Студопедия — Технологічна схема цукробурякового заводу
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Технологічна схема цукробурякового заводу






Принципову функціональну схему цукробурякового заводу показано на рис. 24.1. Основними технологічними операціями під час виробництва цукру можна вважати дві: вилучення цукру з буряку та випаровування води до кристалізації цукру. Решта операцій — допоміжні.

Надходження буряка на завод і попереднє його очищення. Подають буряк на завод з кагатних майданчиків та з бурячних (бункерів для (2..3)-х добового зберігання буряків) за допомогою гідравлічних транспортерів. Гідравлічні транспортери — це жо­лоби із сталі, бетону, цегли або дерева, що мають нахил у бік пе­реміщення буряку. Жолоби мають прямокутний переріз. Дно плоске із закругленими кутами. Буряк, який надходить до жо­лобів, підхоплюється водною течією. При цьому корені частково відмиваються від землі і піску. Більші домішки (такі, скажимо, як гичка, солома, тріски, каміння) вилучаються за допомогою улов­лювачів різних типів.

Остаточне очищення буряків відбувається в мийних маши­нах. Бурякомийка складається з постачальної, тобто тієї що ви­миває, і викидної частин. Корпус мийної машини ночвоподібний з подвійним дном. Верхнє дно — у вигляді решета, нижнє — суцільне: Буряк, що надходить безперервно, шнеком переміщу­ється до мийної частини горизонтальним валом, на якій розта­шовані по гвинтовій лінії била. При обертах вала зі швидкістю (15... 20) об/хв буряк переміщується билами в ночвах до викидної частини. Ударами бил і взаємного тертя коренів буряк очи­щається від бруду, піску та інших домішок, які провалюються крізь отвори у сітчатому дні мийки і збираються у 3-х піскоулов-лювачах. Великі грудки виловлюють двома уловлювачами. На валу викидної частини розташовані черпаки з пальчастими вирізами. Вал здійснює (6...8) об/хв. Лапи вибирають буряк з мийки, а вода проходить крізь отвори. Чистий буряк надходить до транспортного пристрою, де одночасно здійснюється інспек­ція, а потім надходить до вагів.

Для зважування на цукрових заводах застосовуються автома­тичні ваги з відкритим дном. З метою вилучення із маси буряку феромагнітних домішок перед зважуванням потік буряка пропу­скають крізь магнітний сепаратор. Вторинне використання транспортерно-мийних вод для гідрівлічного транспорту буряка

на склад

Рис. 24.1. Узагальнена схема цукробурякового виробництва

(дву продуктова)

або спускання у водойми можливе тільки після їх очищення. Очи­щення здійснюється у спеціальних відстойниках та інших очис­них спорудах. Витрати води на миггя в залежності від забруднєн-ності буряка змінюються від 60 до 100% від маси буряка.

Різання буряків. Цукор, що знаходиться у буряку, вилучають з нього екстракцією (дифузії). Відповідно до закону Фіка, швидкість передачі маси пр опор ці анальна поверхні контакту фаз і обернено пропорціанальна шляху (товщині стружки). Для підвищення швидкості процесу вилучення цукру, збільшують по­верхню дотику екстрагента (води) та буряку і зменшують товщи­ну шляхом подрібнення коренів буряку на тонку стружку. Буря­кова стружка має форми жолобу та пластин. Ширина стружки у формі жолоба (4...5) мм, товщина (0,5... 1,0) мм. Стружка у формі пластин має ширину (2,5... 3) мм, а товщину (1,2... 1,5) мм. Конст­рукції бурякорізки за звичай відцентрові, що мають нерухомий вертикальний барабан, всередині якого обертається зі швидкістю (100... 120) об/хв тришаровий конічний равлик, у стінках бараба­на знаходяться від 12 до 16 прямокутних отворів з пазами, в які закладаються рами з ножами.

Буряк, що надходить до корпусу бурякорізки, при обертах за­витка притискається до ножів і ріжеться. Стружка, яка утво­рюється, опускною воронкою спрямовується до стрічкових або грабельних транспортерів, зважується на безперервних терезах і надходить до дифузійних апаратів.

Екстракція цукру (одержання дифузійного соку). На перших етапах розвитку цукрової промисловості вилучення цукру з буря­ку здійснювали віджиманням соку на пресах. Після промислового освоєння екстракторів, стало економічно вигідним і екстраційне вилучення цукру, яке здійснюється гарячою водою у так званих дифузійних апаратах. Починаючи з середини XIX століття цукрові заводи були оснащені установками періодичної дії (дифузійними батареями). Сучасні бурякоцукрові заводи обладнанні дифузійни­ми установками безперервної дії різних типів: одноколонні, двоко-лонні, нахилені, ротаційні, одно- і двопоточні дифузійні апарати. Застосування апаратів безперервної дії створює умови для повної автоматизації процесу, зменшує кількість обслуговуючого персо­налу, скорочує витрати води, знижує втрати цукру.

На рис. 24.2 зображено схему однієї з дифузійних установок безперервної дії типу КДА (колонний дифузійний апарат), яка складається з горизонтального ошпарювача і вертикальної ди-

фузійної колони. Бурякова стружка надходить до шахти, де об­робляється гарячим дифузійним соком з температурою (85...90) °С. Збагачений цукром сік проходить крізь решітчасту лобову кришку ошпарювача і спрямовуюється на останнє очи­щення. Підігріта в шахті ошпарювача стружка переміщується шнеком до вихідної її частини. Під час цього переміщення струж­ка нагрівається соком, що циркулює, до температури (70...80) °С.

Рис. 24.2. Технологічна схема дифузійного апарату

Сік відбивається з кількох точок по довжині ошпарювача, тобто, підігріванння відбувається в перехрестних потоках струж­ки і соку. Сокостружкова маса відбирається з розвантажувальної частини ошпарювача і надходить до нижньої частини дифузійної колони. Всередині дифузійної колони є пустотілий лопатевий вал діаметром 200 мм, який здійснює (0,6... 1,0) об/хв. Стружка, що надходходить до колони, переміщується знизу вверх у кільцево­му просторі між стінкою колони і пустотілим валом за допомо­гою лопатей. Щоб стружка не оберталася разом з валом у про­міжках між лопатями, встановлено нерухомі контрлопаті. Зверху 820

колони подається екстрагуюча суміш гарячої і жомопресової во­ди. Тут же виводиться і знецукрена стружка. Далі стружка надхо­дить на конвейєр жомовіджимного пресу, де окремо вилучають частку води. Продуктивність апаратів КДА (1500...3000) т буря­ку на добу. Частково зневоджений жом використовують на корм худобі у зволоженому, або в просушеному вигляді.

Рис. 24.3. Структурна схема дифузійного процесу

На рис. 24.3 представлено технологічну схему бурякоперероб-ної дільниці з дифузійним апаратом КДА, робота якої ясна із креслення. Тривалість процесу екстракції (60...90) хв при темпе­ратурі (85...90) °С.

До верхньої частини дифузійного апарату надходить екстра-гувальна рідина — жомопресова та свіжа (аміачна) вода — в кількості, що дорівнює масі бурякової стружки (100%). Після на­сичення цукром дифузійний сік надходить до підігрівача 2, після якого він розподіляється на два потоки: один з них іде до кінце­вої частини ошпарювача, а другий — зміщується з соком, що ви­ходить із ошпарювача. Частина його надходиь до шахти ошпа­рювача, друге — до підігрівача 3. Частина соку, що надішла до

ошпарювана дорівнює відбору соку та проходить через шар стружки, нагріваючи її до температури 47 °С, відокремлюється через сито та йде до очисної дільниці. Жом з верхньої частини ди­фузійного апарату надходить до жомопресової дільниці.

Очищення соку. З бурякопереробної дільниці заводу ди­фузійний сік надходить до дільниці очищення соку і підготовки йо­го до випарювання. Дуфузійний сік одержуть в кількості (115... 130)% до маси буряку. Він містить (16... 17)% сухих речовин і має слабкокислу реакцію (рН = 6,0...6,5). З них (14... 15)% припадає на частку сахарози, а решта — близько 2% нерозчинні і розчинні нецукри. Нерозчині нецукри представлені частками кліткових стінок, зкоагульовані білками. Розчинні цукри, що присутні в ди­фузійному соці, утрудняють кристалізацію сахарози і збільшують втрати цукрози у відходах (мелясі). Тому дифузійний сік повинен бути очищеним, тобто з нього повинні бути вилучені зважені част­ки і якамога більша кількість нецукрів. Очищення дифузійного со­ку — це складний комплекс операцій: обробка соку гідратом оки­су кальцію Са(ОН) , вуглекислим газом СО (сатурація), відстою­вання та фільтрація соку на фільтропресах або вакуумфільтрах, обробка сірчистим газом SO (сульфітація), відстоювання та фільтрування. Цей складний процес, що декілька разів повто­рюється, його проводять у різноманітних апаратах: теплообмінни­ках, преддефекаторах, дефекаторах, сатураторах, сульфітаторах, відстійниках-декантаторах та фільтрах різноманітної конструкції. Принципова схема очищення соку представлена на рис. 24.4.

Необхідні для оброботки соку СаО та СО одержують у вап­няній печі, в якій випалюється вапняк (СаСО ), що розкладається при високій температурі на СаО та СО . Одержане випалене вап­но гаситься водою в барабанах. При цьому одержують вапнове молоко. Під час гасіння відбувається реакція

СаО + Н О = Са(ОН) . Вапняне молоко використовують для дефекації.

Під час обробки вапном частина нецукрів утворює нероз­чинні солі, які осідають, інші нецукри розкладають вапном, тре­ті — коагулюють, а частина нецукрів адсорбується на поверхні вуглекислого кальцію. На очищення витрачається близько 2,5% сао до маси буряку. Надлишок вапна осаджують вуглекислим га­зом СО . Для послаблення зафарбування соку застосовують об­робку сірчистим газом, який одержують спалюючи сірку в спеціальних печах so також знижує в'язкість соку і стерилізує йо­го. Тривалість сульфітації — не більше 5-ти хвилин при темпера-

турі соку (85...90) °С. Незважаючи на складну обробку соку вдається вилучити приблизно лише (35...40)% нецукрів, а решта переходить у відходи виробництва — мелясу. Наявність нецукрів у соці не дає можливості вилучити весь цукор у чистому вигляді. Близько 2% цукру переходить разом з нецукрами до меляси. Вап­но взаємодіє із соком у різноманітних напрямах. З цукрозою, як слабкою кислотою, вапно утворює розчинні у воді моноцукри С Н О САО. Близько 15% цукрози у дефекованому соці знахо­диться у формі моносахарату кальцію.

Рис. 24.4. Функціональна схема очищения дифузійного соку

Ряд кислот (щавелева, лимонна, винна, фосфорна та інші) оса­джуються. Вапно змінює кислу реакцію соку (рН = 6,0...б,5) на слабколужну (рН = 11), попереджуючи інверсію (розклад) сахаро­зи під час нагрівання соку. Для цього досить 0,3% СаО, але дода­ють (2,5... 3)% СаО для збільшення адсорбуючого ефекту барвних речовин та поліпшення структури осадку. Густина вапнового мо­лока повинна бути 1,19 кг/м . Час дефекації (8... 10) хв. Дефекація здійснюється в апаратах: преддефекаторах і дефекаторах. Це ємності з мішалками та пристроями для введення і виведення про­дуктів. У зв'язку з тим, що дефекований сік направляють до сату­рації самопливом, контроль якості операції не здійнюється.

Сатурація призначена для переведення вапна, яке знаходить­ся в дифузійному соці, в нерозчинний стан:

Під час пропускання сірчистого газу, що містить (12.. 15)% сірчистого ангідриду, одержують сірчану кислоту

яка є сильним відновлювачем. А барвні речовини перетворю­ються в безбарвні. По закінченню сульфітації сік має слабку луж­ну реакцію (рН = 8,5). Час сульфітації — (1...5) хв. Сатуратори і сульфітатори є по суті абсорберами. Використовують і додаткові заходи для очищення дифузійного соку — кізельгур (адсорбенти) та іонообмінні матеріали.

Типову технологічну схему очищення дифузійного соку можна коротко описати так: очищенний від пульпи сік подають в підігрівач, в якому він підігрівається до (85...90) °С та направляють на попередню дефекацію в преддефекатор. Перед цим до потоку дифузійного соку додають частину недогазованого соку сатурації який містить СаО = (0,3...0,5)%, або нормально відгазованого соку (СаО = 0,08...0,1)%. Попередньо дефекований сік самовпливом іде в котел основної дефекації, куди за допомогою дозатора додають вапнове молоко. Потім сік надходить в котел сатурації, де оброб­ляється газом, місткістю (28...30)% до лужності (0,08...0,10)% СаО. Частину нефільтрованого соку сатурації з контрольного ящику са­туратора направляють на преддефекацію, а останню частину насо­сом перекачують через підігрівач (t = 90...95) на фільтрування. Після цього сік надходить до збірника та на контрольні серветкові фільтри. Відфільтрований сік сатурації, підігрітий до t = (100... 102) °С у підігрівачі насосом направляють в котел сатурації, де він обробляється СО до лужності (0,01... 0,25)%, потім він іде на

фільтри, збірник та контрольні серветкові фільтри. Відфільтрова­ний сік сатураціі направляють у сульфітатор самовпливом, сірчис­тий газ із сірчаної печі, охолоджують в субліматорі та вентилято­ром подають у нижню частину сульфітатора. Потім сульфітований сік через напірний ящик направляють на вигартовування.

Очищення сиропу. Густий сироп з концентрацією 65% СР змішуєть з клеровкою (розчином) жовтих цукрів, додають (0,10...0,15)% кізельгура і направляють на сульфітацію (до рН 7,5) до апарату зрошувального типу. Потім його підігрівають і фільтрують. Очищений сироп збирають в приймальних збірни­ках над вакуум-випарювальними апаратами. Очищення ди­фузійного соку і сиропу — досить складна операція за природою процесів, яка відбуваються. Адже йде складна операція взаємодій різноманітних за хімічним складом продуктів. Осадки вилуча­ються осадженням і фільтруванням в апаратах різноманітних конструкцій і типів: фільтропресах, патронних, дискових, відцен­трових, листових, пластинчатих фільтрах. Відстійники застосо­вують, в основному, гравітаційні багатошарові висотою шару рідини 0,8 м і об'ємом близько 10 м3.

Випарювання соку. На кожні 100 кг буряка, що надійшов на переробку, одержуюжь (120... 130) кг очищеного соку, котрий містить (15... 16)% сухих речовин (СР), з яких на долю цукрози припадає (14... 15)%. Для відокремлення сахарози сік згущують до високої концентрації (92,5...93,5)% СР. Згущення здійснюють продовж двох стадій. Спочатку його випаровують у випарюваль­них апаратах до концентраціїї 65% СР. Потім сироп, що одержу­ють, додатково очищають, після чого уварюють у вакуумних апаратах до кінцевої концентрації сухих речовин.

Перша стадія згущення — випарювання — проводиться у ба­гатокорпусних випарювальних установках (БВУ), які використо­вують принцип утилізації вторинної пари. Вторинна пара першо­го корпусу випаровування використовується для обігрівання другого корпусу і т.д. Таким чинам 1 кг пари, що надходить до 1-го корпусу, може випарити в корпусній установці близько 4 кг води. Принцип утилізації вторинної пари дозволяє значно змен­шити витрати пари на випарювання, що здійснюється у 3, 4 і 5-корпусних випарювальних апаратах.

Уварювання сиропу. Очищений сироп надходить до вакуума-паратів для остаточного уварювання. Утфель, який одержують після уварювання, містить (7...8)% води та близько 55% цукру,

який викристалізовується з маточного розчину. Міжкристалєва рідина високої в'язкості містить усі нецукри сиропу і певикрис-талізований цукор. Уварювання сиропу до цього часу є періодич­ним процесом, проводиться в апаратах з нагрівальною камерою. Уварювання проходить чотири стадії: згущення сиропу до висо­кої концентрації (коефіцієнт насичення сягає (1,20... 1,25), утво­рення кристалів після введення до апарату "затравки" у вигляді цукрової пудри, нарощування кристалів і згущення утфеля до концентрації (92,5... 93)%. Цикл роботи апарату триває (2,5:..4,0) год. Утфель надходить до утфелемішалок, далі через утфелерозподільник — на центрифуги.

Центрифугування. Для вилучення кристалів цукру від між-кристалевого розчину використовують фільтруючі центрифуги періодичної або безперервної дії. В результаті центрифугування більша частина міжкристалевого розчину вилучається ("зелений відтік"), але на поверхні утримується невеликий шар міжкриста-левої рідини, для вилучення якої шар кристалів промивають во­дою. Ця операція має назву пробілювання, в результаті чого одержують чистий кристалевий цукор та відтік, або білу патоку. Центрифугу було показано раніше.

Кристалічний цукор після центрифугування (містить 0,5% во­логи і надходить до сушарок, а потім до складу на пакування.

Переробка відтоку — патоки, що має назву зеленої, може бу­ти здійснено різними способами. Одна з найпростіших систем пе­реробки полягає в тому, що зелена патока разом з білою, що містять значну кількість цукрози, надходять до вакуум апаратів другого продукту (уварювання III утфелю), де знову уварюється до високої концентрації (84,0...88,5) СР. Цукроза при цьому кри­сталізується і одержаний утфель направляють на центрифугуван­ня. Одержаний на цьому етапі центрифугування цукор має назву жовтого цукру і надходить до клеровочного змішувача.

Тут він розчиняється сатураційним соком і надходить до ви­паровувачів спільно з очищенним сиропом. Відтік з центрифуг II (другого) продукту носить назву меляси і є залишком цукробу­рякового виробництва. Процес розчинення продукту, що утво­рюється після центрифугування, можна багаторазово розчиню­вати (клерування) і також багаторазово очищати, але витрати на процес одержання додаткової кількості цукру з кожним циклом зростають. На сучасних бурякоцукрових заводах використо­вується більш складна економічно обгрунтована трипродуктова

схема переробки зеленого відтоку. Продукт, одержаний після центрифугування утфеля III називають бурим цукром.

Переробка залишків буряко-цукрового виробництва.

Під час пареробки буряку одержують 4% меляси, яка містить близько 80% сухих речовин і 20% води. До складу сухих речовин входить близько 60% сахарози. Решту 40% складають нецукри. Меляса є цінним продуктом і використовується, як корм для ху­доби, служить сировиною для виробництва спирту, дріжджів, молочної і лимонної кислот, харчового пектину тощо. Іншими залишками бурякоцукрового виробництва є буряковий жом, фільтрований бруд і транспортно-миючі води. Буряковий жом використовують для відгодівлі худоби. Фільтропресовий бруд може використовуватись як добриво для деяких видів грунту. Трапспортерно-миючі води направляють на поля фільтрації для використання під зрошення.

Переробка меляси здійснюється на спеціальних техналогічих лініях і на окремих підприємствах. Так, переробку меляси на спирт здійснюють на спиртзаводах. Останнім часом значно вдо-сканалено і виробництво з меляси цукру-піску.

Функціональна схема бурякоцукрового виробництва свід­чить про те, що його варто віднести до І групи підприємств-пере-робки однокомпонентної сировини з метою вилучення характер­ного продукту, для яких особливістю є паралельні і зворотні по­токи на основній стадії виробництва.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 2907. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.025 сек.) русская версия | украинская версия