Студопедия — Заняття 15
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Заняття 15






НЕТОРГОВЕЛЬНІ ОПЕРАЦІЇ БАНКІВ В ІНОЗЕМНІЙ ВАЛЮТІ

 

План практичного заняття

1. Загальні умови здійснення неторговельних операцій в іноземній валюті та їх класифікація

2. Особливості розрахунків за крос-курсом

3. Перекази готівкової та безготівкової іноземної валюти фізичними особами

4. Операції фізичних осіб з дорожніми чеками, що номіновані в іноземній валюті

 

15.2. Термінологічний словник.

Валютні цінності – валюта України, іноземна валюта, платіжні документи, що виражені в іноземній валюті.

Валюта України (гривня) – грошові знаки у формі банкнот, монет, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території України, а також вилучені з обігу або такі, що вилучаються з нього, але підлягають обміну на грошові знаки, які перебувають в обігу.

Іноземна валюта – іноземні грошові знаки у формі банкнот, монет, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави, а також вилучені з обігу або такі, що вилучаються з нього, але підлягають обміну на грошові знаки, які перебувають в обігу.

Національний оператор поштового зв'язку – оператор, який у встановленому законодавством порядку надає універсальні послуги поштового зв'язку на всій території України і на підставі генеральної ліцензії Національного банку України на здійснення валютних операцій має право здійснювати валютно-обмінні операції.

Операція сторно – операція з повернення клієнту відповідної суми коштів у національній або іноземній валюті в разі його звернення з відмовою від валютно-обмінної операції не пізніше 15 хвилин після проведення такої операції.

Платіжні документи, що виражені в іноземній валюті – іменні чеки, що виражені в іноземній валюті, дорожні чеки, що виражені в іноземній валюті.

Пункт обміну іноземної валюти – це структурна одиниця, яка відкривається банком (фінансовою установою), у тому числі на підставі агентських договорів з юридичними особами-резидентами, а також національним оператором поштового зв'язку, де здійснюються валютно-обмінні операції для фізичних осіб – резидентів і нерезидентів з дотриманням вимог чинного законодавства.

Банківський індосамент – (передавальний) напис банку (установи) на зворотному боці чека про передачу платнику права за цим чеком.

Дорожній чек – паперовий розрахунковий документ, що виражений в іноземній валюті та використовується як засіб міжнародних розрахунків неторговельного характеру і є грошовим зобов'язанням чекодавця виплатити зазначену в чеку суму чекодержателю (власнику), підпис якого проставляється в зазначеному місці під час продажу.

Іменний чек – паперовий розрахунковий документ, що виражений в іноземній валюті, тобто є письмовим розпорядженням юридичної особи-нерезидента або фізичної особи-нерезидента, яка виписала чек (чекодавець), платнику про виплату певної суми коштів чекодержателю, зазначеному в чеку, або іншій особі за нотаріально посвідченою довіреністю за рахунок наданого платнику грошового покриття. Іменні чеки виписуються на певну особу із застереженням “не наказу” чи рівнозначним застереженням (наприклад, “сплатіть (кому), не наказу” чи “сплатіть тільки (йому)”). Іменний чек не підлягає передаванню, за винятком випадків, що передбачені чинним законодавством України.

Інкасо – банківська операція, за допомогою якої банк (установа) одержує кошти від платника, що призначені для виплати за чеком чекодержателю.

Інкасові інструкції – відповідні інструкції, що стосуються порядку відшкодування прийнятих на інкасо чеків і які надсилаються банком (установою) платнику разом з прийнятими на інкасо чеками в іноземній валюті.

Платник – іноземний банк, іноземна компанія, що здійснює платіж за пред'явленим до сплати на інкасо іменним чеком, або іноземний банк, іноземна компанія, банк (установа), що здійснює сплату за дорожніми чеками.

Чек – паперовий розрахунковий документ установленої форми, що містить нічим не обумовлене письмове розпорядження чекодавця платнику про сплату чекодержателю зазначеної в ньому суми коштів протягом установленого строку.

Чекодавець – юридична особа – нерезидент або фізична особа - нерезидент, що видає іншій особі чек, який підписує.

Чекодержатель (отримувач, власник) – будь-яка фізична або юридична особа, яка має право отримати кошти за чеком.

15.3. Навчальні завдання.

15.3.1. Задачі

1. Клієнт звернувся до вітчизняного банку з проханням конвертувати 5 500 доларів США у євро. На момент звернення клієнта до банку офіційний курс гривні становив:

гривня/долар США – 7,99 грн. за долар США;

гривня/євро – 8,80 грн. за євро.

Комісійна винагорода банку за здійснення операцій конвертації іноземної валюти становить 10 грн. за конвертацію100 умовних одиниць. Визначте за яким курсом буде здійснюватись конвертація. Розрахуйте, яку суму в євро отримає клієнт. Та розрахуйте суму комісійної винагороди, яку сплатить клієнт за проведену операцію. В якій валюті знімається сума комісійної винагороди за конвертацію іноземної валюти?

 

15.3.2. Тестові завдання.

1. Операція з повернення клієнту відповідної суми коштів у національній або іноземній валюті в разі його звернення з відмовою від валютно-обмінної операції не пізніше 15 хвилин після проведення такої операції, має назву:

а) операція сторно; б) операція червоного сторно; в) операція жовтого сторно; г) рефінансування клієнта.

2. Банку забороняється здійснювати операції з продажу іноземної валюти через касу банку одній особі в один операційний день у сумі, що перевищує в еквіваленті:

а) 8 000 грн.; б) 10 000 грн.; в) 80 000 грн.; г) 100 000 грн.; д) 800 000 грн.

3. До валюто-обмінних операцій не належать:

а) купівля у фізичних осіб іноземної готівкової валюти за готівкові гривні;

б) продаж фізичним особам-резидентам готівкової іноземної валюти за готівкову гривню;

в) прийняття на інкасо банкнот іноземних держав та іменних чеків;

г) проведення банком документарного інкасо.

4. Здійснення валюто-обмінних операцій дозволено банкам, які:

а) отримали банківську ліцензію; б) отримали генеральну ліцензію НБУ на здійснення операцій з валютними цінностями; в) отримали банківську ліцензію та письмовий дозвіл НБУ на здійснення неторговельних операцій з валютними цінностями; г) немає правильної відповіді.

5. Граничні розміри маржі за операціями на готівковому валютному ринку встановлює:

а) НБУ; б) Комерційний банк для своїх регіональних відділень; в) КМУ; г) граничні розміри такої маржі не встановлюються.

6. Стягнення комісійної винагороди за здійснення операцій з купівлі-продажу іноземних валют за гривні здійснюється:

а) в іноземній валюті; б) в гривнях; в) в гривнях або іноземній валюті в залежності від того, хто є клієнтом банку резидент або нерезидент; г) стягнення комісійної винагороди за здійснення операцій з купівлі-продажу валюти заборонено.

7. Режим роботи пункту обміну валюти встановлюється:

а) НБУ; б) комерційним банком (фінансовою установою); в) КМУ; г) окремо не встановлюється.

8. У прикордонних зонах, аеропортах, на залізничних, морських та річкових портах пункти обміну валюти мають функціонувати не менше:

а) 6 годин на добу; б) 8 годин на добу; в) 12 годин на добу; г) 18 годин на добу; д) 21 години на добу.

9. Встановлювати обмеження щодо номіналу та року емісії банкнот іноземної валюти, які є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави, з якою здійснюються валюто-обмінні операції, має право:

а) комерційний банк; б) НБУ; в) КМУ.

10. Під час здійснення операцій з конвертації однієї готівкової іноземної валюти в іншу готівкову іноземну валюту використовується:

а) спот-курс; б) крос-курс; в) номінальний курс; г) немає правильної відповіді.

11. Співвідношення між двома валютами, яке випливає з їхнього курсу щодо третьої валюти, це:

а) спот курс; б) крос-курс; в) номінальний валютний кус; г) реальний валютний курс.

12. До переказів фізичних осіб за поточними валютними неторговельними операціями належать:

а) перекази на оплату витрат на лікування в медичних закладах іншої держави, а також на оплату витрат на транспортування хворих; б) платежі у зв’язку з прийняттям спадщини; в) на оплату витрат на придбання літератури та передплатних видань, що видаються за кордоном; г) на оплату витрат на навчання і стажування в навчальних закладах іншої держави; д) всі відповіді правильні.

13. Переказ без відкриття рахунку в межах України для виплати його готівкою без зарахування на поточний рахунок за дорученням фізичної особи-резидента і нерезидента:

а) заборонено; б) здійснюється банком виключно в національній валюті; в) здійснюється банком виключно в іноземній валюті; г) для резидентів здійснюється банком в національній валюті, для нерезидентів – в іноземній валюті.

14. Комісійна винагорода за відправлення та виплату переказу стягується:

а) виключно в гривнях; б) виключно в іноземній валюті; в) як в гривнях, так і в іноземній валюті; г) стягнення комісійної винагороди заборонено.

15. Фізичні особи – резиденти можуть здійснювати за межі України перекази іноземної валюти в один операційний день без відкриття поточного рахунку в іноземній валюті та без підтвердних документів у сумі, що в еквіваленті не перевищує:

а) 1 000 грн.; б) 5 000 грн.; в) 10 000 грн.; г) 15 000 грн.

16. У разі виїзду за кордон на постійне місце проживання громадяни можуть здійснювати за межі України перекази іноземної валюти з власних рахунків у сумі, що не перевищує:

а) 10 000 євро; б) 20 000 євро; в) 50 000 євро; г) 50 000 дол. США; д) без обмеження розмірів сум; е) немає правильної відповіді.

17. Іноземна валюта, переказана з-за кордону на користь фізичної особи – резидента і нерезидента для виплати готівкою без відкриття рахунку може бути виплачена одержувачу в один операційний день у сумі, що не перевищує в еквіваленті:

а) 10 000 грн.; б) 15 000 грн.; в) 20 000 грн.; г) 25 000 грн.; д) 50 000 грн.

18. Зарахування на поточні рахунки фізичних осіб переказів з-за кордону та подальша їх виплата з цих рахунків у межах одного операційного дня здійснюється у сумі, що в еквіваленті не перевищує:

а) 10 000 грн.; б) 100 000 грн.; в) 1 000 000 грн.; г) 500 000 грн.; д) здійснюється без обмежень.

19. Виплата переказу, що надійшов в іноземній валюті здійснюється:

а) включно в іноземній валюті; б) виключно в гривнях; в) здійснюється в іноземній валюті, а потім може бути конвертований у гривні; г) як в іноземній валюті, так і в гривнях.

20. Комісійна винагорода за здійснення операцій з купівлі-продажу дорожніх чеків, конвертації готівкової іноземної валюти, прийняття на інкасо банкнот іноземних держав та іменних чеків стягується:

а) в гривнях; б) в іноземній валюті; в) як в гривнях, так і в іноземній валюті; г) не стягується.

 

15.4. Теми рефератів

1. Порядок регулювання переказу іноземної валюти за дорученням та на користь фізичних осіб.

2. Порядок організації переказів готівкової та безготівкової іноземної валюти фізичними особами.

15.5. Програмні питання для самостійного вивчення теми

Особливості здійснення операцій уповноважених банків з купівлі-продажу іноземної валюти. Особливості розрахунків за крос-курсом. Операції фізичних осіб з дорожніми чеками, номінованими у іноземній валюті. Особливості здійснення операцій з переказами готівкової та безготівкової іноземної валюти фізичними особами.

 

15.6. Рекомендована література:

1. Положення НБУ “Про порядок здійснення операцій з чеками в іноземній валюті на території України” від 29.12. 2000 р., №520 // zakon.rada.gov.ua

2. Положення НБУ “Про затвердження Правил здійснення переказів іноземної валюти за межі України за дорученням фізичних осіб та одержання фізичними особами в Україні переказаної їм із-за кордону іноземної валюти” від 17.01. 2001 р., № 18 // zakon.rada.gov.ua

3. Інструкція НБУ “Про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України” від 12.12. 2002р., № 502 // zakon.rada.gov.ua

4. Банківські операції: Підручник. - 3-тє вид., перероб. і доп. / А.М. Мороз, М.І. Савлук, М.Ф. Пуховкіна та ін.; За заг. ред.А.М. Мороза. - К.: КНЕУ, 2008. - 608с.

5. Васюренко О.В. Банківські операції: Навч. посібник / О.В. Васюренко – К.: 2005. - 243с.

6. Міщенко В.І. Банківські операції: Підручник. – 2-ге вид., перероб. і доп. / В.І. Міщенко, Н.Г. Слав'янська, О.Г. Коренєва. – К.: Знання, 2007. – 796 с.

7. Руденко Л.В. Міжнародні кредитно-розрахункові і валютні операції: Підручник. – К.: ЦУЛ, 2003. - 616 с.

8. Белінська Я. Можливості і наслідки валютно-фінансової лібералізації в Україні // Вісник НБУ. – 2006. – № 1. – С. 28.

9. Береславська О.І. Валютний курс і зовнішня торгівля: теоретичні й емпіричні аспекти взаємозв’язку / О.І. Береславська // Фінанси України. – 2009. – № 3. – С. 66-67.

10.Грищенко Т. Банківське фінансування зовнішньоторговельних операцій в Україні / Т. Грищенко, В. Науменко //Банківська справа. – 2008. – № 8. – С. 72-79.







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 286. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия