Студопедия — Термінологічний словник
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Термінологічний словник






 

Аерозольне зрошування - спосіб зрошування дрібнорозпиленими краплинами води для регулювання температури і вологості приземного шару повітря.

 

Арідна зона - зона недостатнього зволоження - географічна зона (територія) з сухим кліматом, недостатньою кількістю атмосферних опадів для нормального розвитку рослин і на якій ефективне землеробство неможливе без зрошування.

 

Вегетаційний полив - полив сільськогосподарських культур у період їхньої вегетації.

 

Відкрита гідромеліоративна мережа - гідромеліоративна мережа, що складається з каналів та гідротехнічних споруд.

 

Відкрита осушувальна мережа - осушувальна мережа, яка складається з відкритих осушувальних каналів та колекторів.

 

Водна меліорація - система організаційно-господарських та технічних заходів, спрямованих на докорінне поліпшення земель сільськогосподарського призначення шляхом їх зрошування чи осушування з метою підвищення врожайності та оздоровлення місцевості.

 

Водний режим ґрунту - зміни у часі стану вологості ґрунту протягом вегетаційного періоду.

 

Водозбірно-скидна мережа - система каналів, призначена для збирання і відведення з поливних ділянок у водоприймач зайвих поверхневих, а також дренажних вод і для спорожнення постійних зрошувальних каналів.

 

Водооборотна осушувально-зволожувальна система - осушувально-зволожувальна система, на якій для піґдрунтового зрошування використовують дренажний стік цієї ж системи, заакумульований протягом періодів, коли вона діяла в режимі осушення.

 

Водоприймач (гідромеліоративної мережі) - водний об'єкт, западина рельєфу місцевості або зона неповного водонасичення підземних шарів гірських порід, які служать для скидання в них дренажних, промивних або надлишків зрошувальних вод.

 

Вологість в'янення - вологість ґрунту, за якої з'являються перші ознаки в'янення рослин з добре розвиненою кореневою системою.

 

Вологість ґрунту - вміст у ґрунті вологи, виражений у відсотках від маси сухого ґрунту (вагова/масова вологість) або від його об'єму (об'ємна вологість).

 

Вологозарядковий полив - полив, який здійснюють для збільшення у ґрунті запасів вологи до початку вегетаційного періоду.

 

Гідромеліоративна мережа - комплекс технологічно пов'язаних між собою гідротехнічних споруд, що становить низову ланку гідромеліоративної системи і забезпечує подавання і розподіляння води безпосередньо на меліорованих землях або відведення її з цих земель.

 

Гідромеліоративна система, меліоративна система - комплекс технологічно пов'язаних між собою гідротехнічних споруд та технічних засобів для здійснювання водної меліорації у межах визначеної території.

 

Гідромодуль - середня витрата води на гектар зрошуваної площі (л/с∙ га).

 

Гідротехніка – область науки і техніки, яка охоплює питання дослідження, проектування і будівництво споруд для використання і охорони водних ресурсів, а також для запобігання шкідливої дії води.

Графік гідромодуля - графічне зображення зміни у часі ординати гідромодуля на гектар зрошуваної сівозміни.

 

Грунт - верхній шар земної кори, який має органо-мінеральний склад і забезпечує живлення рослин під час їхнього росту і розвитку.

 

Гумідна зона - зона надлишкового зволоження - географічна зона (територія) з надлишковим зволоженням внаслідок перевищення атмосферних опадів над випаровуванням, транспірацією та інфільтрацією і на якій землеробство без осушення ґрунтів малопродуктивне і нестійке.

 

Двостороннє регулювання водного режиму ґрунту - періодичне застосування осушення або зрошування чи підґрунтового зрошування для регулювання водного режиму ґрунту на періодично перезволожених землях залежно від погодних умов.

Джерело зрошування - водний об'єкт, який забезпечує забір необхідного об'єму води належної якості в установлені строки для зрошування сільськогосподарських культур.

 

Ділянковий зрошувач - водовід-елемент провідної зрошувальної мережі, який забезпечує подавання води до поливної ділянки.

 

Допустима інтенсивність дощування - інтенсивність дощування, яка не перевищує поглинальну здатність ґрунту і не спричинює поверхневий стік під час поливу.

 

Дощувальна машина - машина, що забирає воду із закритої чи відкритої зрошувальної мережі і подає її на поле у вигляді штучного дощу.

 

Дощувальна машина кругової дії - автоматизована дощувальна машина, що приєднана до гідранта закритої зрошувальної мережі і здійснює полив під час обертання розподільного трубопроводу навколо гідранта.

 

Дощувальна машина фронтальної дії - дощувальна машина, яка переміщується по полю під прямим кутом до лінії розподільного трубопроводу і зрошує прямокутну ділянку.

 

Дощувальна система - сукупність технологічно пов'язаних між собою технічних засобів, призначених для транспортування та розподілення води по зрошуваній території у вигляді штучного дощу.

 

Дощувальна установка - установлений на гідранті закритої мережі пристрій для позиційного поливу дощуванням, який працює від тиску води в мережі.

 

Дощування - зрошування земель штучним дощем.

 

Дрена - штучно прокладений водотік у ґрунті для збирання та відведення ґрунтових вод.

 

Дренажний стік - частина ґрунтового потоку, перехоплена дренажною мережею і відведена у водоприймач.

 

Закрита гідромеліоративна мережа - гідромеліоративна мережа, що складається з комплексу трубопроводів із запірною та регулювальною арматурою, а також підземних дрен та колекторів.

 

Закрита осушувальна мережа - осушувальна мережа, яка складається із дрен та закритих колекторів.

 

Захисна осушувальна мережа, загороджуюча осушувальна мережа - частина дренажної мережі, яка складається з нагірних каналів та нагірних дрен, призначена для перехоплювання поверхневих та ґрунтових вод, що надходять на осушену територію з прилеглих земель, та відведення їх у водоприймач.

 

Зрошування – штучне насичення ґрунту вологою для підвищення його родючості.

 

Зрошувальна вода - вода, призначена для поливу сільськогосподарських культур, яка за рівнем мінералізації та складом розчинених у ній речовин відповідає встановленим вимогам.

 

Зрошувальна мережа - гідромеліоративна мережа зрошувальної системи, яка складається з водоводів різного порядку і забезпечує підведення води до зрошуваного масиву та розподіл її між поливними ділянками.

 

Зрошувальна норма - сумарний об'єм води, який подають на одиницю площі поливної ділянки за усі поливи одного зрошувального періоду.

 

Зрошувальна система - гідромеліоративна система для зрошування сільськогосподарських культур.

 

Зрошувальний період - частина вегетаційного періоду від початку першого до закінчення останнього поливу на поливній ділянці у межах календарного року.

 

Зрошувані землі - землі, на яких здійснюють зрошування.

 

Інтенсивність дощування - висота шару води, що виливає дощувальна машина за одиницю часу.

 

Іригаційна ерозія ґрунту - розмивання або ущільнення верхнього шару ґрунту у процесі поливу.

 

Канал - штучне русло правильної геометричної форми похилом дна і безнапірним рухом води.

 

Коефіцієнт корисної дії зрошувальної мережі - відношення об'єму води, яку подано на зрошування, до об'єму води, відібраної із джерела зрошування.

 

Колектор – підземний трубопровід або відкритий канал, призначений для приймання води з осушувальної мережі і відведення її у водоприймач.

 

Комплектування графіка гідромодуля - вирівнювання графіка гідромодуля шляхом зміщення строків та тривалості поливу окремих сільськогосподарських культур без зміни поливних норм, яке застосовують з метою забезпечення більш рівномірного подавання води у зрошувальну систему.

 

Кореневий шар ґрунту - верхній шар ґрунту, у якому міститься основна частина кореневої системи рослин.

 

Краплинне зрошування - різновид мікрозрошування, під час якого вода з поливного трубопроводу надходить до рослин через краплинні водовипуски.

 

Кротова дрена - кругла порожнина з незакріпленими стінками, утворена в ґрунті в результаті проходження в ньому робочого органу – дренера.

 

Кротування - нарізування кротових дрен як агромеліоративний прийом для поліпшування водно-повітряного режиму осушених ґрунтів та інтенсифікації роботи осушувальної мережі.

Лиманне зрошування - різновид поверхневого зрошування затопленням, при якому використовують води місцевого стоку або повеневі води шляхом їх затримування, акумулювання та розподілення на інженерно улаштованій площі лиману.

 

Магістральний канал - основний канал гідромеліоративної системи, від якого відгалужуються (на зрошувальній системі) або до якого приєднуються (на осушувальній системі) канали меншого порядку.

 

Матеріальна дрена - дрена із закріпленими стінками з використанням для цього переважно гончарних, перфорованих пластмасових або інших труб.

 

Меліорація - система заходів, спрямованих на докорінне поліпшення природних особливостей земельних угідь з метою підвищення їхньої родючості або для інших напрямів їх господарського використання.

 

Меліоровані землі - землі, на яких здійснюють меліоративні заходи.

Міжполивний період - тривалість часу від моменту закінчення попереднього до початку наступного поливу.

 

Мікрозрошування - спосіб зрошування з дозованим подаванням води безпосередньо кожній рослині.

 

Модуль дренажного стоку - характеристика інтенсивності роботи дренажної мережі, виражена в об'ємі дренажного стоку за одиницю часу з одиниці дренованої площі (л/с∙ га).

 

Нагірна дрена - дрена у складі захисної осушувальної мережі, призначена для перехоплювання потоку ґрунтових вод, що надходять з прилеглих земель.

 

Нагірний канал - канал захисної осушувальної мережі, призначений для захисту осушуваної території від припливу поверхневих вод з прилеглих земель.

 

Норма осушення - оптимальна глибина рівня ґрунтових вод від поверхні ґрунту під час осушення, яка забезпечує сприятливі умови для вирощування сільськогосподарських культур.

 

Обводнення земель - підвищення водозабезпеченості території у маловодних районах шляхом використання заакумульованого місцевого стоку та підземних вод або подавання води з інших районів.

 

Освіжуючий полив - полив дощуванням для змивання пилу з листової поверхні рослин та підвищення вологості приземного шару повітря.

 

Осушення - комплекс заходів, направлених на відведення у водоприймач води з поверхні землі та її надлишків із розрахункового шару ґрунту.

 

Осушувальна мережа дренажна мережа - гідромеліоративна мережа для приймання поверхневих та надлишків ґрунтових вод і відведення їх у водоприймач.

 

Осушувальна система - гідромеліоративна система для осушення земель.

 

Осушувально-зволожувальна система – різновид осушувально-зрошувальної системи, на якій для здійснення підґрунтового зрошування використовують наявну тут осушувальну мережу.

 

Осушувально-зрошувальна система – меліоративна система на періодично перезволожених землях, яка забезпечує двостороннє регулювання водного режиму ґрунту.

 

Передполивна вологість ґрунту - нижня межа (границя) допустимого зниження вологості ґрунту перед поливом, яку визначають з умови, щоб не було досягнуто вологості в'янення.

 

Передпосадковий полив - полив, який проводять перед висаджуванням рослин для зволоження поверхневого шару ґрунту з метою покращання приживання розсади у початковий період вегетації.

 

Передпосівний полив - полив, який здійснюють перед сівбою сільськогосподарських культур у разі недостатньої вологості верхнього шару ґрунту.

 

Перезволожені землі - землі з постійним підґрунтовим водним живленням та уповільненим стоком, водний режим ґрунту яких несприятливий для їх ефективного сільськогосподарського використання.

 

Періодично перезволожені землі - землі з атмосферним водним живленням та уповільненим стоком, водний режим ґрунту яких протягом тривалого часу після сніготанення або сильних дощів залишається несприятливим для їх ефективного сільськогосподарського використання.

 

Підґрунтове зрошування - спосіб зрошування, який здійснюють подаванням води у кореневий шар ґрунту шляхом підвищення рівня ґрунтових вод.

Післяпосівний полив - полив, який проводять після посіву сільськогосподарських культур у сухий ґрунт, переважно для культур літнього посіву.

 

Поверхневе зрошування - спосіб зрошування з розподіленням води поверхні поливної ділянки.

 

Полив - одноразове штучне зволожування ґрунту на задану глибину та (або) приземного шару повітря.

 

Полив затопленням - поверхневий полив ґрунту шляхом заповнювання водою поливних чеків.

 

Полив напуском по смугах - поверхневий полив ґрунту для зрошування культур суцільного посіву з подаванням води на поливні смуги.

 

Полив по борознах - поверхневий полив ґунту для зрошування просапних культур з розподілянням води на поливній ділянці по борознах.

 

Поливна борозна - борозна, яка забезпечує зволоження ґрунту шляхом просочування води через її укоси та дно.

 

Поливна ділянка - частина зрошуваної території, яка одержує воду від одного зрошувача і на якій полив проводять за однією технологією.

 

Поливна мережа - низова ланка зрошувальної мережі, розташована на полі і призначена для розподіляння води по площі поливної ділянки.

 

Поливна норма - об'єм води, який подають на одиницю площі поливної ділянки за один полив.

 

Поливна смуга - різновид поливної мережі у вигляді обвалованої смуги землі, яку затоплюють потоком для просочування води у ґрунт.

 

Поливна техніка - сукупність машин, механізмів та допоміжних засобів для здійснювання поливу.

 

Поливний чек - обвалована частина поливної ділянки, на якій полив здійснюють затопленням.

 

Польдерна осушувальна система, польдер – осушувальна система, яка розташована нижче рівня води у водоприймачі, і має у своєму складі захисні дамби по периметру осушеної території та насосну станцію (або декілька насосних станцій) для відкачування дренажного стоку у водоприймач.

 

Провідна гідромеліоративна мережа - частина гідромеліоративної мережі, призначена для подачі води в регулюючу мережу на зрошувальній системі або для приймання дренажних вод з осушувальної мережі і відведення їх у водоприймач на осушувальній системі.

 

Протизаморозковий полив - полив дощуванням для захисту рослин від короткочасних приморозків.

 

Регулююча гідромеліоративна мережа - частина гідромеліоративної мережі, призначена для безпосереднього подавання води у ґрунт або відбирання її з ґрунту для підтримування його вологості у заданих межах.

 

Регулююча споруда, регулятор - гідротехнічна споруда на гідромеліоративній системі, призначена для регулювання рівнів або витрат води при її забиранні, розподіленні або відведенні.

 

Регулювання водного режиму ґрунту - підтримання вологості ґрунту в оптимальному для розвитку рослин діапазоні меліоративними заходами (зрошуванням, осушенням).

 

Режим зрошування - сукупність норм і строків поливів.

 

Режим осушення - сукупність показників водного режиму ґрунту, які визначають оптимальні умови вирощування сільськогосподарських культур на осушених землях.

 

Рисова система - комплекс технологічно пов'язаних між собою гідротехнічних споруд, який забезпечує подавання води на рисові чеки, підтримування необхідного рівня води в чеках та водовідведення після закінчення періоду вегетації рису.

 

Рисовий чек - обнесена земляними дамбами ретельно спланована ділянка рисової системи, на якій підтримують заданий залежно від висоти рослин шар води.

 

Рівень ґрунтових вод - висотне положення вільної поверхні ґрунто­вих вод у певній точці.

 

Розподільна борозна вивідна борозна - борозна, призначена для виведення води із тимчасового зрошувача у поливні борозни.

 

Розрахункова забезпеченість зрошування - імовірність перевищення прийнятого у проекті зрошувальної системи розрахункового рівня забезпеченості посівів водою (у відсотках числа років за багаторічний період).

 

Система краплинного зрошування - сукупність технологічно пов'язаних між собою технічних засобів, призначених для транспортування та розподілення води по площі за допомогою краплинних водовипусків.

 

Скидна гідромеліоративна мережа - частина гідромеліоративної мережі, призначена для відведення надлишкової води із зрошувальної або осушувально-зрошувальної системи.

 

Спосіб зрошування - прийом розподілення води на поливній ділянці. який забезпечує перетворення водного потоку на ґрунтову вологу.

 

Сумарне водоспоживання евапотранспірація - сумарний об'єм води, що витрачається на транспірацію рослин та випаровування з поверхні грунту за певний період з одиниці площі.

 

Технологія поливу - послідовність та параметри проведення виробничих операцій під час поливу.

 

Тимчасовий зрошувач - ділянковий зрошувач у вигляді відкритого каналу в земляному руслі, який нарізують перед поливом і зарівнюють для забезпечення безперешкодної роботи сільськогосподарської техніки на поливній ділянці протягом міжполивних періодів, а також після закінчення зрошувального періоду.

 

Удобрювальний полив - полив водою з розчиненими у ній поживними речовинами.

 

Чек - огороджена земляними валками або дамбами ретельно вирівняна ділянка, яку заливають водою.

 

Шлюз-регулятор - відкрита регулююча споруда на каналі, обладнана затворами для регулювання рівня і витрат води шляхом зміни площі отвору.

 

Шлюзування – зменшення або припинення за допомогою шлюзів-регуляторів дренажного стоку з осушувальної мережі з метою підтримування необхідного рівня ґрунтових вод.

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 917. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия