Студопедия — Основи технічної творчості та патентознавства
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Основи технічної творчості та патентознавства






Програма дисципліни складена в відповідності з кваліфікаційною характеристикою бакалавра легкої промисловості і включає два розділи:

Розділ І - основи технічної творчості;

Розділ ІІ - основи патентознавства.

У першому розділі вивчаються теоретичні положення та практичні навики творчої діяльності при пошуку нових технічних рішень в сфері виробництва одягу.

В результаті студент повинен знати закономірності розвитку технічних систем і творчого мислення, методи пошуку нових технічних рішень, елементи теорії вирішення винахідницьких задач. Вміти застосовувати на практиці сучасні методи технічної творчості та використовуючи їх запропонувати нове технічне рішення на рівні вимог та змісту програми дисципліни.

В другому розділі розглядається питання захисту інтелектуальної власності в світі і в Україні. В результаті студент повинен знати правила оформлення патентної документації для захисту інтелектуальної власності.

Таким чином, програмою дисципліни передбачено розвиток у студентів творчих здібностей при вирішенні технічних задач та придбання навичок з патентно-ліцензійної роботи.

Предметом і змістом дисципліни є процеси і методи активізації пошуку нових технічних рішень з урахуванням специфіки майбутньої виробничої діяльності студента і засвоєння правил захисту інтелектуальної власності.

Метою дисципліни є навчання майбутнього технолога і конструктора швейного виробництва основам технічної творчості і патентознавства для створення і захисту об’єктів інтелектуальної власності.

Завдання навчальної дисципліни:

· ознайомлення з закономірностями розвитку технічних систем та творчого мислення;

· ознайомлення з сучасними методами пошуку нових технічних та технологічних рішень;

· ознайомлення з сучасними прийоми та методами технічної творчості, та розроблення за їх допомогою нових технічних рішень технологічних задач галузі швейного виробництва;

· вивчення основних вимог до оформлення заявки на раціоналізаторську пропозицію, заявки на винахід, промисловий зразок і знаки для творів та послуг;

· ознайомлення з Міжнародною патентною класифікацією (МПК);

· вивчення основ патентного законодавства України, права власника об'єктів промислової власності;

· вивчення порядка патентування українських винаходів в інших країнах.

 

 

ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ, що виносяться на фахове вступне випробування

 

1 ТЕХНОЛОГІЯ ШВЕЙНОГО ВИРОБНИЦТВА

Розділ «Процеси підготовчо-розкрійного виробництва»

1. Надати характеристику основних етапів процесу створення нових моделей швейних виробів, характеристику устаткування, що можна застосовувати для здійснення цього процесу, опис засобів для автоматизування окремих етапів процесу.

2. Надати перелік та зміст основних конструкторських та технологічних документів, які розробляються в процесі створення нових моделей виробів та підготовки їх до запуску у виробництво.

3. Надати характеристику основних етапів процесу підготовки нових моделей швейних виробів до запуску у виробництво, характеристику устаткування, що можна застосовувати для здійснення цього процесу, опис засобів для автоматизування окремих етапів процесу.

4. Нормування матеріалів в швейній промисловості. Шляхи раціонального використання матеріалів. Технічні вимоги до виконання розкладок лекал. Технічні вимоги до виконання настилів.

5. Надати характеристику основних етапів процесу підготовки матеріалів до розкрою, характеристику устаткування, що можна застосовувати для здійснення цього процесу, опис засобів для автоматизування окремих етапів процесу, перелік та зміст технологічної документації, що оформлюється на різних етапах процесу.

6. Надати характеристику основних етапів процесу розкрою матеріалів, характеристику устаткування, що можна застосовувати для здійснення цього процесу, опис засобів для автоматизування окремих етапів процесу, перелік та зміст технологічної документації, що оформлюється на різних етапах процесу.

Розділ “Швейне обладнання та ниткові з’єднання”

1. Процес петлеутворення 2-х ниткового човникового стібка (301). Робочі органи машини, умови їх взаємодії. Умовне позначення стібка та його властивості. Класи машин, їх використання.

2. Процес петлеутворення 2-х ниткового зигзагоподібного човникового стібка (304). Робочі органи машини, умови їх взаємодії. Умовне позначення стібка та його властивості. Класи машин, їх використання.

3. Процес петлеутворення однониткового ланцюгового стібка (101). Робочі органи машини, умови їх взаємодії. Умовне позначення стібка та його властивості. Класи машин, їх використання.

4. Процес петлеутворення однониткового ланцюгового потаємного стібка (103). Робочі органи машини, умови їх взаємодії. Умовне позначення стібка та його властивості. Класи машин, їх використання.

5. Процес петлеутворення двониткового ланцюгового стібка (401). Робочі органи машини, умови їх взаємодії. Умовне позначення стібка та його властивості. Класи машин, їх використання.

6. Процес петлеутворення однониткового ланцюгового обметувального стібка (501). Робочі органи машини, умови їх взаємодії. Умовне позначення стібка та його властивості. Класи машин, їх використання.

7. Процес петлеутворення двониткового ланцюгового зшивально-обметувального стібка (502). Робочі органи машини, умови їх взаємодії. Умовне позначення стібка та його властивості. Класи машин, їх використання.

8. Процес петлеутворення трьохниткового ланцюгового зшивально-обметувального стібка (504). Робочі органи машини, умови їх взаємодії. Умовне позначення стібка та його властивості. Класи машин, їх використання.

9. Швейні машини ланцюгового стібка для отримання стібка 406. особливості машин, робочі органи. Використання машин.

10. Швейні машини для отримання зшивально-обметувальної строчки 516 (401+504). Робочі органи та особливості машин. Використання.

 

Розділ «Клейові та зварювальні з’єднання»

1. Сутність процесів зварювання текстильних матеріалів. Види зварювальних швів.

2. Порівняльна характеристика способів зварювання (переваги, недоліки, область застосування).

3. Специфіка термоконтактного способу зварювання. Область застосування, обладнання.

4. Високочастотний спосіб зварювання, його сутність, область застосування і засоби реалізації.

5. Ультразвуковий спосіб зварювання, сутність, сфера застосування і засоби реалізіції.

6. Системний підхід до оцінки волого-теплової обробки швейних виробів.

7. Первинні властивості полімерних текстильних матеріалів і їх прикладне значення стосовно волого-теплової обробки швейних виробів.

8. Гігротермічні і фізико-механічні властивості полімерних текстильних матеріалів – основа формалізації вимог до процесів волого-теплової обробки швейних виробів.

9. Фактори, які визначають стадійність та умови забезпечення енергетичної ефективності реалізації процесів ВТО.

10. Порівняльна енергокінетична характеристика процесів ВТО при використанні сучасного обладнання.

11. Асортимент клеїв і клейових прокладкових матеріалів, способи виготовлення, область застосування клейової технології.

12. Основи технології процесів склеювання текстильних і шкіряних матеріалів, операції клейової технології.

13. Гармонізація підбору клейових прокладкових матеріалів з позицій забезпечення високої якості виготовлення швейних виробів різного асортименту.

14. Параметризація процесів склеювання деталей одягу з позиції забезпечення необхідної якості (жорсткості, міцності до розшарування формостійкості тощо, мінімізація ризиків при дублюванні.

 

Розділ «Методи обробки швейних виробів»

Питання:

1 Загальна характеристика процесу виготовлення швейних виробів. Способи подання інформації про методи обробки швейних виробів.

2 Методи обробки верхнього жіночого та чоловічого одягу (піджаків, жакетів, пальт, курток, плащів тощо)

2.1 Загальна схема збирання

2.2 Початкова обробки деталей та вузлів верхнього одягу.

2.3 Обробка шлиць.

2.4 Методи обробки кишень (прорізних, накладних, кишень, що розташовані у швах, внутрішніх)

2.5 Методи обробки бортової прокладки та бортів у верхньому одязі.

2.6 Методи обробки комірів та з’єднання їх з виробом.

2.7 Методи обробки рукавів та з’єднання їх з виробом.

2.8 Методи обробки підкладки, утеплюючої прокладки, плечових накладок та з’єднання їх з виробом.

3 Методи обробки штанів

3.1 Загальна схема послідовності збирання деталей штанів.

3.2 Початкова обробка основних деталей штанів.

3.3 Методи обробки кишень штанів.

3.4 Методи обробки застібок штанів.

3.5 Методи обробки верхніх зрізів брюк.

3.6. Методи обробки нижніх зрізів брюк.

4 Методи обробки спідниць.

4.1. Загальна схема збирання деталей спідниць

4.2. Методи обробки застібки спідниць.

4.3. Методи обробки верхніх зрізів спідниць.

4.4. Методи обробки низу спідниць.

5 Методи обробки чоловічих сорочок.

5.1 Початкова обробка чоловічих сорочок.

5.2 Методи обробки кишень чоловічих сорочок.

5.3 Методи обробки застібок чоловічих сорочок.

5.4 Методи обробки комірів чоловічих сорочок і з'єднання їх з виробом.

5.5 Методи обробки рукавів чоловічих сорочок і з'єднання їх з виробом.

6 Методи обробки жіночих суконь.

6.1 Методи початкової обробки основних деталей суконь.

6.2 Методи обробки кишень у сукнях.

6.3 Методи обробки застібок у сукнях.

6.4 Методи обробки комірів у сукнях і з'єднання їх з виробом.

6.5 Методи обробки рукавів у сукнях і з'єднання їх з виробом.

6.6 Методи обробки суконь по лінії талії.

6.7 Методи обробки низу суконь.

7 Порівняльний аналіз варіантів методів обробки основних вузлів швейних виробів.

 

Завдання:

1 Надати характеристику методів обробки основних вузлів (у вигляді графічних схем збирання) швейного виробу, представленого на рисунку.

2 На один з вузлів швейного виробу (кишеню, комір, низ рукава, застібка і т.п.), представленого на рисунку надати технологічну послідовність обробки (в табличній формі).

3 Запропонувати два-три варіанти обробки заданого вузла виробу, представленого на рисунку (надати графічні схеми збирання вузла та операції технологічної послідовності). Провести аналіз запропонованих варіантів.

 

2 ПРОЕКТУВАННЯ ШВЕЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ

 

1. Розкрити суть організації технологічного процесу підготовчо-розкрійного виробництва з використанням комп’ютерної техніки.

2. Визначити принципи проектування підготовчо-розкрійного виробництва на швейних підприємствах малої потужності. Розкрити організаційно – технологічний процес підготовчого цеху швейного підприємства малої потужності

3. Визначити принципи проектування підготовчо-розкрійного виробництва на швейних підприємствах великої потужності. Розкрити та пояснити спільні і відмінні риси конвеєрного потоку та потоку малих серій, навести схеми потоків.

4. Розкрити організаційно-технологічний процес розкрійного цеху при використанні на операціях настилання тканин напівавтоматичних та автоматичних настилочних комплексів.

5. Навести порівняльний аналіз організаційно-технологічного процесу експериментального цеху швейного підприємства, яке працює на внутрішній ринок та на давальницький сировині.

6. Розкрити особливості розрахунку та побудови агрегатно-групових потоків. Навести та розкрити сутність переваг та недоліків агрегатно-групових потоків.

7. Розкрити організаційно – технологічний процес підготовчого цеху швейного підприємства масового виробництва.

8. Розкрити та пояснити спільні і відмінні риси конвеєрного потоку та потоку малих серій, навести схеми потоків.

9. Надати порівняльний аналіз розрахунку конвеєрного потоку з послідовно-асортиментним та циклічним запуском.

10. Розкрити сутність послідовного, послідовно-асортиментного та циклічного запусків моделей в швейних потоках.

3. УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ШВЕЙНИХ ВИРОБІВ ТА ЕКСПЕРТИЗА ЯКОСТІ ШВЕЙНИХ ВИРОБІВ

 

1. Контроль якості продукції на стадії розкрійного виробництва. Об’єкти контролю, засоби контролю та критерії якості.

2 Контроль якості продукції на стадії пошивного виробництва. Об’єкти контролю, засоби контролю та критерії якості.

3 Визначення сорту швейних виробів різного призначення. Неприпустимі виробничі дефекти.

4 Номенклатура стандартів на продукцію швейної галузі. Нормативні вимоги до швейних виробів різного призначення.

5 Сертифікація та оцінювання відповідності продукції.

6 Номенклатура стандартів ДСТУ ISO серії 9000. Принципи управління якістю та процесний підхід у СУЯ. Сертифікація систем управління якістю.

7 Статистичні методи контролю та аналізу якості швейних виробів

8 Послідовність виконання контролю якості готового плечового, поясного одягу, корсетних виробів та комплектів одягу.

9 Технологічні допуски та похибки вимірювань. Методи вимірювань та засоби вимірювань для контролю якості швейних виробів

10 Вхідний, вихідний та приймальний контроль якості швейних виробів. Об’єкти контролю, засоби контролю та критерії якості.

 

4 ТЕХНОЛОГІЯ ПРОЕКТУВАННЯ ШВЕЙНИХ ВИРОБІВ З ВИКОРИСТАННЯМ КОМП’ЮТЕРНОЇ ТЕХНІКИ

1. Основні етапи та принципи розрахунку кусків тканини в настили за допомогою програмного комплексу.

2. Основні етапи та принципи виконання розкладок лекал в системі Julivi.

3. Основні етапи та принципи виконання послідовності та складання схеми розподілу праці за допомогою АРМ Технолога.

4. Етапи виконання малюнка (моделі та схеми розміщення робочих місць в потоці) в системі Xara/

5. Основні етапи та принципи виконання розкладки лекал в системі PAD.

 

5. КОНСТРУЮВАННЯ ШВЕЙНИХ ВИРОБІВ З ЕЛЕМЕНТАМИ САПР

 

1. Функції АРМ конструктора.

2. Функції АРМ художника-модельєра.

3. Режими проектування.

4. Характеристика підсистем САПР одягу.

5. Види забезпечення САПР.

6. Периферійні пристрої, які застосовують для автоматизації конструкторських робіт.

6. ОСНОВИ ПРИКЛАДНОЇ АНТРОПОЛОГІЇ

 

1. Характеристика класифікації типових фігур жінок для проектування одягу.

2. Основні антропометричні точки фігури людини їх назва та місце розташування.

3. Розмірні ознаки фігури людини для проектування одягу (їх назва, умовні зазначення).

4. Характеристика класифікації типових фігур чоловіків для проектування одягу.

5. Характеристика класифікації типових фігур дітей для проектування одягу.

6. Як забезпечується захистно-гігієнічна функція при проектуванні одягу різного призначення (плаття, пальта, спецодяг)?

7. Основні принципи розрахунків теплозахисних властивостей одягу за методикою

проф.Г.М.Кондратьєва.

8. Основні принципи розрахунків теплозахисних властивостей одягу по методиці ЦНДІШП.

7. ПРОЕКТУВАННЯ АСОРТИМЕНТУ ОДЯГУ

1. Характеристика видів систем моделей одягу. Їх визначення та структурні схеми будови.

2. Характеристика принципів проектування систем моделей.

3. Характеристика етапів проектування асортименту одягу як системи.

4. Характеристика системи „конструктор”:визначення, алгоритм проектування, структура.

8. ПРОЕКТУВАННЯ ПЛАСТИЧНИХ ФОРМ ОДЯГУ

 

1. Загальна характеристика прийомів утворення ПФО.

2. Загальна характеристика основних факторів, які визначають ПФО.

9. КОНСТРУЮВАННЯ ШВЕЙНИХ ВИРОБІВ

Питання:

1. Характеристика типової конструкції жіночого плечового одягу. Вихідні дані до побудови креслень основних деталей конструкції. Характеристика типової конструкції жіночого поясного одягу. Вихідні дані до побудови креслень основних деталей конструкції. Характеристика видів прибавок та припусків, які використовуються при конструюванні одягу.

2. Методи формоутворення, що використовуються при конструюванні сучасного одягу.

3. Характеристика вимог до проектування одягу промислового виробництва.

4. Характеристика методів конструювання одягу, які широко використовуються на практиці (сутність, умови застосування, переваги та недоліки).

5. Характеристика розрахунково-графічного методу (систем крою), як засобу побудови первинних креслень деталей одягу. План побудови креслень основних деталей одягу за даним методом.

6. Структура існуючого процесу проектування одягу. Характеристика етапів.

7. Сутність і задачі типового проектування одягу. Поняття базова конструкція, типова конструкція. Їх роль у промисловому виробництві одягу.

8. Класифікація комірів та капюшонів. Принципи побудови комірів для закритої та відкритої горловини.

9. Класифікація дефектів одягу. Способи усунення конструктивних дефектів.

10. Характеристика способів градації лекал деталей конструкцій одягу. Мета процедури градації лекал.

11. Види промислових лекал. Вимоги до оформлення лекал-еталонів.

12. Розробка проектно-конструкторської документації та її склад.

13. Характеристика прийомів конструктивного моделювання І, ІІ, ІІІ видів.

14. Характеристика конструкцій одягу з рукавами сорочкового типу та його модіфікацій. Способи його модифікації, побудови конструкцій даного типу.

15. Характеристика конструкцій одягу типу реглан та його модифікацій. Способи побудови конструкцій даного типу.

16. Характеристика конструкцій одягу з суцільнокроєними рукавами, модифікацій конструкцій даного типу. Способи побудови конструкцій даного типу.

Завдання:

1. Виконати моделювання деталей конструкції моделі одягу, наданої ескізом на основі базової конструкції у М 1:4. Вказати напрямок нитки основи на деталях.

2. Виконати розрахунок лінійних вимірів моделі одягу, наданої ескізом. Виконати технічний рисунок даної моделі на основі виконаного розрахунку.

3. Розробити ескіз моделі одягу з урахуванням властивостей заданого матеріалу. Дати характеристику застосованих методів формоутворення.

4. Виконати моделювання деталей конструкції моделі одягу, наданої ескізом, та розробити 3 моделі-модифікації на основі її деталей.

5. Виконати розрахунок лінійних вимірів моделі одягу, наданої ескізом. Виконати моделювання її деталей на основі базової конструкції у М 1:4.

6. Надати зображення основних типів спідниць (зовнішній вигляд, основні конструктивні деталі і лінії, формотворні елементи).

7. Надати зображення основних типів брюк за силуетом (зовнішній вигляд, основні конструктивні деталі і лінії, формотворні елементи).

8. Надати зображення типової конструкції сукні жіночої (зовнішній вигляд, основні конструктивні деталі і лінії, формотворні елементи).

9. Надати зображення типової конструкції піджака чоловічого (зовнішній вигляд, основні конструктивні деталі і лінії, формотворні елементи).

10. Запропонувати засоби підвищення технологічності моделі одягу, наданої ескізом.

11. Виконати побудову похідних деталей моделі верхнього одягу, використовуючи надані основні деталі конструкції.

12. Виконати градацію лекал наданої конструкції одягу у масштабі 1:1.

13. Виконати пропорційне зображення деталей моделі одягу, наданої ескізом, та визначити технологічні припуски до контурних ліній деталей.

СТРУКТУРА ЕКЗАМЕНАЦІЙНОГО БІЛЕТУ

 

Випробування проводиться за єдиним білетом, який складається з теоретичної та практичної частин. Кожна частина являє собою комплексне завдання, виконання якого вимагає знань усього циклу конструкторських та технологічних дисциплін.

 

 

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

КАФЕДРА Технології та конструювання швейних виробів

 







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 1911. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия