Студопедия — Класифікація взаємодій у біополімерах
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Класифікація взаємодій у біополімерах






Взаємодії у біополімерах умовно поділяють на сильні та слабкі. До перших слід віднести ковалентні (хімічні або обмінні), кулонівські (іонні) зв’язки, тоді як до других – диполь-дипольні, водневі та гідрофобні зв’язки. У таблиці 6.1 наведені основні типи зв’яків і величини енергії взаємодій у біополімерах.

Мал. 6.1. ілюструє характер міжмолекулярних взаємо­дій для трьох різних областей відстаней між атомами (молекулами). Для відносно малих відстаней (область І) найсуттєвішими виявляються сильні сили відштовхування, зумовлені ковалентною (обмінною) та кулонівською вза­ємо­­ді­ями. Для проміжних відстаней, де досягається мінімум потенціальної енергії (область ІІ), сили відштов­хування та сили притягання, зумовлені ковалентними, електро­статичними та іншими силами, виявляються одного поряд­ку. Нарешті, в області ІІІ, на відносно великих відстанях починають переважати сили притягання, зумов­лені, в основному, електростатичними мультипольни­ми та диполь-дипольними (індукційними та дисперсійни­ми) силами.

Таблиця 6.1

  Типи зв’язків (взаємодій) Енергія, кДж / моль  
  Ковалентна (С-С, С-N) 102–103  
  Кулонівська (іонна) » 102  
  Диполь-дипольна 10  
  Воднева іонна Воднева нейтральна 10–102 » 10  
  Гідрофобна 10  
Мал. 6.1.Характер міжмолеку­ляр­них взаємодій U в залежності від відстані r між атомами (молекулами). Мал. 6.2.Залежність енергії ко­ва­лентного зв’язку від відстані між ядрами атомів.
         

Сильні ковалентні взаємодії – це взаємодії, обумовлені зовнішними електронами атомів. Поняття ковалентного зв’яз­­ку було запропоновано Л’юїсом у 1916 році, який пов’язав його з утворенням електронної пари, що належить одночасно двом атомам. Квантовомеханічний розрахунок ковалентного зв’язку у молекулі водню на основі рівняння Шредінгера (див. розділ 9) був проведений Гайтлером та Лондоном у 1927 році.

Результати розрахунку ковалентного зв’язку у системі, що складається з двох атомів водню, в залежності від відстані r між ядрами цих атомів наведені на мал. 6.2.

Видно, що в залежності від орієнтації спінів може мати місце як відштовхування – спіни паралельні (крива 1), так і притягання – спіни антипаралельні (крива 2). В останньому випадку рівноважне положення двох атомів досягається тоді, коли відстань між ними дорівнює . Ковалентний зв’язок у двох однакових атомах характеризується симет­рич­ною відносно обох ядер хвильовою функцією електронів та антисиметрич­ною спіновою хвильовою функцією. Це є неполярний (гомеополярний) зв’язок. Таким чином, можна сказати, що ковалентна (або, як ще кажуть, хімічна чи обмінна) взаємодія зумовлена зв’язком, що створюється між двома однаковими атомами за рахунок спарених електронів з протилежно напрямленими спінами. Коли ж атоми різні, то електронна хмара зміщена у бік більш електровід’ємного атому – такий зв’язок називається полярним (гетерополяр­ним).

Цікаво відзначити, що сильна ковалентна (хімічна, обмінна) взаємодія стає зрозу­мілою лише з позицій кван­то­вої механіки. Дійсно, два електрони не можуть одночасно знаходитися, згід­но з уявленнями класичної електродинамік­ки, що спи­рається на закон Кулона, в малій області між двома ядрами, скажімо в молекулі Н2 або Не2. Але це стає повністю зрозумілим з точки зору квантової механіки, зокрема принципу Паулі, оскільки ці електрони мають антипаралельні спіни (див. розділ 9).

Наступні приклади дають уяву про величину сильних взаємодій: 1) енергія, що необхідна для розриву С-С зв’язку дорівнює 349 кДж/моль, а для С-N зв’язку відповідно – 336 кДж / моль; 2) основний елемент зв’язку амінокислотних залишків у білках – це пептидний зв’язок – СО-NН-. Він має плоску будову, як показав Л. Полінг (мал. 6.3). Усі зв’язки між атомами у пептидному зв’язку – ковалентні. Сильні взаємодії визначають ланцюгову будову біопо­лімерів, поєднання між собою монополімерів – аміно­кислот­них залишків, нуклеотидів тощо.

Іонні взаємодії. Сили взаємодії між іонами обумовлені законом Кулона. Енергія іон-іонної взаємодії дорівнює:

, (6.1)

де q 1, q 2 – заряди іонів, = 8.85.10–12 Ф/м – електрична стала, e – діелектрична про­ник­ність середовища, r – відстань між іонами. Іонні зв’язки утворюються між іоногенними групами у білках, між фосфатними групами в нуклеїнових кислотах і катіонами. Так, аніонами є кислотні залишки – глутамін Глу, тирозин Тир тощо, тоді як в ролі катіонів виступають основні залишки – лізин Ліз, аргінін Арг, гістидин Гіс тощо. Величина іон-іонної взаємодії має той самий порядок, як і ковалентна взаємодія, тобто сотні кДж/моль.

Електростатичні (іон-дипольні та інші мульти­польні) взаємодії. Біомолекули не могли б функціонувати, якби, окрім сильних зв’язків усередині біомолекул, не існували б невалентні зв’язки, більш слабкі сили. Слабкі взаємодії – це взаємодії всередині клітин і їх органоїдів, це взаємодія між білками та ліпідами, вуглеводами, нуклеїновими кислотами. Слабкі взаємодії призводять до рухомих, нежорстких конфор­­ма­цій, що необхідні для функціювання біоорганізмів. Розглянемо основні види відносно слабких взаємодій у біологічних системах.

Іон-дипольні взаємодії це є взаємодії між іонами та полярними групами молекул. Як відомо, полярними молекулами (групами) називаються молекули, що воло­діють дипольним моментом, котрий у відсутності зовнішнього електричного поля не дорівнює нулю. Потенціал іон-дипольної взаємодії залежить від заряду іона q 0 і дипольного моменту p = ql полярної групи у відповід­ності до формули

. (6.2)

Пояснимо, звідки виникає подібна залежність Uіон-диполь від відстані. В загальному випадку потенціал поля, який утворює система зарядів на відстанях, більших порівняно з розмірами системи, може бути поданий у вигляді ряду по потенціалах мультиполів (зарядів-монополів, диполів, квад­ру­полів тощо). За принципом суперпозиції для загального потенціалу такої системи зарядів маємо

де – повний заряд систем,

– вектор дипольного моменту,

– тензор квадрупольного моменту, в якому використане позначення для символу Кронекера dab = 1, якщо a = b, і dab = 0, якщо a ¹ b.

Виявляється, що потенціальна енергія взаємодії заряда q 0 в точці R з системою зарядів, що утворюють в точці R потенціал j (R), дорівнює (див. мал. 6.4):

.

Другий доданок в цій формулі саме й відповідає потен­ціалу іон-дипольної взаємодії, що визначається формулою (6.2). Якщо у точці R знаходиться не один заряд q 0, а система зарядів, то для них можна записати також формулу для потенціалу у вигляді ряду по мультиполях. Отже, має місце мультиполь-мультипольна взаємодія двох систем заря­дів, що входять до складу, наприклад, двох біомакро­молекул або двох груп однієї і тієї ж біомакромолекули.

Мал. 6.4. Взаємодія заряду q 0 з системою зарядів.

Залежність потенціалів взаємодії між мультиполями від відстані наведена у таблиці 6.2. У принципі існують більш високі мультипольні взаємодії, а саме: між октуполями (груп з 8 зарядів), гексадекуполями (груп з 16 зарядів) тощо.

Таблиця 6.2. Потенціали взаємодії мультиполів

Типи мультиполів Монополь Диполь Квадруполь
Монополь 1/ r 1/ r 2 1/ r 3
Диполь 1/ r 2 1/ r 3 1/ r 4
Квадруполь 1/ r 3 1/ r 4 1/ r 5

 

Диполь-дипольна взаємодія – взаємодія між диполями молекул або полярними групами молекул. Існує 3 типи диполь-дипольних взаємодій:

1. Орієнтаційні взаємодії.

2. Індукційні взаємодії.

3. Дисперсійні (Ван-дер-Ваальсівські) взаємодії.

Орієнтаційна диполь-дипольна взаємодія. Формула для потенціалу цієї взаємодії має вигляд

. (6.3)

Якщо два диполі зорієнтовані паралельно один одному (це, зокрема, має місце при низьких температурах чи в сильному електричному полі), то

.

Якщо ж теплова енергія більша за Uор, то тепловий рух руйнує переважну орієнтацію і тоді усереднення за орієнтацією, як показали Рейнганум та Кеєзом, дає результат, відмінний від нуля, тільки для величини усередненої диполь-дипольної взаємодії

. (6.4)

Видно, що ця взаємодія оберненопропорційна темпера­турі T і шостому степеню відстані між диполями.

Індукційна диполь-дипольна взаємодія. Ця взаємодія викликана тим, що сталий диполь однієї молекули індукує в іншій молекулі чи групі молекул дипольний момент. Індукований електричним полем Е дипольний момент дорівнює р = , де a – поляризовність молекули. Напруже­ність Е електричного поля, що створюється сталим диполем р 0 на відстані r від нього, де знаходиться молекула (група молекул) з індукованим диполем р, дорівнює . Відповідно енергія індукційної взаємодії дорівнює

. (6.5)

Таким чином, індукційна взаємодія пропорційна r –6 і не залежить від Т. Теорія індукційних диполь-дипольних взаємодій була створена Дебаєм (1920 р.) і Фалькенхаге­ном (1922 р.).

Дисперсійні (Ван-дер-Ваальсівські) взаємодії. Ці взаємодії визначають внутрішньо- та міжмолекулярні взаємодії атомних груп і молекул, насичених валентними зв’язками. Вони не залежать від зарядів q, дипольних p і квадрупольних Qab моментів. Зокрема, ці взаємодії відповідають за існування молекулярних кристалів. Ще одна назва дисперсійних взаємодій – Ван-дер-Ваальсівські взаємодії – пов’язані з тією важливою обставиною, що вони визначають поправку на тиск у рівнянні стану Ван-дер-Ваальса для реальних газів.

Дисперсійні сили мають квантовий характер. Теорія дисперсійних сил була створена для частинного випадку в 1927 р. Вантоле, а для загального випадку в 1930 році Лондоном. У 1948 році було враховано запізнення дисперсійної взаємодії на великих відстанях, тобто той зрозумілий факт, що будь-яка взаємодія повинна поширюватися у просторі із скінченою швидкістю. Це зробили Казимір і Польдер, які показали, що енергія міжмолекулярної дисперсійної взаємодії оберненопропор­цій­на відстані між молекулами в степені 7, тобто UКП ~ 1/ r 7. У 1955 році Є. М. Ліфшиц створив загальну теорію Ван-дер-Ваальсівських сил між макроскопічними тілами.

Формула Лондона для дисперсійних (Ван-дер-Ваальсівських) сил отримується при розв’язанні рівняння Шредінгера за допомогою так званої теорії збурень. Її суть полягає у врахуванні миттєвого значення електростатичної енергії взаємно індукованих диполів двох молекул з наступним усередненням по їх орієнтаціях. Формула Лондона має такий вигляд:

. (6.6)

Тут Дж · с – стала Планка, поділена на 2 p, a і w 0 – поляризовність та власна частота гармонічних осциляторів, за допомогою яких можна описати рух електро­нів у атомі.

Величина енергії дисперсійних (Ван-дер-Ваальсівських) взаємодій має порядок декількох кДж/моль. Такий самий порядок має енергія випаровування рідин.

Гідрофобні взаємодії. Біополімери – білки і нуклеїнові кислоти – знаходяться у водному середовищі. Між молекулами води і неполярними атомними групами діють сили відштовхування – гідрофобні сили. Це – так званий ентропійний ефект, який пов’язаний з особливостями структури води. Гідрофобні взаємодії відіграють важливу роль у формуванні структури білків, мембран тощо. Так, саме завдяки гідрофобним взаємодіям між водним оточенням та “хвостами” фосфоліпідних молекул, які складаються з неполярних залишків жирних кислот, а також гідрофільним взаємодіям, тобто силам притягання, між полярними “головками” фосфоліпідних молекул та молеку­лами води, що мають постійні диполі, відбувся процес самозбірки – утворення подвійного шару фосфолі­під­них молекул. Внаслідок цього еволюційного детерміно­ваного процесу створилися цитоплазматичні мембрани клітин, що представляють собою основні елементи живих систем.

Зупинимося на питанні про структуру білкових молекул більш докладно. Як відомо, первинна структура визначаєть­ся послідовністю амінокислотних залишків у білковому ланцюгу; вторинна структура – це є спіральна структура білкових молекул і нуклеїнових кислот; третинна структура пов’язана з утворенням глобул; нарешті, четвертинна структура формується за рахунок об’єднання кількох глобул. Саме дві останні структури (особливо четвертинна) значною мірою існують завдяки гідрофобним взаємодіям.

Утворення структур пов’язане з дією різних сил. Ми вже казали, що єдині сильні сили у білковій глобулі – це ковалентні (хімічні) сили, які утворені, зокрема, дисульфід­ними зв’язками – сірчані місточки S-S. Енергія цих зв’язків дорівнює 240 кДж / моль. Але, якщо б більше не було ніяких сил, то білковий ланцюг був би негнучкий і нагадував, наприклад, каучук. Тому в біополімерах діють також і більш слабкі зв’язки – електростатичні, Ван-дер-Ваальсівсь­кі, водневі та гідрофобні взаємодії.

Молекули, що мають як полярні, так і неполярні групи, розташовуються у водному середовищі так, що полярні (гідрофільні) групи контактують з водою за рахунок диполь-дипольних сил притягання, а неполярні групи з водного середовища вилучаються через гідрофобну взаємодію.

Серед амінокислотних залишків білків, як зазначалося, існують як полярні (гідрофільні), так і неполярні (гідро­фобні) ділянки. Полярні амінокислотні залишки (Асп, Тир, Гіс, Ліз, Арг, Сер, Тре) – гідрофільні. Решта 12 залишків вважаються гідрофобними. Оскільки у білковому ланцюгу є слабкі зв’язки, то він може згорнутися у глобулу, при цьому гідрофобні ділянки будуть всередині, а гідрофільні – ззовні. Якщо концентрації других, тобто гідрофільних, достатньо для покриття поверхні сферичного гідрофобного ядра, то глобула має сферичну форму. Якщо ж їх не вистачає і на поверхні глобули з’являються гідрофобні ділянки, то такі глобули об’єднуються, щоб заховати ці гідрофобні ділянки від водного оточення. Саме такий механізм визначає утворення четвертинної структури – об’єднання між собою кількох глобул. Так, молекула гемоглобіну містить чотири глобули, вірус тютюнової мозаїки – близько 2000 глобул тощо. До питання про форму глобули ми ще повернемося нижче.

Водневі зв’язки. Ряд сполук (спирти, феноли тощо) утворюють стійкі асоціати, які мають певні аномалії в їх фізико-хімічних властивостях (наприклад, підвищення температури кипіння, зменшення міжатомних відстаней та ін.) Виявилося, що подібні властивості мають сполуки, до складу яких входять атом водню в групах типу ОН та NH. Так виникла ідея про водневі зв’язки. Вперше поняття водневих зв’язків було введено у 1920 році Латимером і Родебургом для пояснення властивостей асоційованих речовин, зокрема води. Атом водню, що міститься в групах О-Н, N-H, H-F, H-Cl і інколи S-H і C-H утворює специфіч­ний зв’язок з атомами O, N, F, Cl тієї самої або іншої молекули. В цих комплексах, які схематично можна зобра­зи­ти у вигляді Х…Н-У, атом водню відіграє роль мосту між електровід’ємними атомами.

Водневі зв’язки поділяють на внутрішньо-молекулярні та міжмолекулярні. Останні, в свою чергу, бувають за силою середні (нейтральні) та міцні (іонні). Нейтральні міжмолекулярні водневі зв’язки існують між нейтральними молекулами і є типовими для розчинів спиртів, карбонових кислот тощо. Такі водневі зв’язки мають енергію в інтервалі 4–60 кДж/моль, що приблизно на порядок менше за енергію ковалентних (хімічних) взаємодій. При цьому відстані між атомами Х і У складають до 0.3 нм. Положення протона Н у водневому зв’язку відповідає мінімуму на кривій потенці­аль­ної енергії U (див. мал. 6.5)

Мал. 6.5. Криві потенціальної енергії взаємодії при наявності водневих зв’язків.

Випадок а) характеризує асиметричну криву потенці­аль­ної енергії з двома мінімумами. Більша глибина лівого мінімуму означає, що протон знаходиться ближче до атому Х. В другому випадку крива потенціальної енергії є симетричною – вона має один мінімум, що відповідає одній і тій самій відстані між двома однаковими електровід’єм­ними атомами Х.

В тих випадках, коли електровід’ємні іони (Сl, F та інші) утворюють водневі зв’язки з молекулами, до складу яких входять групи ОН, NH, FH, H2O тощо, виникають міцні (іонні) водневі зв’язки з енергією 55–250 кДж/моль і з досить короткими відстанями між атомами Х і У. Так, водневий зв’язок у комплексі Сl…HOH характеризуєть­ся енергією 55 кДж/моль з рівноважною відстанню rху = 0.33 нм, тоді як в комплексі [F…H…F] енергія утворення цього комплексу набуває значення 252.8 кДж/моль, що є близьким до енергії ковалентних (хімічних) зв’язків. Рівно­важ­на відстань між іонами фтора в комплексі [F…H…F] дорівнює 0.22 нм, тобто вона в 1.5 рази менша за відстань між іоном хлора і групою ОН в комплексі Сl…HOH.

Як вже вказувалося, наявність водневих зв’язків призводить до підвищення температури кипіння (див. табл. 6.3) та інших фізико-хімічних властивостей речовин.

Таблиця 6.3. Значення температури кипіння при наявності водневих зв’язків

Речовина Ткип, К
H2O  
H2Te  
NH3  
H2Se  
H2S  
CH4  

 

Температура кипіння підвищується у ряді спорідне­них сполук (наприклад, Н2S, H2Se, H2Te) із збільшенням молекулярної ваги.

Аномально високі температури тверднення і кипіння води – це є також результат утворення водневих зв’язків. Якщо б у воді були відсутні водневі зв’язки, то її темпера­тура тверднення Ттверд (за теоретичними оцінками) мала бути Ттверд = –100о С, а не Ттверд = 0о С, як є в дійсності. За цими ж оцінками температура кипіння у відсутності Н-зв’язків має бути приблизно Ткип = –80о С, тоді як в дійсності Ткип = 100о С, тобто стає на 180о вище саме завдяки наявності водневих Н-зв’язків.

Треба зазначити, що водневі зв’язки значною мірою визначають стійкість вторинної структури білків. Саме внутрішньомолекулярні Н-зв’язки між групами поліпептид­ного ланцюга підтримують a -спіральну структуру білка.

Прийнято вважати, що потенціальна енергія водневих зв’язків може бути апроксимована сумою двох доданків

Uвод.зв = Uміжмол + Uкул, (6.7)

де перший доданок визначає енергію міжмолекулярної взаємодії, а другий – кулонівську енергію іон-іонної взаємо­дії (див. формулу (6.1)). Звичайно, енергія міжмолекулярної взаємодії задається формулою

, (6.8)

яка у відповідності до моделі Леннард-Джонса враховує як сили відштовхування, так і сили притягання (перший і другий доданки в формулі (6.8)). Досить поширеним є таке представлення для потенціалу міжмолекулярної взаємодії, в якому m = 12, n = 6 (так званий потенціал Мі). Зауважимо, що значення n = 6 для потенціалу сил притягання має своє обгрунтування в теорії диполь-дипольної взаємодії (див. формули (6.4)–(6.6) для орієнтаційної, індукційної та дисперсійної взаємодії). Що стосується показника m = 12 для потенціалу сил від­штовхування, то він обирається у ви­гляді m = 2 n з мір­кувань математичної зруч­­­ності. Коефі­ці­єнт e в формулі (6.8) визначає глибину по­тенціальної ями (мал. 6.6), тоді як коефіцієнт s характе­ри­зує ту відс­тань між двома молекулами (атома­ми), де сили відштов­ху­вання і притягання взаємно врівнова­жу­ють­ся. При r ® s потен­ці­аль­на енергія міжмолекулярної взаємодії прямує до нуля.

На закінчення цього параграфу наведемо підсумкову таблицю, яка містить в собі формули для енергії міжмо­лекулярної взаємодії в залежності від їх типу (табл. 6.4).

Таблиця 6.4.

пп Тип зв’язку (взаємодій) Приклад Формули для енергії взаємодій
  Ковалентні (хімічні, обмінні) Зв’язки, які визнача­ють первинну струк­ту­ру Простої залежності немає
  Іон-іонні СОО   , ф-ла (6.1)
  \  
Са2+
  /  
СОО  
  Іон-дипольні Na + (H2O) n , ф-ла (6.2)
  Диполь-дипольні SO2 SO2 , ф-ла (6.4)
  Диполь-індукований диполь НCl   , ф-ла (6.5)
  \  
C6H6
  /  
H2O  
  Дисперсійні Взаємодія між двома атомами водню або гелію , ф-ла (6.6)
  Водневі – С = О... Н – N – Uвод.зв. = Uміжмол. + Uкул.
  Гідрофобні Формування ліпід­ного бішару і непо­ляр­них областей у білку Простої залежності немає

 







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 835. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия