Студопедия — МАТЕРIАЛIВ ДЛЯ IНТЕРЄРУ ТА EKCTEPЄPУ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

МАТЕРIАЛIВ ДЛЯ IНТЕРЄРУ ТА EKCTEPЄPУ






 

Вибiр опоряджувальних матерiалiв для iнтер’єрузалежить вiд багатьох обставин, а саме: вiд призначення примiщення, його орiентації, розмiрiв, елементiв обладнання iнтep'єpy, нацiональних традицiй. Призначення примiщення вiдiгpaє вирiшальну роль при виборi як виду матерiалу, так i його кольору. Для зали, спальнi, дитячої кiмнати, шкiльних класiв, дитя­чих кімнат в яслах i садочках найкраще використовувати воднi фарби або простi паперовi шпалери, якi не погiршують мiкроклiмату примiщень. Якщо потрiбно влаштувати панелi у дитячих i шкiльних примiщеннях, то бажано це робити з використанням олiйних фарб на натуральнiй олiфi або емалей без токсичних в'яжучих.

Стiни в кухнях, у ванних кімнатах, передпокоях, пiдсобних примi­щеннях бажано фарбувати олiйними фарбами, емалями та водоемульсiй­ними фарбами або обклеювати водостiйкими шпалерами, облицьовувати керамiчною плиткою. Стелi вжитлових примiщеннях, коридорах, перед­покоях i кухнях доцiльно фарбувати водними фарбами, якi дають змогу поверхням «дихати» й легко поновлюються.

Вибираючи колiр фарби чи шпалер, кpiм призначення примiщення слiд враховувати ще його орiєнтацiю за частинами cвiтy. Так, якщо вiкна opiєнтовані на пiвдень (пiвденний cxiд i пiвденний захiд), то бажано користу­ватися фарбами (шпалерами) холодних тонів i, навпаки, у разi орiентацii їx на пiвнiч (пiвнiчний cxiд i пiвнiчний заxiд) - теплих тонів.

Для загальних кімнат колiр фарби (шпалер) може бути насиченим з яскравим малюнком, розмiри якого добре спiввiдносяться з розмiрами примiщення. Для спальнi бажано використовувати фарби (шпалери) на основi блакитних i зелених пiгментiв, але це значною мiрою залежить вiд вiкy людей, якi нею користуються. Дитячi кiмнати, як правило, фарбують (обклеюють шпалерами) фарбами свiтлих тонів, якi дiють на нервову сис­тему заспокiйливо. Для передпокоїв, кухонь бажано використовувати фар­би (шпалери) насичених кольорiв з урахуванням контрасту мiж ними та обладнанням.

У примiщеннях з недостатнiм природним освiтленням краще вико­ристовувати фарби (шпалери) свiтлих i теплих тонів. Вибираючи колiр, слiд враховувати також розмiри примiщення. Кiмнати, пофарбованi у бла­китний, свiтло-зелений або фiолетовий колiр (чи їxнi вiдтiнки), здаються просторiшими, а жовтi, оранжевi та червонi кольори зорово зменшують розмiри примiщень.

Фасад - це «обличчя» будинку чи споруди, i вiд того, яке це «обличчя», залежить багато: клас будiвлi, їїзначення, естетична вартість. Ранiше за фасадом будинку визначали становище його хазяїна в суспiльствi; фасад був начебто вiзитною карткою тiєї чи тiєї ciм'ї.

Фасад, як i одяг людини, може або радувати людей, пiднiмати їм настрiй або, навпаки, пригнiчувати їx, вiдштовхувати своєюнепривабливiстю.

Якiсть фасаду неспецiалiст оцiнює атрибутивними чинниками (гарний ­поганий; подобаеться - не подобаеться). Спецiалiст позбавлений такої мож­ливостi i повинен користуватися при цьому чинниками, якi визначаються тими чи iншими фiзико-xiмiчними та геометричними показниками.

На жаль, спецiалiсти також не завжди користуються цими показника­ми, не завжди враховують yci чинники, ухвалюючи тi чи iншi рiшення щодо опорядження фасадiв.

Нинi проектанти, будiвельники найчастiше приймають рiшення, ко­ристуючись аналогами, враховуючи можливостi perioну, наявнicть опоря­джувальних матерiалiв, виконавцiв робiт, клiматичнi умови (на жаль, не завжди). І що особливо прикро, все частiше для опорядження фасадiв ви­користовують iноземнi матерiали, технологii, якi не пройшли широкої експериментальної, не кажучи вже про виробничу, перевiрки в умовах того чи iншого perioнy України. Oстaннiм часом мало уваги придiляють питанням, пов'язаним з пiдвищенням технологiчностi методiв опоряджен­ня фасадiв, експлуатацiйних якостей та довговiчностi фасадних покриттiв.

Тому, на нашу думку, актуальною стала проблема розроблення i впро­вадження методики вибору оптимальних технологiчних вирiшень опоря­дження фасадiв з високими показниками технологiчностi та довговiчностi. В основу цiєї методики покладено параметри взаємозв'язку мiж кон­структивним вирiшенням фасаду з матерiалами для його опорядження, врахування залежностi технологiчних рiшень від типу i класу споруди, бу­дiвельно-клiматичної зони, мiсця виконання робiт (завод - будiвельний майданчик) тощо (рис. 4.1).

Проте не варто обмежуватись однiєю технологiєю. Необxiдно поди­витись на цю проблему i з позицiй архiтектурно-конструктивних рiшень (рис. 4.2).

Проблема створення образу в apxiтeктypi, зокрема образу мicькоro се­редовища, надзвичайно складна. Тому є сенс розглядати її на прикладi однiєї будiвлi, виокремивши складовi цього процесу з урахуванням обра­них опоряджувальних матерiалiв.

Основа художнього образу арютектурної споруди, як i об'єктiв дизай­ну чи будь-якого iншого реального об'єкта, складається з суми закладеної у нього у рiзному спiвввдношеннi змiстовної, емоцiйної та естетичної iнформацiї, яка його формує у свідомостi людини. Ця iнформацiя сприй­мається здебiльшого як зоровий образ, тому архітектору в процесi його створення щоразу треба займатися також питаннями вибору будiвельних матерiалiв. Ефективнicть такого вибору впливатиме на архітектурно-ху­дожнiй вираз будiвлi. Усвідомлення використання матерiалiв з рiзних по­зицiй (естетичних, технологiчних, економiчних) дасть можливicть архі­тeктopoвi впевненiше створювати художнiй образ, орiєнтуючись у великiй кiлькостi систем опорядження фасадiв та в їxнix технологiчних можливо­стях, якi нам сьогоднi пропонує ринок будiвельних матерiалiв.

Вибираючи оптимальнi технологiчнi рiшення для опорядження фа­caдiв, потрiбно розглядати не лише новi перспективнi методи (облицю­вання сайдингом, обпалення бетону, нанесення розплавленого металу, метод трафаретного друку, використання поливи, наклеювання фасадних шпалер, метод «Сенерджi» тощо), а й традицiйнi, якi столiттями підтвер­джували своє право на широке використання в будiвництвi та під час ре­монту будинкiв i споруд (облицювання, декоративна штукатурка, фарбу­вання, оголення декоративного заповнювача, використання матриць тощо).

Слід мати на увазi, що чимало традицiйних методiв опорядження фа­caдiв також залишилися лише за назвами, а не за суттю (декоративнi шту­катурки з використанням сухих сумiшей; фарбування фасадiв водоемуль­сiйними фарбами з широкою гамою кольорiв i підвищеною довговiчнiс­тю; облицювання декоративною цеглою тощо).

Завдяки високiй дисперсностi, технологiчностi, нетоксичностi, ши­рокiй гaмi кольорiв водоемульсiйнi фарби з кожним днем все ширше ви­користовуються в опорядженнi фасадiв, витiсняючи фарби вiтчизняного виробництва на основi силiцiйорганiчних смол. Проте нaвiть цi фарби не можуть змагатися за довговiчнicтю та економiчнiстю з облицюванням фасадiв декоративною цеглою. Конструктивна схема звичайна цегла + утеплювач + декоративна цегла сьогоднi впевнено витiсняє вci iншi варiанти. Основним гальмiвним чинником для ширшого використання цiєї схеми є наявнiсть висолiв на лицьовiй поверхнi цегли. Однак це не озна­чає, що, уникнувши цього недолiку, вже завтра вci будинки матимуть однакові фасади, облицьованi декоративною цеглою. Гарантiєю рiзнобарвності опорядження фасадiв буде вибiр їх за запропонованою методикою.

Приймаючи рiшення щодо опорядження як iнтep'єpy, так i екстер'єру, треба враховувати також можливу негативну дiю атмосферних та iнших руйнiвних чинникiв i вимог caнітарної гiгiєни.

 

 


 

 



 


 


 

4.5. МЕХАНIЗМИ, IНСТРУМЕНТИ ТА ПРИСТРОЇ

Ступiнь механiзацiї малярних i шпалерних робiт надзвичайно низький, хоча пiд час їх виконання використовують безлiч механiзованих iнструментів i пристроїв.

Бiльшiсть операцiй (насамперед, у малярних роботах) виконують за до­помогою механiзмiв i механiзованих iнструментів, якi можна подiлити на три групи:

· для приготувания фарб i москательних (фарботерки, вiбросита, вiбро­мiшалки, клеєварки та змiшувачi для приготування шпаклiвок);

· для пiдготовки поверхонь пiд малярнi покриття та шпалери (технiчнi пилососи, електро- та пневмошлiфувальнi механiзми, шпаклювальнi агрегати);

· для нанесения фарб, лакiв i гунтовок (агрегати та установки для нане­сення фарб, гунтовок i лакiв, якi можна подiлити на два основних класи - низького та високого тиску повiтря).

На жаль, вiтчизняний парк механiзмiв та механiзованих iнструментів для опоряджувальних робiт не змiг конкурувати з iноземним, тому остан­нiй поступово витiсняє їх. Так, досить широко застосовують установки та пристосування для приготування фарб будь-якого кольору з використан­ням комп'ютерної технiки, установки для нанесення фарб з їх попереднiм пiдiгрiвом (що дає змогу економити до 20 % фарби i значно подовжити строк експлуатацiї покриттiв); спецiальнi пристосування для зняття ста­рої фарби без використання змивок тощо.

 

4.6. ТЕХНОЛОГІЯ ВИКОНАННЯ МАЛЯРНИХ I ШПАЛЕРНИХ РОБІТ

Процес виконання малярних (шпалерних) робiт подiляють на двi ос­новнi групи: пiдготовка поверхнi та фарбування (наклеювання шпалер).

Пiдготовка поверхнi - це трудомiсткий i вiдповiдальний процес, Biд ретельностi та якостi виконання якого значною мiрою залежать якiсть як фарбування, так i шпалерних робiт.

Кiлькiсть операцiй, якi потрiбно виконати, щоб пiдготувати поверх­ню, залежить Biд виду фарбування (виду шпалер) i категорiї фарбування (просте, полiпшеної якостi та високоякiсне) (табл. 4.7).

Таблuця 4.7. Технологiчнi операцii з пiдготовки поверхнi пiд фарбування


 

    Технологічна операція Водне фарбування Безводне фарбування
Просте клейкове по бетону, шпаклівці Клейове поліпшене та високоякісне по бетону, штукатурці вапняне Водоемульсійне по бетону, штукатурці Силікатне по бетону, штукатурці По бетону та штукатурці По дереву По металу
По бетону По цеглі просте Поліпшене та високоякісне просте Поліпшене та високоякісне просте Поліпшене та високоякісне
Очищення поверхні   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +
Зволоження водою   -   -   +   +   -   -   -   -   -   -   -   -
Загладжування поверхні   +   +   +   -   +   +   +   +   -   -   -   +
Розшивання тріщин   +   +   -   +   +   +   +   +   -   -   -   -
Грунтування (прооліфлення) – перше   +   +   +   -   +   +   +   +   +   +   +   +
Підмазування окремих місць   +   +   +   -   +   +   +   +   +   +   +   +
Шліфування підмазаних місць   +   +   +   -   +   +   +   +   +   +   +   +
Шпаклювання поверхні (перше)   -   +   -   -   -   -   -   +   -   +   -   +
Шліфування(перше)   -   +   -   -   -   -   -   +   -   +   -   +
Шпаклювання (друге)   -   +   -   -   -   -   -   +   -   +   -   +
Шліфування (друге)   -   +   -   -   -   -   -   +   -   +   -   +
Грунтування (друге)   -   +   -   -   -   -   -   +   -   +   -   +
Фарбування поверхні     +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +

При м i т к и: 1. Розшивання трiщин не бетонних поверхнях не виконують.

2.Проолiфлення виконують у разi фарбування безводними фарбами.

3. Друге шпаклювання зi шлiфуванням виконують лише при висо­коякiсному фарбуваннi, при цьому поверхню ще й rpунтують з пiдфарбовуванням.

 

 

Рис. 4.3. Ручнi iнструменти та пристрої для малярних робiт:

1, 2 - металевi шпателi; 3, 4 - скребачки; 5, 6 - валики для фарбування металевих конст­рукцiй; 7- валик для фарбування cтін; 8 - валик з пневмоподаванням фарби; 9 - валик для фарбування пiдлог; 10 - вудочка унiверсальна; 11 - валик для фарбування столярних ви­робiв; 12 - шпатель-пiвтерок; 13, 14 - пензлi-ручники; 15 - шiтка-макловиця; 16, 17­пензлi для фарбування paдiaтopiв; 18 - пензель для фарбування круглих труб; 19 - вiскозимeтp В3-4; 20 - ванночка для фарби

 

 

Рис. 4.4. Методи нанесення фарб:

а - пневморозпилення; б - безповiтряне розпилення; 1 - компресор; 2 - посудина для фарби; 3 - пiстолет-розпилювач; 4 - гумовий рукав для подавання стиснутого повiтря до посудини з фарбою; 5 - те саме, для подавання стиснутого повiтря до пiстолета-розпилюва­ча; 6 - те саме, для подавання фарби до пiстолета-розпилювача


 

Малярнi роботи. Фарбують поверхню за допомогою механiзованих уста­новок, а також механiзованих i ручних iнcтpyмeнтів та пристроїв (рис. 4.3­4.6).

Пiд час фарбування вручну треба весь час стежити за в'язкicтю фарби, тобто регулярно її перемiшувати.

Коли використовують валики, пензлем фарбують кути, стики повер­хонь, труби. Валик вмочують у фарбу, налиту у ванночку, i прокочують по металевiй сiтцi, щоб зняти зайву фарбу. Пiсля цього фарбу наносять на поверхню вертикальними смугами з напуском (перекриттям) 20... 30 мм.

Iнодi в будiвництвi використовують методи нанесення фарби задопо­могою ультразвуку, аерації.

Найпоширенiшим нинi є метод пневморозпилення (рис. 4.4, а), не­зважаючи на його icтотний недолiк (15 % фарби при цьому iдe в аерацiю), що не лише робить його неефективним, а й негативно впливає на здо­ров'я малярiв, якi користуються ним. У разi безповiтряного розпилення (рис. 4.4, б) цього недолiку майже немає (1,5 % аерацiї), але широке вико­ристання його стримує низька дисперснicть вiтчизняних фарб. Електро­статичний метод (рис. 4.5) використовують переважно для фарбування конструкцiй (виробiв) з металу (автомобiлi, мотоцикли, радiатори, труби тощо). Метод занурення (ванний) (рис. 4.6) хоча й досить широко вико­ристовують на територiї СНД, але він має icтотніi недолiки: перевитрати фарби, нepiвнoмipнiсть покриття фарбою поверхонь, наявнiсть потьокiв на фарбованих виробах.

У будiвництвi використовують також спецiальнi методи нанесення фарб. До них належать: багатоколiрнi малярнi покриття (на поверхню на­носять фарби 2-5 кольорiв); накатування рiзноманiтних малюнкiв рiзних кольорiв за допомогою гумових валикiв; фарбування поверхнi пiд цiннi

 

 

Рис. 4.5. Електростатичний метод на­несения фарби: Рис. 4.6. Метод занурення у фарбу:

1 - фарба; 2 - деталь, яку фарбують 1 - посудина для пiдiгрiтоi фарби; 2­фарба; 3 - деталь, яку

фарбують

породи деревини або каменю (ropix, дуб, ясен, мармур); альфрейнi робо­ти (аерографiя); покриття «Снiжок» (об'ємна маса, фактуру якої створю­ють гpaнi кварцового пiску); покриття «Кропил» (до фарби додають зазда­легiдь пофарбовану деревну тирсу); фактура «пiд шагрень» (механiзоване нанесення латексно- крейдяної сумiшi або iнших сумiшей з наступним фар­буванням поверхнi); пудра i т. iн.

Багатоколiрне фарбування - це або одночасне, або почергове нанесен­ня фарб рiзного кольору на ту саму поверхню. Кiлькiсть кольорiв може бути необмеженою, але, як правило, використовують вiд трьох до п'яти кольорiв. При цьому значно спрощується пiдготовка поверхнi пiд фарбу­вання, вiдпадає потреба ретельної пiдготовки поверхнi. Найчастiше цей метод використовують для опорядження поверхнi стель, сходових клiток, дзеркал на cтiнax. Iнодi цей метод об'єднують з аерографiєю.

Накатування рiзноманiтних вiзерункiв (рис. 4.7) рiзних кольорiв за до­помогою гумових валикiв у 60-70-х роках ХХ ст. було основним методом опорядження стін у житлових будинках як в Україні, так i в iнших респуб­лiках колишнього СРСР. Переваги цього методу опорядження - це багат­ство вiзерункiв, простота виконання i пiдготовки поверхнi.

Фарбування пoвepxнi пiд цiннi породи деревини потребує високої майстерностi виконавцiв i спецiальних iнструментів (рис. 4.8). Характернi рисун­ки рiчних шарiв для деревини цiнних порiд зображено на рис. 4.9. Поверх­ню при цьому пiдготовляють так, як i пiд безводнi фарби, але грунт за ко­льором пiдбирають залежно вiд породи деревини. Колiр декоративного (верхнього) шару має бути темнiшим за грунт, але у своєму складi повинен мicтити тi caмi пiгменти i обов'язково тонкого помелу (високодисперснi). Як правило, шар для декоративного покриття готують на водних в'яжучих.

Для iмiтації свiтлого дуба готують грунт з використанням бiлила, вохри золотистої та розрiджyвача.

Для iмiтації темного дуба замicть золотистої вохри використовують ум­бpy натуральну.

Декоративний шар наносять пензлем i ретельно розрiвнюють флейцом.

Щоб створити малюнок, використовують гумові гребiнцi, товщина яких має бути в межах 3 мм, iз зубцями рiзної величини. Висохлий верхнiй шар покривають свiтлим лаком. Готова поверхня при цьому має такий вигляд, як на рис. 4.9.

Така сама технологiя i для iмiтації поверхнi пiд мармур, гpaніт. Oстаннім часом за допомогою фарб «Мультикольор» створюють ба­гатоколiрнi покрuття рiзних колекцiй: «Феєрверк>, «Небесна акварель», «Сап'ян», «Венецiанськi образи», «Поларic», «Пiвнiчне сяйво», «Пiксель» тощо.

Альфрейнi роботи, Taкi як аерографiя (використання двох видiв трафа­peтів - негативного i позитивного), декалькоманiя (перенесення малюнка способом перебивних картинок), бронзування, iмiтацiя вiтражiв, альфрей­но-живописнi роботи та iншi, належать до спецiальних методiв нанесен­ня фарб. За глибиною рельєфу рiзнобарвна аерографiя нaгaдyє живопис.

 

 

 

Рис. 4.8. Iнструменти для опорядження поверхонь пiд цiннi породи деревини: 1 - пензель; 2 - флейц; 3 - штриховi пензлики; 4 - гумова пластинка; 5 - ryмовi гребiнцi; 6 - губка

 

Водночас технологiя виконання робiт досить проста i не потребує багато часу.

Композицiя аерографiчних розписiв залежить вiд прийомiв виконання i має тaкi рiзновиди:

декоративний малюнок в однiй площинi;

декоративний малюнок з об'ємним зображенням;

декоративний малюнок iз сумiщенням малюнкiв в однiй площинi з об'ємним зображенням.

Декоративний малюнок в однiй площинi створюють за допомогою прямого або прямого i зворотного трафаретiв (рис. 4.10). За основу таких малюнкiв беруть, наприклад, зображення гiлки або листочкiв таких де­рев, як клен, дуб, каштан.

Декоративний малюнок з об'ємним зображенням досить складний i потре6ує точного дотримання правил накладання прямих тiней та вiд6лис­ків.

Декоративний малюнок iз cумi­щенням площинного i о6'ємного зо6­ражень дає можливicть вiдтворювати о6'єкти живої природи - дерева, пта­xiв,звipiв.

Трафарети для аерографiчного роз­пису виготовляють зi щiльного кар­тону, фанери, металу, пластмаси. Фар­бу напиляють як фар6увальними аг-

Рис. 4.9. Створення рисункiв пiд цiннi по­роди деревини

 

регатами малої продуктивностi, так i пилососом. Перед початком розпису поверхню стiни (стелi) старанно пiдготовляють i фарбують.

Структура процесу фарбування фасадних поверхонь (табл. 4.8) вiд­рiзняеться вiд структури процесiв фарбування внутрiшнix поверхонь.

Фактуру «nід шагрень» створюють високо механiзованим способом. Пе­ред цим поверхню очищують вiд пилу, смiття, розшивають трiщини на оштукатурених поверхнях, rрунтують їх миловаром, пiдмазують oкpeмi мiсця. Пiсля цього на поверхню наносять механiзованим методом латекс­но-крейдяну сумiш з наступним її фарбуванням. Можна сумiщати цi два

Таблuця 4.8. Технологiчнi операцii, якi виконуютъ при фарбуваннi фасадiв

 

        Фарба      
Технологiчна силiцiй- водо-   вапня- полi-   силiкат-
операцiя     силi-     пер-  
  орга- емуль-   на та це- мераце- хлор- но-сти-
      катна       ролбута-
  нiчна сiйна   ментна татна вiнiлова  
              дієнова
Очищення поверхнi + + + + + + +
Розщивання трiщин + + + + + + +
Пiдмазування окремих              
мicць + + + + + + +
Шлiфування поверхнi + + + + + + +
Шпаклювання поверхнi + + - - - + -
Шлiфування поверхнi + + - - - + -
Грунтування поверхні + + + + + + +
Фарбування поверхнi + + + + + + +

При м i т к а. Трiщини на бетонних поверхнях не розшивають.

 

процеси, змiшавши латексно-крейдяну сумiш з фарбою. Зaмість латекс­но-крейдяної можна використовувати сумiш на основi iнших в' яжучих або готові сумiшi типу Cerezit.

Покрuття «Снiжок» використовують найчастiше, щоб створити не­слизькi покриття. Для цього перед нанесенням у фарбу додають старанно вимитий кварцовий пicок фракції 1 мм.

Фактуру «Кропил» створюють додаванням у фарбу заздалегiдь пофар­бованої тирси з деревини. Фарбують тирсу змiшуванням її з пiгментом i водою. Пiсля цього пофарбовану тирсу старанно висушують i додають у фарбу перед її нанесенням на поверхню. Використання цього методу, як i методу «пiд шагрень», дaє змогу зекономити час на пiдготовку поверхнi перед фарбуванням.

Шпалернi роботи. Перед наклеюванням шпалер за допомогою шнура i виска вiдбивають лiнiю бордюру, а також перевiряють вертикальнiсть кyтiв примiщення. Технологiчну послiдовнicть виконання операцiй пiд час на­клеювання шпалер наведено в табл. 4.9.

Найбiльш трудомiсткий i вiдповiдальний процес у шпалерних робо­тах - це обклеювання стелi. Структура операцiй i послiдовнiсть їх вико­нання тaкi caмi, як i при наклеюваннi шпалер на стiни. Починають наклею-

Таблuця 4.9. Технологiчна послiдовнicтъ виконання робiт при обклеюваннi стін шпалерами

 

    06клеювання    
  паперовими шпалерами полiвiнiлхлорид -
Технологiчна операцiя прости- щiль-   ними плiвками
  ми серед- ними й звукопо- на основі
      глиналь-    
  ньої водо-   папе- тка-
  щiльностi стiйкими ними ровiй ниннiй
Очищення вiд на6iлу верхньої          
частини стiни + + + + +
Очищення поверхонь стін + + + + +
rрунтування поверхонь стін          
миловаром + + + + +
Пiдмазування окремих мicць + + + + +
Нанесения клейової сумiшi на стiни + + + + +
Нанесення клейової сумiщi на щпа-          
лери, плiвки + + + + +
Нанесення клейової сумiшi по          
периметру стін i прорiзiв + + + + +
Наклеювання шпалер унапуск + - - - -
Наклеювання шпалер або плiвок          
упритул - + + + +

 

вати шпалери від вiкна. Перед наклеюванням шпалер бажано зняти ро­зетки та вимикачi, але перед тим їх знеструмити. Якщо по поверхнях, об­клеюваних шпалерами, проходять труби, то їx фарбують безводними фар­6ами під колiр шпалер. При обклеюваннi поверхоньлiнкрустом, пiнопле­ном, плiвками клей наносять не лише на полотнища, а й на обклеювану поверхню. Перед наклеюванням шпалер або синтетичних плiвок на дере­в' янi поверхнi oстаннi шпаклюють та rpунтують олiфою. Чим менша тов­щина шпалер (синтетичних плiвок), тим ретельнiше треба підготувати поверхню. Якщо щпалери наклеюють на ранiше пофарбовану водними фарбами поверхню, то фарбу змивають теплою водою або поверхню про­миловарюють. Cтapi щпалери відмочують теплою водою i знiмають. На­клеюючи щпалери на шар уже наклеених шпалер, їx залишають за умови, що вони є надiйною основою i в разi змочування клейовим розчином не відстають від основи. Наклеювати новi шпалери на cтapi можна не 6iльше двох разiв (для простих шпалер - до трьох разiв).

Макулатурою (газетним папером) обклеюють лише дерев'янi поверхнi, якi можуть змiнювати свої розмiри залежно від вологостi й температури. Стики мiж поверхнями з рiзнорідних матерiалiв проклеюють марлею на клею.

 

 

4.7. ПРИЙМАННЯ РОБIТ

 

Малярнi роботи приймають i контролюють якiсть їx виконання пiсля висихання фарби. Насамперед перевiряють відповіднiсть виконання робiт проекту та затвердженим еталонам кольорiв i фактури, а та кож вимогам чинних нормативних документiв.

Пофарбованi поверхнi мають бути однотонними. Смуги, плями, про­пуски, сліди щiтки або пензля, ви6iлення, виправлення окремих мicць, якi видiляються на загальному фонi, не допускаються.

Вид, сорт, колiр шпалер i синтетичних плiвок мають відповідати про­екту i затвердженим зразкам. На оклеєних поверхнях не повинно бути плям, здуття, пропускiв, доклеювань, зсунень рисунка, полотнищ з рiзни­ми відтiнками або наклеєних не вертикально, тiней у стиках, неpiвнo об­рiзаних чи рваних країв полотнищ.

 

 

4.8. ОХОРОНА ПРАЦI

 

Для охорони працi робiтникiв та iнженерно-технiчних працiвникiв необxiдно виконувати вимоги державних aктiв, якi чiтко регламентують їхнi права та обов'язки.

До самостiйної роботи допускаються лише ро6iтники, якi пройшли курс навчання, перевiрку знань правил технiки безпеки, виробничої caнiтapiї та пожежної безпеки, а також iнструктаж на робочому мiсцi.

При виконаннi малярних i шпалерних pобіт особливу увагу слід звер­тати на забезпечення працiвникiв засобами iндивщуального захисту (респiратори, окуляри, рукавицi тощо) та спецiальним одягом i взуттям; на вен­тиляцiю примiщень, де виконують фарбувальнi процеси та працюють з токсичними й вибухонебезпечними матерiалами; на справнiсть ме­ханiзмiв, їх заземлення, якiсть гумових рукавів, надiйнicть риштувань i piвномірність їхнього навантаження.

У примiщеннях, де зберiгають i готують фарби, суворо забороняється палити, розводити вогнище, користуватися паяльними лампами, прово­дити електрозварювальнi роботи.

 

 

Контрольнi питання

 

  1. Класифiкацiя матерiалiв, якi використовують у малярних роботах.
  2. Биди в'яжучих для водних фарб.
  3. Види в'яжучих для безводних фарб.
  4. Готові фарби та лаки, їх класифiкацiя, умовні позначення.
  5. Основнi показники якостi фарб, їх визначення.
  6. Методика вибору малярних покриттiв для iнтер'єpy.
  7. Методика вибору опоряджувальних покриттiв для екстер'єру.
  8. Структура процесу нанесення водних фарб.
  9. Структура процесу нанесення безводних фарб.
  10. Методи нанесення фарб.
  11. Спецiальнi методи нанесення фарб.
  12. Види матерiалiв, якi використовують у шпалерних роботах.
  13. Структура процесу наклеювання звичайних шпалер.
  14. Структура процесу наклеювання звукопоглинальних шпалер.
  15. Структура процесу наклеювання водостiйких шпалер.

 







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 1438. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия