Студопедия — Особливості розвитку грошово-кредитної та фінансової системи і політики України в 2001-2006 pp.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Особливості розвитку грошово-кредитної та фінансової системи і політики України в 2001-2006 pp.






 

Бюджетна політика (фіскальна експансія) Монетарна політика (грошово-кредитна експансія)
Головні здобутки
1. Досягнення профіциту Зведеного бюджету. 2. Зростання доходів бюджету. 3. Зростання рівня монетизації еко­ номіки. 4. Зростання темпів обслуговування та погашення державного боргу. 5. Покращання фінансових результа­ тів суб'єктів господарювання. 6. Нарощування фінансового потен­ ціалу 1. Стабілізація валютного курсу. 2. Посилення довіри до валютної по­ літики. 3. Зниження інфляції. 4. Зниження процентних ставок (по­ літика дешевих грошей). 5. Зростання кредитних вкладень в економіку. 6. Зростання довгострокового креди­ тування. 7. Зростання динаміки реального ВВП
Фінансова система Грошово-кредитна система
Недоліки
Зниження результативності бюджет­ної політики у сфері розвитку еко­номіки Непослідовність у використанні рин­кових методів впливу на економічне зростання

Разом з тим, серед економістів тривають дискусії щодо відповідності грошово-кредитної системи вимогам економічного зростання і, зокрема, сутності монетарної політики. На думку одних, вона має обмежуватися підтриманням стабільності грошової одиниці (зовнішньої або внутрі­шньої). На думку інших, ця політика в контексті внутрішньої стабільності має бути спрямована на досягнення цілі щодо рівня інфляції.

На переконання третіх, окрім цілей щодо інфляції, монетарна політика повинна досягати цілі щодо зростання економіки в цілому. Відповіді на ці дискусійні запитання дає міжнародний досвід діяльності переважної біль­шості сучасних центральних банків, єдиною стратегічною метою монетар­ної політики яких є цінова стабільність.

Для реалізації цього завдання необхідне таргетування стабільності грошової одиниці, постійний моніторинг динаміки цін на товари і послуги, обмінного курсу та процентних ставок, їх співвідношення і в разі потреби —


Глава 11. ОСОБЛИВОСТІ ГРОШОВаКРЕДИТНОІ ТА ФІНАНСОВОЇ СИСТЕМИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ

вплив на них засобами грошово-кредитної політики. Одночасно створюва­тимуться умови для поступового переходу до таргетування інфляції — це концепція монетарної політики, яка передбачає законодавче закріплення ці­нової стабільності, офіційне оголошення Національним банком кількісних цільових показників інфляції на визначений часовий період та відповідаль­ність за їх дотримання. Тобто інфляційне таргетування дає монетарній полі­тиці чіткий цільовий орієнтир на довгострокову перспективу.

Однак запровадження цього режиму в економіці перехідного періоду пов'язане з додатковими труднощами. Поки що ні економіка, ні монетарна та фінансова системи в Україні не готові до впровадження інфляційного таргетування. Фіскальне домінування та слабка фінансова інфраструктура істотно обмежують вплив грошово-кредитної політики, а отже, і можли­вість Національного банку контролювати цінову ситуацію в країні. Другим аспектом є характерна для перехідних економік недостатня прогнозова-ність та керованість цін внаслідок істотного впливу на неї факторів немо­нетарно! природи. Перехідна економіка дуже чутлива до зміни цін на си­ровину на світових ринках. Велику частку в індексах споживчих цін стано­влять продовольчі товари, ціни на які характеризуються сезонністю і впли­вом погодних умов. Ціни на багато видів товарів і послуг є адміністратив­но регульованими. Таргетування інфляції в таких умовах неймовірно ускладнюється, а в деяких випадках стає просто неможливим. Відкритість економіки зумовлює значний вплив динаміки валютного курсу на інфля­цію та ВВП. В цих умовах досягнення Національним банком проголоше­них інфляційних цілей ускладнюється, і він частіше вдається до обмеження курсових коливань.

Безумовно, починаючи з 2001 р. в Україні спостерігається економічне зростання, і в досягненні цих результатів важливу роль відіграло підви­щення ефективності грошово-кредитної і бюджетної політики.

Разом з тим, цей вплив здійснюється недостатньо послідовно і цілесп­рямовано, що спричинило виникнення суперечливих тенденцій, які поси­люють рівень некерованості економічної системи. Так, зростання ВВП суттєво загальмувалося — з 12,4% у 2004 р. до 2,6% у 2005 р. За перші мі­сяці 2007 р. індекс економічного зростання в Україні становив усього


НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА: НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

1,0284. Не зважаючи на впевнене зростання доходів населення, заборго­ваність з виплати заробітної плати не ліквідована. Протягом 2006 р. збит­ково працювало 34,2% підприємств48. Значне зростання споживчого креди­тування призвело до зростання імпорту товарів і, як наслідок, до нега­тивного сальдо торгового балансу: в 2005 р. (-1,91) млрд. дол., в 2006 p. (-6,67) млрд. дол., в 2007 р. він досяг рекордного рівня (-9,6) млрд. дол49.

Ці тенденції є підґрунтям для визначення певних недоліків функціо­нуючої на сучасному етапі розвитку економіки України грошово-кредитної та фінансової політики.

Для монетарної політики характерною є непослідовність у викорис­танні ринкових методів впливу на економічне зростання:

а) валютний курс в багатьох країнах є об'єктом ринкового регулюван­
ня, а в Україні — це один з головних інструментів грошово-кредитної по­
літики НБУ;

б) низька ліквідність державних цінних паперів і недостатній рівень
розвитку ринку цінних паперів обмежують застосування найбільш розпо­
всюдженого у високорозвинених країнах інструменту монетарної політи­
ки, а саме — операцій на відкритому ринку;

в) неповне використання можливостей такого достатньо дієвого ін­
струменту монетарної політики як процентні ставки.

Головним недоліком залишається збереження трансформаційного розриву між розвитком грошово-кредитної і фінансової систем, з одного боку, і реального сектора, — з іншого боку, що гальмує процеси трансфо­рмації на шляху до ринкової економіки. Воно проявляється у наступному:

а) відсутності чіткої, зорієнтованої на ринок структурної політики;

б) порушенні пропорцій між виробництвом, споживанням і нагрома­
дженням;

в) нераціональній структурі народногосподарського комплексу країни;

Полозенко Д. Управління державними фінансами України в умовах економічного зростання // Вісник НБУ. — 2007. — № 7. — С. 24.

Економіка України за 2006р. Статистичний огляд // Урядовий кур'єр. — 2007. — № 15. —С 7.

Економіка України за 2007р. Статистичний огляд // Урядовий кур'єр. — 2008. — №15. — С 1,6-7.


Глава 11. ОСОБЛИВОСТІ ГРОШОВаКРЕДИТНОІ ТА ФІНАНСОВОЇ СИСТЕМИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ

г) низькій конкурентоспроможності вітчизняних підприємств;

д) низькому рівні інвестиційно-інноваційної активності суб'єктів гос­
подарювання.

Подолання цих негараздів обумовлює необхідність переходу до ново­го етапу трансформації грошово-кредитної і фінансової систем та поси­лення їх впливу на економічне зростання в Україні. Зокрема, у Державно­му бюджеті необхідно передбачити перехід від моделі економічного роз­витку, орієнтованої на стимулювання споживання, до моделі, що встанов­люватиме пріоритет стимулювання інвестиційної активності та зростання темпів розвитку вітчизняного виробництва. Особливість цього етапу — зміщення стратегічних пріоритетів на інноваційно-інвестиційні, структур­ні, інституційні та соціальні зрушення. Шлях до економічного зростання лежить через удосконалення, узгодженість і нерозривну єдність грошово-кредитної, фіскальної та загальноекономічної політики.

З огляду на зазначене, в економічній стратегії України необхідно вра­ховувати те, що слабкий рівень інтегрованості України до міжнародних економічних відносин, витіснення України на узбіччя світових фінансових потоків, а також певну загальмованість макроекономічного реформування викликають численні ризики і загрози для розвитку національної економі­ки. Серед них: активізація інфляційних процесів, неефективність привати­зації, нерозвинутість показників ринкової капіталізації, неадекватність розвитку фондового ринку, небезпека посилення макроекономічної нерів-новаги і накопичення диспропорцій.

Так, завдяки стрімкому зростанню темпів кредитування населення ди­наміка споживання в Україні набагато випереджає зростання доходів, яке, в свою чергу, набагато перевищує зростання ВВП. Це посилює макроеко-номічні диспропорції — як очевидні, так і приховані.

Накопичення значних обсягів валютних резервів не справляє позитив­ного впливу на стан економіки. Замість використання отриманої конверто­ваної валюти на потреби розвитку економіки, на оновлення і модернізацію виробничого потенціалу, нагромаджуються валютні резерви НБУ, які в 2007 р. складали майже 20% ВВП країни. Для порівняння: валютні резерви Японії, які вважаються досить значними, не досягають і 10% від ВВП, ре-


НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА: НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

зерви Федеральної резервної системи США складають мізерну частину — 1% від ВВП50.

Згідно з відомими макроекономічними постулатами, зниження бан­ківських процентних ставок має стимулювати інвестиційний попит. Але розвиток української економіки це спростовує. Процентні ставки банків за кредитами в національній валюті мали стійку тенденцію до зниження впродовж всього транзитивного періоду. З 221,1% в 1993 р. вони упали до 107,4% в 1995, до 37,3% в 2000, до 16,4% в 2005 і нарешті — до 14% в 2007 році. Але відповідного зростання інвестиційної діяльності не спо­стерігалося. Наприклад, інвестиції в основні фонди в % до попереднього року склали в 1993 році — 89,6%, в 1995 — 71,5%, в 2000 — 114,4%, в 2005 —101,9%, в 2006 — 128,5% '. Як стверджують українські економіс­ти, нинішнє зростання економіки відбувається на безінвестиційній ос­нові. Такий тип економічного зростання не має під собою реального ма­теріального підґрунтя, а тому може бути лише короткостроковим і не спроможним вирішувати глобальні макроекономічні проблеми на довго­строкову перспективу.

Підсумовуючи вищевикладене, слід зазначити:

по-перше, основним завданням грошово-кредитної політики і Націо­нального банку є досягнення цінової стабільності, що можливе за­вдяки впровадженню системи інфляційного таргетування. Хоча її не можна вважати панацеєю від високого рівня інфляції, проте вона є певним каталізатором позитивних змін в економіці й орієнтує на збереження стабільності купівельної спроможності гривні;

по-друге, головним завданням фінансової політики держави є забез­печення збалансованості економіки та її інноваційно-інвестиційного розвитку.

50 Паливода К. В. Реальний стан економіки України: безінвестиційне зростання // Еко­
номіка та держава. — 2007. — № 10. — С. 13.

51 Дзюблюк О. Стратегія монетарної політики НБУ та її вплив на економічний розвиток
//Вісник НБУ. — 2008. — № 1. —С 10,11.

52 Паливода К. В. Реальний стан економіки України: безінвестиційне зростання // Еко­
номіка та держава. — 2007. — № 10. — С 13.


Глаю 11. ОСОБЛИВОСТІ ГРОШОВО-КРЕДИТНОЇ ТА ФІНАНСОВОЇ СИСТЕМИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ







Дата добавления: 2015-10-02; просмотров: 329. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия