Студопедия — Розрахунки за акредитивом
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Розрахунки за акредитивом






1. Акредитив є досить складним розрахунковим платіжним інструментом. Залежно від умов відкриття акредитиви поділяються на відкличні та безвідкличні. Мета розрахункової операції та кількісний склад ЇЇ учасників впливають на зміст та правову природу акредитива. Співвідношення правової природи акредитива та договору відображено у ст.З Уніфікованих правил та звичаїв для документарних акредитивів.

Акредитив за своєю природою становить угоду, відокремлену! від договору купівлі-продажу або іншого контракту, на якому він може базуватися, і банки ніякою мірою не пов'язані й не зобов'язані займатися такими контрактами, навіть якщо в акредитиві є які- небудь посилання на такий контракт.

Отже, установа банку, що оплачує, акцептує й сплатила тратти! або негоціює та (або) повністю виконує будь-які інші зобов'язання! за акредитивом, не є предметом позовних вимог заявника, засно-І ваних на його угоді з банком-емітентом або бенефіціаром. На бе-І нефіціара ні в якому разі не поширюються договірні відносини банками або між заявником і банком-емітентом.

Відповідно до ст.1093 ЦК акредитив (нім. Der Akkrediti — пов~;! новаження на будь-які дії) розглядається як зобов'язання банку-емітента (банк, який відкрив акредитив), що виникло на підставі доручення клієнта-платника, здійснити платіж на користь одержувача грошових коштів або визначеної ним особи — бєнефіціарг (особа, якій призначений платіж або на користь якої відкрито ак- редитив). Банк-емітент може доручити проведення відповідного'! платежу іншому (виконуючому) банку.

Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні в національні ній валюті акредитив визначається як договір, що містить зобов'язання банку-емітента, за яким цей банк за дорученням клієнт та (заявника акредитива) або від свого імені проти документів, якц відповідають умовам акредитива, зобов'язаний виконати платіж на користь бенефіціара або доручає іншому (виконуючому) банку здійснити цей платіж.

Відповідно до Уніфікованих правил та звичаїв для документарних акредитивів акредитив визначається як будь-який правочин, як би він не був названий або позначений, згідно з яким банк (банк-емітент), діючи на прохання і на підставі Інструкцій клієнта (заявника) або від свого імені:

1) повинен провести платіж третій особі (бенефіціару) або йогонаказу, або акцептувати І сплатити переказні векселі (тратти), виставлені бенефіціаром, або

2) уповноважує інший банк провести такий платіж або акцептувати і сплатити переказні векселі (тратти), або

3) уповноважує Інший банк негоціювати проти передбаченихдокументів при дотриманні строків та умов акредитива.

Обравши акредитивну форму розрахунків, сторони договору повинні погодити такі умови:

· строк дії та порядок розрахунків за акредитивом;

· найменування банку-емітента;

· вид акредитива та особливості його виконання;

~ спосіб повідомлення одержувача коштів про відкриття акредитива;

· перелік документів, що надає одержувач коштів у банк длясписання грошової суми акредитива;

· строк надання документів після відвантаження товару, надання послуг або виконання робіт;

— вимоги до оформлення документів, що надає одержувачкоштів.

Залежно від наявності покриття акредитиви поділяються на покриті (забезпечені шляхом депонування певної грошової суми) та непокриті (гарантовані). Покриття означає попереднє надання в розпорядження виконуючого банку (банку-кореспондента) коштів (покриття) в сумі акредитива на строк дії зобов'язання з умовою можливого використання цих коштів для виплат за акредитивом. У разі відкриття покритого акредитива банк-емітент при його відкритті зобов'язаний забронювати (депонувати) за власний рахунок або за рахунок платника (залежно від умов договору) суму платежу на спеціальному рахунку або перерахувати суму платежу виконуючому банку.

При відкритті непокритого акредитива банк-емітент гарантує виконуючому банку оплату за акредитивом у разі тимчасової відсутності коштів на рахунку платника за рахунок банківського кредиту. Тим самим виконуючий банк має право вимоги до банку-емітента щодо списання суми акредитива. За наявності між банками кореспондентських відносин акредитив може відкриватися у виконуючому банку шляхом надання йому права списання суми акредитива з кореспондентського рахунка банку-емітента, який ведеться виконуючим банком.

2. На бланку акредитива повинно бути чітко зазначено, до якого виду він належить (відкличний або безвідкличний). У разі відсутності такої позначки акредитив вважається безвідкличним. Відкличний акредитив може бути змінений або анульований банком-емітентом у будь-який час без попереднього повідомлення одержувача (бенефіціара) наприклад, у разі недотримання умов, передбачених договором, дострокової відмови банком-емітентом від гарантування платежів за акредитивом. Відкликання акредитива не створює зобов'язань банку-емітента перед одержувачем грошових коштів (ст.1094 ЦК).

Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті передбачено, що всі розпорядження про зміни умов відкличного акредитива або його анулювання заявник може надати бенефіціару тільки через банк-емітент, який повідомляє виконуючий банк, а останній — бенефіиіара. Виконуючий банк не має права приймати розпорядження безпосередньо від заявника акредитива (за винятком, якщо банк-емітент є виконуючим банком). Якщо виконуючий банк не є банком-емітентом, зміна умов відкличного

23 70S

акредитива або його анулювання відбуваються тільки після отримання від виконуючого банку відповідного повідомлення, яким підтверджується те, що до часу зміни умов або анулювання акредитива документи за акредитивом не були подані.

Документи за акредитивом, шо відповідають умовам акредитива та подані бенефіціаром і прийняті виконуючим банком до отримання останнім повідомлення про зміну умов або анулювання акредитива, підлягають оплаті. Відповідно до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті у разі здійснення платежу виконуючим банком до отримання повідомлення про зміну або анулювання акредитива проти документів, які за зовнішніми ознаками відповідають умовам акредитива, банк-емітент зобов'язаний надати відшкодування виконуючому банку, який уповноважений на здійснення платежу. Стаття 8 Уніфікованих правил та звичаїв для документарних акредитивів передбачено, що відкличний акредитив може бути змінений або анульований банком-емітентом у будь-який момент без попереднього повідомлення бе-нефіціара. Проте банк-емітент зобов'язаний:

1) надати відшкодування іншому банку, уповноваженому нимна здійснення платежу по пред'явленню, акиепті або негоціації завідкличним акредитивом, за будь-який платіж, акцепт або негоціацію, проведені цим банком до одержання ним повідомлення прозміну або аиуляцію, проти документів, які за зовнішніми ознакамивідповідають умовам акредитива;

2) надати відшкодування іншому банку, уповноваженому нимна здійснення платежу з розстроченням за відкличним акредитивом, якщо цей банк до одержання ним повідомлення про зміну абоануляцію прийняв документи, які за зовнішніми ознаками відповідають умовам акредитива.

3. Безвідкличний акредитив не може бути анульований або змінений без згоди одержувача грошових коштів. Для бенефіціара безвідкличний акредитив є найбільш гарантованим платіжним інструментом, який забезпечує платіж за поставлені ним товари або надані послуги (ст.1095 UK).

Відповідно до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті безвідкличний акредитив — це тверде (гарантоване) зобов'язання банку-емітента сплатити кошти в порядку та в строки, визначені умовами акредитива, якщо документи, що передбачені ним, подано до банку, зазначеного в акредитиві, або банку-емітента. та дотримані строки та умови акредитива. Умови акредитива є дійсними для бенефіціара, поки він не повідомить про згоду на внесення змін до них банку, який авізував (повідомив) йому ці зміни. БенефіцІар має письмово повідомити про погодження або відмову щодо внесення змін. Прийняття часткових змін не дозволяється. Бе-нефіціар може достроково відмовитися віл використання акредитива.

На прохання банку-емітента виконуючий банк може підтвердити безвідкличний акредитив шляхом прийняття додатково до зобов'язання банку-емітента зобов'язання провести платіж відповідно до умов акредитива.

Безвідкличний акредитив, підтверджений виконуючим банком, не може бути змінений або анульований без згоди виконуючого

банку- Підтвердження безвідкличного акредитива означає прийняття виконуючим банком додаткового до зобов'язання банка-емі-тента самостійного зобов'язання шодо здійснення платежу у відповідності з умовами акредитиву.

4. Для виконання акредитива одержувач грошових коштів подає до виконуючого банку документи, які передбачені умовами акредитива, шо підтверджують виконання всіх умов акредитива. Банки повинні перевіряти всі, передбачені акредитивом, документи з розумною старанністю з тим, щоб упевнитися, що за зовнішніми ознаками вони відповідають строкам та умовам акредитива. Акредитив має містити лише ті умови, які банк може перевірити документально. Реквізити, що передбачені формою заяви, є обов'язковими (крім реквізиту "Додаткові умови"), і тому в разі відсутності одного з них акредитив не відкривається і заява повертається заявнику без виконання. Якщо перелік документів не вміщується на бланку заяви, то заявник акредитива подає його окремим додатком, кількість примірників якого має відповідати кількості примірників заяви. Оригінал цього додатка підписується уповноваженими особами та скріплюється відбитком печатки заявника акредитива. Відповідність передбачених документів за зовнішніми ознаками строкам та умовам акредитива визначатиметься встановленими міжнародними банківськими звичаями відповідно до Уніфікованих правил та звичаїв для документарних акредитивів. Документи, не передбачені в акредитиві, не перевіряються банками. Одержавши такі документи, вони повертають їх особі, що надала такі документи, або передаватимуть їх, не беручи на себе відповідальності. Виконуючий банк має розумний строк, що не перевищує 7 банківських днів з наступного дня після прийняття документів, для перевірки документів І ухвалення рішення про їх прийняття чи повернення, а також для повідомлення відповідного рішення особі, шо надала документи.

Якщо акредитив передбачає умови без зазначення документів, що подаються у відповідності з ними, банк вважає ці умови не вказаними і не розглядає їх. У цьому випадку виконання акредитива не провадиться.

Якщо виконуючий банк відмовляє у прийнятті документів, які за зовнішніми ознаками не відповідають умовам акредитива, він повинен негайно повідомити про ие одержувача грошових коштів І банк-емітент з визначенням причин відмови. Відповідно до ст, 14 Уніфікованих правил та звичаїв для документарних акредитивів, одержавши документи, виконуючий банк, шо діє від їхнього імені, повинен вирішити, виключно на основі самих документів, чи відповідають вони за зовнішніми ознаками строкам та умовам акредитива. Якщо документи за зовнішніми ознаками не відповідають строкам та умовам акредитива, виконуючий банк може відмовити У прийнятті цих документів. Якщо виконуючий банк вирішив відмовити у прийнятті документів, він повинен негайно сповістити про це за допомогою телетрансмісійного повідомлення, або, якщо ие неможливо, іншим прискореним шляхом, не пізніше, як за сім банківських днів з дня, наступного після прийняття документів. Таке повідомлення надсилається банку, від якого одержані доку-

менти, або бенефіціару, якщо документи одержані безпосередньо від нього. У такому повідомленні мають бути вказані всі розбіжностей, через які банк відмовляє в прийнятті документів.

Якшо банк-емітент, одержавши прийняті виконуючим банком документи, вважає, шо вони не відповідають за зовнішніми ознаками умовам акредитива, він має право відмовитися від їх прийняття і вимагати від виконуючого банку суму, сплачену одержувачеві грошових коштів з порушенням умов акредитива, а за непокритим акредитивом відмовитися від відшкодування сплачених сум.

5. Специфіка розрахункових відносин при виконанні акредитива може передбачати залучення виконуючого банка. У такому випадку банк-емітент, відповідно до ст.618 ЦК, відповідає за порушення зобов'язання залученим ним банком, на який покладено виконання акредитива (ст.528 ЦК), якщо договором або законом невстановлено відповідальність безпосереднього виконавця. Саме таких два винятки з загального правила міститься у ст. 1097 ЦК, якоюпередбачена відповідальність виконуючого банка. Так, у разі необгрунтованої відмови у виплаті або неправильної виплати грошовихкоштів за акредитивом внаслідок порушення виконуючим банкомумов акредитива виконуючий банк несе відповідальність передбанком-емітентом.

Слід відмітити, що, як правило, при порушенні умов акредитива, платник звертає свої вимоги до банка-емітента, оскільки вони знаходяться в договірних відносинах. Проте ЦК передбачено, що в разі порушення виконуючим банком умов покритого акредитива або підтвердженого ним безвідкличного акредитива відповідальність перед платником може бути за рішенням суду покладена на виконуючий банк.

6. У всіх акредитивах обов'язково має передбачатися дата закінчення строку і місце подання документів для платежу. Дата, якузазначено в заяві, є останнім днем для подання бенефіціаром дооплати реєстру документів за акредитивом та документів, передбачених умовами акредитива. Банки мають здійснювати контроль застроком дії акредитива, який зазначений у заяві. Підстави, за якихзакривається акредитив, передбачені ст.Ю98 ЦК. Акредитив закривається у разі:

1) спливу строку дії акредитива;

2) відмови одержувача грошових коштів від використання акредитива до спливу строку його дії, якщо це передбачено умовами акредитива;

3) повного або часткового відкликання акредитива платником,якшо таке відкликання передбачене умовами акредитива.

Про закриття акредитива виконуючий банк повідомляє банк-емітент.

Відповідно до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті у день закінчення строку дії акредитива, кошти за яким заброньовані у виконуючому банку, останній в кінці операційного дня меморіальним ордером списує кошти з аналітичного рахунку "Розрахунки за акредитивами" та перераховує в банк-емітент на рахунок, з якого вони надійшли. Банк-емітент зараховує одержані кошти на рахунок заявника акредитива та списує

відну СуМу з відповідного позабалансового рахунку, шо призначений для обліку акредитивів.

Виконуючий банк одночасно з закриттям акредитива негайно повертає банку-емітентові невикористану суму покритого акредитива Банк-емітент повинен зарахувати повернені суми на рахунок платника, з якого депонувалися грошові кошти.

У розділі III Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті зазначено, що про закриття непокритого акредитива в зв'язку з закінченням строку його дії виконуючий банк надсилає повідомлення банку-емітенту електронною поштою або іншими засобами зв'язку, що передбачені договором між банками, та списує суму акредитива з відповідного позабалансового рахунку, шо призначений для обліку акредитивів. Після отримання повідомлення про закриття акредитива банк-емітент списує відповідну суму з відповідного позабалансового рахунку, що призначений для обліку акредитивів.







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 372. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия