Студопедия — ЗАКОНОДАВЧІ АКТИ ТА МІЖНАРОДНІ УГОДИ. Андрусівське перемир'я (1667) - договір про перемир'я між Московською державою і Річчю Посполитою, укладений 30 січня 1667 року у селі Андрусово поблизу
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЗАКОНОДАВЧІ АКТИ ТА МІЖНАРОДНІ УГОДИ. Андрусівське перемир'я (1667) - договір про перемир'я між Московською державою і Річчю Посполитою, укладений 30 січня 1667 року у селі Андрусово поблизу






Андрусівське перемир'я (1667) - договір про перемир'я між Московською державою і Річчю Посполитою, укладений 30 січня 1667 року у селі Андрусово поблизу Смоленська. Перемир'я встановлювалось на 13,5 років. Згідно з умовами перемир'я, за Московською державою залишались Лівобережна Україна і Смоленськ. Правобережна Україна, Білорусь залишались у складі Речі Посполитої. Київ на два з половиною роки передавався Московській державі. Запорозька Січ мала перебувати в спільному володінні обох держав. Польща і Москва домовились про спільну боротьбу з татарською агресією проти України.

Батуринські статті (1663) - договір, укладений гетьманом Лівобережної України І.Брюховецьким і представниками московського уряду в Батурині. Суттєво обмежував автономію козацької України.

Бахчисарайський мирний договір (1681) - угода про перемир'я на 20 років між Туреччиною, Кримським ханством і Московською державою. Перерозподілив українські землі між сусідніми державами і значно посилив позиції Московського уряду в Гетьманщині. За Туреччиною залишалась південна Київщина, Брацлавщина, Поділля, за Московською державою - Лівобережна Україна та Київ з ближніми містечками. Територія між Дністром і Бугом мала залишатися нейтральною і не могла заселятися. Козаки отримали право па рибну ловлю, видобування солі та вільне плавання по Дніпру та його притоках аж до Чорного моря. Татари віднині могли вільно кочувати і полювати в степу по обидві сторони Дніпра.

Бучацький мирний договір (1672) - договір між Річчю Посполитою і Османською імперією, укладений в м. Бучачі (Тернопільська обл.) у ході польсько-турецької війни 1672-1676 років. Українська козацька армія на чолі з гетьманом П.Дорошенком виступала на боці турків. Після оточення Львова українсько-турецькими військами Польща змушена була укласти мир. За умовами договору, Польща віддавала Туреччині Поділля. Брацлавщина і південна Київщина переходили під владу П.Дорошенка. Польща повинна була сплатити Туреччині контрибуцію за зняття облоги Львова і щорічно платити 22 тис. злотих данини. Мирний договір не був ратифікований польським сеймом, і війна продовжувалась до 1676 року, до підписання Журавненського мирного договору. Але більша частина Правобережної України потрапила під владу нового, ще більш жорстокого "хазяїна" - Туреччини.

"Вічний мир" (1686) - мирний договір між Польщею і Московською державою, укладений на основі Андрусівського перемир'я 1667 року. Польща відмовлялась від претензії на Київ, за що отримала 146 тис. крб. компенсації. Північна Київщина та Брацлавщина мали стати нейтральною зоною між Польщею та Московською державою. Правобережна Україна (за винятком Поділля, яке до 1699 року перебувало під владою Туреччини) залишалась під владою Польщі, Лівобережжя - Москви. "Вічний мир" остаточно закріпив поділ українських земель між двома державами.

Гадяцький договір (I658) - угода, укладена між гетьманом України І.Виговським і польським урядом 16 вересня 1658 року в м. Гадячі. За умовами угоди Україна мала увійти до складу Речі Посполитої як незалежна держава під назвою Велике князівство Руське на рівних з Литвою та Польщею правах. Вища законодавча влада мала належати національним зборам депутатів. Виконавча влада належала гетьманові, якого обирали довічно і вибори якого затверджувались королем. Гетьман мав очолювати Збройні Сили України. Офіційною в Україні мала стати українська мова. Передбачалось карбування в Україні власної монети. Гарантувались права та привілеї козацтва. Православні українці мали отримати рівні права з католиками. Угода передбачала обмеження впливу уніатської (греко-католицької) церкви на нові території. Передбачалось розширення мережі навчальних закладів в Україні, в тому числі і відкриття університету.

Глухівські статті (1669) - договір, підписаний гетьманом Лівобережної України Д.Многогрішним і московським урядом. Частково відновлював автономні права Гетьманщини, втрачені нею за Московськими статтями 1665 року.

Переяславські статті (1659) - міжнародний договір, укладений гетьманом України Ю.Хмельницьким з представниками московського уряду. Порівняно з Березневими статтями 1654 р. умови статей значно обмежували суверенні права Гетьманщини та зміцнювали позиції московської влади в Україні. Так, і гетьман втрачав право вести самостійну зовнішню політику, призначати і звільняти полковників та генеральну старшину. Заборонялись вибори гетьмана без згоди царського уряду. В Україні значно збільшився контингент, царських військ.

Слободищенський трактат (1660) - договір, укладений гетьманом України Ю.Хмельницьким з Польщею в містечку Слободищі біля міста Чуднова, Україна розривала союз із Москвою і відновлювала союз із Річчю Посполитою на основі Гадяцького договору 1658 року. Правда, тепер Польща не погоджувалась на утворення Великого князівства Руського і на його входження до складу Речі Посполитої на рівних з Литвою та Польщею правах. За умовою трактату, Україна отримувала лише автономію з гетьманом на чолі, а українські війська повинні були брати участь у війні з Московською державою на боці Польщі. Підписання трактату поклало початок поділу Гетьманської держави на дві частини: Правобережну і Лівобережну.

Коломацькі статті 1687 р. - договір, укладений на р. Коломак між новим гетьманом України І.Мазепою та козацькою старшиною, з одного боку, і Московським урядом, з другого. Обмежував автономію України, порівняно з Глухівськими статтями 1669 року.

Пакти і Конституція прав і вольностей Запорозького війська (Бендерська Конституція); 1710 р. - перша європейська конституція в сучасному розумінні, складена 5(16).04.1710 року при обранні гетьманом України П.Орлика. В основі документа лежала угода між гетьманом, козацькою старшиною і запорожцями. Авторами с П.Орлик, Г.Герцик, А.Войнаровський, К.Гордієнко. Конституція складається з преамбули і 16 пунктів (параграфів). Основні положення Конституції: проголошення незалежності України від Речі Посполитої та Росії; перехід під протекцією швецького короля і відновлення союзу з Кримським ханством; визначення території Української держави (в рамках умов Зборівської угоди); надання Генеральній раді при гетьманові статусу законодавчої влади; визначення строків скликання Генеральної ради (тричі на рік). За Конституцією посади полковників та сотників мали бути виборними, з наступним їх затвердженням гетьманом. Передбачалось створення спеціальної комісії для проведення ревізії державних земель, якими користується старшина і повинностей населення. До обов'язків гетьмана входив захист козаків і всього населення від надмірних податків і повинностей, допомога сиротам, немічним та вдовам. Гетьман не мав права одноосібно розпоряджатися державною скарбницею. Він повинен був лише здійснювати загальний нагляд за діяльністю адміністративних органів, не допускати зловживань з боку старшини. Текст Конституції був складений латинською і українською мовами. Вона діяла на Правобережній Україні до 1714 року. Значно обмежуючи права гетьмана, Конституція заклала основи республіканською правління в Україні. На думку історика О.Оглоблина, вона була „другою поразкою гетьмана І.Мазепи після полтавської катастрофи, яка завдала великого удару по гетьманській владі”.

Кючук-Кайнарджийський мирний договір (1774) - договір, укладений між Російською імперією та Туреччиною після закінчення російсько-турецької війни 1768-1774 років. Османська імперія визнавала незалежність Кримського ханства, право російським торгівельним суднам безперешкодно плавати Чорним морем і вільно проходити через Чорноморські протоки. Російська імперія приєднувала українські землі в міжріччі Дніпра і Південного Бугу та частину морського узбережжя з фортецями Керч, Азов та ін. Російсько-турецький кордон на Кавказі встановлювався по р. Кубань. Молдавське князівство та Волощина звільнялись з-під турецького протекторату і переходили під протекторат Росії.

"Жалувана грамота" (1785) - царський документ, який надавав українській шляхті рівних прав з російським дворянством. Одночасно проголошувались шляхетські свободи, права самоврядування, корпоративні установи тощо.

"Решительные пункты" (22 серпня 1728 року) - царська відповідь на прохання гетьмана Д.Апостола розширити права Гетьманщини. Значно обмежували права гетьмана та його адміністрації. Обрання нового гетьмана могло відбутися тільки за згодою царя. Генеральний суд повинен був стати колегіальним органом, який складався з трьох українців і трьох росіян, головним суддею в Україні відтепер був не гетьман, а сам російський імператор. Утворювалось нове фінансове управління, яке очолювали два підскарбії: росіянин та українець. Гетьман позбавлявся права вести власну закордонну політику.

Ясський мирний договір (1791) - мирний договір, укладений між Російською імперією і Туреччиною 29.12.1991 року в м. Ясси, після завершення російсько-турецької війни 1787-1791 року. Договір підтвердив приєднання Криму та Кубані до російських володінь. Туреччина відмовилась від будь-яких претензій на Грузію і обіцяла не воювати проти неї. Росія отримувала територію між Бугом і Дністром і приєднала все Чорноморське узбережжя від Дністра до Криму. Ясський мирний договір зміцнив становище Російської імперії на півдні України на всьому узбережжі Чорного моря. Мирний договір ліквідував останній бастіон кочовиків у Європі, набіги татар і турків на українські землі припинились. Раніше пусті території почали швидко заселятися. Авторитет Росії на міжнародній арені значно зріс.

 

Завдання для самостійної роботи:

1. Написати доповідь на конференцію на тему «Українська культура у першій половині XVIII ст.», обравши для висвітлення одну сферу (живопис, архітектура, література та інші) культури.

2. Скласти 5 тестових завдань, запропонувавши до кожного з них чотири варіанти відповіді і підкресливши правильний з них на тему «Національно-визвольна та антикріпосницька боротьба та українських землях у другій половині XVIIІ ст.».

3.Написати сюжетну розповідь обсягом 20 - 25 речень, використавши достовірні історичні факти з теми «Ліквідація Запорізької Січі і подальша доля запорозького козацтва».

4.Скласти 3 варіанти (кожен по 5 речень) завдань про останнього гетьмана К.Розумовського до „Словника історичних постатей”.

Питання для самостійного опрацювання:

1.Участь козаків у Кримських та Азово-Дніпровських походах.

2.Соціально-економічний розвиток України у другій половині XVII – на початку XVIII ст.

3.Передумови та причини укладення українсько-шведського союзу.

4.Економічна політика російського царизму на українських землях.

5.Гайдамацький та опришківський рух.







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 761. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия