Студопедия — Підприємство та його основні цілі
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Підприємство та його основні цілі






 

Діяльність, створення, ліквідація, форми власності підприємств регламентуються Господарським кодексом України

Підприємство є основною організаційною ланкою виробничо-господарської сфери, т. як тут відбувається поєднання робочої сили із засобами виробництва, виникають і проявляються виробничі відносини. Тому з економічної сторони підприємство - не тільки комплекс знарядь та засобів виробництва, а статутний господарський суб’єкт, який здійснює виробничу, науково-дослідну, комерційну або іншу господарську діяльність, результати якої втілюються в матеріальних цінностях, товарах, послугах, продукції. Цим визначається його головне значення в розвитку економічного потенціалу країни і відрізняє від інших організацій, а саме установ, які виконують управлінські та соціально-культурні функції.

Підприємства і установи відрізняються також за формою їх господарської діяльності: підприємства працюють на господарському розрахунку; а установи - на бюджетному фінансуванні. Підприємство одержує доходи від своєї діяльності та покриває, або, у всякому випадку, повинно покривати витрати за рахунок власних доходів, чого установа зробити не може.

У кодексі сформульовані положення, які встановлюють наявність у підприємств, організаційно-правових атрибутів, властивих їм як господарським суб’єктам, а саме - самостійний баланс, розрахункові та інші рахунки в банку, печатка із своєю назвою, а для промислових підприємств - також товарного знаку.

Підприємство - це юридична особа, яка володіє відокремленою частиною власності і має самостійний баланс. Визнання підприємств юридичною особою означає їх право самостійно і від свого імені брати участь в господарському обороті, придбати майнові та особисті немайнові права (право на фірмовий і товарний знак т.п.,), бути позивачем і відповідачем в суді..

Підприємство у відповідності із кодексом може мати ті права і обов’язки, які відповідають цілям, завданням та напрямкам його діяльнос­ті, які передбачені в засновницьких документах, і перш за все в Статуті підприємства.

Основна мета діяльності підприємства - задоволення суспільних потреб і одержання прибутку. Загальна мета підприємства утворює фундамент для розробки стратегії розвитку та встановлення ключових цілей для ­таких важливих функціональних підсистем підприємства, як маркетинг, виробництво, науково-дослідні роботи, персонал, фінанси, менеджмент. Кожна із цих підсистем реалізує свої цілі, які логічно виходять із загальної мети підприємства.

Так, маркетинг спрямовує свою діяльність на створення попиту, і тому його цілями є: визначення потреби населення та виробництва в продукції та послугах підприємства, розробка та специфікація параметрів нової продукції, освоєння ринків, розподіл та доставка продукції споживачам, контроль за зміною смаків та попиту споживачів, збір та обробка інформації про товар, рекламування підприємства та його продукції і т.д.

Виробництво охоплює такі види діяльності підприємства, як одержання, зберігання та розподіл засобів виробництва, перетворення вихідних ресурсів в кінцевий продукт, його зберігання та розподіл, а також обслуговування після продажу.

При встановленні цілей для цієї підсистеми необхідно враховувати і різноманітність робіт, які в ній виконуються. Так, перед виробнича підготовка пов'язана з прийомом товарів, сировини, матеріалів, із зберіганням в коморах, управлінням запасами. Виробництво потребує машинної обробки, складання, контролю якості, пакування, технічного обслуговування обладнання; робота з кінцевою продукцією (після виробнича логістика), пов’язана з розміщенням готових товарів в коморі, з обробкою замовлень та доставкою товару. Нарешті, обслуговування після продажу потребує проведення робіт, пов'язаних із встановленням, ремонтом, постачанням запасних частин. Цілі цієї складної підсистеми встановлюються у виді системи показників, якими є обсяги, асортимент продукції, якість, продуктивність, витрати і т.д.

Підсистема, пов’язана з дослідженнями і розробками, реалізує цілі нововведень на підприємстві. Її спрямованість - це пошук нових видів продукції та послуг для заміни застарілих, визначення цілей проведення ­наукових досліджень та розробок, введення новацій та модернізації усіх сфер діяльності підприємства.

Підсистема " Персонал” спрямована на. роботу з трудовим колективом і формує свої цілі з найму, розподілу, навчанню, просуванню та оплаті праці працівників підприємства. Важливішою метою цієї підсистеми є висока зацікавленість співробітників у вирішенні завдань підприєм­ства та створення для цього сприятливого клімату,

Фінансова підсистема підприємства спрямовує свою діяльність на. організацію фінансування, кредитування, податкових зобов’язань, складання балансів.

Основним завданням підсистеми " Менеджмент” є ефективне досягнення цілей підприємства, яке виключає нераціональні витрати часу, ресурсів і талантів.

Кількість і різноманітність цілей і завдань підприємства така велика, що без комплексного, системного підходу до визначення їх складу не може обійтися ні одне підприємство, незалежно від його розмірів, спеціалізації, виду, форми власності. Як зручний і апробований на практиці інструмент можна використати побудову цільової моделі у виді дерева цілей (рисунок 1.І). За допомогою дерева цілей описується. їх впорядкована ієрархія, для чого здійснюється послідовна декомпозиція головної цілі на підцілі за. наступними правилами:

- загальна ціль, яка знаходиться у вершині повинна містити опис кінцевого результату;

- при розгортанні загальної цілі в ієрархічну структуру цілей виходять з того, що реалізація підцілей кожного наступного рівня є необхідною і достатньою умовою досягнення цілі попереднього рівня;

- при формулюванні цілей різних рівнів необхідно описувати бажані результати, а не способи їх одержання;

- підцілі кожного рівня повинні бути незалежними один від одного;

- фундамент дерева цілей повинні складати завдання, які формулюють роботи, що можуть бути виконані певним методом і в наперед вста­новлені терміни.

Кількість рівнів декомпозиції залежить від масштабів та складності поставлених цілей, від прийнятої в організації


 

 
 

 


Рисунок 1.1 – Дерево цілей.


 

 

структури.

Виходячи із необхідності задоволення тих чи інших потреб суспільства, Закон встановлює право держави на надання дотацій або інших пільг збитковим підприємствам, продукція яких визнана суспільно необхідною. Це право розповсюджується не тільки на державні, а на. усі види підприємств.

Отже, згідно Господарського кодексу: підприємство - це основна організаційна ланка народного господарства України. Підприємство - самостійний господарський статутний суб'єкт, який володіє правами юридичної особи і здійснює виробничу, науково-дослідну і комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 672. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия