати курсор догори або вниз, не відпускаючи лівої кнопки миші. Копіювання тексту відбувається за допомогою команди Правка – Копіювати, або натиснути і утримувати Сtг1 та перетягти на нове місце. Щоб текст перемістити у нове місце, потрібно виділити його, виконати команду Правка – Вирізати, а потім встановити курсор у потрібному місці та виконати команду Правка – Вставити. Або просто виділити текст і перетягти його на нове місце.  
  Робота зі списками   Для створення списків існує інструмент Список. За допомогою діалогу Список можна обрати тип списку: нумерований, маркований або багаторівневий. Також цей діалог дозволяє обрати вид номера або маркера, відформатувати вигляд самого списку, задати, з якого номера почнеться нумерація.  
  Робота з колонками   Створити багатоколонковий текст можна за допомогою кнопки Столбцы панелі інструментів Стандартная. Якщо потрібне найбільш складніше форматування колонок, тоді необхідно користуватися інтрументом Формат - Колонки. У цьому діалозі можна задати кількість колонок, їх ширину, а також проміжки між ними. За необхідністю можна колонки розділити вертикальними лініями.  
  Засоби оформлення сторінки документа   Колонтитули – для впорядкування та ідентифікації інформації на сторінках документа; повторюються на кожній сторінці, розташовую у верхній або нижній частині аркуша. Нумерація – у верхній або нижній частині документа, у центрі, ліворуч або праворуч. Межі для сторінок/абзаців – створюю за допомогою команди Формат – Межі й заливка; можна обрати тип рамки, тип лінії рамки, колір, ширину, самостійно створюю рамку. Створення буквиць. Клацаю абзац, що потрібно почати з великої заголовної букви (буквиці). Абзац повинен містити текст.У меню Формат вибираю команду Буквиця. Вибираю параметр У тексті або На поле. Вибираю інші необхідні параметри. Засіб WordArt дозволяє задавати різноманітні варіанти оформлення тексту. Для створення тексту WordArt виконуються таки дії:
  1. встановить курсор на сторінці, де необхідно розташувати текст WordArt і оберіть команду Вставка - Рисунок - об’єкт WordArt;
  2. у діалозі Коллекция WordArt оберіть потрібний варіант оформлення тексту;
  3. у наступному діалозі у полі Текст надписи введіть текст, який потрібно художньо оформити.
 
  Робота з таблицями   Таблиця - один або кілька рядків комірок, які використовуються для подання чисел чи інших елементів у формі, яка спрощує їх перегляд і аналіз. Таблиця склада­ється з комірок, рядків і стовпчиків. Спосіб введення таблиці до документа: вибрати пункт верхнього меню Таблиця \ Вставити \ Таблиця, у діалоговому ві­кні Вставка таблиці вказати кількість стовпчиків та рядків, ши­рину стовпчика в сантиметрах. Тут також обирається стиль таблиці. Наприкінці слід натиснути кнопку <ОК>. Під час побудови таблиці користувач може змінити тип лінії, її товщину та колір за допомогою відповідних списків. Для вставлення нових елементів таблиці необхідно розташувати курсор у комірці таблиці, відносно якої відбуватиметься їх введення, та виконати команди Таблиця \Вставити\Комірки (або Таблиця, Стовпчики ліворуч, Стовпчики праворуч, Строки нижче, Рядки вище). Для вилучення елементів таблиці потрібно розташувати покажчик миші в комірці таблиці, відносно якої буде проводитись вилучення, чи виділити потрібні елементи та виконати відповідно команди Таблиця\Видалити\Комірки (або Таблиця, Стовпчики, Рядки).  
  Робота з графічними об’єктами   Для вставки графічного об’єкта з іншого файлу виконати команду Вставка – Малюнок – З файлу; у діалоговому вікні „Додавання малюнка” вказати ім’я файлу з малюнком. Можна скористатися колекцією малюнків: Вставка – Малюнок – Малюнки.  
  Типова структура інтерфейсу текстових редакторів   Рядок меню містить імена груп команд, об'єднаних за функціональною ознакою. Рядок меню знаходиться у верхній частині екрана. Вибір режиму з рядка меню відкриває відповідне підменю, а вибір певної опції у ньому забезпечує доступ до меню нижчого рівня. Така система вкладених (спадаючих) меню складає основу інтерфейсу текстового процесора. Команди меню вибираються за допомогою миші, клавіш управління курсором або комбінацій натискання певних клавіш («гарячих клавіш»). Рядок стану (статусу) містить ім'я редагованого документа і визначає поточне положення курсору в цьому документі. У рядку виводиться довідкова інформація. Рядок підказки містить інформацію про можливі дії користувача в поточний момент. Робоче поле - це простір на екрані дисплея для створення документа і роботи з ним. Максимальний розмір робочого поля визначається стандартними параметрами монітора і становить 25 рядків по 80 знаків кожна [9].  
  Друк документа   Надрукувати документ можна різними спо-собами: • для роздрукування одного екземпляру документа можна клацнути на кнопці Друк стандартної панелі інструментів; • натиснути комбінацію клавіш <Сtг1>+<Р>; • виконати команди Файл\Друк. У полі Надрукувати слід вибрали тип до-кумента для друкування зі спис­ку Доку-мент.  
  Призначення і класифікація текстових редакторів   Робота з текстами - важлива складова частина діяльності людей багатьох професій. Обробка текстів, підготовка різного виду документів складають значну частину робіт, виконуваних в даний час на ПК. До складу підготовлюваних на ПК документів можуть входити текстові дані, таблиці, математичні формули, графічні об'єкти і т.д. Головне завдання будь-якого текстового редактора полягає в забезпеченні оптимальних для користувача умов зі створення та обробки документів. Сучасний текстовий редактор представляє собою програмний продукт, що забезпечує користувача ПК засобами створення, обробки і зберігання документів різного ступеня складності. Останнім часом текстові редактори витісняються текстовими процесорами, які дозволяють не тільки набирати «чистий», неформатований текст, а й оформляти його: довільно розміщувати на сторінці, виділяти шрифтами, кольором і т.д. Однак без шкоди для розуміння можна в рівній мірі використовувати обидва терміни.  
    Запуск та завершення роботи в MS Excel. Робота з аркушами книги MS Excel     Завантажити про­граму Місrosoft ЕхсеІ можна кількома способами: • натиснути кнопку Пускі з меню Про-грами вибрати Місrosoft ЕхсеІ; • натиснути кнопку Місrosoft ЕхсеІ на па-нелі Місrosoft Officе. Після завантаження програми на екрані з'явиться робоче вік­но програми з новою робочою книгою і декількома чистими ар­кушами. Вихід з програми можна здійснити кілько-ма способами: • виконати команду меню програми Файл\Вихід; • натиснути кнопку Закрити у верхній частині вікна; • виконати команду Закрити системного меню програми. Для закриття книги слід обрати команду Файл\3акрити у меню програми; натиснути кнопку Закрити вікна книги. Кожна книга MS Excel за замовчуванням складається з трьох аркушів, кількість і типи яких можна змінювати. Робочі аркуші електронної книги зберігаються в одному файлі з розширенням.xls - робочій книзі, ім'я якій дає користувач. З аркушами дозволяється виконувати такі дії: перейменовувати, вилучати, вбудовувати нові аркуші, змінювати їх порядок у книзі, змінювати їх колір, переміщатися з аркуша на аркуш тощо. Переміщення з аркуша на ар-куш виконується за допомогою кнопок прокручування, які розміщуються в лівій частині лінійки, або клацанням на ярлику потрібного аркуша, після чого аркуш стає активним, а його ярлик змінює колір. Перейменування аркушів виконується подвійним клацанням на ярлику аркуша, після чого з'явиться діалогове вікно із запитом щодо імені аркуша. Слід ввести нове ім'я і натиснути кнопку <ОК>. Ім'я може вміщувати до 30 символів. Для вилучення аркушів слід: • клацнути правою клавішею миші на ярлику аркуша; • у діалоговому вікні виконати команду Видалити. Зазначені дії можна виконати за допоїмо-гою команд Правка\Видалити аркуш. Вставка нового аркуша виконується попереду активного аркуша за до­помогою команд Вставка\Аркуш або за допомогою контекстного меню - на екрані з'являється діалогове вікно, у якому слід вказати тип аркуша, що вставляється. Щоб перемістити аркуш, доста­тньо клацнути лівою клавішею миші на його ярлику і, не відпускаючи кла­вішу, перетягти ярлик у потрібне місце. Для копіювання аркушів перед перетягуванням потрібно натиснути клавішу <Сtг1>. Такі ж дії також виконуються командами Правка\Перемістити \Скопіювати.  
Панелі інструментів Панель інструментів сукупність кнопок й меню з певними параме­трами, що вико-ристовуються для виконання команд. Па-нелі інструментів можуть знаходитись біля однієї з границь вікна або розташовуватись у будь-якому місці робочої частини вікна. Для настроювання панелей інструментів може використовуватись діало­гове вікно Настройка, яке з'являється після виконання команд Вид\Панелі інструментів\ Наст-ройка. Якщо вибрати опцію Команди, з'я­виться вікно з переліком категорій та від-повідних кнопок. Приєднання однієї або декількох кнопок до панелі виконується за допомогою перетягу­вання. Для цього слід клацнути на потрібній кнопці клавішею миші і, не відпускаючи її, перетягти в по-трібне місце панелі інструментів.  
Робота з комірками електронної таблиці. Виділення і редагування даних Для введення і редагування даних користуються одним з таких прийомів:
  • виділіть комірку і наберіть у ній нові дані;
  • клацніть мишею по комірці і потім зробіть подвійне клацання по комірці та введіть дані;
  • активізуйте потрібну комірку, клацніть у рядку формул і змініть дані;
Завершити редагування даних натисканням клавіші Enter.
 
Використання формул для математичних розрахунків Формулою в Excel називається послідов-ність символів, що починається зі знаку рівняння ”=”. До цієї послідовності можуть входити постійні значення, ссилки на ко-мірки, імена, функції чи оператори. Резуль-татом роботи формули є нове значення, яке виводиться як результат рахування фор-мули по даним, що вже маються. Якщо значення у комірках, на котрі є ссилки у формулах, змінюються, то результат змі-нюється автоматично. У рядку формул ві-дображається содержиме комірка, в кот-рому розміщується курсор.  
  Використання функцій при обчислюваннях у MS Excel   Функції — заздалегідь певні формули, які виконують обчислення по заданих величинах, називаним аргументами, і в зазначеному порядку. Ці функції дозволяють виконувати як прості, так і складні обчислення. Структура функції починається зі знака рівності (=), за ним треба ім'я функції, що відкриває дужка, список аргументів, розділених комами, що закриває дужка. Для появи списку доступних функцій клацаю осередок і натискаю клавіші SHIFT+F3. Існують різні типи аргументів: число, текст, логічне значення (ІСТИНА й НЕПРАВДА), масивы, значення помилки (наприклад #Н/Д), або ссылки на ячейку. У кожному конкретному випадку необхідно використати відповідний тип аргументу. Спливаюча підказка із синтаксисом й аргументами з'являється після уведення функції. Наприклад, що спливає підказка з'явиться після уведення =ОКРУГЛИЙ(. Спливаючі підказки з'являються тільки для убудованих функцій.  
  Створення діаграм. Майстер діаграм   Діаграму можна створити на окремому аркуші або помістити як впроваджений об'єкт на аркуш із даними. Крім того, діаграму можна опублікувати на веб-сторінці. Щоб створити діаграму, спочатку вводжу для неї дані на аркуші. Після цього, виділивши ці дані, варто скористатися майстром діаграм для покрокового створення діаграми, при якому вибираю її тип і різні параметри. Або використовую для створення основної діаграми панель інструментів Діаграма, що згодом можна буде змінити    
        Актуалізація діаграм     Додаткові об'єкти   Якщо Ви внесете зміни в ту частину таблиці, по якій будувалася діаграма, то програма Excel автоматично модифікує діаграму. Якщо ж Ви додали в таблицю новий рядок або стовпець, то дійте таким чином. Промаркіруйте нові дані в таблиці і перенесіть їх за допомогою миші на діаграму. Для цього поставте покажчик миші на межу маркірованої області і, не відпускаючи лівої кнопки миші, перемістіть її на діаграму. Як тільки Ви відпустите кнопку миші, діаграма буде змінена (актуалізована). Ця техніка отримала в корпорації Microsoft назву Drag & Drop або Drag & Plot. Якщо діаграма розташована на окремому робочому листі, то для її актуалізації можна використовувати директиву Похідні дані з меню Діаграма. В діалоговому вікні цієї директиви потрібно вказати область таблиці, яка була додана. Для цього або промаркіруйте цю область, або вкажіть її адресу. Закрийте діалогове вікно клацанням по кнопці OK, і програма внесе в діаграму відповідні зміни. Якщо Ви незадоволені результатом актуалізації діаграми, то відміните її директивою Видалити з меню Похідні дані.   Конструктор діаграм надає можливість вставити в діаграму додатковий текст, який привертатиме увагу до окремих частин діаграми. Для вставки тексту потрібно ввести його з клавіатури в набірний рядок і натискувати клавішу введення [Enter]. Тоді в центрі діаграми з'явиться текстова рамка, якій можна додати за допомогою миші відповідний розмір, а потім перенести її в потрібне місце на діаграмі. Малюнок на діаграмі можна намалювати вручну за допомогою піктографічної панелі Малювання, на якій є всі необхідні інструменти. Викликати цю панель бути можна через меню правої кнопки миші або директивою Панелі інструментів з меню Вид.        
  Основні елементи діаграми. Редагування і форматування елементів діаграми.   Двічі клацаю елемент діаграми, що потрібно змінити. При необхідності вибираю вкладку Візерунок і вказую потрібні параметри. Для вказівки ефекту заливання вибираю команду Способи заливання, а потім вказую потрібні параметри на вкладках Градиентная, Текстура й Візерунок. Щоб змінити формат подписи значень або подписи лінійй тренда, двічі клацаю відповідний елемент. На вкладці Число вибираю необхідні параметри. Щоб змінити кольори рівнів поверхневої діаграми, зміните ключ легенды. Додаю на діаграму легенду,. Вибираю діаграму, на яку потрібно додати легенду. У меню Діаграма вибираю команду Параметри діаграми, а потім відкриваю вкладку Легенда. Установлюю прапорець Додати легенду. У групі Розміщення вибираю підходящий варіант. Вибираю легенду, а потім — ключ легенди, що відповідає рівню поверхні, кольори якої потрібно змінити. У меню Формат вибираю команду Виділений ключ легенди, а потім відкриваю вкладку Візерунок. Вибираю необхідні кольори й повторюю кроки 2 й 3 для кожного рівня, кольори якого потрібно змінити.  
  Локальна мережа інтернет   Локальна мережа створюється для використання ресурсів (дисководів, принтерів, сканерів). Локальна мережа об’єднує невелику кількість комп’ютерів – до 100 штук – та перебуває в рамках однієї організації (підприємства). Її створюють для авт





Дата добавления: 2015-10-02; просмотров: 482. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия