Студопедия — Європейське і міжнародне співробітництво України в області метрології
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Європейське і міжнародне співробітництво України в області метрології






Держспоживстандарт приєднався в 1992 р. до міжнародної організації КООМЕТ, членами якої є державні метрологічні органи Центральної Східної Європи. У рамках КООМЕТ Україна бере участь у виконанні 30 тем. Україна є членом міждержавного метрологічного комітету країн СНД. Велика увага Держспоживстандартом приділяється розвитку двостороннього співробітництва з лідируючими метрологічними органами країн Західної Європи. Україна – член-кореспондент міжнародної організації законодавчої метрології (OIML) з 1997 року.

Міжнародна організація законодавчої метрології (OІML) була створена в 1955 році як міжурядова договірна організація, що охоплює близько 60 членів, які активно беруть участь у технічній діяльності, і близько 50 членів-кореспондентів, які виконують роль спостерігачів.

Головні цілі OІML такі:

- розробка міжнародних рекомендацій і документів у різних сферах законодавчої метрології;

- поширення технічної інформації з законодавчої метрології (інформація про закони і регламенти, досвід різних технічних і прикладних наук, досвід доброчинної практики) у квартальних бюлетенях і на сайті OІML;

- усунення технічних бар'єрів у торгівлі за допомогою законодавчої метрології через гармонізацію законів і регламентів, що стосуються вимірювань, засобів вимірювань і попередньо упакованих їх товарів, сприяння взаємному визнанню оцінки відповідності в законодавчій метрології;

- сприяння і розвиток законодавчої метрології у світі.

Структура OІML включає Міжнародну Конференцію, на якій збираються кожні чотири роки делегації від країн і спостерігачі від членів-кореспондентів, представники міжнародних і регіональних установ, щоб визначити загальну політику і статті бюджету організації, а також сприяти використанню країнами метрологічних вказівок OІML. Міжнародний комітет із законодавчої метрології (CІML) є регулятивним комітетом OІML. CІML збирається кожного року для огляду технічного розвитку організації і роботи адміністративних органів. Комітет складається з представників, призначених державами - членами OІML. Рада управління OІML, що складається з обмеженої кількості членів Комітету, яких призначає голова, діє як консультативна група CІML. Рада розвитку діє як консультативний орган CІML із проблем законодавчої метрології в країнах, що розвиваються.

Міжнародне бюро законодавчої метрології (BІML), розташоване в Парижі, нараховує 10 осіб персоналу, є секретаріатом і штаб-квартирою OІML і забезпечує повсякденну роботу і довгострокове планування. OІML функціонує 66 секторів - доповідачів, що розробляють як загальні питання законодавчої метрології, так і питання щодо окремих видів вимірювань і приладів.

Проекти рекомендацій і документів OІML розробляють технічні комітети або підкомітети, сформовані державами-членами. Деякі міжнародні і регіональні організації також беруть участь як консультанти. Міжнародні документи OІML є інформативними за природою. Їх ціль - забезпечити установки національним службам законодавчої метрології і сприяти поширенню доброчинної практики використання деяких типів засобів вимірювань. Міжнародні рекомендації OІML, що встановлюють головні вимоги до засобів вимірювань і попередньо упакованих товарів, створюються як модель міжнародних реламентів. Конвенція OІML зобов'язує країни-члени впроваджувати міжнародні рекомендації в їхнє національне законодавство. Ці міжнародні рекомендації не повинні перешкоджати технічному розвиткові, повинні бути цілком спільними з іншими технічними документами, розробленими іншими міжнародними органами, такими як ІSO, ІEC і т.п.. Зазвичай ці документи переглядаються через кожні 5 років.

У 1991 році OІML створила Систему сертифікатів засобів вимірювань, щоб спростити адміністративні процедури і знизити витрати, зв'язані з міжнародною торгівлею засобами вимірювань, що підлягають законодавчому контролеві. Система надає можливість виробникові одержати сертифікат OІML і звіт про випрбування, у якому вказується, що визначений взірець приладу відповідає вимогам відповідної міжнародної рекомендації OІML.

У метрологічній галузі діють ще три головних міжнародних організації:

- Міжнародне бюро мір і ваг (ВІРМ),

- Міжнародна конфедерація вимірювань (ІМЕКО),

- Міжнародна кооперація з акредитації лабораторій (ІLAC).

ВІРМ було створено в результаті підписання в Парижі в 1875 році 17 країнами Міжнародної Метричної конвенції. Сьогодні до Конвенції приєдналося близько 50 країн, серед яких головні промислово розвиті країни. Метою ВІРМ є забезпечення у світі єдності вимірювань і їх простежуваності до системи SІ. ВІРМ здійснює свою роботу через ряд консультативних комітетів, члени яких є представниками національних метрологічних лабораторій країн Конвенції і лабораторій ВІРМ.

ВІРМ розташоване в м. Севрі, поблизу Парижа. У його спеціальних приміщеннях зберігаються міжнародні еталони метра, радіоактивності і т.п. Бюро організовує регулярні міжнародні звірення національних еталонів.

ВІРМ займається науковою працею в галузі вимірювань. Воно організує міжнародні звірення національних еталонів.

ІМЕКО - це неурядова федерація 35 організацій - членів, кожна зв'язана з прогресом вимірювальної техніки. Цілі ІМЕКО наступні: сприяння міжнародному обмінові науково-технічною інформацією по вимірюванням й інструментах, посилення міжнародного співробітництва серед вчених і інженерів з науковій і промисловій сферах.

ІМЕКО була створена в 1958 році, має статус консультанта в ЮНЕСКО. Місцем перебування ІМЕКО є Будапешт, Угорщина. Діяльність ІМЕКО здійснюється через технічні комітети, що організують конференції, семінари, симпозіуми в конкретних областях метрології.

ІLAC - це міжнародне співробітництво лабораторій з різними схемами акредитації, що діють у світі. Почавши свою роботу як конференція з метою розвитку міжнародного співробітництва для спрощення торгівлі шляхом визнання акредитованих результатів вимірювань і калібрування, у 1966 році ІLAC була перетворена в міжнародний форум кооперації шляхом підписання в Амстердамі Меморандуму про взаєморозуміння 44 національними органами.

У листопаді 2000 року 36 акредитованих лабораторій, повних членів ІLAC, з 28 країн світу підписали Угоду про взаємні визнання з метою визнання даних технічних випробувань і калібрування експортованих товарів. Станом на серпень 2003 рік 44 акредитовані лабораторії органів ІLAC уже підписали вищезгадану угоду. Угода є солідною технічною платформою для міжнародної торгівлі завдяки розвиткові глобальної мережі випробувальних і калібрувальних лабораторій, що були оцінені і визнані як компетентні країнами, що підписали Угоду ІLAC. Тому, товари, що випробуються в лабораторії, акредитованою країною, що підписала Угоду ІLAC, повинні визнаватися у всіх країнах-членах Угоди.

ІLAC - це головний міжнародний форум для розвитку практики і процедур з акредитації лабораторій, сприяння акредитації лабораторій як інструмента спрощення торгівлі, підтримки систем акредитації, що розвиваються, і визнання компетентного випробуваного оснащення в усім світі.

 

 

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

1. Які задачі вирішує метрологічна служба України?

2. Яка організаційна структура метрологічної служби України?

3. Чим займається державна служба законодавчої метрології України?

4. Які державні наукові метрологічні центри функціонують в Україні?

5. Які функції виконують територіальні державні підприємства " Стандартметрологія" Держспоживстандарту України?

6. Які функції виконує метрологічна служба підприємства й організації?

7. Які задачі і функції державного метрологічного контролю и нагляду?

8. Які права и обов'язки держінспектора метрологічної служби?

9. Який розмір штрафів установлено за порушення метрологічних норм и правил?

10. Яким видам випробувань піддаються засоби вимірювальної техніки? У чому полягають ці випробування?

11. Які існують види повірок засобів вимірювальної техніки? Які їх особливості?

12. У чому полягає метрологічне забезпечення підготовки виробництва?

13. У чому полягає міжнародне співробітництво України в області метрології?

 

ТЕСТИ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ РІВНЯ ЗАСВОЮВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ З МЕТРОЛОГІЇ

1. Закінчіть фразу. Метрологія – наука про...:

1) виміри;

2) розміри;

3) фізичні величини;

4) закони та інші нормативно-правові акти.

 

2. Виберіть основні складової сучасної метрології:

1) законодавча;

2) теоретична;

3) практична;

4) фундаментальна;

5) прикладна;

6) статистична.

 

3. Якісною характеристикою фізичної величини є:

1) найменування;

2) умовна позначка;

3) розмірність;

4) розмір;

5) одиниця виміру.

 

4. Основна фізична величина – це:

1) величина, що не залежить від інших величин, може слугувати основою для встановлення зв'язку між іншими фізичними величинами;

2) величина, одиниця виміру якої складена з інших одиниць, і може бути тримана по визначеній формулі;

3) сукупність основних і похідних фізичних величин;

4) властивість фізичного об'єкта, явища або процесу, що є загальним у кількісному і якісному відношенні для багатьох фізичних об'єктів.

 

5. Похідна фізична величина – це:

1) величина, що не залежить від інших величин і є основою для встановлення зв'язку між іншими фізичними величинами;

2) величина, одиниця виміру якої складена з інших одиниць, і може бути отримана по визначеній формулі.

3) сукупність основних і похідних фізичних величин;

4) властивість фізичного об'єкта, явища або процесу, що є загальним у кількісному і якісному відношенні для багатьох фізичних об'єктів.

6. Що є результатом будь-якого виміру?

1) одержання інформації про якість виробу;

2) одержання кількісних характеристик об'єкта;

3) сукупність показників виміру;

4) одержання інформації про розмір фізичної або нефізичної величини.

 

7. Що є мірою нагрітості тіла?

1) температура по Цельсію;

2) температура по Фаренгейту;

3) термодинамічна температура;

4) інший варіант.

 

8. Що є мірою просторової протяжності?

1) шлях;

2) швидкість;

3) час;

4) довжина.

 

9. Першою системою одиниць фізичних величин є система:

1) СГС;

2) МКСС;

3) СІ (SI);

4) МКС.

 

10. З якого року система одиниць СІ (SI) є обов'язкової для застосування в нашій країні?

1) 1963 р.;

2) 1980 р.;

3) 1981 р.;

4) 1960 р.

 

11. Основоположником метрології, як самостійної науки, вважається:

1) Петро I;

2) Д. І. Менделєєв;

3) Іван Грозний;

4) Святослав Ярославович.

 

12. Нульова точка відліку шкали відносин:

1) нуль за шкалою Цельсія;

2) нуль за шкалою Реомюра;

3) нуль за шкалою Кельвіна;

4) нуль за шкалою Ріхтера.

 

13. Як називають метод вимірювання, заснований на використанні почуттів людини?

1) інтуїтивний;

2) органолептичний;

3) евристичний;

4) дедуктивний.

 

14. Процедура встановлення придатності засобів вимірювальної техніки, на які не поширюється державний метрологічний нагляд, до застосування, на підставі результатів контролю їх метрологічних характеристик, називається:

1) калібруванням;

2) повіркою;

3) сортуванням;

4) державними іспитами.

 

15. Процедура встановлення придатності засобів вимірювальної техніки, на які поширюється державний метрологічний нагляд, до застосування, на підставі результатів контролю їх метрологічних характеристик, називається:

1) державними іспитами;

2) сортуванням;

3) повіркою;

4) калібруванням.

 

16. При забезпеченні єдності вимірів обов'язково перевіряється:

1) стан і застосування засобів вимірювальної техніки;

2) застосування атестованих методик виміру;

3) дотримання умов проведення державних випробувань.

 

17. Що не входить у компетенцію метрологічної служби, організованої на підприємстві.

1) керівництво і координація робіт із забезпечення єдності вимірів необхідної точності;

2) укладання договорів на розробку і впровадження нової вимірювальної техніки;

3) організація ремонту засобів вимірювальної техніки;

4) виконання робіт із забезпечення єдності вимірів часу і частоти і визначення параметрів обертання Землі.

 

18. Що входить у компетенцію метрологічної служби, організованої на підприємстві?

1) керівництво і координація робіт із забезпечення єдності вимірів необхідної точності;

2) укладання договорів на розробку і впровадження нової вимірювальної техніки;

3) організація ремонту засобів вимірювальної техніки;

4) виконання робіт із забезпечення єдності вимірів часу і частоти і визначення параметрів обертання Землі.

 

19. У чому полягає завдання метрології?

1) забезпечення точності вимірювання;

2) визначення метрологічних характеристик засобів вимірювання;

3) забезпечення єдності вимірювання;

4) нормування процедури вимірювання фізичних величин.

 

20. Вкажіть чинники, що впливають на результат вимірювання:

1) кількість вимірювань;

2) точність вимірювальних засобів;

3) умови вимірювання;

4) об'єкт, суб'єкт, спосіб, метод, засіб, умови, кількість вимірів.

 

21. Який засіб потрібний для зберігання вимірювальної інформації?

1) міра;

2) вимірювальний перетворювач;

3) вимірювальний прилад;

4) вимірювальна система.

 

22. Який розмір штрафу накладається на службових осіб та громадян-підприємців за порушення метрологічних правил?

1) від 20 до 100 мінімальних розмірів заробітної плати;

2) від 20 до 50 мінімальних розмірів заробітної плати;

3) від 50 до 100 мінімальних розмірів заробітної плати;

4) від 50 до 80 мінімальних розмірів заробітної плати.

 

23. Який розмір штрафу накладається на службових осіб та громадян-підприємців за порушення правил використання засобів вимірювальної техніки?

1) від 20 до 100 мінімальних розмірів заробітної плати;

2) від 20 до 50 мінімальних розмірів заробітної плати;

3) від 50 до 100 мінімальних розмірів заробітної плати;

4) від 50 до 80 мінімальних розмірів заробітної плати.

 


ЧАСТИНА 2

 

СТАНДАРТИЗАЦІЯ

 

Розділ 4. СУТНІСТЬ І ЗМІСТ СТАНДАРТИЗАЦІЇ







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1748. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия