Студопедия — Принципова схема району електропостачання
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Принципова схема району електропостачання






 

Дана схема виконана в однолінійному виконанні. В дійсності елементи системи, що працюють на змінному струмі, мають трифазне виконання.

2. Надійність електропостачання.

Надійність електропостачання залежить від прийнятої схеми живлення, від ступеня резервування окремих електричних систем електропостачання.

Надійність електропостачання – це здатність системи забезпечити підприємства електричною енергією хорошої якості, без зриву плану виробництва і перерви в роботі.

По надійності електропостачання всі споживачі поділяється на три категорії:

1 категорія – це електричні споживачі, перерва в електропостачанні яких може призвести до небезпеки життя людей, пошкодити основне обладнання, призвести до масового браку продукту, порушити технологічний процес. Електричні споживачі першої категорії повинні мати два незалежних джерела живлення, перерва в електричному постачанні допускається на час автоматичного відновлення живлення.

2 категорія – споживачі, перерва в електричному постачанні яких приводить до масового недовипуску продукції, простою робочих місць, порушення нормальної діяльності міських та сільських жителів. Рекомендовано живлення від двох незалежних джерел, але допускається живлення від одного трансформатора. Перерва в електричному постачанні допускається на час включення резервного живлення черговим персоналом або виїзною бригадою, але не більше 24-х годин.

3 категорія – споживачі, несерійного виробництва продукції, допоміжні цехи, комунальне господарство, сільськогосподарські заводи. Живлення таких споживачів виконується від одного джерела. Перерва в електричному постачанні для заміни пошкодженої частини дозволяється до 24-х годин.

Тема: Повітряні лінії.

План:

1.Конструктивне виконання повітряних ліній.;

2.Будова ізолятора.

3.Опори повітряних ліній.

 

1. Конструктивне виконання повітряних ліній.

Повітряні лінії – це пристрої, які призначені для передачі електричної енергії по проводам, які розташовані на опорах, на відкритому повітрі і які приєднані до опор за допомогою ізоляторів.

Повітряні лінії складаються з трьох елементів:

Проводи, ізолятори та опори.

Проводи по конструкції можуть бути одножильні і багатожильні. Одножильні з перерізом: 4; 6; 10 мм2. Багатожильні: 16; 25; 35; 50; 70; 95; 120; 150; 185; 240 мм2.

Мінімальний переріз встановлюється в залежності від передаючої потужності, запасу міцності, втрат на корону та номінальної напруги повітряної лінії.

Рис. 4.1. Будова багатожильного проводу. а. Провід з центральною жилою 1 та одним шаром
проводів 2, б. Провід з центральною жилою 1, та двома шарами проводів 2, 3 (шари проводів намотані в різні сторони), в. Провід з центральною жилою 1, та трьома шарами проводів 2, 3, 4. (шари проводів намотані в різні сторони)
На лініях напругою 220 кВ і вище застосовують розчепленні проводи - підвішені де-кілька проводів в фазі. Цим досягається зменшення напруженості електричного поля навколо проводів та послаблення іонізації повітря (корони). Відстань між проводами розчепленної фази складає 40 см. Для фіксування проводів вздовж лінії встановлюють спеціальні розпор-ки між проводами розчепленної фази.

Явище корони – це іонізація повітря навколо проводів, якщо напруженість електричного поля навколо проводів перевищує електричну міцність повітря. По мірі збільшення напруги лінії, корона що виникає через нерівності в поверхні проводу або забруднення, може перейти в загальну корону – по всій довжині проводу.

Згідно ПУЕ (правил устаткування електроустановок), максимальне значення напруги електричного поля повинно бути не більше 28 кВ/км. А тому найменші діаметри проводів марки АС (сталево алюмінієвий), що забезпечує допустимі втрати на коронування, повинні бути: при напрузі 110 кВ – діаметр проводу має бути 11, 4 мм; при напрузі 220 кВ – діаметр проводу має бути 21, 6 мм.

По матеріалу виготовлення проводи бувають: алюмінієві, сталеві, сталево алюмінієві.

По умовах механічної стійкості, переріз проводу більше 1000 В повинен бути не менше – 35 мм2. На перетинах з лініями зв’язку, залізничними лініями, з надземним трубопроводом, переріз проводу не менше – 70 мм2.

Для передачі електричної енергії на великих напругах, застосовують сталево алюмінієві проводи полегшеної конструкції типу – АСО, або підвищеної конструкції – АСУ. Наприклад: АСО – 3 х70 мм2 (три фази з перерізом проводу 70 мм2), АСУ – 3х95 мм2.

Відстань між двома сусідніми опорами називається прогін.

Рис. 4.2. Прогін лінії на опорах з підвісними ізоляторами

Проводка до опор підвішуються сводбодно та під впливом своєї маси провід в прольоті провисає. Відстань від точки підвіс ссу проводів до нижньої точки проводу називається стрілою провісу f.

Найменша відстань від нижньої точки проводу до землі, називається габаритом наближення проводу до землі і позначається буквою – h.

Габарит забезпечує безпеку людей і руху транспорту, залежить від місця умов та напруги лінії. Для населеної місцевості h = 6 - 8 м, а для ненаселеної: h = 5 – 7 м.

Висота опори при горизонтальному розташуванні проводів, визначається габаритом та максимальною стрілою провісу, а прикріплення проводів виконується на гірляндах ізоляторів. Висота опори збільшується ще на довжину опори.

Відстань між сусідніми проводами повітряної лінії забезпечує необхідний ізоляційний проміжок і залежить від напруги. Наприклад: для ліній напругою 6 – 10 кВ ця відстань – 1 м; для ліній напругою 110 кВ ця відстань – 4 м; для ліній напругою 220 кВ ця відстань – 7 м; для ліній напругою 500 кВ ця відстань – 12 м; для ліній напругою 750 кВ ця відстань – 15 м.

Довжина прогону для ліній до 1кВ приблизно 30 – 75 м; для ліній 110 кВ довжина прогону 150 –200 м; для ліній 220 – 300 кВ приблизно 400 – 450 м.

Над повітряною лінією електропередач, для захисту від атмосферних перенапруг, застосовують грозозахисні троси, за звичай, сталево алюмінієві.

Ізолятори використовують різних типів і кріпляться до опор за допомогою крюків та штирів. Позначаються: ШС – 6 (на напругу 6 кВ), ці ізолятори фарфорові; ШД – 20 (на напругу 20 кВ).

Ізолятор служить для ізоляції проводів між собою, від землі та для кріплення проводів, шин, струмопроводів.

Підвісні фарфорові ізолятори: ПС (підвісні скляні), ПФ (підвісні фарфорові) – застсо-вують для ліній напругою 35 кВ і вище. Для напруг 110 кВ і вище, використовують тільки підвісні ізолятори, які збираються в гірлянди.

2. Будова ізолятора.

Рис. 4.3. Будова підвісного ізолятора. 1 чавунна шапка; 2. тіло (юбка); 3. кільчик; 4 отвір для кріплення ізоляторів в гірлянді або кріплення до опори.

Рис.4. 3.2. Штирьові ізолятори для ПЛ: а – фарфоровий типу ШФ-10 (10 кВ), б – скляний

для мереж типу ШСС-10 (10 кВ) (штыревой, стеклянный, сетевой, рос.), в – фарфоровий
типу ШФ (35 кВ)

Застосовуються такі типи підвісних ізоляторів:

- скляні штиреві типу ШС-6, ШС-10 - для ліній напругою 6...10 кВ;

- фарфорові штиреві типу Ш-20, ШД-35 - для ліній напругою 20... 35 кВ;

підвісні фарфорові або скляні ізолятори ПФ і ПС - для ліній напругою 35 кВ і вище.

Ізолятори типу ШД і ШС кріпляться до опор на гаках і штирях. При напрузі 110 кВ і вище застосовуються тільки підвісні ізолятори, які збираються в гірлянди (рис. 3.2).

Рис. 4.4. Гірлянда підвісних ізоляторів: 1 - ізолятор; 2 - затиск для кріплення проводу; 3 – провід; а гірлянда натяжних ізоляторів.

Гірлянди підвісних ізоляторів бувають підтримують і натяжні. Підтримуючі ізолятори розташовуються вертикально на проміжних опорах, натяжні гірлянди використовуються на анкерних опорах і знаходяться майже в горизонтальному положенні. На відповідних дільницях ЛЕП застосовують здвоєні гірлянди. Кількість ізоляторів в гірлянді залежить від напруги ЛЕП, ефективної і нормованої довжини шляху витоку і матеріалу опори (необхідного рівня ізоляції). На дерев'яних і залізобетонних опорах при напрузі 35 кВ ставлять два підвісних ізолятора в гірлянді, при напрузі 110 кВ - шість ізоляторів, при напрузі 220 кВ - дванадцять ізоляторів. На металевих опорах береться на один-два ізолятори більше. На повітряних лініях напругою вище 220 кВ для захисту гірлянд від пошкоджень при виникненні дуги короткого замикання застосовуються захисні роги і кільця.

Широкого застосування набули самоутримані ізольовані проводи для повітряних ліній електропередач, які прийшли на заміну неізольованим проводам марок А (алюмінієві) та АС

(сталеалюмінієві).

Само утримний ізольований провід (СІП) – система скручених в джгут проводів (фазні, нульові, додаткові) ізольованих зшитим світло стабілізованим проліетіленом або аналогічною полімерною композицією, що не потребує несучого троса та монтується за допомогою лінійної арматури до опор, стін будівель та споруд

Само утримні ізольовані проводи призначені для повітряних ліній електропередач та відгалужень до вводів у житлові будинки, господарські будівлі в усіх кліматичних районах з вітровим та ожеледовим навантаженням з температурою навколишнього середовища від мінус 60º С до плюс 50º С. СІП використовуються у будівництві повітряних ліній зі спільною підвіскою проводів 6 – 10 кВ, освітлення та ліній провідного зв’язку

Переваги СІП:

Ø так як виготовляється СІП у вигляді скрутки декількох жил, то можна позбутися
”павутини” проводів на вулицях населених пунктів;

Ø відпадає необхідність використання фарфорових або скляних ізоляторів на опорах лінй та металевих траверсах;

Ø зменшується ширина просіки під час будівництва ПЛ в лісових масивах;

Ø на відміну від неізольованих проводів традиційних ЛЕП, проводи СІП мають значно менший реактивний опір, що зменшує спад напруги вздовж такої лінії (близько 0, 1 Ом/км замість 0, 35 Ом/км у неізольованих проводів) на 15 – 20 %;

Ø ізоляція СІП стійка до ожеледних відкладень (налипання снігу, інею, льоду);

Ø значно менша імовірність коротких замикань;

Ø у випадку падіння проводу підвищується електробезпека населення;

Ø зменшення габаритів відносно землі (5 метрів в порівнянні з 6 метрами для неізольованих проводів), а також збільшення прогонів при проектуванні нових мереж;

Ø можливість збільшення прогону між опорами у важкодоступних місцях

Ø Можливість збільшення прогону між опорами у важкодоступних місцях (через водойми, яри, ущелини або інші перешкоди) до 100 метрів;

Ø Зменшення нормованих відстаней до будівель та інших інженерних споруд;

Ø Можливість розвантаження існуючих мереж за рахунок багато колових виходів з ТП 10/0, 4;

Ø Можливість сумісної підвіски на ЛЕП проводів з різним класом напруги на існуючих опорах телефонних ліній;

Ø Можливість монтажу ПЛ по фасадах будинків;

Ø Зниження імовірності виникнення пожеж;

Ø Значне зниження ймовірності крадіжок електроенергії;

Ø Зменшення термінів будівництва та ремонту ПЛ за рахунок простоти та високої технологічності монтажу СІП;

Ø Безпечне виконання робіт поблизу ПЛ;

Ø Можливість тимчасової експлуатації ПЛ з пошкодженими опорами;

Ø Підвищення надійності та зменшення експлуатаційних витрат(у 3-4 рази).

Ø Виключена крадіжка проводів, так як вони не підлягають вторинній переробці;

Ø Висока механічна міцність проводів, що унеможливлює їх обрив;

Ø Зниження енерговитрат в ЛЕП за рахунок зменшення реактивного опору ізольованого проводу в порівнянні з “голим” (неізольованим).

Недоліки:

Ø Велика вартість виробництва, яка окупається в процесі експлуатації;

Ø Боїться грозових перенапруг

Марки проводів та їх будова

СІП1, СІП – само утримні проводи з алюмінієвими фазними струмопровідними жилами та ізоляцією зі світло стабілізованої термопластичної полімерної композиції, з нульовою утримною жилою. Утримана жила виконана з алюмінієвою зі стальним осердям або з алюмі-нієвого сплаву високої міцності. Літера А вказує на те, що утримна жила ізольована.

Маркування фазних жил проводу виконано кольоровими повздовжними лініями на ізоляції. Можливе маркування повздовжними рисками на ізоляції, що ідентифікується доторканням.

Струмопровідні жили само утримних проводів зкручуються між собою, а при наявно-сті утримної жили, накручуються на неї.

Проводи СІП – 1, СІП – 1А використовуються для мереж 0, 4 кВ.

За ознаками кріплення утриманої нульової жили можливі три основні типи проводів:

  1. З неізольованою утримною нульовою жилою (СІП – 1, СІП – 2);
  2. З ізольованою утримною нульовою жилою (СІП – 1А. СІП – 2А)
  3. Без утримної жили (СІП – 4, СІП – 5, СІП – 5 нг). При цьому механічне навантажен-ня сприймається усіма струмопровідними жилами.

СІП2 СІП – само утримні проводи з алюмінієвими фазними струмопровідними жилами та ізоляцією зі світло стабілізованої термопластичної полімерної композиції, з нульовою утримною жилою. Утримана жила виконана з алюмінієвою зі стальним осердям або з алюмі-нієвого сплаву високої міцності. Літера А вказує на те, що утримуючаа жила ізольована.

СІП – 1, СІП – 2 СІП – 1А, СІП – 2А


СІП – 1, СІП – 2 СІП – 1А, СІП – 2А

Рис.4.5. Будова проводів СІП – 1, СІП – 2, СІП – 1А, СІП – 2А 1. фазні струмопровідні жили.

з алюмінію, багато провідникові, ущільнені, 2 нульова само утримна жила з алюмінієвого сплаву АВЕ або з алюмінієвого сплаву зі стальним осердям, 3. ізоляція, 4. струмопровідні жили. з алюмінію багато провідникові, ущільнені, 5. кольорове маркування, 6. додаткова жила.(освітлення) при необхідності.

СІП – 1, СІП – 2 СІП – 1 А, СІП – 2 А

Рис. 4.6. Будова проводів СІП – 1, СІП – 2, СІП – 1А, СІП – 2А: 1 нульова несуча жила не ізольована (СІП – 1, СІП – 2), 1 нульова несуча жила ізольована (СІП – 1 А, СІП – 2 А)

Нульова жила має надпис, який дає інформацію: - назва проводу; - переріз жил; - виробник;

- рік випуску; - номінальна напруга; сертифікат безпеки., 2. фазна алюмінієва жила, 3. ізоля-ція із зшитого поліетілену світло стабілізованого.

Технічні показники проводів

Технічні характеристики Марка само утримних проводів
СІП – 1, СІП – 1 А СІП – 2, СІП – 2 А СІП – 2F, СІП – 2FА
Номінальна змінна напруга при 50 Гц, кВ 1, 0 1, 0
Допустима температура нагрівання струмопровідних жил, не більше º С    
Температура струмопровідних жил в режимі перенавантаження протягом 8 годин, не більше º С    
Температура короткого замикання протягом 5 секунд, не більше º С    
Температура навколишнього середовища, º С - 60 – +50
Час служби, років Не менше 40 років
Гарантійний строк експлуатації 3 роки

 

Таблиця проводів СІП – 1 Технічні дані.

Число та номінальний переріз жид СІП – 1 мм2 Маса кг/км Зовнішній діаметр проводу мм2 Одно секундний струм короткого замикання кА Струмове навантаження А Мінімальне розривне зусилля утримних жил кН не менше
           
1х16+1х25   13, 2 1, 0   7, 4
           
3х16+1х25   17, 40 1, 0   7, 4
3х25+1х35   21, 9 1, 6   10, 3
3х35+1х50   24, 3 2, 3   14, 2
3х50+1х70   27, 5 3, 2   20, 6
3х70+1х95   32, 3 4, 5   27, 9
3х95+1х95   36, 2 6, 0   27, 9
3х120+1х95   41, 2 5, 9   27, 9
4х16+1х25   20, 1 1, 0   7, 4
4х25+1х35   24, 2 1, 6   10, 3
4х35+1х50   28, 8 2, 3   14, 2
3х50+1х50+1х16   31, 4 3, 2   14, 3
3х50+1х70+1х16   32, 9 3, 2   20, 6
3х70+1х70+1х16   36, 7 4, 5   20, 6
3х70+1х95+1х16   38, 3 4, 5   27, 9
3х95+1х70+1х16   40, 7 6, 0   20, 6
3х95+1х95+1х16   42, 3 6, 0   27, 9
3х120-1х95+1х16   45, 5 5, 9   27, 9
3х35+1х50+1х25   28, 8 2, 3   14, 2
3х50+1х50+1х25   31, 4 3, 2   14, 2
3х50+1х70+1х25   32, 9 3, 2   20, 6
3х70+1х70+1х25   36, 7 4, 5   20, 6
3х70+1х95+1х25   38, 3 4, 5   27, 9
3+1х95+1х25   40, 7 6, 0   20, 6
3х95+1х95+1х25   42, 3 6, 0   27, 9
3х120+1х95+1х25   45, 5 5, 9   27, 9

 

Само утримні ізольовані проводи марок: СІП – 1, СІП – 1А, СІП – 2, СІП – 2А, випускаються ЗАТ ”Завод ” Південкабель”. Провід поставляється на барабанах.
СІП – 2F, по будові аналогічні СІП – 2. Ізоляція – світло стабілізований сіланольнозшива-ємим поліетіленом (ПЕ).
СІП – 2FA
по будові аналогічні СІП – 2 А, ізоляція аналогічна СІП – 2F, з сепаратором або без нього, або без несучої жили. Як несуча жила може використовуватись зміцнена сталевим дротом алюмінієва ущільнена жила.. Характеристики аналогічні проводам СІП 2. Проводи виготовляються в Росії


СІП – 3 само утримний провід з алюмінієвими струмопровідними жилами та ізоляцією зі світло стабілізованої термопластичної полімерної композиції. Робоча напруга проводу 6 – 20

кВ. Може використовуватись на узбережжях морів, солоних озер, у промислових районах районах засолених.

Термін служби не менше 40 років, гарантійний термін експлуатації 3 роки. Мінімаль-но допустимий радіус вигину при прокладанні кабелю 10 діаметрів.


Рис. 4.7. Будова проводу СІП 3.

1. Несуча жила з алюмінієвого сплаву АВЕ або сталеалюмінієва, 2. Струмопровідна жили з алюмінію, багато провідникова, ущільнена. 3. Ізоляція з світло стабілізованого зшитого поліетілену (XLPE).

 

Номінальний переріз жили мм2 Сталеве осердя Алюмінієва частина проводу Товщина Ізоляції мм d зовнішний провідників мм Маса проводу кг/км
Кількість дротів d ном про- відників мм Кількість дротів d ном про- відників мм
СІП – 3 50   3, 20   3, 06 2, 3 12, 7  
СІП – 3 70 3, 80 3, 72 14, 3  
СІП – 3 95 4, 50 4, 40 15, 9  
СІП – 3 120 4, 50   2, 80 17, 4  
СІП – 3 150 4, 50   3, 50 19, 0  

 

Само утримні ізольовані проводи марки: СІП – 3 випускаються ЗАТ ”Завод ” Південкабель.


СІП – 4 само утримний провід з алюмінієвими струмопровідними жилами та ізоляцією зі світло стабілізованої термопластичної полімерної композиції. Робоча напруга проводу 0, 4

кВ. Будова проводу СІП – 4 (однієї жили) аналогічна будові проводу СІП – 3 (дивись рису-нок 4.7)


Рис. 4.8. Будова проводу СІП – 4

Само утримні ізольовані провід марки: СІП – 4, випускаються ЗАТ ”Завод ” Південкабель.
Механічне навантаження розподіляється на усі електропровідні жили.


СІП – 4шс (аналог ASxSn) само утримний провід з алюмінієвими зкрученими струмо-провідними жилами призначений для передачі та розподілу електричної енергії в силових та освітлювальних мережах змінної напруги 0, 6/1, 0 кВ.

На поверхні однієї жили (нульової) вказується рік виготовлення, назва підприємства виробника, марка проводу.

 

 

Механічні характеристики
Марка проводу Номінальний діаметр струмопровідної жили, мм Зовнішній діаметр проводу, мм Розрахункова маса 1 км проводу, кг Мінімальне розривне зусилля несучих жил, кН, не менше Номінальна товщина ізоляції, мм
СІП-4 2x16 4, 8 17, 2 142, 6 5, 0 1, 2
СІП-4 2x25 6, 0 19, 8 205, 5 5, 0 1, 2
СІП-4 4x16 4, 8 20, 8 285., 3 9, 8 1, 2
СІП-4 4x25 6, 0 23, 9 410, 9 15, 4 1, 2
СІП-4 4x35 7, 0 27, 1 544, 7 21, 5 1, 2
СІП-4 4x50 8, 4 30, 9 730, 8 30, 7 1, 4
СІП-4 4x70 9, 8 35, 6 1014, 1 43, 0 1, 6
СІП-4 4x95 11, 6 41, 5 1358, 5 58, 4 1, 7
СІП-4 4x120 13, 0 45, 2 1683, 2 73, 7 1, 7

 

Электричні характеристики
Марка проводу Струмове навантаженн, А Одно секундний струм короткого замикання, кА Электричний опір 1 км фазної жили постійному струму, Ом, не більше
СІП-4 2x16   1, 0 1, 91
СІП-4 2x25   1, 6 1, 20
СІП-4 4x16   1, 0 1, 91
СІП-4 4x25   1, 6 1, 20
СІП-4 4x35   2, 3 0, 868
СІП-4 4x50   3, 2 0, 641
СІП-4 4x70   4, 5 0, 443
СІП-4 4x95   6, 0 0, 320
СІП-4 4x120   5, 9 0, 253

 

СІП – 5 само утримний провід з алюмінієвими струмопровідними жилами та ізоляцією зі світло стабілізованої термопластичної полімерної композиції. Робоча напруга проводу 0, 4

кВ. Будова проводу СІП – 5 (однієї жили) аналогічна будові проводу СІП – 3 (дивись рису-нок 4.7)

Рис. 4, 9. Будова проводу СІП 5.

 

СІП – 5нг само утримний провід з алюмінієвими струмопровідними жилами та ізоляцією зі світло стабілізованої термопластичної полімерної композиції, яка не не поширює горіння. Робоча напруга проводу 0, 4 кВ.

Будова проводу СІП – 5 (однієї жили) аналогічна будові проводу СІП – 3 (дивись рисунок 4.7)

Рис. 4. 10 Будова проводу СІП – 5 нг (As x Sn)
Само утримні ізольовані проводи марок: СІП – 5, СІП – 5 нг, випускаються ЗАТ ”Завод ” Південкабель

 

3. Опори повітряних ліній.

Повітряні лінії прокладаються на дерев’яних, залізобетонних металевих, иеталевих багатогранних опорах. По призначенню бувають: проміжні, анкерні; кутові; кінцеві. Опори є одноколові і двоколові, з тросом і без тросу.

Рис. 4.11 схема повітряної лінії.

В залежності від призначення розрізняють п'ять основних типів опор: проміжні, анкерні, кутові проміжні, кутові анкерні, кінцеві.
Проміжні опори призначені для підтримання проводів на прямих дільницях лінії. Вони не сприймають зусиль, які направлені вздовж лінії.

Найбільш розповсюджені проміжні опори – 80-90 % від загальної кількості опор. На опору діють вертикальні сили: маса проводів, ізоляторів, снігу та самої опори і горизонтальні сили: тиск вітру на провід та опору. При обриві проводу проміжна опора повинна приймати повздовжню силу не урівноваженого тяжіння на провід, що обірвався на одному з прогонів.

Рис. 4.12. Залізобетонні опори повітряної лінії 0, 4 кВ (ПЛ 0, 4 кВ):. П - 0, 4 проміжна опора, ПП – 0, 4 – перехресна проміжна, ОП – 0, 4 – відгалуджувальна проміжна (отделительная – рос)

Анкерні опори призначені для сприйняття зусиль, які направлені вздовж лінії. Анкерні опори встановлюють в тих точках лінії, де по умовам місцевості прольоти по обидва боки
від опори не однакові. Тяжіння проводів зі сторони більшого прольоту буде перевищувати тяжіння проводів зі сторони меншого прольоту. Тому анкерні опори виконуються більш міцними та жорсткими, ніж проміжні

Анкерні опори повинні встановлюватись через певну кількість прогонів (через кожні 3 – 5 км лінії). Лінії мають жорстке кріплення проводів і розраховуються на обрив проводів. Проводи ліній з підвісними ізоляторами кріпляться на анкерних опорах – натяжними гірляндами, проводи однієї і тієї ж фази суміжних з опорою прогонів з’єднані петлями проводів. (Рисунок анкерних опор дивись нижче)

Кутові проміжні опори встановлюються в місцях повороту лінії. Вони сприймають зусилля, які направлені по бісектрисі кута повороту лінії. Ці зусилля визвані тяжінням проводів. Як кутові опори в деяких випадках використовуються А – подібні проміжні опори,

які встановлюють таким чином, щоб площина опори була в напрямку дії сумарного зусилля від тяжіння проводів. При різній довжині прольотів в обох напрямках від точки повороту використовують кутову анкерну опору.

Кінцеві опори встановлюються на кінцях ліній та при підході до підстанцій і призначені приймати тяжіння, що діють на опори лінії. Кріплення проводів на них є жорстким, як і на анкерних опорах за допомогою натяжних гірлянд ізоляторів. В точках повороту лінії встановлюють кутові опори.

Рис. 4.13.Залізобетонні опори повітряної лінії 0, 4 кВ (ПЛ 0, 4 кВ): АО – 0, 4 – відгалуджуваль-на анкерна, А – анкерна (вид з боку) дивись рисунок 4.9, ПА – перехресна анкерна (вид з боку),.

Рис. 4.14. Розташування проводів та тросів на опорах: а) по вершинах трикутника, б) горизон-тально, в) зворотною зіркою. 1 – троси, проводи.

Рис. 4.15. Залізобетонні опори повітряної лінії 10 кВ (ПЛ 10 кВ): П – 10 проміжна, ПА – 10 –проміжна анкерна, УПА – 10 кутова (угловая – рос.) анкерна, КА – 10 – кінцева анкерна

Сталеві опори ПЛ 10 під ізольований провід


Проміжна на 2 кола Анкерна на 2 кола Анкерна кутова на 2 кола
підвісна натяжна натяжна

Рис. 4. 16. Сталеві опори ПЛ 10 під ізольований провід


Анкерна на 2 кола натяжна

.

 

Сталеві багатогранні опори ЛЕП.

Сталеві багатогранні опори призначені для встановлення на високовольтних лініях елект-ропередач. Опори ЛЕП експлуатуються і І – V вітрових та ожеледних районах в населеній та ненаселеній місцевості у відповідності до ПУЕ-7 в районах з розрахунковою температурою повітря до - 65º С і вище. Багатогранні металеві опори виготовляються зі стійок у вигляді усічених пірамід із сталевого листа з поперечним перерізом у вигляді правильного багато-гранника. Секції стійок з’єднані між собою телескопічним або фланцевим з’єднанням. Тра-верси таких опор виготовляють багатогранними, решітчастими або ізолюючими.

Антикорозійний захист виконується за допомогою горячого оцинкування та цинко-наповненого композитного покриття.

Переваги багатогранних опор ЛЕП.

Строки будівництва ПЛ на багатогранних опорах мають 2х, 4х кратні переваги перед ПЛ на залізобетонних та решітчастих опорах.. Це обумовлено зменшенням трудовитрат за рахунок збільшення прольотних відстаней, простоти встановлення багатогранних опор, малої кілько-сті збірних елементів. Збирання опори дуже просте. Бригада з 7 – 8 чоловік витрачає на це менше двох годин. Встановлення опори на фундамент виконується звичайним краном так як опори компактні та мають невелику вагу. Кріплення опори до фундаменту здійснюється за допомогою болтів.

Економічна ефективність при будівництві ПЛ на багатогранних опорах складає 12 – 15 % в порівнянні з залізобетонними опорами, 40 – 45 % в порівнянні з решітчастими. Це обумов-лено збільшенням прольотних відстаней, зменшенням витрат на транспортування та буді-вельно монтажні роботи, малими витратими на експлуатацію, більш тривалими строками експлуатації.
Надійність експлуатації є комплексною властивістю, яка включає безвідказність, великий строк експлуатації, ремонтно придатність та зберігання. По всім цим параметрам багато-
гранні опори краще традиційних.. Термін експлуатації для залізобетонних опор складає 30 років, для решітчастих – 40 років, для багатогранних – 50 років.

Безвідказність: згідно статистиці пошкодження ЛЕП на багатогранних опорах значно менше ніж на традиційних.. На лініях відсутні катастрофічні руйнування, типові для залізобетонних і решітчастих опор.

Ремонтопридатність практично не потребують ремонту, яки здійснюється в мінімальний строк.

Сталеві багатогранні опори для ЛЕП 6 – 10 кВ.
Сталеві багатогранні опориСМ10П, СМ10АУ, СМ10АО, СМ10АП, СМ10АУ-1Р, СМ10АУ-1М розроблені для підвішування сталево алюмінієвих проводів АС 50/8, АС 70/11, АС 91/16, АС 121/19 та само утримних ізольованих проводів типу СІП 3 з номінальним перерізом струмопровідної жили 50 мм2, 75 мм2, 95 мм2, 120 мм2.
Опори розраховані на застосування підвісних скляних ізоляторів ПС 70Е або підвісних полімерних ізоляторів ЛК 70/10, штирових ізоляторів ШФ-20, ШК-10.

Розшифровка умовного позначення опор:

  • СМС – сталева, М – багатогранна (многогранная – рос.);
  • П - проміжна, А - анкерна, У – кутова (угловая – рос), О – відгалуджувальна (ответвительная – рос), АП - анкерна перехідна;
  • 10 - клас напруги ПЛ – 10 кВ;
  • 1 – номер модифікації опори;
  • Р - з встановленням роз’єднувача (розрядника), М - з встановленням кабельної муфти.

 

Проміжна опора СМ10 П


Рис. 4. 17. Сталеві багатогранні опори ПЛ 10 під провід СІП.

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 4153. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия