Студопедия — Акцентуації та психопатії
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Акцентуації та психопатії






Акцентуації характеру — це крайні варіанти норми, за яких окремі риси характеру надмірно поси­лені. У підлітків наявна підвищена чутливість до пев­них психотравмуючих дій при достатній стійкості до інших. Кожний тип акцентуацій має властиві тільки йому, на відміну від інших типів, «слабкі місця».

Акцентуації, як правило, проявляються в підлітковому віці, в період становлення характеру й дещо згладжуються в міру дорослішання. Частота акцентуа-цій, які спостерігаються у підлітків, різна: серед учнів масових шкіл вона коливається від 42 до 62 %, серед підлітків із соціальне дезадаптованою поведінкою ста­новить 66 %, а в підлітків, що здійснили правопору­шення, — 87 % випадків.

На відміну від психопатій, акцентуації не є захво­рюваннями, вони належать до варіантів норми. Ак­центуацію від психопатії можна відрізнити за такими ознаками: 1) акцентуації виявляються здебільшого в підлітковому віці, а психопатії — протягом усього життя; 2) прояви особливостей характеру при акцен-туаціях бувають у певних ситуаціях; при психопатії — незалежно від ситуацій; 3) при акцентуації рідко ви­никає соціальна дезадаптація й можливе повернення до норми; при психопатії соціальна дезадаптація буває значно частіше; 4) при акцентуації порушення пове­дінки, тобто декомпенсації, виникають як відповідь на чітко визначений тип психотравмуючої ситуації; при психопатії — при будь-яких психотравмах, а іноді й без видимих причин.

Для діагностики акцентуацій у підлітковому віці бажане використання методики ПДО (О. Лічко), але можливе й застосування методики Шмішека*.

Типи підліткових акцентуацій за методикою О. Лічко:

гіпертимний;

циклоїдний;

лабільний;

сенситивний;

психастенічний;

астеноневротичний;

шизоїдний;

епілептоїдний;

істероїдний;

нестійкий;

конформний.

Розроблена на основі концепції К. Леонгарда.

Типи акцентуйованих особистостей за К. Леонгардом:

гіпертимний;

афективне -лабільний;

афективне - екзальтований;

емотивний;

тривожний;

педантичний;

інтровертивний;

збуджуваний;

демонстративний;

екстравертивний;

ригідний;

дистимічний.

Можливе існування змішаних типів акцентуац гіпертимно-циклоїдний, лабільно-сенситивний, ас' но-істероїдний і т. д. У О. Лічко виокремлюється варіантів таких змішаних типів. Наведемо короткі:

рактеристики кожного з основних типів акцентуаці

Гіпертимний тип. Підлітки з цією акцентуацією і різняються хорошим настроєм, високим життєвим ' нусом, нестримною активністю. У цих підлітків ви] жена екстраверсія, прагнення до неформального дерства в компанії однолітків. Висока рухливість н< вових процесів приводить до того, що вони ле] адаптуються до нової і такої, що швидко змінюєте обстановки. Самооцінка дещо завищена, плани майбутнє оптимістичні й мінливі.

Порушення адаптації виникають при спробі ввеї таких підлітків в строго регламентований режим, і межити їх активність, а також при виконанні мої тонної діяльності на самоті, вони виявляються у в чах, порушеннях поведінки.

Циклоїдний тип. Характеризується, як правило,:

роткочасними (1—2 тижні) коливаннями настрою підвищеного до депресивного. У фазі пригнічен Настрою помічається зниження працездатності, втр інтересу до школи, захоплень, компанії. Невдач:

Дрібні конфлікти важко переживаються й можуть п] вести до думок про свою провину, неповноцінністї

цій фазі погано переноситься зміна життєвих стерео­типів (переїзд, зміна школи й т. ін.). В гіпертимній фазі циклоїдні підлітки схожі на підлітків гіпертимно-го типу. Самооцінка може здатися на перший погляд суперечливою: підліток оцінює себе як активного й пасивного, товариського й замкненого одночасно. При більш пильному опитуванні з'ясовується трива­лість перепадів настрою.

Лабільний тип. Головна риса цього типу — крайня мінливість настрою, який може змінюватися декілька разів протягом дня з незначних і непомітних для ото­чуючих причин. Підлітки цього типу точно відчувають ставлення до себе з боку інших людей та гостро на нього реагують. У них висока потреба в співчутті, співпереживанні з боку близьких. До лідерства ці підлітки не прагнуть, віддають перевагу теплим емо­ційним контактам з невеликою групою друзів. До декомпенсації можуть призвести емоційне відторгнен­ня з боку значущих осіб, втрата рідних. Декомпенса­ція виявляється в посиленні емоційної лабільності, нападах плачу, спадах настрою, можливі спроби само­губства, втечі з дому.

Сенситивний тип. У цього типу дві основні риси — висока вразливість та занижена самооцінка. Серед сторонніх, в незвичній обстановці проявляються замк­нутість, тривожність. З незнайомими важкі навіть по­верхові, формальні контакти. Зі знайомими бувають досить товариськими й відвертими. При самооцінці підлітки цього типу знаходять у собі різні недоліки, особливо серед вольових якостей. Декомпенсацію мо­же викликати ситуація несправедливого звинувачення, недоброзичливої уваги оточуючих. Це призводить до депресивних переживань, іноді до порушень пове­дінки.

Психастенічний тип. Підліткам цього типу властиві нерішучість, схильність до роздумування, побоювання за майбутнє своїх близьких, схильність до самоаналізу. Нерішучість виявляється особливо сильно, коли треба зробити самостійний вибір. До декомпенсації призво­дить необхідність швидко приймати рішення, відпові­дати за інших (призначення старостою, керівником групи ровесників). При посиленні тривоги виникають нав'язливості й ритуали (див. розд. 7). Самооцінка дещо занижена, іноді суперечлива — підліток називає не тільки реальні риси, а й бажані.

Астеноневротичний тип. Головними рисами є під­вищені втомлюваність, дратівливість, тривога за стан свого здоров'я. Втомлюваність особливо виявляється при розумових заняттях та в обстановці змагань. До декомпенсації призводить необхідність змагань (на­вчання в престижних ліцеях, гімназіях). При втомі наступають спалахи роздратованості, з незначного приводу посилюється турбота про стан свого здоров'я, може виникнути невроз у вигляді неврастенії.

Шизоїдний тип. Визначається замкнутістю та не­достатністю інтуїції. В процесі спілкування важко встановити неформальний емоційний контакт, особ­ливо з однолітками. Емпатія розвинута недостатньо. Внутрішній світ підлітка майже завжди закритий для інших і заповнений фантазіями, захопленнями.

Найважче переносяться ситуації, пов'язані з необ­хідністю встановлення емоційних неформальних кон­тактів (перебування в оздоровчому таборі, санаторії), бажанням батьків втрутитися у внутрішній світ підліт­ка або обмежити його захоплення. Самооцінка адек­ватна, на відміну від психопатії, ніколи не помічають­ся розлади мислення.

Епілептоїдний тип. Головною рисою є схильність до поступової концентрації роздратованості та пошуку об'єкта, на якому можна було б зігнати злість. Бу­вають напади злобно-тужливого настрою. Емоційні спалахи часті й тривалі. Лідерство виявляється в ба­жанні влади над однолітками. Інертність психічних процесів виявляється в усіх видах діяльності. Як ком­пенсація інертності може виникати педантичність, схильність до надмірної акуратності. До декомпенсації можуть призвести зміна обстановки (зміна місця про­живання, школи), народження молодших дітей у сім'ї. Декомпенсація проявляється здебільшого в посиленні жорстокості, ревнивості до молодших членів сім'ї.

Істероїдний тип. Головними рисами є жадоба до уваги та захоплення оточуючих, егоцентризм. Зовніш­ня виразність, театральність переживань не завжди відповідає реальній інтенсивності почуттів. У підлітків з істерощною акцентуацією часто буває надмірне фан­тазування, як спроба привернути до себе увагу. Де­компенсація виникає при ігноруванні підлітка дорос­лими, ровесниками й виявляється у вигляді порушень поведінки, іноді наклепів на самого себе, демонстра­тивних втеч з дому.

Нестійкий тип. Головна риса цього типу — постій­не бажання розваг, задоволень, зміни вражень. У не­обхідності виконання обов'язків, досягнення мети (поставленої батьками) помічається недостатність на­полегливості. Нестійкі підлітки часто потрапляють у делінквентні компанії, де займають становище підлег­лих. До свого майбутнього ці підлітки байдужі, у них порушена здатність прогнозу дальшого розвитку си­туації. Виражена декомпенсація та порушення пове­дінки виникають за умов бездоглядності й проявля­ються у бродяжництві, прогулах.

Конформний тип. Підлітки цього типу прагнуть над­мірного пристосування до навколишньої дійсності. Вони живуть за правилом думати, «як всі», поступати, «як всі», нічим не вирізнятись із середовища своїх ровесників. Самооціночні судження доступні тільки з огляду на думку оточуючих. Тому якщо підліток по­трапляє в делінквентне середовище, його поведінка також стає делінквентною. Такі підлітки взагалі важко переносять зміну обстановки, нове соціальне оточен­ня, круту ломку життєвих стереотипів.

Акцентуації характеру за умов негативної ситуації розвитку можуть переростати у психопатії. Такого роду психопатії у підлітків проявляються в тісній за­лежності від умов виховання, сімейної ситуації, зусиль самого підлітка, спрямованих на компенсацію патоло­гічних особливостей особистості.

У підлітковому віці компенсаційні механізми часто сформовані недостатньо, й виникають загострення психопатичних рис. У підлітків зі збудливою психопа­тією частішають і стають більш інтенсивними напади гніву, іноді виникає схильність до самопорізів. У цик­лоїдних і шизо'їдних підлітків частіше виникають де­пресивні спади настрою. При епілептощній психопатії більш частими та інтенсивними стають напади пога­ного настрою (похмурість, злість, агресія до слабих).

Ддя гіпертимних та нестійких підлітків збільшується (порівняно з дитячим віком) ризик потрапити в асо­ціальну компанію, почати вживання алкоголю та нар­котиків.

За сприятливих умов навколишнього середовищ;

для кожного типу психопатії підліток може посісти таке місце, яке приводить до відносної компенсаці відхилень у розвитку особистості, —заняття в турис­тичній чи військово-спортивній секції для гіпертим­них підлітків, можливість обмежити спілкування:

однолітками у шизоїдів і т. ін.

Завданням психолога в роботі з такими підлітками є пошук найбільш сприятливого виду діяльності, пра­вильна профорієнтація, нормалізація сімейних сто­сунків. У підлітків з сенситивним та психастенічна типом психопатій можливі реакції гіперкомпенсації бажання розвинути в собі контрастні риси характеру З цією метою вони займаються в секції боротьби важкої атлетики й т. д. Такий вибір можна схвалити якщо це прагнення самого підлітка, а не його батьків







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 3012. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия