Студопедия — Вибір підпиточних насосів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вибір підпиточних насосів






У водяних опалювальних системах закритого типу підпиточні насоси служать для заповнення витоку мережної води, що складає у середньому 2% подачі мережних насосів. Тобто, подача підпиточного насосу (м3/год), визначається

, (2.36)

де V мер.н - подача мережного насосу, м3/год.

Тиск, що розвивається підпиточними насосами приймається рівним 500 кПа [2].

Виходячи з даних значень V пп.н і Р пп.н для підпиточного насосу приймається відцентровий насос марки 2 КМ 20. В котельній встановлюється два означених насоси, з яких один резервний. Технічна характеристика насосів, встановлених у котельній представлені у таблиці 2.1

Таблиця 2.1

Технічна характеристика насосів, встановлених у котельній

Призначення насосів Марка насосу Подача, м3/год, Vн Тиск, кПа, P н Потужність ектродвигуна, кВт
Живильні насоси        
Конденсаті насоси        
Мережні насоси        
Підпиточні насоси        

 

Числові значення Vн і Pн приймаються з попередніх розрахунків у даному розділі; значення hн - у відповідності із характеристиками обраних насосів.

Потужність (кВт), що споживається насосами, обслуговуючими котельну та теплову мережу, визначається за формулою

, (2.37)

де Vн - подача насосу, м3/год; Pн - тиск утворюваний насосом, кПа; h н - ККД насосу.


2.3. Теплоенергетичні розрахунки

 

2.3.1 Гідравлічний розрахунок трубопроводів систем водяного опалення

Для визначення діаметрів трубопроводів систем опалення застосовують загальні закони гідравліки. Втрати тиску на тертя розрахункової ділянки обчислюються за формулою:

Δ рт = RL, (2.38)

де R - питома втрата тиску на тертя (втрати на 1 м), Па/м [ 8 ];

R = , (2.39)

де — коефіцієнт тертя; v— швидкість руху теплоносія, м/с; ρ — густина теплоносія, кг/м3; d— внутрішній діаметр трубопроводу, м.

Значення коефіцієнта тертя залежить від режиму руху теплоносія.

В трубопроводах систем опалення здебільшого спостерігається турбулентний рух (ламінарний зустрічається дуже рідко — за малих витрат води і малих діаметрах трубопроводів). Коефіцієнт R визначається за формулами для турбулентного руху рідини в залежності від стану внутрішньої поверхні трубопроводів (гладка труба, шорстка труба).

R = 0, 8125·λ · . (2.40)

За формулою (2.41) складені розрахункові номограми і таблиці; для полегшення розрахунків робота по визначенню діаметрів проводиться за ними при заданих Rі G.

Для того, щоб теплоносій рухався розрахунковою ділянкою, потрібно, щоб різниця тисків перевищувала втрати тиску або дорівнювала їм:

Δ р≥ Δ рт + Δ рм. (2.41)

Запас тиску може становити 5-10%. Розрахунок трубопроводів починають з викреслювання аксонометричної схеми системи опалення.

На схемі вибирають розрахункове циркуляційне кільце - головне, тобто найдовше і найбільш навантажене.

Головне циркуляційне кільце складається з ділянок і подаючих, і зворотних трубопроводів. Ділянкою називається частина трубопроводу, на якій не змінюється витрата теплоносія. Для розрахунку діаметрів потрібно від витрат тепла перейти до витрат води, кг/год [ 3 ]:

G = , (2.42)

де - теплове навантаження ділянки, Вт; с - питома теплоємність води, 4, 187 кДж / (кг·°С); tг-температура гарячої води, °С; tо— температура охолодженої води, °С.

Потім визначають середню питому втрату тиску на тертя на 1 м кільця.

Залежно від G і R знаходяться діаметри трубопроводів на ділянці, швидкість руху води і фактичні питомі втрати тиску на тертя Rф. За формулою (2.43) обчислюються втрати тиску на тертя.

Далі визначається кількість коефіцієнтів місцевих опорів на ділянці і знаходяться втрати тиску в місцевих опорах. Потім обчислюються загальні гідравлічні втрати в кільці і порівнюються з діючим тиском. При невиконанні умови здійснюється перерахунок діаметрів декількох ділянок кільця.

Розраховане таким чином кільце в подальшому приймається в якості опорного для гідравлічного ув'язування всіх інших кілець системи. Для кожного циркуляційного кільця є точки, спільні з розрахованим кільцем, де відбувається розділення або злиття потоків.

Одне з півкілець між цими загальними точками завжди складене вже розрахованими ділянками кільця. Задача полягає в підборі діаметрів ділянок другого півкільця таким чином, щоб гідравлічні втрати в них були рівні вже підрахованим втратам тиску між загальними точками на ділянках головного циркуляційного кільця. При цьому чим ближче значення тих і інших втрат, тим краще. Точно ув'язати втрати тиск; / в півкільцях не завжди вдається, проте необхідно витримати певну величину нев 'язки між ними, яка у водяних тупикових системах рівна ± 15%.

 

 

2.3.2. Розрахунок опалювальних приладів

 

Для визначення площі поверхні опалювальних приладів потрібно знайти поверхневу густину теплового потоку приладу - тепловий потік qпр, що передається від теплоносія в навколишнє середовище через 1 м2 площі поверхні приладу, тобто:

qпр =Q/F, (2.43)

де Q - тепловий потік через поверхню опалювального приладу, Вт; F - площа поверхні приладу, м2.

Враховуючи основне рівняння теплопередачі [ 11 ]:

, (2.44)

де k—коефіцієнт теплопередачі, Вт/(м2·0С); Δ t -середній температурний напір, °С, можна записати:

. (2.45)

Отже густина теплового потоку приладів залежить від тих самих факторів, що і коефіцієнт теплопередачі. Тому на практиці для спрощення розрахунків визначають з урахуванням всіх факторів відразу густину теплового потоку опалювального приладу. Для цього вико­ристовують поняття номінальна густина теплового потоку qнм. Визначення qнм здійснюють в результаті теплових випробувань опалювального приладу за стандартних умов роботи в системі водяного опалення, коли витрата води в приладі становить Gпрст= 0, 1 кг/с, середній температурний напір.

Δ tсерст =tсер – tп = 0, 5 · (tвх + tвих) – tп (2.46)

де tвх- температура води на вході в прилад, 105 °С;

tвих- температура води на виході з приладу, 70 °С;

tп-- температура повітря в приміщенні, 18 °С.

За величиною qномможна визначити розрахункову густину теплового потоку опалювального приладу для умов роботи, відмінних від стандартних, за формулами:

- для теплоносія: — води

(2.47)

де Gпр дійсна витрата води в опалювальному приладі, кг/с,

(2.48)

п, р- експериментальні значення показників степеня;

спр- коефіцієнт, що враховує схему приєднання опалювального приладу і зміни показника степеня р в різних діапазонах витрати теплоносія.

Розрахункова площа опалювального приладу визначається за формулою.

(2.49)

При врахуванні додаткових факторів, що впливають на тепло­передачу приладів, формула (2.49) прийме вигляд:

(2.50)

де Qпр - тепловіддача опалювального приладу в приміщення, визначається за формулою:

(2.51)

де Qприм - потреба приміщення в теплі; що дорівнює різниці між тепловтратами і тепловими надходженнями, Вт;

Qтр— сумарна тепловіддача відкрито прокладених в межах приміщення стояків, підведень, до яких безпосередньо приєднаний прилад (коефіцієнт 0, 9 враховує частку теплового потоку від теплопроводів, корисну для підтримання темпе­ратури повітря в приміщенні).

Тепловіддачу від трубопроводів можна визначати за спрощеною формулою:

Qтр = qвLв+ qгLг., (2.52)

де qв, qг - тепловіддача 1 м вертикально і горизонтально прокладених труб;

Lв, Lг- довжина вертикально і горизонтально прокладених труб, м.

- коефіцієнт, який враховує додатковий тепловий потік;

- коефіцієнт додаткових втрат теплоти опалювального приладу.

Розрахункова кількість секцій чавунних радіаторів визначається за формулою:

N = , (2.53)

де - площа поверхні нагріву однієї секції, м2;

-коефіцієнт, що враховує спосіб установлення радіатора в приміщенні, при відкритому установленні - 1, 0;

-коефіцієнт, що враховує кількість секцій в одному радіаторі і приймається для радіаторів типу МС-140 рівним: при кількості секцій від 3 до 15 - 1, від 16 до 20 -0, 98, від 21 до 25 - 0, 96, а для інших чавунних радіаторів обчислюється за формулою:

=0, 92 + 0, 16Fp. (2.54)

 

2.3.3. Визначення кількості секцій чавунного радіатора

МО140 - 98 однотрубного стояка системи водяного опалення. Теплове навантаження приладQпр= 1100 Вт, розрахункові температури tвх=90 °С, tвих=70 °С, tп=20 °С.

Обчислюємо витрату води через опалювальний прилад за формулою.

(2.55)

Визначаємо розрахункову густину теплового потоку опалювального приладу, враховуючи, що qноп=725 Вт/м2; п=0, 3; ρ = 0; спр=1; tсер= 0, 5 · (90 + + 70) - 20 = 60 °С:

qпр = = 593 Вт/м2. (2.56)

Розрахункова поверхня нагріву приладу без врахування тепловіддачі труб становить (при і рівних 1):

(2.57)

Розрахункова кількість секцій обчислюється за формулою:

(2.58)

де fу = 0, 240 м2; = 1, 05 при встановлені приладу у підвіконній ніші; = 1. Отже приймаймо 8 секцій чавунного радіатора.

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 757. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия