Студопедия — Тема 8. Програмні засоби роботи зі структурованими документами
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 8. Програмні засоби роботи зі структурованими документами






Завдання № 9. Виконати самостійно практичну роботу № 6с

Практична робота № 6с

Тема: Створення електронної книги засобами MS Word.

Мета. Створити книгу, що містить результати виконання попередніх практичних робіт з автоматизованим змістом, предметним покажчиком, переліком ілюстрацій документа, зносками та виносками.

Завдання № 10. Виконати самостійно практичну роботу № 7с

Практична робота № 7с

Тема. Застосування МS Еxcel для рішення фахових завдань.Використання засобів оптимізації.

Мета. Ознайомитися з технологіями розв’язування оптимізаційних задач: створенням оптимізаційної моделі, застосуванням засобу «Поиск решения», виконанням аналізу результату на прикладі розв’язування практичної задачі:

Є підприємство, яке спеціалізується на закупівлі та продажу через власну мережу магазинів товарів аудіо- та відеотехніки. Підприємство має три склади, які розташовані в Києві, Харкові та Львові. Замовлення на перевезення товарів надходять з 6 роздрібних магазинів, розташованих по всій території України.

Скласти оптимальний план перевезення товарів, дотримання якого б задовольнило потреби магазинів в товарах і зробило б витрати підприємства на перевезення товарів мінімальними.

Вихідною інформацією для розв’язання задачі є наведені нижче таблиця вартості перевезень, таблиця потреб товару для кожного з магазинів і таблиця запасів товарів на складах.

Підрахувати економічний ефект від впровадження запропонованого Вами плану перевезення товарів зі складів до магазинів. Для цього врахуйте наведений нижче старий план перевезень, за яким підприємство працювало раніше.

Таблиця вартості перевезення одиниці товару
  Львів Київ Харків
Магазин 1 58 грн. 47 грн. 108 грн.
Магазин 2 87 грн. 46 грн. 100 грн.
Магазин 3 121 грн. 30 грн. 57 грн.
Магазин 4 149 грн. 66 грн. 83 грн.
Магазин 5 62 грн. 115 грн. 164 грн.
Магазин 6 128 грн. 28 грн. 38 грн.
Таблиця потреб товару
Магазин 1  
Магазин 2  
Магазин 3  
Магазин 4  
Магазин 5  
Магазин 6  

 

Запаси товарів на складах  
Львів Київ Харків  
       
 
 
 
 
 
Старий план перевезень
  Львів Київ Харків
Магазин 1      
Магазин 2      
Магазин 3      
Магазин 4      
Магазин 5      
Магазин 6      

Технологія виконання роботи

1. Викликати табличний процесор MS Excel і створити нову книгу у файлі з іменем Завдання10_< Власне прізвище>.xls.

2. Перейменувати перший робочий аркуш у Пошук рішення.

3. До комірки C1 ввести заголовок таблиці «Таблиця вартості перевезення одиниці товару» і відцентрувати його відносно стовпчиків С: F за допомогою кнопки Объединить и поместить в центре панелі форматування. До комірок D2: F2 ввести відповідно текст «Львів», «Київ», «Харків».

4. До комірки C3 ввести текст «Магазин №1» і використовуючи засіб автозаповнення ввести до комірок C4: C8 назви магазинів відповідно «Магазин №2» – «Магазин №6».

5. В області D3: F8 ввести таблицю вартості перевезень.

6. Встановити для комірок D3: F8 грошовий формат. Для цього виділити ці комірки та з їх контекстного меню оберати команду Формат ячеек, вкладка Число, числовий формат — Денежный. Встановити кількість десяткових знаків «нуль» та позначення «грн.».

7. В комірку С10 ввести текст «Потрібно товарів» таким чином, щоб він розташувався у двох рядках.

8. Так само ввести до комірки G10 текст «Доставлено товарів».

9. Об’єднайте комірки D10: F10 і вирівняйте вміст комірки по центру як по вертикалі, так і по горизонталі. Введіть в комірку D10 текст «Кількість перевезеного товару».

10. Скопіюйте вміст комірок D2: F2 і вставте його до комірок D11: F11. Аналогічно скопіюйте вміст комірок C3: C8 і вставте його до комірок B12: B17. В комірку B18 введіть текст «Всього».

11. В комірках C12: C17 побудуйте таблицю потреб в товарах для кожного магазину.

12. Значення комірок D12: F17 будуть змінюватися в результаті виконання процедури пошуку рішення. Встановіть у всіх цих комірках початкове значення 25. Для цього виділіть комірки D12: F17, введіть в рядок формул число 25 і, утримуючи клавішу < Ctrl >, натисніть клавішу < Enter >.

13. До комірки G12 введіть формулу =СУММ(D12: F12), яка підраховує кількість доставлених товарів до магазину №1. Використовуючи засіб автозаповнення розповсюдьте її на комірки G13: G17 (тобто для магазинів №2 – №6).

14. В комірці C18 підрахуйте сумарну кількість необхідних товарів за допомогою формули =СУММ(С12: С17) і, використовуючи засіб автозаповнення, розповсюдьте її на комірки D18: G18.

15. Об’єднайте комірки B20, C20 та введіть до комірки B20 текст «Товарів на складі». В комірки D20: F20 введіть дані з таблиці «Запаси товарів на складах».

16. До комірки D21 введіть формулу =D20–D18, яка обчислює кількість товарів, що залишилася на складі в м. Львові. Заповніть комірки E21 та F21 аналогічними формулами використовуючи автозаповнення.

17. До комірки D24 введіть формулу =СУММПРОИЗВ(D3: D8; D12: D17), яка підраховує вартість перевезень товарів зі складу у м. Львові до всіх магазинів. За допомогою автозаповнення введіть аналогічні формули до комірок E24 та F24. В комірці G24 введіть формулу =СУММ(D24: F24), яка обчислює сумарну вартість перевезень.

18. Запустіть процедуру Поиск решения.

19. Заповніть параметри Поиск решения: цільова комірка $G$24, задача мінімізації, змінюючи комірки $D$12: $F$17. Створіть такі обмеження: всі потреби магазинів в товарах повинні бути виконані, тобто кількість потрібного товару для кожного магазину (комірки C12: C17) повинна дорівнювати кількості перевезеного товару (комірки G12: G17); не можна перевозити від’ємну кількість товарів, тобто значення в комірках, що змінюються (D12: F17) не можуть бути від’ємними; кількість запасів товарів на кожному складі не може бути від’ємною (комірки D21: F21).

20. Розв’яжіть наведену транспортну задачу, натиснувши кнопку Выполнить в діалоговому вікні Поиск решения.

21. Підрахуйте вартість перевезень за старим планом перевезень. Для цього в комірках C26: F33 побудуйте таблицю «Старий план перевезень». При цьому числові дані таблиці розмістіть в області D28: F33. Для знаходження вартості перевезень за старим планом в комірку G35 введіть формулу =СУММПРОИЗВ(D28: F33; D3: F8).

22. Порівняйте два розглянутих плани перевезень і визначте економічний ефект від впровадження нового плану в комірці G37 за формулою =G35-G24.

23. Перегляньте створені таблиці, використовуючи Предварительный просмотр і збережіть результати роботи.

Контрольні запитання

1. Для розв’язку задач якого типу використовують Поиск решения? Наведіть приклади.

2. Як інсталювати Поиск решения?

3. Як запустити Поиск решения?

4. Що таке цільова комірка?

5. Що таке змінні параметри?

6. Як ввести обмеження задачі?

7. Які є види обмежень?

8. Як можна контролювати точність пошуку розв’язку?

9. Що таке моделі оптимізації і як їх використовувати?

10. Які є види звітів за результатами пошуку?

Завдання № 11. Виконати самостійно практичну роботу № 8с

Практична робота № 8с

Тема. Засоби підготовки комп’ютерних презентацій. Створення презентацій з використанням шаблонів.

Мета. Ознайомитися з типовою професійною презентацією. Набути практичні навички створення найпростіших електронних презентацій з використанням шаблонів.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 745. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Стресс-лимитирующие факторы Поскольку в каждом реализующем факторе общего адаптацион­ного синдрома при бесконтрольном его развитии заложена потенци­альная опасность появления патогенных преобразований...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия