Студопедия — Розділ І. ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДО ВИБОРУ ТЕМИ КУРСОВОЇ РОБОТИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Розділ І. ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДО ВИБОРУ ТЕМИ КУРСОВОЇ РОБОТИ






Вибір теми курсової роботи є відповідальним моментом у науково-дослідницькій роботі студента. Виконання курсової роботи забирає багато часу, але головне, ця робота змушує студента включатися в тривалий і безперервний аналітичний процес над обраною проблемою, що дає можливість підвищити професійний рівень підготовки.

При виборі теми перед студентом виникає проблема, який напрямок виконання курсової роботи обрати - експериментальний або теоретичний. У переліку тем курсових робіт, наданих у нашому методичному посібнику, є теми, пов'язані як із педагогічним експериментом і педагогічними спостереженнями, так і з теоретичним аналізом і узагальненнями. Весь цикл запропонованих тем спрямований на рішення тих завдань, що позначені у вступі. Всі курсові роботи припускають елементи досліджень в галузі фізичної культури і спорту. Проте ці дослідження мають різноманітну спрямованість, що варто враховувати при остаточному виборі теми курсової роботи. Треба пам'ятати і те, що запропонована тематика курсових робіт не вичерпує усіх проблем теорії та методики фізичного виховання. Тому, якщо студент запропонує якусь власну проблему, що заслуговує уваги, але непозначену тематикою курсових робіт, викладач може прийняти її та забезпечити студенту всебічну підтримку і кваліфіковану консультацію по даній темі.

Обираючи тему курсової роботи треба опиратися на такі положення:

Перше положення. Перед вибором теми необхідно проаналізувати свої можливості в галузі теоретичної і практичної підготовки з курсу теорії і методики фізичного виховання й на цій основі визначити напрямок, що дозволить найбільш ефективно використовувати свій потенціал при виконанні курсової роботи. У цьому випадку пропонуємо такі підходи:

– якщо студент схильний до пізнання педагогічних процесів через аналіз і узагальнення літературних джерел, то йому можна рекомендувати теми теоретичного характеру, але це не виключає його успіх і в роботах експериментального характеру;

– якщо ж студент виявляє цікавість до педагогічної інформації дослідницького характеру у процесі проведення педагогічного експерименту, то йому краще йти шляхом експериментальних досліджень, які дають можливість більш глибокого розуміння природи педагогічних процесів. Робота над експериментальною темою може бути значним кроком у пізнанні теоретичних і методичних питань фізичного виховання.

Друге положення. Тему курсової роботи краще шукати в галузі навчальної і практичної діяльності з фізичного виховання школярів різних вікових груп. Цікавість до пізнання проблеми виникає в процесі лекційних занять, підготовки до семінарських і практичних занять, участі в пропаганді фізичної культурі і спорту. Значний поштовх до творчості дає педагогічна практика в різноманітних шкільних закладах, самостійне вивчення студентом особливостей навчально-виховного процесу, а також проведення занять з дітьми в спортивних секціях, участь в організації і проведенні різноманітних спортивних змагань, організації туристичних походів і зльотів та ін.). Глибокий інтерес до дослідження у студента виникає в процесі його занять у науково-дослідному гуртку й особливо при участі в цілеспрямованих педагогічних дослідженнях в галузі фізичного виховання, спорту і здоров’я людини..

Третє положення. Обрана тема курсової роботи повинна бути актуальною для сучасної практики фізичного виховання. Актуальність її визначається необхідністю застосування результатів цієї курсової роботи в практику фізичного виховання школярів, для удосконалення навчально - виховного процесу з фізичної культури. Одним з ознак актуальності теми курсової роботи є відношення до тих проблем, які мають соціальне значення та над якими сьогодні працюють вчителі фізичної культури та вчені. Якщо ця тема проблемна, то вона дискутується в різноманітних джерелах інформації, на науково-практичних конференціях, на різноманітних методичних семінарах, в індивідуальних і групових бесідах.

Четверте положення. Тема курсової роботи не повинна нав'язуватися виконавцю. Вона повинна вибиратися за власним бажанням після того, як студент проаналізує отриману інформацію (знайомство з літературою, консультація викладача, бесіди зі студентами і таке інше) і остаточно обере ту тему, яка його цікавить.

П'яте положення. Обрана тема повинна характеризуватися не широкістю поставлених питань, а старанністю і глибиною їхньої розробки. Вона повинна мати чітко окреслені межі. Надмірно велика тема не дозволяє вивчити явище у всіх його зв'язках, призводить до багатого накопичення матеріалу, що ускладнює його глибоку проробку і найчастіше виконання такого обсягу роботи не під силу одній людині. Прикладом невиправданого вибору може бути тема «Методика фізичного виховання школярів». Це багатогранна тема, де необхідно вивчити методику побудови уроків у кожній віковій групі, методику використання засобів фізичного виховання у віковому аспекті, методику дозування фізичних навантажень і інших проблем цієї теми.

Шосте положення. При виборі теми варто враховувати індивідуальні схильності і спроможності до визначеного виду творчої діяльності, рівень теоретичної підготовленості, педагогічний і суспільний досвід роботи в сфері фізичної культури і спорту. Необхідно звертати увагу і на те, яке положення займає обрана тема в системі фізичного виховання й оздоровлення людини і суспільства в цілому. А в цьому зв'язку студенту дуже важливо знати ті теоретичні позиції, з яких сучасна наука вирішує дану проблему. Такий підхід дозволить правильно орієнтуватися у виборі теми курсової роботи.

Тематика курсових робіт визначається кафедрою теорії і методики фізичного виховання відповідно до навчальної програми з курсу «Теорія і методика фізичного виховання» і відбиває, якщо це доцільно, спрямованість наукових інтересів викладачів кафедри.

Якщо декілька студентів зупиняють вибір на одній темі, кафедра вирішує питання про можливість розробки варіантів теми і розподілі їх між студентами.

Обрані студентами теми і розподіл студентів між керівниками затверджується на засіданні кафедри. Після цього студент повинен одержати консультацію у свого керівника, разом із ним конкретизувати тему, а потім приступити до тематичного пошуку літератури, до підготовки детального плану роботи, написанню вступу, де обґрунтовується вибір теми і формулюються завдання роботи. План і список основної літератури подається керівнику для схвалення.


Розділ 2. ХАРАКТЕР КУРСОВОЇ РОБОТИ ТА ПЛАНУВАННЯ ЇЇ ВИКОНАННЯ

Курсові роботи за змістом можуть бути:

– теоретичного характеру, виконаніна основі аналітичного збору літературних даних з обраної теми;

– емпіричного характеру, виконані на основі аналізу передового досвіду роботи спеціалістів фізичної культури і спорту, власного досвіду студента, документів планування, обліку і звітності, які відображають навчально-тренувальний або виховний процеси;

– експериментальні, виконані на основі результатів власних досліджень з методики проведення уроків фізичної культури для учнів різних вікових груп;

– конструктивного характеру – виготовлення приборів, наочних посібників, тренажерів, макетів з описанням інструкції їх використання чи вивчення їх ефективності в експерименті.

Предметом дослідження в курсовій роботі можуть бути питання історії фізичного виховання і спорту, питання оздоровчої фізичної культури, підвищення ефективності фізичного виховання в школі, методи контролю за фізичним вихованням і станом тренованості, використання різних засобів і тренажерних пристосувань у фізичному вихованні і спорті, методика проведення уроків фізичної культури в молодших класах та для учнів основної школи, методика виховання різних фізичних якостей: сили, швидкості, рухливості в суглобах, витривалості, сукупності координаційних можливостей та ін.

Після вибору і реєстрації теми на кафедрі теорії і методики фізичного виховання кожний студент складає індивідуальний план виконання курсової роботи. В ньому вказуються основні розділи роботи, їх зміст, строки завершення й відмітка про виконання.

Частіше всього зустрічається така схема побудови плану:

 


Університет______________________________________

Кафедра_________________________________________

Індивідуальний план виконання курсової роботи

Тема курсової роботи _____________________________

Виконавець: студент ______________________________

Керівник ________________________________________

Початок роботи________________________

Кінець роботи_________________________

 

 

На другій і наступній сторінках наводиться календарний план виконання курсової роботи за такою формою:

 

№ п/п Зміст роботи Строки виконання Відмітка про виконання
  Вибір і обгрунтування теми V ІІ семестр (вересень - жовтень)    
  Вивчення літератури з теми VІІ семестр (жовтень -грудень)    
  Визначення завдань та методів дослідження V ІІ семестр (листопад)    
  Оволодіння методикою дослідження V ІІ семестр (грудень.)    
  Організація і проведення досліджень VIІ семестр (листопад – грудень)    
  Опрацювання й аналіз даних, отриманих у дослідженнях VІІ семестр (лютий - березень)      
  Написання і представлення на кафедру результатів роботи у вигляді розділів:          
    а) вступ і огляд літератури; VІІ семестр (грудень)    
    б) організація і методика дослідження; VІІІ семестр (лютий)    
    в) результати дослідження разом з висновками і практич-ними рекомендаціями, списком літератури і додатками VIІІ семестр (березень)    
  Оформлення роботи VIІІ семестр (квітень)    
  Представлення роботи на кафедру для отримання дозволу на захист VIІІ семестр (квітень)    
  Написання доповіді і підготовка ілюстрацій до захисту VIІІ семестр (квітень- травень)    

 

 

Підписи:

Студент-виконавець_______________________________

(прізвище, ініціали)

Керівник_____________________________________

(прізвище, ініціали)

 

Іншими за структурою розділів будуть індивідуальні плани виконання теоретичних й конструкторських курсових робіт.

У плані виконання теоретичноїкурсової роботи відсутні 4—6-і розділи плану курсової роботи експериментального характеру. Третій пункт доповнюється таким чином: «Визначення завдань і складання плану написання розділів з теми». Останні розділи, які включаються в індивідуальний план виконання експериментальної курсової роботи, зберігаються і в плані виконання теоретичної курсової роботи.

У план виконання конструкторської курсової роботи також не включається 4—6-і розділи плану експериментальної курсової роботи. А замість підпунктів б) і в ) 7 розділу включаються описання приладу або тренажера, виготовлення його креслень і рекомендації по застосуванню.








Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 962. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия