Студопедия — Глосарій
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Глосарій






Агент – це особа, яка діє від імені і в інтересах виробника або покупця (споживача).

Аукціони товарні – ринки, котрі спеціально організовуються і періодично діють у певних системах, на яких шляхом публічних торгів у заздалегідь обумовлений час і в спеціально призначеному місці здійснюється продаж попередньо оглянутих покупцем товарів, котрі переходять у власність покупця, який запропонував найбільш високу ціну.

Біржа – це постійно функціонуючий організований ринок, на якому здійснюється оптова торгівля.

Валовий дохід в торгівлі – показник, який характеризує фінансовий результат торговельної діяльності, і його визначають як перевищення виручки від продажу товарів і послуг над витратами на їх придбання за визначений період часу.

Вантаж – товари виробничо-технічної призначеності і спожиткові товари, що їх переміщують (або готують до переміщення) у сферу виробництва, товарообігу або споживання.

Вантажна одиниця – одиниця або декілька одиниць тари з товаром, які скріплені механічним способом і складають один комплект для вантажно-розвантажувальних робіт.

Вантажооборот складу – кількість вантажу у фізичних одиницях, яка проходить через приміщення складу за певний період часу.

Виставки торгово-промислові – періодично діючий ринок, організований з метою показати науково-технічні досягнення і нові товари, де дозволяється укладання комерційних угод по виставлених зразках.

Витрати торговельні – витрати живої та матеріалізованої праці у грошовій формі у сфері оптової та роздрібної торгівлі, які виникають у процесі доведення товарів від виробника до споживача і охоплюють витрати, які пов’язані з продовженням процесу виробництва у сфері обігу.

Внутрішня торгівля – торгівля на внутрішньому ринку країни вітчизняними або імпортованими товарами.

Вузол розрахунку – функцій на зона торговельної зали, обладнана реєстраторами розрахункових операцій, де покупці розраховуються за вибрані товари.

Гіпермаркет – магазин самообслуговування торговельною площею понад 2500 кв. м з асортиментом продовольчих та непродовольчих товарів понад 15 тисяч асортиментних позицій.

Дилер – юридична або фізична особа, яка діє на товарному ринку від свого імені та за свій рахунок, закуповує товари у виробників оптом і продає їх у роздріб або малими партіями.

Дисконтна картка – документ, що його можуть видавати у торговельних об’єктах роздрібної і оптової торгівлі постійному покупцеві і дає змогу купувати товари зі знижкою.

Дистанційна торгівля – форма продажу товарів поза магазинами, за якої вибір товару та його замовлення не збігаються у часі з безпосереднім пережаванням вибраного товару покупцеві.

Дистриб’ютор – це незалежний оптовий посередник, який торгує від свого імені, має право власності на товар.

Дрібнороздрібна торговельна мережа – це частина роздрібної торговельної мережі, яка об’єднує торговельні об’єкти, розміщувані в спорудах некапітального типу або в пересувних (переносних) технічних засобах, і призначена для організації продажу товарів певного асортименту з використанням найпростішої технології торговельного процесу.

Дрібнооптова партія – одне або кілька паковань виробника, з визначеною кількістю одиниць відповідного товару в кожному, призначені для роздрібного продажу.

Електронна торгівля – вид дистанційної торгівлі з використовуванням комп’ютерної та телекомунікаційної техніки.

Зона торговельного обслуговування - географічна територія, на якій розміщуються фактичні та потенційні споживачі товарів та послуг конкретного роздрібного торговельного підприємства.

Капітальна споруда – будь-який будівельний об’єкт, зведений на заглибленому фундаменті та приєднаний до інженерних мереж життєзабезпечення, який має постійне просторове місце розташування.

Кіоск, ятка – торговельний об’єкт для організації роздрібного продажу товарів, який має постійне просторове місце, займає окрему закриту споруду некапітального типу на одне робоче місце без торговельної зали для покупців та додаткової площі для розміщування запасу товарів.

Консигнатор – це юридична або фізична особа, яка приймає та виконує доручення здійснювати угоди з продажу товарів від свого імені, але на комісійних засадах (консигнаційної угоди).

Консигнант – це юридична або фізична особа, яка дає доручення на здійснення угоди з продажу товарів, що поставлені на склад консигнатора, не втрачаючи при цьому права власності на товари до моменту їх продажу.

Консигнація – форма комісійного продажу товарів, за якого їхній власник (консигнант) передає комісіонеру (консигнатору)товар для продажу зі складу останнього.

Комівояжер – роз’їзний збутовий посередник на товарному ринку, який за дорученням і в інтересах продавця пропонує покупцям товари за наявним у нього рекламними зразками і діє в межах наданих йому повноважень.

Комісіонер це посередник, який за встановлену винагороду (комісію) продає або купує товари за дорученням і за рахунок комітента, але від свого імені.

Комітент – сторона договору комісії, яка дає доручення комісіонеру на здійснення за винагороду однієї або кількох угод від імені комісіонера за свій рахунок.

Кредитна картка – платіжно-розрахунковий документ, випущений банківською або іншою спеціалізованою кредитною (торговельною) установою, який засвідчує наявність у відповідній установі рахунку власника і дає право придбати товари і отримувати послуги у роздрібній торговельній мережі без оплати готівкою.

Ліцензія – це документ державного зразка, що засвідчує право суб’єкта на здійснення зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом певного терміну за умови виконання ліцензійних вимог.

Лоток, рундук – торговельний об’єкт для організації роздрібного продажу товарів обмеженого асортименту з використанням для їхнього викладання відкритого пристосування складанно-розбірної конструкції, лекгопереміщуваної з місця на місце.

Магазин – торговельний об’єкт у роздрібній торгівлі, призначений для організування продажу товарів кінцевим споживачам і надання їм торговельних послуг.

Магазин-клуб – різновид магазину, який пропонує постійним покупцям, що сплатили річний членський внесок, товари високої якості, але обмеженого асортименту, зі значною знижкою.

Магазин спеціалізований – магазин, що продає певну групу товарів глибокої асортиментної диференціації.

Магазин вузькоспеціалізований – магазин, що продає частину групи товарів або окремі види товарів глибокої асортиментної диференціації.

Магазин скомбінований – магазин, що продає кілька груп товарів, пов’язаних єдністю спожиткової призначеності, і забезпечує комплексне задоволення потреб окремих груп споживачів або певної потреби.

Маршрут – це шлях руху транспортного засобу, який визначає послідовність завезення товарів у магазини, розроблений з врахуванням мінімальних транспортних витрат.

Метод роздрібного продажу – сукупність та способів, за допомогою яких здійснюють продаж товарів покупцям.

Метод індивідуального обслуговування – спосіб продажу товарів, у процесі вибирання, комплектування наборів, демонстрування окремих виробів у дії, перевіряння якості товарів та їх пакування і рахування вартості покупки здійснюють за участю продавця.

Мінімаркет – магазин самообслуговування, торговельною площею до 200 кв. м з асортиментом продовольчих товарів не менше 500 асортиментних позицій.

Обіг тари - сукупність операцій з приймання тари за кількістю та якістю, розкривання і вивільнення від товару, зберігання і вертання її для повторного використовування.

Оптова торгівля – це вид економічної діяльності в сфері товарного обігу, який охоплює купівлю-продаж товарів за договорами поставки партіями для подальшого їх перепродажу через роздрібну торгівлю або для виробничого споживання та надання пов’язаних із цим послуг.

Оптове підприємство - це майновий комплекс, який є господарською статутною ланкою в оптовій торгівлі з правами юридичної особи, яка закуповує і продає за договорами поставки товари партіями тим, хто купує їх для подальшого перепродажу та надає їм пов’язані з цим торговельні послуги.

Оптовий товарооборот – обсяг продажу товарів виробниками або торговельними посередниками покупцям для подальшого продажу або переробляння.

Оптова партія – партія товару, що є об’єктом купівлі-продажу в оптовій торгівлі.

Організаційна культура – це набір цінностей, традицій, звичаїв, що прийняті на підприємстві.

Павільйон – торговельний об’єкт, призначений для організації продажу товарів кінцевим споживачам, розміщений в окремій споруді полегшеної конструкції та має торговельну залу для покупців.

Палатка, намет – торговельний об’єкт складанно-розбірної конструкції для організації роздрібного продажу товарів, без торговельної зали для покупців, на одне або кілька робочих місць із товарним запасом на один день торгівлі.

Піддон – плоский дерев’яний або металевий засіб для розміщування і кріплення вантажів, який за потреби має надбудову.

Піддон ящиковий – піддон із надбудовою із суцільних гратчастих або сітчастих стінок.

Площа складська – сума площ приміщень, призначених для приймання, зберігання, сортування, фасування, готування до продажу, комплектування та видавання товарів.

Площа складу допоміжна – сума площ адміністративно-службових та побутових приміщень, кімнат зразків та рекламно-декораційних майстерень, приміщень електронно-обчислювальних комплексів, медичних пунктів та закладів харчування.

Площа складу підсобна – сума площ приміщень, призначених для складування тари, господарського інвентарю, матеріалів та сировини для власних потреб, приміщень ремонтних майстерень, технічних приміщень, площ коридорів, переходів, тамбурів, залізничних дебаркадерів, автомобільних платформ та боксів, а також приміщень для сміття.

Площа складу вантажна – площа під стелажами, піддонами, контейнерами, іншим складським устаткуванням, призначеним для зберігання товарів.

Посередництво – вид підприємницької діяльності, у процесі якої підприємець сам не виробляє, а виступає в ролі ланки, яка зв’язує в процесі обміну товарів зацікавлені сторони і тим самим сприяє товарному обігу.

Посередник у торгівлі - це юридична або фізична особа на товарному ринку, яка діє на основі договорів доручення, поставки, розпорядження тощо в інтересах іншої особи і сприяє обігові товарів.

Потужність складу – проектний максимальний вантажооборот складу.

Прибуток у торгівлі – показник, який характеризує фінансовий результат торговельної діяльності, і його визначають як перевищення валового доходу з відрахуванням обов’язкових платежів над витратами за визначений період часу.

Продаж на замовлення – вид дистанційної торгівлі товарами, за якої покупець отримує попередню інформацію про товар через засоби інформації, здійснює попереднє замовлення його у продавця та одержує товар на замовлення в обумовленому місці та зазначений час.

Продаж поштою – вид дистанційної торгівлі товарами за каталогами, оголошеннями, іншою рекламною інформацією з прийманням замовлення та доставленням їх покупцеві поштою.

Пункти пересувної торгівлі – тимчасові торговельні місця для здійснення роздрібного продажу товарів з використанням спеціально обладнаних транспортних засобів (автомагазини, авторозвозки, на борту повітряних суден, поїздах, мотовелоколяски, ручні візки) і торгівля на рознос.

Ринок – це суб’єкт господарювання, створений на відведеній за рішенням місцевого органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування земельній ділянці і зареєстрований в установленому порядку, функціональними обов’язками якого є надання послуг та створення для продавців і покупців належних умов у процесі купівлі-продажу товарів за цінами, що складаються залежно від попиту і пропозицій.

Ринковий збір – плата за торговельні місця на ринках і в ринкових павільйонах, на критих та відкритих столах, майданчиках для торгівлі з автомашин, візків, мотоциклів, ручних візків, що її справляють з юридичних осіб і громадян, які продають сільськогосподарську і промислову продукцію та інші товари на ринках.

Реклама торгова – інформація про торговельне підприємство, товари та послуги, що поширюється у будь-якій формі, за допомогою будь-яких засобів і сприяє реалізації товарів.

Рекламне агентство – підприємство, яке розробляє, готує та розміщує рекламу і засоби реклами для замовників щоб інформувати потенційних покупців щодо товарів та послуг, формування попиту та стимулювання їх продажу.

Рекламні засоби – засоби, що використовуються для доведення реклами до її споживача.

Реєстратор розрахункових операцій – пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовано фіскальні функції і який призначено для реєстрування розрахункових операцій під час продажу товарів (надання послуг), операцій з купівлі-продажу іноземної валюти і (або) реєстрування кількості проданих товарів (наданих послуг).

Роздрібна торгівля – вид економічної діяльності у сфері товарообігу, що охоплює купівлю-продаж товарів кінцевому споживачеві та надавання йому торговельних послуг.

Роздрібний товарооборот – обсяг продажу товарів споживачам для їх особистого, сімейного, домашнього використання та реалізації торговельних послуг.

Роздрібна торговельна мережа – сукупність стаціонарних, тимчасових та пересувних торговельних об’єктів, а також аптеки для організовування роздрібного продажу товарів, пунктів дистанційного продажу товарів, а також пунктів ремонту предметів особистого користування і домашнього вжитку, не пов’язаного з виробництвом цих виробів.

Роздрібне торговельне підприємство – майновий комплекс, який є господарською статутною ланкою в роздрібній торгівлі з правами юридичної особи, що здійснює закупівлю товарів для їх продажу кінцевому споживачеві та надає йому послуги.

Самообслуговування – спосіб продажу товарів, у процесі якого покупець має вільний доступ до товарів, самостійно їх оглядає, відбирає, розраховується за відібрані товари у вузлі розрахунку.

Система торговельного обслуговування – це цілісна єдність взаємопов’язаних елементів, що забезпечують здійснення торговельного обслуговування в об’єктах торгівлі.

Склад товарний – це виокремлене та спеціально обладнане приміщення (будівля), призначене для здійснення складських операцій – приймання, зберігання, сортування, підготовки до продажу, комплектування партій товарів і відпускання їх споживачам.

Склад універсальний – тип складу, призначений для здійснювання складських операцій з універсальним асортиментом продовольчих або непродовольчих товарів.

Склад спеціалізований – тип складу, призначений для здійснювання складських операцій з визначеною групою товарів.

Склад змішаний – тип складу, призначений для здійснювання складських операцій з продовольчими та непродовольчими товарами.

Складська форма передбачає товаропостачання магазинів зі складів оптових баз.

Спеціалізація – це форма розподілу сфер діяльності між магазинами за товарним асортиментом та ціновим рівнем на товари та послуги відповідно до обраного цільового ринку.

Спожиткові товари – товари, не заборонені для купівлі-продажу, що їх використовують у сфері споживання для задоволення особистих, сімейних або домашніх потреб кінцевих споживачів.

Стандартизація тари – це встановлення вимог і норм до тари способом розробки та затвердження відповідних стандартів.

Супермаркет (універсам) – магазин самообслуговування торговельною площею від 400 кв. м до 2400 кв. м з асортиментом продовольчих і непродовольчих товарів понад 5 тисяч асортиментних позицій.

Тара – це елемент упаковки, призначений для зберігання, транспортування та продажу товарів.

Тара-обладнання – технічний засіб для розміщування, тимчасового зберігання та продажу з нього товарів методом самообслуговування.

Технологічний процес на складі – це сукупність послідовно виконуваних операцій, пов’язаних з підготовкою до приймання і прийманням товарів, розміщенням їх на зберігання і зберіганням, підготовкою до відпуску і відпуском товарів.

Тип – сукупність характеристик магазину, що визначають його відмінні особливості, а саме: асортиментний профіль, розмір торговельної площі, методи продажу товарів, їх цінові характеристики.

Товари повсякденного попиту – вид спожиткових товарів, що їх купують щоденно або через невеликий проміжок часу, і повністю використовують за один або кілька циклів використовування.

Товари тривалого користування – вид спожиткових товарів, які витримують багаторазове використовування і задовольняють потреби споживачів упродовж багатьох років.

Товари виробничо-технічної призначеності – товари, не заборонені для купівлі-продажу, призначені для задоволення виробничих потреб суб’єктів господарської діяльності, і неодноразово використувані в товарному обігу.

Товарний запас – товари, які перебувають на визначену дату в сфері товарного обігу у формі поточного, сезонного зберігання або дострокового завозу, а також товари в дорозі та товари на складах виробника.

Товарний чек – документ встановленої форми, який продавець виписує для підтвердження наявності відібраного покупцем товару, а після оплати – факту купівлі-продажу.

Товаропостачання – це комплекс операцій із закупівлі товарів у різних товаровиробників, оптових посередників та завезення товарів до місць продажу кінцевим споживачам.

Торгівля – вид економічної діяльності у сфері товарообігу і просування їх від виробника до споживача у формі купівлі-продажу та надавання пов’язаних із цим послуг.

Торгівля на ринках – це специфічна форма організації сервісно-торговельного обслуговування, функціональними обов’язками якої є надання послуг та створення для продавців та покупців належних умов у процесі купівлі-продажу товарів.

Торговельна діяльність – ініціативна, систематична, виконувана на власний ризик для одержання прибутку діяльність юридичних та фізичних осіб щодо купівлі та продажу товарів кінцевим споживачам або посередницькі операції, або діяльність із надавання агентських, представницьких, комісійних та інших послуг у просуванні товарів від виробника до споживача.

Торговельна надбавка – різниця між ціною продажу і ціною закупівля товару, яка забезпечує продавцю покриття витрат обігу з продажу даного товару та одержання прибутку.

Торговий патент – це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб’єкта господарювання займатися певними видами підприємницької діяльності впродовж встановленого строку.

Торговельний об’єкт – майновий комплекс, який займає окрему капітальну споруду або який розміщено в спеціально призначеному та обладнаному для торгівлі приміщенні іншої капітальної або некапітальної споруди та має приміщення для провадження торговельної діяльності.

Торговельний центр – група торговельних об’єктів, зосереджених в одному місці і керованих як єдине ціле, які за своїми типами, розмірами та місцем розташування функційно відповідають потребам торговельної зони, яку вони обслуговують.

Торговельний автомат – технічний засіб, який автоматично відпускає товари покупцеві після одержання від нього платіжних засобів.

Торговельне місце - площа, відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю (вагів, лотків тощо) та здійснення продажу продукції з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків (у тому числі ручних), у контейнерах, кіосках, палатках тощо.

Торговельне обслуговування – це комплексна система способів, прийомів, умов та засобів, які забезпечують здійснення операцій продажу товарів їх остаточним споживачам.

Торговельна зала – торговельне приміщення магазину для показування, вибирання товарів та обслуговування покупців, яке охоплює площу для розміщування торговельно-технологічного устаткування, вузлів розрахунку, робочих місць продавців та площу для покупців.

Торговельна послуга – додаткова діяльність суб’єкта господарювання в сфері роздрібної та оптової торгівлі з надання допомоги покупцям у здійсненні договору купівлі-продажу товарів, їх доставляння та використовування.

Торгово-технологічний процес в магазині – це комплекс послідовних операцій, які виконуються функціональним структурними ланками або окремими працівниками магазину з приймання товару, його зберігання, підготовки до продажу, викладання та поповнювання товару в торговельному залі, з обслуговування покупців та здійснення обліково-розрахункових операцій.

Торговельно-технологічне устаткування – технічні засоби та пристрої для зберігання, переміщування, демонстрування і продажу товарів на об’єктах роздрібної торговельної мережі.

Транзитна форма товаропостачання передбачає завезення товарів безпосередньо від їх виробників у роздрібну торговельну мережу, минаючи склади оптової та роздрібної торгівлі.

Транспортно-експедиційна діяльність – це діяльність, яка передбачає організацію перевезення вантажів, включаючи їх відправлення і одержання, а також виконання інших операцій, пов’язаних із перевезенням.

Уніфікація тари – процес приведення усього різноманіття видів, форм і розмірів тари до обмеженої кількості найбільш раціональних типорозмірів (типів тари одного розміру) і закріплення їх за певними товарними групами.

Універмаг – магазин торговельною площею понад 2500 кв. м із широким асортиментом непродовольчих товарів понад 10 тисяч асортиментних позицій.

Упаковка – це технічний засіб (або комплекс засобів) з розміщеним у ньому товаром, який забезпечує захист товару від пошкоджень та втрат у процесі транспортування, зберігання та продажу, а довкілля – від забруднень. Упаковка складається з певного виду тари, прокладних та допоміжних матеріалів та інших засобів.

Фірмова торгівля – вид роздрібної торгівлі, обов’язковою ознакою якої є наявність фірмової назви суб’єкта господарювання і фірмового стилю його діяльності як умови виробничої, комерційної або торговельно-технологічної його винятковості.

Фірмовий магазин – це підприємство роздрібної торгівлі, яке здійснює фірмову торгівлю і сервісне обслуговування товарів номенклатури певного підприємства-виробника.

Якість торговельного обслуговування – це сукупність ознак і показників, які дозволяють установити ступінь відповідності основних і допоміжних торгово-технологічних процесів у торговельному підприємстві вимогам споживачів.

Ярмарок – ринковий захід, що організують в установленому місці на визначений термін для реклами зразків товарів, пропонованих до оптового продажу, проведення ділових переговорів, ефективного обміну інформацією, формування господарських зв’язків та укладання між суб’єктами підприємницької діяльності договорів поставки товарів


Рекомендована література

1. Організація торгівлі: Підручник/ за ред. Апопія В.В. – К.: Центр навчальної літератури, 2005.- 616 с.

2. Теорія та практика торговельного обслуговування: Підручник/ за ред. Апопія В.В. – К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 496 с.

3. Божкова В.В., Башук Т.О. Мерчандайзинг: Навчальний посібник. – Суми: ВТД «Університетська книга», 2007. – 125 с.

4. Дашков Л.П., Памбухчиянц В.К. Организация, технология и проектирование торговых предприятий. – М.: ИВЦ «Маркетинг», 2001.

5. Дашков Л.П., Памбухчиянц В.К. Коммерция и технология торговли. – М.: ИВЦ «Маркетинг», 1999.

6. Комерційна діяльність на ринку товарів та послуг / за ред. Апопія В.В. – Львів: вид-во ЛКА, 2001. – 450 с.

7. Платонов Л.Н. Организация торговли. – Минск: БГЕУ, 2000. – 150 с.

8. Памбухчиянц О.В. Организация и технология коммерческой деятельности. – М.: Маркетинг, 1999. – 292 с.

9. Виноградська А.М. Комерційне підприємництво: сучасний стан, стратегії розвитку: Монографія. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 807 с.

10. Тарасюк Г.М. Планування комерційної діяльності. – К.: Каравела. – 2005. – 400 с.

11. Технологія й обладнання підприємств торгівлі / за ред. Ребіцького В.М. – К.: Либідь, 1996. – 304 с.

12. Организация и технология торговых процессов / под ред. Панкратова Ф.Г. – М.: Экономика, 1990. – 304 с.

13. Про захист прав споживачів. Закон України // Голос України, 1991. – 12 червня. – с. 3.

14. Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. - № 436-ІУ // Голос України, 2003. – 14 березня. – с. 1-30.

15. Беляевский И.К. Статистика рынка товаров и услуг. − М.: Финансы и статистика, 2002. − 649 с.

16. Денисова И.Н. Организация и технология коммерческой деятельности: Учебное пособие.- М.: ИНФРА-М, 2003. – 208 с.

17. Энджел Д. Поведение потребителей: Пер. с англ. − СПб.: Питер, 1999. − 840 с.

18. Зубкова И.Н. Организация торговли непродовольственными товарами: Учеб. пособие. – М.: ИВЦ «Маркетинг», 2000. – 421 с.

19. Майкл Леви, Бартон А. Вейтц. Основы розничной торговли. – СПб.: «Питер», 1999. – 448 с.

20. Маркин Р. Управление розничной торговлей: Пер. с англ. − М.: Экономика, 1980. − 420 с.

21. Памбухчиянц О.В. Технология розничной торговли. – М.: ИВЦ «Маркетинг», 2001. – 457 с.

22. Порядок заняття торговельною діяльністю та правила торговельного обслуговування населення (зі змінами і доповненнями). Затверджено Постановою Кабінету Міністрів України 08.02.1995 р. - № 108 / Правила торгівлі. – Харків: ООО «Конус», 2001. – с. 14-41.

23. Правила продажу продовольчих товарів (зі змінами та доповненнями). Затверджено Наказом МЗЕЗторгу України від 28.12.1994 р. - № 237 / Правила торгівлі. – Харків: ООО «Конус», 2001. – с.14-41.

24. Правила продажу непродовольчих товарів(зі змінами і доповненнями). Затверджено Наказом МЗЕЗторгу України від 27.12.96 р. №237 / Правила торгівлі. – Х.: ООО «Конус», 2001. – с.56-87.

25. Правила торгівлі на ринках (зі змінами і доповненнями). Затверджено наказом МЗЕЗторгу України від 12.03.96 р. - № 157 / Правила торгівлі. – Харків: ООО «Конус», 2001.- с.88-95.

26. Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі (зі змінами і доповненнями).Затверджено наказом МЗЕЗторгу України від 27.05.1996 р. - № 369 / Правила торгівлі. – Харків: ООО «Конус», 2001. – 96-102.

27. Правила продажу товарів на замовлення та на дому у покупців. Затверджено наказом МЗЕЗторгу України від 29.03.1999р. - № 199/ Правила торгівлі. - Харків: ООО «Конус», 2001. – с. 189-193.

28. Правила продажу товарів поштою. Затверджено наказом МЗЕЗторгу та Держкомзв’язку України від 17.12.1999 р. - № 153/48 / Правила торгівлі. – Харків: ООО «Конус», 2001. – с. 176-183.

29. Правила торгівлі в розстрочку (зі змінами та доповненнями). Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 1.07.1998 р. - № 997 / Правила торгівлі. – Харків: ООО «Конус», 2001. – с. 159-167.

30. Правила комісійної торгівлі непродовольчими товарами (зі змінами та доповненнями). Затверджено наказом МЗЕЗторгу від 13.03.1995 р. - № 37 / Правила торгівлі. – Харків: ООО «Конус», 2001. – с. 148-155.

31. Про затвердження методичних рекомендацій про атестацію об’єктів роздрібної торгівлі та порядок віднесення їх до певних атестаційних категорій. (Наказ № 276 від 19.09.02 р. Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України) // Все про бухгалтерський облік. − 2002. − № 95(763). − С. 8-19.

32. Рекомендації з організації продажу товарів методом самообслуговування. затверджено наказом Міністерства економіки від 20.07.2000 р. - № 153 / Правила торгівлі. – Харків: ООО «Конус», 2001. с. 199-213.

33. Рекомендації з організації продажу товарів за зразками. Затверджено наказом Міністерства економіки України від 20.07.2000 р. - № 152 / Правила торгівлі. – Харків: ООО «Конус», 2001. – с. 194-198.

34. Роздрібна торгівля України у 2002 році. − К.: Статистика, 2003. − 187 с.

35. Склад. Сборник нормативных документов. – Х.: Конус, 2003. – 160 с.

36. Федько Н.Г. Поведение потребителей. – К.: Основа, 2001. – 560 с.

37. Шепелев А.Ф. Транспортне забезпечення комерційної діяльності. – К.: Основа, 2001. – 280 с.

38. Інструкція про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення та товарів народного споживання з кількості. (Постанова Держарбітражу № 11-6 від 15 липня 1985 року), -М: МГСССР, 1985. 36с.

39. Інструкція про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення та товарів народного споживання з якості. (Постанова Держарбітражу № 11-7 від 25 квітня 1986 року) -М: МГ СССР, 1986. 42с.








Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1957. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия