Студопедия — Креон, пангрол, фестал,дігестал, панзінорм, мезим,ін
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Креон, пангрол, фестал,дігестал, панзінорм, мезим,ін






 

 

Тести початкового рівня знань

 

1. Основними причинами СРК є:

А-токсини

В- бактерія Хелікобактер пілорі

С- стреси

 

Клінічні задачі для самопідготовки

 

  • Жінка 32 років скаржиться на посилення спастичних болів внизу живота після психо-емоційного напруження. Випорожнення кишечника інтермітуючі: 2-3 випорожнення після пробудження чергуються із запорами протягом 1-2 днів. Об'єктивно: маса тіла збережена, помірний біль при пальпації сигмовидної кишки. Hb - 130 г/л, Л - 5, 2 Г/л, ШЗЕ - 9 мм/год. Ректороманоскопічне дослідження болісне через спастичний стан кишківника, його слизова оболонка не змінена. В просвіті кишківика багато слизу. Яке захворювання найбільш імовірне у даної пацієнтки?

1. Синдром подразненої товстої кишки

2. Хвороба Крона

3. Неспецифічний виразковий коліт

4. Гостра ішемія кишок

5. Синдром мальабсорбції

Жінка 45 років скаржиться на частий рідкий стул з великою кількістю слизу, гною, крові; біль по всьому животу, схуднення на 7 кг за 6 місяців. Один рік хворіє неспецифічним виразковим колітом. Яку групу препаратів переважно призначити даному хворому?

1. Кортикостероїди

2. Антибакторіальні

3. Сульфаніламіди

4. Нітрофуранові

5. Поліферментні

 

Хвора 51року скаржиться на частий рідкий стул з домішкою слизу і прожилками крові, біль розлитого характеру в ніжньобокових відділах живота, зниження маси тіла за останній місяць на 6 кг Об'єктивно: температура тіла - 37, 4 З, бліда, зниженого живлення, шкіра суха. Живіт м'який, сигмовидна кишка хвороблива, спазмована, бурчить. Печінка на 3 см виступає з-під ребрової дуги, ущільнена, болезненна. Яке захворювання найймовірніше у даного пацієнта?

1. Неспецифічний виразковий коліт

2. Бацилярная дизентерія

3. Спру

4. Кишкова ензімопатія

5. Глистова інвазія

  • У жінки 43 років виявлено скарги на нестійке випорожнення, з переважанням закрепів, здуття живота та біль спастичного характеру в нижній частині живота, а також головний біль, порушення сну. Вага тіла не змінена. Яким захворюванням найвірогідніше може бути викликана така клінічна картина?

1. Синдром подразників товстого кишківника

2. Хронічним ентеритом

3. Хронічним панкреатитом

4. Хронічним атрофічним гастритом

5. Раком кишківника

  • Жінка 44 років скаржиться на наявність проносів до 8 раз на добу, здуття та болі в животі, велику кількість крові та слизу у випорожненнях. При обстеженні спостерігається болючість живота в лівій здохвинній області. У крові: Ер-2, 0х10*12/л, Нb-60 г/л, КП-0, 8; лейк-9, 2х10*9/л, ШЗЕ-38 мм/год, загальний білок – 50 г/л. Який з наведених діагнозів є найбільш імовірним?

1. Неспецифічний виразковий коліт

2. Гостра дизентерія

3. Туберкульоз кишківника

4. Хвороба Крона

5. Синдром подразненої товстої кишки

Чоловік 24 років скаржиться на рідкий стул до 20 раз на добу з наявністю крові і слизу, тенезми, загальну слабкість, схуднення, болі в колінних суглобах. Хворіє 2 роки, захворювання протікає з періодичними загостреннями. Об'єктивно: t°=38, 4°С, ЧД -20/мин, ЧСС- 82/мін. Сухість шкірних покривів, афтозний стоматит. Печінка +2 см. Відрізки товстого кишечника спазмовані і болючі. Який найбільш інформативний метод діагностики при цьому захворюванні?

1. Колоноскопія

2. Бактеріальний посів калу

3. Копрограма

4. Ректороманоскопія

5. Ирригоскопия

 

Хворий 69 років скаржиться на болі внизу живота, запори (затримка стулу по 5-6 днів). Останні 2 дні відчуває помірні болі ниючого характеру, нудоту. При пальпації наголошується болючість в гіпогастрії. Який попередній діагноз?

1. * Колостаз

2. Неспецифічний виразковий коліт

3. Тромбоз мезентеріальных судин

4. Хвороба Крона

5. Рак прямої кишки

 

  • 34-річний чоловік скаржиться на болі в правій здухвинній ділянці, часті проноси з домішками крові, болі в суглобах, часте підвищення температури. Хворіє протягом кількох місяців. Живіт при пальпації м’який, чутливий в правій здухвинній ділянці. Рентгеноскопічно: на рельєфі слизової оболонки визначаються контрасні плями, ілеоцекальний перехід звужений. Який діагноз є найбільш ймовірним?

1. Хвороба Крона

2. Неспецифічний виразковий коліт

3. Туберкульозний ілеотифліт

4. Глютенова ентеропатія

5. Пседомембранозний ентероколіт

 

  • У хворого 19 років скарги на переймистий біль в животі, рідке випорожнення до 6-8 разів на добу з домішками слизу та свіжої крові. Хворіє протягом 2 років. Схуд на 12 кг. Об’єктивно: Ps - 92/хв., АТ - 100/70 мм рт.ст., температура - $37, 4^0C$. Живіт м'який, болючий по ходу товстого кишечника, особливо зліва. Сигмовидна кишка спазмована. В крові: ер. - $3, 2*10^{12}$/л, Hb - 92 г/л, лейк. - $10, 6*10^9$/л, ШЗЕ - 32 мм/год. Іригоскопія - товста кишка звужена, гаустри відсутні, контури нерівні, нечіткі, симптом " водопровідної труби". Який найбільш імовірний діагноз?

1. Неспецифічний виразковий коліт

2. Хронічний ентероколіт

3. Амебна дизентерія

4. Туберкульоз кишечника

5. Хвороба Крона

 

  • Хворий 54 років скаржиться на постійний тупий біль у мезогастральній області, втрату ваги, домішки темної крові в калі, закрепи. Протягом року втрата ваги до 10 кг. В крові: Ер. 3, 5*1012/л, Hb - 87 г\л, Лейк. – 12, 6*109/л, п-яд. зсув, ШЗЕ – 43 мм/год. Який попередній діагноз?

1. *Рак поперечно-ободової кишки

2. Виразкова хвороба шлунка

3. Хронічний коліт

4. Хронічнйий панкреатит

5. Рак шлунку

 

  • Чоловік 38 років скаржиться на схваткоподібний біль у лівій здухвинній ділянці й часте рідке випорожнення 6 -10 разів на добу з кров'ю та гноєм, загальну слабкість, втрату маси тіла, високу температуру. Хворіє понад 5 років. Об'єктивно: температура - 37, 4С, ЧДР - 20 за хв., пульс - 108 уд./хв., АТ - 100/60 мм рт.ст. Тони серця приглушені, над верхівкою - систолічний шум. Живіт при пальпації болючий у лівій здухвинній ділянці. Печінка +2 см. В крові: Нв - 80г/л; еритроцити - 3, 5*1012/л; ШЗЕ - 34 мм/год. Яке захворювання найбільш вірогідно сприяло формуванню анемічного синдрому у даного хворого?

1. *Неспецифічний виразковий коліт.

2. Хронічний ентерит.

3. Хвороба Крона.

4. Поліпоз кишечника.

5. Рак кишечника.

 

  • У хворого 45 років діарея 6-8 раз на добу з виділенням несформованих фекалій з вмістом слизу, крові та гною, Т - 37, 60С, болі при пальпації товстого кишківника та утворення зовнішніх і внутрішніх нориць.Виставлений діагноз хвороба Крона. Яка ознака відрізняє дану хворобу від неспецифічного виразкового коліту?

1. *Нориці

2. Діарея

3. Болі при пальпації

4. Кров у калі

5. Лихоманка

 

  • Хворий Д., 47 років, скаржиться: на розлитий тупий біль у животі, який посилюється перед дефекацією і стихає після неї; стілець до 10 разів на добу, що містить кров; підвищення температури, загальну слабкість. Хворіє на протязі 2-х місяців. Об'єктивно: шкіра бліда, суха. Пальпація товстої кишки болюча. Сліпа кишка пальпується у вигляді тяжу. Яке обстеження найбільш інформативне для встановлення діагнозу?

1. *Колоноскопія

2. Ректороманоскопія

3. Іригоскопія

4. Фіброгастроскопія

5. Оглядова ренгеноскопія органів черевної порожнини

 

  • У чоловіка 26 років скарги на переймистий біль у животі, часте рідке випорожнення з домішками слизу та крові. Хворіє протягом 3 років, схуд на 14 кг.. Об-но: Пульс – 96 уд/хв.., А/Т – 110/70 мм.рт.ст., t – 37, 6С. Живіт м’який, болючий при пальпації по ходу товстого кишечнику, особливо зліва. Іригоскопія – товста кишка звужена, гаус три відсутні, контури нерівні, нечіткі. Який діагноз найбільш імовірний?

1. * Неспецифічний виразковий коліт

2. Туберкульоз кишечнику

3. Амебна дизентерія

4. Хвороба Крона

5. Синдром подразненої товстої кишки

 

  • Хвора 41 ріку скаржиться на часте рідке випорожнення (10-12 раз на добу) з домішками слизу і крові, біль у нижній частині живота, схуднення. Хворіє 2 роки. Діагнози гострих інфекційних захворювань виключені. Шкіра брезкла, суха. Язик червоний, живіт м'який, пальпація сигмовидної кишки болюча. Фіброколоскопія: в ділянці сигмовидної кишки слизова оболонка бліда, з ділянками псевдополіпозних розростань, плоскі, поверхневі виразки. Який попередній діагноз?

1. *Неспецифічний виразковий коліт

2. Хронічний коліт

3. Хронічний панкреатит

4. Хвороба Крона

5. Поліпоз кишечника

Хворий 59 років скаржиться на ниючі болі в нижніх відділах живота в другій половині дня, що зменшуються після дефекації і відходження газів, чергування проносів і запорів з домішкою слизу, здуття живота. Виявляється болючість, чергування спазмованих і атонічних відділів товстої кишки, що бурчать. При колоноскопії: атрофічні зміни в слизистій різній локалізації. Розвиток якої патології має місце?

1. *Хронічний коліт

2. Хвороба Крона

3. Неспецифічний виразкоівий коліт

4. Синдром подразненої кишки

5. Хронічний ентерит

У хворого 42 років періодично, після емоційної напруги виникають переймоподібні болі в нижній частині живота, що супроводжуються частим рідким стулом з великою кількістю слизу, загальною слабкістю. Пальпуються спазмован, хворобливі відрізки товстого кишечника. При колоноскопії патології не виявлено. Про яке захворювання з найбільшою вірогідністю можна думати?

1. *Синдром подразненої товстої кишки

2. Хронічний коліт

3. Хвороба Крона

4. Хронічний ентерит

5. Неспецифічний виразковий коліт

 

  • У гастроентерологічному відділенні знаходиться хворий 35 років із скаргами на частий рідкий стул з домішками крові, слизу і гною. При ректороманоскопії визначаються множинні виразки з нальотами фібрину, контактно- що кровоточать, при іррігографії узгодженість гаустрацій. Який препарат для патогенетичної терапії Ви використовуватимете?

1. *Сульфосалазин.

2. Урсодезоксихолієва кислота.

3. Делагіл.

4. Амоксицилін.

5. Біфідумбактерин.

 

  • Хвора 30 років скаржиться на пронос 5-6 разів на добу з домішками крові та слизу, підвищення температури тіла, переймоподiбний біль знизу живота перед дефекацією, слабкість, зниження ваги. Хворіє 6 місяців. Об-но: шкіра i видимі слизові бліді, живіт здутий при пальпації болючий, бурчить в проекції товстої кишки. Ваш діагноз.

1. *Неспецифічний виразковий коліт

2. Хвороба Крона

3. Рак товстої кишки

4. Хронічний коліт

5. Хронічний ентерит

 

  • Хворий 45 років скаржиться на тупий біль в правому нижньому квадранті живота, субфебрильну температуру, загальну слабість, біль у суглобах. Хворіє 2 роки. В анамнезі - апендектомія. Об-но: живіт помірно здутий, в правій здухвинній ділянці при глибокій пальпації визначається болючий утвір. При ФКС виявлено потовщення складок слизової оболонки та шиповидні вип`ячування ілеоцекального відділу; на рельєфі слизової оболонки визначаються контрастні плями гіперемії, ілеоцекальний відділ звужений. Ваш діагноз?

1. *Хвороба Крона

2. Хронічний ентероколіт

3. Хвороба Уіпла

4. Неспецифічний виразковий коліт

5. Туберкульоз кишок

  • У 30-річного хворого в останні 2-3 місяці виникають біль в правій клубовій ділянці, діарея, біль в колінних суглобах, гарячка. Знизилася маса тіла, на шкірі нижніх кінцівок виявлено вузловату еритему. Яке захворювання можна запідозрити?

1. * Хвороба Крона

2. Рак товстої кишки

3. Хронічний ентерит

4. Саркоідоз

5. Хронічна дизентерія

У хворого, страждаючого неспецифічним виразковим колітом виявлені зміни в печінковому комплексі: загальний білірубін 28, 4 мкмоль/л, АЛТ –1, 16, АСТ-0, 86 ммоль/л. Які лікарські препарати необхідно включити в курс лікування?

1. *Гепатопротектори

2. Антацидні препарати

3. Жовчогінні препарати

4. Прокінетики

5. Ферментні препарати

Хвора 45 років скаржиться на періодичні ниючі болі в припупкової області і нижніх відділах живота, що посилюються через 1, 5-2 години після їжі і що зменшуються після дефекації і відходження газів, чергування проносів і запорів. При пальпації живота виявляється болючість, бурчання, спазмування сигмовидної кишки. На колоноскопії виявлені атрофічні зміни в слизистій різної локалізації. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

1. *Хроничний ентерколіт

2. Хвороба Крона

3. Неспецифічний виразковий коліт

4. Синдром подразненої кишки

5. Хронічний панкреатит

Хвора 68 років, впродовж останніх півроук скаржиться на болі по ходу кишечника, метеоризм, періодичну домішку прожилків бурого кольору в калі, зниження апетиту, помірну слабкість, невелике схуднення. При іригоскопії визначається дефект наповнення і звуження просвіту дистального відділу ободової кишки. Ці зміни характерні для:

1. *Раку ободової кишки.

2. Дивертикула ободової кишки.

3. Неспецифічногоо виразкового коліту.

4. Гранулематозного поліпа.

5. Сегментарного спазму кишки.

  • Хвора 38 років звернулася до лікаря зі скаргами на болі в правому нижньому квадранті живота, нестійкий стул, виділення яскраво-червоної крові з калом. Хворіє 8 місяців. До лікарів не зверталася. Об’єктивно: загальний стан задовільний. Живіт дещо здутий, в правому нижньому квадранті живота пальпується болючий пухлиноподібний утвір. Яка найбільш ймовірна причина появи яскраво-червоної крові у калі?

1. *Хвороба Крона

2. Дисбактеріоз кишківника

3. Спастичний коліт

4. Виразкова хвороба 12-палої кишки

5. Виразкова хвороба шлунка

 

  • Хвора М. 37 років на протязі кількох місяців помічає чергування запорів та поносів, переодичний переймистий біль в животі, зниження апетиту та зменьшення ваги тіла. Тиждень тому збільшилась температура до 38 С, з`явились часті, смердючі рідині випорожнення, біль у суглобах, явища кон`юнктивиту. В крові – анемія, диспротеінемія. Найбільш вірогідний діагноз – неспеціфічний виразковий колит. Яке із перелікованних обстежень має найбільше значення для діагностики НВК?

1. * Колоноскопія

2. Дослідження калу на приховану кров

3. Іригоскопія

4. Мікробіологічне дослідження кала

5. Фізікальне обстеження

  • Хвора Ю., 47 р., хворіє виразковим колітом 8 років, лікувалась глюкокортикоїдами, скаржиться на переймоподібні болі в навколопупковій та в лівій здухвинній ділянках, який за останні 2 тижні значно підсилився, пронос із слизом та кров’ю 4-6 разів на добу, підвищення температури тіла до 38-390С, головний та біль в колінних суглобах. Об-но: стан хворої середньої важкості, Рs 108 за 1 хв., АТ 90/60 мм рт. ст., серце і легені б/о, язик вологий, тонус м’язів живота ї значно знижений, перистальтичні шуми відсутні. Яке ускладнення розвинулось у хворої?

1. *Токсична дилятація товстої кишки

2. Перфорація товстої кишки

3. Кишкова кровотеча

4. Стриктура товстої кишки

5. Рак товстої кишки

  • Хворий К., 43 років протягом 3-х місяців скаржиться на болі в животі, що зменшуються після дефекації, і супроводяться метеоризмом, вурчанням, відчуттям неповного випорожнення або імперативними позивами на дефекацію, закрепами чи проносами. Лабораторне та інструментальне дослідження патології не виявили. Поставте діагноз.

1. *Синдром подразненої товстої кишки

2. Спастичний коліт

3. Коліт з дискінезією по гіпертонічному типу

4. Хронічний ентероколіт в фазі загострення

5. Атонічний коліт

 

Еталони відповідей до тестів

Протокол клинічного разбіру хворого

П.І.Б. хворого______________________________________________________________

Вік______ професія_____________

Скарги хворого:

Anamnesis morbi:

Вважає себе хворим з …………, коли вперше з´ явилися………………………….

…………………………………………………………………………………………………

Останнє загострення з …………………………………………………………………….

Anamnesis vitae:

Результати фізікального обстеження хворого:

 

Попередній діагноз:

 

План обстеження:

 

Результати додаткових методів дослідження:

 

Обгрунтування клінічного діагнозу:

 

Клінічний діагноз:







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 2725. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия