Студопедия — Завдання 103-150 є тестами відкритого типу, використовуються для виявлення знань термінів, понять, категорій; у цих тестах слід вписати пропущене слово або словосполучення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Завдання 103-150 є тестами відкритого типу, використовуються для виявлення знань термінів, понять, категорій; у цих тестах слід вписати пропущене слово або словосполучення






103. Вставте пропущене слово:

……………………… уявлення про світобудову, яка організується довкола людини як центру Всесвіту.

 

104. Вставте пропущене слово:

……………………… світоглядна установка, відповідно до якої Європа із властивим їй духовним укладом є центром світової культури і цивілізації, зразком для всіх інших народів.

 

105. Вставте пропущене слово:

………………………створене людиною, суспільством, продукт культури.

 

106. Вставте пропущене слово:

………………………напрям гуманітарної науки, який займається інтерпретацією та коментуванням тексту, а також проблемами взаєморозуміння різних культур.

 

107. Вставте пропущене слово:

………………………філософська дисципліна, що вивчає найбільш загальні закони буття культури як способу життя людини в його цілісності.

 

108. Вставте пропущене слово:

………………………усвідомлення особистістю своєї приналежності до певної групи, свого статусу і ролі.

 

109. Вставте пропущене слово:

………………………вчення про самоцінність людини, яке утверджує людину як смисл й основу буття.

 

110. Вставте пропущене слово:

………………………у широкому розумінні слова заперечення загальноприйнятих цінностей і норм, які вкоренилися в суспільному житті.

111. Вставте пропущене слово:

………………………особливості виробництва культурних цінностей в індустріальному та постіндустріальному суспільстві, що розраховані на масове споживання, на знижений рівень сприйняття, розважальність.

 

112. Вставте пропущене слово:

………………………світосприйняття, яке формується на глибокому психічному рівні індивідуальної або колективної свідомості, сукупність психологічних, поведінкових настанов індивіда або соціальної групи.

 

113. Вставте пропущене слово:

…………………….. розвилка, своєрідна точка перетворення, максимально хаотич­ний стан синергетичної системи, у якому починають виникати нові центри організації системи.

 

114. Вставте пропущене слово:

………………………істотна сторона культури, що полягає в матеріалізації ідей, об’єктивізації форм.

 

115. Вставте пропущене слово:

………………………речовий, графічний чи звуковий умовний знак, умовна дія, що означає певне явище, поняття, ідею.

 

116. Вставте пропущене слово:

……………………….. безпринципне, механічне поєднання різнорідних поглядів, теорій, стилів.

 

117. Вставте пропущене слово:

……………………….. культура, зорієнтована на потреби пев­ної частини суспільства.

 

118. Вставте пропущене слово:

……………………………вміння входити у психологічний стан іншої особи, здатність поставити себе на місце іншого.

119. Вставте пропущене слово:

……………………………. поняття, введене 3ігмундом Фрейдом, що означає процес пере­творення та переключення психічноїенергії афективних потягів людини на цілі соціальної діяльності й культурної творчості.

120. Вставте пропущене слово:

…………………………….уявлення про найвищу досконалість, котра як взірець, норма і найвища мета визначає певний спосіб і характер дії людини.

 

121. Вставте пропущене слово:

…………………………….субкультура, що містить у собі соціокультурні цінності і настанови, які суперечать фундаментальним принципам домінуючої культури.

 

122. Вставте пропущене слово:

……………………………. норма­тивний зразок; сукупність правил, прийомів, форм діяльності та творчості.

 

123. Вставте пропущене слово:

…………………………….такий, що перебуває на межі соціальної групи, інтелектуального або психічного стану, стилю тощо.

 

124. Вставте пропущене слово:

……………………………. злитість, яка характеризує первинний нерозвинутий стан, наприклад, первісного мистецтва.

 

125. Вставте пропущене слово:

……………………………. історич­но сформовані звичаї, обряди, норми поведінки, погляди, сма­ки тощо, які передаються від покоління до покоління, забезпе­чуючи зв'язок різних історичних часів.

 

126. Вставте пропущене слово:

………………………служителі культу, які вважаються посередникам між богом та людьми, здійснюють культові дії, виконуючи також роль проповідників віровчення даної релігії.

127. Вставте пропущене слово:

………………………основне положення віровчення, яке визнається незаперечною істиною, має силу непохитного авторитету і не підлягає критиці.

128. Вставте пропущене слово:

………………………концепція, згідно з якою в усіх сферах досліджень необхідно використову­вати методологію природничих наук.

 

129. Вставте пропущене слово:

………………………процес засвоєння індивідом протягом його життя знань, норм і цінностей суспільства, до якого він належить.

 

130. Вставте пропущене слово:

………………………сукупність дій, за допомогою яких віруючий намагається впливати на надприродні або реально існуючі об’єкти.

 

131. Вставте пропущене слово:

……………………………..спосіб життя, що полягає в добровільній відмові від життєвих благ та задоволень, крайньому обмеженні життєвих потреб.

132. Вставте пропущене слово:

………………………………критичне ставлення до релігії та церкви: сумніви в питаннях віри, заперечення окремих релігійних догматів, обрядів тощо.

133. Вставте пропущене слово:

………………………вчення про єдність Бога і світу, згідно з яким світ і людина розчинені у вищому, а Бог присутній у всьому.

134. Вставте пропущене слово:

.........………………цілеспрямована діяльність людини, у процесі якої вона за допомогою знарядь праці взаємодіє з природою, використовує її у своїх цілях.

 

135. Вставте пропущене слово:

......…..…...................син Зевса, бог Сонця, світла, покровитель мистецтва, поезії та музики; він символізує повне відчуття міри та самообмеження, раціональність, порядок та критичне сприйняття світу.

136. Вставте пропущене слово:

......……………………син Зевса, бог рослинництва, виноградної лози, вина та виноробства; він символізує чуттєвість і екстаз, радість та веселощі.

 

137. Вставте пропущене слово:

Згідно........................................... підходу, культура постає перед нами у вигляді нерівноважної, відкритої, нелінійної та самоорганізуючої системи.

138. Вставте в характеристику П.Сорокіним певного типу культури пропущене слово:

У...............................культурі переважає цінність почуттів: сенс має тільки те, що ми бачимо, чуємо, сприймаємо дотиком.

 

 

139. Вставте в характеристику культури О. Шпенглером пропущене слово:

Кожна локальна культура після народження та розквіту починає вичерпувати внутрішні резерви своєї душі, і на цьому етапі культура переходить в............................................

 

140. Вставте пропущене слово:

...................................являє собою глибинний рівень колективної та індивідуальної свідомості, що включає і позасвідоме; відносно стійку сукупність настанов і схильностей індивіда або соціальної групи, що спонукають до певного типу сприйняття, мислення та дій.

 

141. Вставте пропущене слово:

.....................................культурно-духовна спільність людей, споріднених походженням, мовою, культурними надбаннями, територією проживання, а за певних умов – і державним утворенням.

142. Вставте пропущене слово:

...............................є ототожнення людиною самої себе з іншими людьми на основі встановлення спільних цінностей, емоційних переживань, структури і спрямованості внутрішнього світу.

143. Вставте пропущене слово:

...................................самовідчуття людини всередині конкретної культури, усвідомлене сприйняття норм і зразків поведінки та свідомості, системи цінностей і мови, свого “Я” в конкретному культурному вимірі.

144. Вставити пропущене слово:

………..................являє собою загальновизнану норму, сформовану в певній культурі, що задає зразки і стандарти поведінки і впливає на вибір між її можливими альтернативами.

 

145. У характеристику П.Сорокіним певного типу культури вставте пропущене слово:

Якщо переважає ………… культура, то вищою цінністю в ній стає Бог і віра, а до чуттєвого світу, його багатства, радощів і цінностей формується байдуже чи негативне ставлення.

 

146. Вставити пропущене слово:

…………………………..процес взаємовпливу культур з різним станом та рівнем розвитку, коли одна з культур частково або й цілком підпадає під вплив іншої, втрачаючи при цьому власну специфіку.

 

147. Вставити пропущене слово:

…………….. ……………….. поширення властивостей і особливостей однієї культури на інші.

 

148. Вставити пропущене слово:

………………………. входження в культуру, тобто процес, у ході якого індивід засвоює традиційні й характерні для культури, до якої він належить способи мислення і дій.

 

149. Вставити пропущене слово:

……………….. ………………. одна з форм світоглядного відображення об’єктивної реальності в суспільній свідомості, що являє собою науковий образ освоєної в практиці дійсності, компонент світогляду.

 

150. Вставити пропущене слово:

……………. ……………… порівняльне вивчення різних культур, субкультур з метою пояснення схожості та відмінностей, сталих та мінливих моментів соціокультурного життя.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 741. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия