Студопедия — ЗІ СТАТТІ ІВАНА БЕРЕЗОВСЬКОГО
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЗІ СТАТТІ ІВАНА БЕРЕЗОВСЬКОГО






„УКРАЇНСЬКІ НАРОДНІ ЗАГАДКИ”

[...] Загадки — це стислі поетичні запитання, мудрі сентенції, які в „прихованій”, часто нарочито завуальованій формі зображають окремий предмет чи явище через інші — на основі їх певної спорідне­ності, подібності, часом ледве вловимої і навіть да­лекої.

Загадки, що дійшли до нашого часу, є творчістю порівняно пізнього походження. [...]

[...] Українські народні загадки відзначаються ба­гатством тематики і художньої форми. Предметом, об’єктом художнього відтворення тут є навколишній світ: від зоряного неба, оточуючої природи, картин виробничого та родинного побуту аж до абстрактних понять (радість, журба) та образів з громадського життя (десяцький, швець, солдат, ледар).

[...] У великому циклі українських народних зага­док про будову всесвіту передусім відчувається праг­нення людини пізнати світ за допомогою аналогій, порівнянь з іншими відомими їй предметами та яви­щами. [...]

[...] У загадках про тваринний та рослинний світ фігурують насамперед свійські тварини, домашня птиця та культурні рослини, які здавна відігравали важ­ливу роль у житті людини, а також дикі звірі, росли­ни, комахи. В цих загадках з великою силою виявля­ються трудова основа народної поетичної творчості взагалі, утилітарне відношення людини до навколиш­ньої дійсності, прагнення якомога повніше підкорити її своїм інтересам, оцінка всіх предметів навколишнього світу з точки зору їх ролі й важливості в житті трудівника.

[...] Широко представлена в народних загадках сама людина, її фізична природа, їжа, житло, домаш­ній інвентар, речі повсякденного вжитку. [...]

[...] У досконалій художній формі загадок про людське житло, домашній інвентар, предмети щоден­ного користування виразно і конкретно виявляється процес історичного розвитку людства, його матері­альної культури, постійного підкорення і удоскона­лення речей та предметів повсякденного оточення лю­дини, виділяються елементи нового у житті та побуті народу на певному щаблі його розвитку.

[...] Великим кількісно і широким за тематикою являється цикл загадок про трудовий процес, госпо­дарський інвентар, знаряддя виробництва, техніку і засоби пересування. У цих творах виразно і послідов­но відбивається певна черговість, поступальність у вдосконаленні засобів виробництва. У цілому ряді цих загадок знайшли відображення минулі епохи розвитку суспільства з їх мануфактурним способом виробництва, з широким застосуванням ручної праці (напр., загадки про соху, серп, кужіль, терницю та ін.).

Чимале місце займають тут також виробничі про­цеси, зв’язані з сільськогосподарським побутом: оранка, сівба, полоття, косовиця, молотьба, ткацтво, ковальство, кравецтво, готування їжі, а також доїння корови, рибальство, мисливство (стрільба) тощо. Без­посередньо до цих загадок примикають твори про гос­подарський інвентар та знаряддя виробництва. Мовби дальшим розвитком, логічним завершенням цієї групи творів є загадки про машини, починаючи з найпрості­шої і кінчаючи порівняно складними. [...]

[...] Показовими щодо відображення прогресу, розвитку технічних знань людини є загадки, про засоби пересування, подолання простору (кінь, пліт, човен, віз, поїзд, автомобіль, лі­так) [...].

[...] Як відомо, релігія протягом тривалого часу була однією з панівних форм ідеології експлуататор­ського суспільства. В жанрі загадки це теж відбилось на окремих творах, що мають релігійне забарвлення (загадки про Адама та Єву, ікону, хрест, церковний дзвін та ін.). В цілому ж вплив церкви, яка намага­лася затуркати, задурманити трудящі маси, нав’язати їм свою ідеологію, в галузі народнопоетичної творчо­сті взагалі і в жанрі загадки зокрема мав епізодич­ний характер. Більше того, чимало загадок, які на перший погляд здаються навіяними церквою (про ко­лядку, Великдень, зелені свята, петрівку тощо), при більш уважному розгляді виявляють свої тісні зв’язки з виробничою діяльністю людини і органічно поєдну­ються з народнопоетичною творчістю календарно-обрядового циклу.

[...] Своєрідно відбилася у народних загадках со­ціальна тематика. Хоч переважна частина загадок акцентує увагу на побутових реаліях, на предметах повсякденного оточення трудівника, в багатьох тво­рах цього жанру також яскраво прощупується пульс громадського, суспільно-побутового життя народу. Крім гострих сатиричних зразків про попа, в ряді за­гадок фігурує образ попа, відтворений у негативному плані, порушуються мотиви соціальної нерівності. На­приклад: Пальців п’ять, а не рука; з одним пальцем у мужика; в пана є вона і влітку, в мужика й зимою рід­ко (Рукавичка).

[...] Немає сумніву, що в народі чимало побуту­вало соціально загострених загадок, але в свій час вони з різних причин, зокрема через утиски царської цензури, не були записані. Все це дещо утруднює ви­вчення народних загадок з точки зору їх суспільного змісту, не дає можливості скласти повної уяви про те, в якій мірі народні загадки були знаряддям класової боротьби трудящих.

А втім, і наявні загадки в якійсь мірі дають змогу простежити, як зміна суспільних формацій викликала появу нових тем і мотивів, зумовлювала переосмис­лення традиційних творів для висвітлення нових явищ дійсності. Наприклад, капіталізм, що прийшов, на зміну феодальній системі господарювання, приніс у. загадки нові мотиви: Що горить без полум’я? (Гроші); Що росте без повітря, води і коріння? (Про­центи на гроші); Не бог і не знахар, а помагає (Гроші); Крикнула вутка — на горі чутка, збіглися дітки, та не одної матки (Гудок на фабриці).

[...] Цікаво, що в загадках радянського періоду про предмети повсякденного побуту, безпосереднього оточення людини широко представлені здавна відомі предмети, які, проте, не знайшли відображення у тра­диційних загадках (утюг, поштова марка, вішалка, віяло, метр, відривний календар, парасолька), а та­кож нові, що міцно увійшли в побут радянської лю­дини (барометр, ванна, рукомийник, газ, компас, електрика, радіо, радіоантена, парове опалення, телефон, патефон тощо). Наприклад: Встане — в метр висотою, сяде — в метр шириною; я уже розгадку дав, та ніхто не відгадав (Метр); День прибуває, а він убуває (Відривний календар); Висить на сті­ні і в той же час падає (Барометр); По дроту ходить, пітьму розгонить (Електрика); Що літає невидимо? Хто впіймає — грає дивно (Радіо); Без крил і без тіла з Москви долетіло (Радіо). Тепла гармошка весь дім огріває (Парове опалення). Розкрутилось швидко колесо й заспівало людським голосом (Патефон).

Відчутно передані моменти нового у виробничій діяльності людей в загадках про нові зна­ряддя праці, передову техніку, нові засоби пересування тощо. Наприклад: Гарне на вроду, їсть масло і п’є воду; ходить він із краю в край, ріже чорний коровай (Трактор); По полю бродить, зерно молотить, жне, косить — хліба не просить (Комбайн); Горить, палає і втоми не знає (Домна); Біжить корова гладка, здорова, за нею телята — усі близнята. Тікайте з дороги, бо вхопить за ноги (Паровоз і вагони); Полотно, а не доріжка, кінь біжить сороконіжка (Поїзд); Я до свійських птиць належу, людей не боюся, як напоять мене люди, з ними й підіймуся (Літак).

[...] Найбільш знаменним у народнопоетичній творчості радянського періоду є широке звертання до суспільної тематики (причому не лише в частині загальної структури загадки, а насамперед у відгадці), до активного відображення політичного, соціального життя. Наприклад: З голосом, але без голосу (Куркуль); Чого плаче спекуляція? (Бо розвивається кооперація). Тісно примикають до цих загадки про оборону соціалістичної Батьківщини, які виникли напередодні і в період Великої Вітчизняної війни. Творчо використовуючи, переосмислюючи спадщину, активно засвоюючи все краще із скарбниці народного мудрослів’я, народ створив ряд нових загадок, приміром такі: Жив, як пес, умер, як собака (Фашистський староста); Шаталося-моталося, під припічком сховалося (Фашистський грабіжник при появі партизанів).

[...] В українських загадках помітно проявився і національний колорит. В цілому ряді творів, наприклад, фігурують образи і типи з поля суспільно-побутового, історичного життя українського народу, як-от: Прийшли татари, людей забрали, а хата вікном утекла (Рибалки, риба, вода, ятір); Їхав чумак і став, бо воли потеряв (Місяць і хмари); Вийду я на гірку, одчиню комірку; якби не гайдамаки, то з’їли б собаки (Бджоли).

Місцеві, характерні для України риси в якійсь мірі проявилися і в загадках про тваринний та рослинний світ. Відбилася в українських народних загадках, щоправда скупо, і місцева географія, напр.: Стоїть верба насеред села, розпустила гілля на ціле Поділля (Сонце); Росте дуб, розпустив гілля на ціле Поділля (Дністер).

***

Найголовнішими ознаками художньої специфіки жанру загадок е конкретність теми, лаконізм, конденсованість думки, надзвичайна стійкість традиції та велика усталеність образності. І.Франко саме цю уста­леність вважав головною причиною того, що саме в жанрі загадки найбільше збережені давній зміст і форма. Він зазначив, що загадки „уложені в дуже узловатій, стереотипній формі і менше, ніж всякі інші твори народні, підлягають змінам, а затим докладніше переховують сліди далекої старини”.

В основі загадки часто лежить колоритна метафора, яка дає поетичний настрій всій темі і своєю можли­вістю її двозначного розв’язання надає твору певної гри, що збуджує, стимулює художню уяву того, хто повинен її розв’язати. Ще Арістотель в цілому вірно визначив загадку як добре побудовану метафору. Проте багато творів цього жанру мають характер простого запитання. І.Франко в згадуваній праці під­креслює, що здебільшого загадки „суть то поєдинчі питання, в котрих без ніякої двозначності, часом тільки в переноснім смислі висказуєсь певна характери­стична прикмета загаданого предмета”.

Чимало загадок побудовано на омонімах, метоні­мії, поетичних символах. М.О. Рибникова, торкаючись художньої форми загадки, вважає гру в невідповідності, поетичний парадокс, оксюморон основою загадки, а метафоричності відводить другорядну роль.

[...] Таке багатство художніх засобів створення образу в загадці зумовлюється неоднорідністю генетич­них передумов, різноманітністю обставин, за яких виникали та розвивалися твори цього жанру.

[...] Слід підкреслити, що художня форма загадок, зокрема тих, що відбивають анімістичні погляди пер­вісної людини, особливо стійка. Протягом всієї історії розвитку жанру вона змінювалась дуже повільно, оскільки закладений в загадках світогляд, як зазначив І.Франко, „не улягав перетворенню”.

[...] Характерні особливості художньої форми зага­док полягають насамперед в поєднанні в них глибокої предметності образу, конкретності теми з вимогами абстрактного, узагальнюючого порівняння, а також у збереженні двоплановості, певної паралельності по­будови художнього образу при максимально стислій його передачі.

Широко використовуються в загадках метафора, метонімія та оксюморон. Переважна більшість мета­фор тут, у відповідності з вимогами предметності, побудована на зіставленні іменників, що дає змогу при максимально лаконічній формі вислову безпосередньо розкрити тему і суть головного образу твору.

Для композиційної побудови загадок, крім пара­лельного зіставлення, порівняння двох фактів у єдиному смисловому плані, характерним є також засіб послідовного виключення окремого з загального. Наприклад: Круглий; та не місяць, зелен; та не діброва, з хвостом, та не миша (Кавун); Рідке, а не вода, біле, а не сніг (Молоко); Білий, а не сніг, твердий, а не камінь, солодкий, а не мед (Цукор).

[...] У тісному зв’язку з композиційними прийомами, застосованими в тій чи іншій загадці, знаходиться і характер відображуваної в ній картини, яка відзначається або ж цілковитою статичністю малюнка, або набуває динамічних рис, відтворюючи явище чи предмет у його розвитку, в широкому процесі взаємо­зв’язків з оточуючим середовищем, надаючи відображуваній картині вигляду розповіді-мініатюри. При цьому свої особливості має і вживання самих слів на означення дії. Емоційне наснаження дії в загадці часто досягається за рахунок збагачення смислових відтінків дієслова: від окремого уточнення ознаки, підкрес­лення якоїсь риси дії за допомогою колоритного діа­лектизму аж до розширення цілого синонімічного гнізда. Наприклад: Іде лісом — не щеберне, іде водою—не каламутне (Світло); Блищить, біжить, гадючиться і все по низині крутиться (Річка).

Таке перенесення основного смислового навантаження загадки на присудок зумовлюється характерною для творів цього жанру художньою установкою на відсутність, приховування підмета-відгадки.

З точки зору синтаксичних особливостей у загадці помітно виражена тенденція до уникання сполучників. Характерною рисою художньої форми загадки є також прагнення до ритмічної організації мовного матеріалу, до симетричності в побудові фрази, що нерідко надає цим творам вигляду коротких віршиків.

Широко застосовується у загадках рима, переваж­но парна, та прийом звукопису словом. Наприклад: Ходить циган по долині та все: гуп-гуп (Ступа); Летять гуски, дубові носки, летять і гомонять: то-то ми, то-то ми! (Ціп).

Вживані в загадках власні імена пожвавлюють дію твору, увиразнюють художній образ. Наприклад: Куций Степан по хаті скакав (Віник); Безкостий Марк о перепливе море шпарко (П’явка); Сухий Мартин далеко плює (Рушниця); Сидить Марушка в семи кожушках, хто на неї гляне, той і заплаче (Цибуля). [...]

Друкується за виданням: Загадки. Серія „Українська. народна творчість”. К.: Вид-во АН урср, І962, с. 7-29.








Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 498. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия