Студопедия — Главная книга. ?гламентована звітність у конфігурації Бухгалтерський облік для України програми «ІС:Підприємство» створена в форматі ert
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Главная книга. ?гламентована звітність у конфігурації Бухгалтерський облік для України програми «ІС:Підприємство» створена в форматі ert






База даних програми містить відомості про стан активів, капіталу й зобов’язань підприємства. Ці відомості згруповано за інформаційними розрізами згідно з планом рахунків(рахунками), а також за додатковими аналітичними розрізами, характерними для внутрішньої структури плану рахунків, який використовує програма (сальдо і обороти за субконто).Ці відомості можуть бути у будь-який момент вилучені із бази даних і надані користувачеві у вигляді стандартних бухгалтерських звітів.

Стандартні звіти можуть бути сформовані за будь-який діапазон дат і у будь-який момент часу. Побудова стандартного звіту-це доволі проста процедура заповнення діалогової форми Отчеты. Сформовані стандартні звіти доступні для перегляду й аналізу безпосередньо на екрані комп’ютера, а також можуть роздруковуватися. У програмі передбачена можливість оперативної розшифровки (деталізації) окремих сум у звітах. Цей механізм дозволяє виявити, локалізувати і виправити помилки, що їх допущено під час ведення інформації.

Діалогова форма потребує введення періоду за який формується звітність. Натискання кнопки Сформировать забезпечує формування звітності.

 

Формування регламентованої звітності

Під регламентованими звітами в «1С: Бухгалтерії» розуміють звіти і декларації щодо податків та зборів, які необхідно регулярно подавати до податкової інспекції, органів соціального страхування і статистики. Форму, порядок складання і подання таких звітів законодавчо визначено.

Набір регламентованих звітів оновлюється як мінімум кожного кварталу. Чергове оновлення звітності за квартал звичайно виходить на початку наступного кварталу. Нові форми регламентованої звітності можна безкоштовно отримати у фірми-франчайзі, де купували програму «1С: Бухгалтерія».Оновлення звітів ніяк не впливає на саму базу даних, оскільки вони не виходять до конфігурацій внаслідок частих змін відповідно до змін у законодавстві. Звіти поставляються у вигляді зовнішніх файлів (із розширенням ert). Ці файли зберігаються в підкаталозі ExtForms, розташованому в каталозі бази даних. Звіти різних кварталів знаходяться в окремих папках, тому в процесі оновлення старі звіти не ліквідуються, а лише додаються нові. Старі звіти залишаються доступними.

Доступ до регламентованих звітів можна отримати через меню Отчеты / Регламентированные отчеты. На екрані з’явиться вікно для перегляду складу звітів та зведення до них.

У верхній частині вікна розташоване поле для вибору групи звітів. У нижньому полі виводиться список звітів цієї групи. Для зведення до конкретного звіту слід вибрати його у списку і натиснути на кнопку Открыть або двічі натиснути мишею.

Кнопка Загрузить використовується для завантаження нової групи звітності з файла оновлення. Натискуючи на неї, відкриєте вікно завантаження оновлення, в якому потрібно зазначити, де на комп’ютері знаходиться новий файл оновлення звітів. Файл оновлення звичайно передається у вигляді архіву, що саморозпаковується та іменується за шаблоном. Наприклад, «rp03g2.exe» - файл оновлення за ІІ квартал 2003 року. Далі дотримуйтесь підказок програми.

Заповнені звіти можна зберегти в базі, а потім відновлювати їх з архіву і продовжувати працювати з ними – редагувати, друкувати тощо. Для цього необхідно на закладці Дополнительно довідника Фирмы ввести ім’я каталогу, в якому зберігатимуться регламентовані звіти.

До набору регламентованих звітів зараз входить близько 35 звітів, ось деякі з них:

ˇ форма №1-ПП (про отримані пільги);

ˇ Форма №8ДР;

ˇ перерахунок прибуткового податку;

ˇ повна та скорочена декларація з ПДВ;

ˇ декларація з податку на прибуток;

ˇ розрахунок єдиного податку;

ˇ розрахунок акцизного збору;

ˇ баланс, Звіт про фінансові результати та інші фінансові звіти;

ˇ фінансова звітність малого підприємства за П(С)БО 25;

ˇ звіти до пенсійного фонду;

ˇ звіти до органів соцстраху.

Ступінь автоматизації заповнення звітів для різних звітів різний. Автоматично будуються звіти, які можна однозначно заповнити за даними бухгалтерського та податкового обліку: декларації з ПДВ і податку на прибуток, статистичної звітності, звітів до фондів, розрахунку єдиного податку, довідки щодо нарахованої заробітної плати тощо.

Решта звітів видає бланк-заготівку, заповнену реквізитами сторони, яка здає, і сторони, яка приймає. Дані до такого звіту вводять уручну з клавіатури. Як мінімум у всіх звітах буде автоматично заповнено ваші реквізити (з довідками Фирмы) та реквізити фонду або податкової інспекції, до яких подається звіт.

 

Підготовка до складання регламентованих звітів

 

Найпершим рядком у списку звітів будь-якої групи стоїть пункт Информация для пользователя, з якою обов’язково слід ознайомитися. У ній записано історію зміни звітності для групи і для всіх попередніх груп, починаючи з II кварталу 2000 року. В історії відображено, коли

з’явився звіт, коли і як його було змінено. Якщо в історії змін не має інформації про будь- який

звіт, він не змінюється.

Найостаннішим у списку звітів стоїть пункт Технологический анализ бухгалтерского

учета. Це спеціальний технологічний звіт, призначений для аналізу складу рахунків (субрахунків) та структури аналітичного обліку з метою виявлення технічних помилок.

Цей звіт рекомендується виконувати перед формуванням регламентованої звітності.

Розглянемо чотири види перевірок, що виконуються під час технологічного аналізу.

1. Аналіз робочого плану рахунків. Перевіряються властивості синтетичних рахунків, задіяних у бухгалтерському обліку. У разі некоректного віднесення рахунка до активу чи пасиву бухгалтерського балансу видається повідомлення про помилку. Наприклад, якщо не використовуєте субрахунки 371 і 681 для обліку авансів (передоплат), то суми отриманих і виданих авансів у розрізі контрагентів буде відображено по кредиту субрахунка 361 і по дебету субрахунка 631 відповідно. Субрахунок 361 позначено у програмі як активний, субрахунок 631-пасивний. Не характерні для цих субрахунків залишки не буде враховано при побудові звіту Баланс. Актив балансу не зберігатиметься з пасивом, і такий звіт доведеться корегувати вручну. Якщо встановити прапорець Структура аналитического учета, то по всіх рахунках, задіяних в алгоритмах складання форм регламентованої звітності, перевірятиметься також і аналітика.

2. Аналіз рахунків, що підлягають закриттю наприкінці звітного періоду. Якщо рахунки, що підлягають закриттю на кінець звітного періоду, мають незакриті залишки, видається інформація про такі рахунки.

3. Аналіз бухгалтерських підсумків. Виявляються помилкові залишки на бухгалтерських рахунках, помилки ведення кількісного обліку (відсутність обліку за кількістю або сумою в кількісних рахунках), помилки переоцінки валютних коштів на кінець звітного періоду.

4. Аналіз бухгалтерських проводок. База перевіряється на наявність бухгалтерських проводок, не включених до списку коректних проводок.

Безумовно, всіх помилок обліку технологічний аналіз виявити не може, оскільки відбувається формальний, а не змістовий аналіз даних. Крім того, деякі відхилення від прийнятої в типовій конфігурації системи обліку введено вами самостійно через специфіку роботи підприємства. Однак провести подібний аналіз бажано, оскільки логіка формування звітів також є формальною та зупиниться на цих же деталях.

 

Особливості формування звітів

 

У більшості звітів є однакові кнопки управління. Розглянемо їх на прикладі декларації з податку на прибуток підприємства.

У відповідному вікні форми звіту обов’язково потрібно зазначити період його формування. Якщо звіт буде заповнюватися вручну, то, натиснувши на кнопку Бланк, можна отримати бланк декларації із заповненим заголовком. Якщо хочете заповнити звіт автоматично, слід натиснути кнопку Заполнить.

Ті комірки, інформацію з яких можна розшифрувати, забарвлено в жовтий колір. У комірках, забарвлених у зелений колір, підсумовуються підсумкові дані з відповідних жовтих комірок звіту. Позначивши прапорцем пункт Автоматический расчет, можна включити автоматичний перерахунок підсумкових (зелених) комірок при зміні інформації в жовтих комірках. При цьому редагувати зелені комірки вручну буде неможливо.

Позначивши пункт С копейками, можна отримати звіт з не округленими сумами (гривні і копійка), а не в тисячах гривень. Суми в жовтих комірках при цьому можна буде редагувати вручну, але вводити їх також слід у гривнях і копійках-округлення в цьому режимі проводиться автоматично.

Сформований та відредагований або заповнений вручну звіт можна зберегти в каталозі бази, для цього в настройках звіту є кнопка Сохранить. До речі, програма сама пропонує зберегти звіт при його закритті. Щоб знайти потім збережений звіт, потрібно через меню Отчеты! Регламентированные отчеты зазначити групу звітів, до якої він належить, виділити потрібний звіт у нижньому вікні та натиснути кнопку Востановить. У відновленому звіті функція Раскрыть буде недоступно.

 

Як редагувати звітні форми з «1С: Підприємства» в Excel

 

У бухгалтерській діяльності часто відбуваються зміни: то платіжні реквізити для сплати податків поміняють то звітні форми. Для рядового бухгалтера ці зміни настають, як правило, несподівано. Навіть наявність складної бухгалтерської програми, з налагодженим супроводом, не завжди рятує.

Тому розглянемо один з варіантів виходу з ситуації, коли змінилася звітна форма (наприклад, декларація з ПДВ), а користувач з якоїсь причини ще не отримав нового релізу програми.

Регламентована звітність у конфігурації Бухгалтерський облік для України програми «ІС: Підприємство» створена в форматі ert, який в Excel не відкривається. Для того, щоб внести до звітної форми необхідні зміни засобами Excel, треба:

ˇ у програмі «1С: Підприємство» відкрити потрібний файл (меню Файл/Открыть), наприклад Pdv. ert;

ˇ зберегти відкритий файл у форматі mxl, вибравши відповідний рядок у вікні Сохранить как… у будь-якій папці, крім папки зберігання регламентованого звіту Pdv.ert (в іншому випадку програма попросить замінити існуючий файл).

Тепер зможете відкрити в програмі Excel файл Pdv.ert (у вікні Открыть встановіть тип файла Все файлы) і редагувати його, діючи стандартними засобами. Зверніть увагу, що збережений вами файл - у форматі mxl має розширення ert. Тільки при його збереженні після редагування він отримає всі атрибути Excel-файла.

 

3. Особливості конфігурації «Сільське господарство»

Ведомость учета по каналам реализации призначена для формування зведених даних за видами діяльності, а також для конкретного виду діяльності – за видами реалізації, тобто визначає, яким способом була реалізована та чи інша продукція: у рахунок ЗП, по бартеру, за готівку чи по передоплаті. При відкритті діалогової форми користувачу дається можливість вибору періоду, за який необхідно одержати дані з реалізації продукції. При натисканні кнопки Сформировать автоматично сформується звіт.

Звіт по тракторному парку призначений для одержання звітності по підрозділу Тракторний парк на підставі документів Лист тракториста-машиниста. У головному вікні діалогової форми здійснюється вибір виду звіту: Отработано трактористом (скільки за період тракторист відробив годин, обробив гектарів, яка основна оплата і доплати, скільки всього нараховано зарплати), Отработано трактором (скільки на тракторі за період було відпрацьовано годин, оброблено гектарів, умовних гектарів, виконано змінних норм), Отработано трактористом на тракторе (скільки за період відробила людина на конкретному тракторі годин, обробила гектарів, умовних гектарів, виконала змінних норм), Затраты на тракторной бригаде (розподіл робіт по витратним рахункам з урахуванням виду палива і його витрати за нормою і фактично). Затраты на тракторной бригаде також входить підзвіт Сводная ведомость по затратам (розподіл робіт з витратних рахунків). Залежно від обраного виду звіту стають доступними для вибору поля Тракторист чи Трактор. Також у головному вікні вибирається період звіту. При будь-якому виду звіту можна не вибирати конкретного тракториста чи трактор і тоді звіт формується по всіх трактористах чи тракторам, присутнім у документах за період.

Звіт по автопарку

 

Звіт по автопарку призначений для одержання звітності по підрозділу Автопарк на підставі документів-Дорожній лист. У головному вікні діалогу здійснюється вибір виду звіту: Отработано водителем (скільки і на якому автомобілі за період водій відробив годин, який пробіг, скільки всього нараховано зарплати); Отработано автомобилем (скільки на автомобілі за період було відпрацьовано годин, який пробіг, який вид палива, витрата палива за нормою і фактично); Затрати по автопарку (розподіл робіт по витратним рахункам з урахуванням пробігу і тонно-кілометрів); Работы, выполненные автомобилем (скільки кілометрів і тонно-кілометрів відноситься до кожної роботи, виконаної автомобілем за період). Залежно від обраного виду звіту стають доступними для вибору поля Водитель чи Автомобиль. Також у головному вікні вибирається період звіту. При будь-якому виду звіту можна не вибирати конкретного водія чи автомобіль і тоді звіт формується по всіх водіях чи автомобілях, присутніх документах за період.

 

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 603. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия