Студопедия — ПРАКТИЧНА РОБОТА №7
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПРАКТИЧНА РОБОТА №7






 

Тема: Дослідження соціально-психологічного клімату в групі.

Мета роботи: оцінити соціально-психологічний клімат навчального колективу; більш предметно розібратися з психолого-педагогічною організацією колективу.

Матеріальне оснащення: 1) інструкція дослідження соціально-психологічного клімату навчального колективу за методикою В.М. Завьялова; 2) інструкція дослідження соціально-психологічного клімату навчального колективу за модифікованою методикою О.С.Михайлюка та О.Ю. Шалита; 3) тест на визначення індексу групової згуртованості Сішора.

Література: 1) Психологія: Підручник / Ю. Л. Трофімов, В. В. Рибалка, П. А. Гончарук та ін.; за ред. Ю. Л. Трофімова. - 3-тє вид. стереотип. - К.: Либідь, 2001. - 560 с.

2) Большая энциклопедия психологических тестов. Карелин А. – М.: Эксмо, 2007. — 416 с.

3) Фетискин Н. П., Козлов В. В., Мануйлов Г. М. Социально-психологическая диагностика развития личности и малых групп. – М.: Изд-во Института психотерапии, 2002. - 490 с.

 

Хід роботи:

 

Вправа 1. Дослідження соціально-психологічного клімату навчального колективу за методикою В.М. Завьялова (тест 1).

Час на тестування – 5-10 хвилин.

 

Вправа 2. Дослідження соціально-психологічного клімату навчального колективу за модифікованою експрес-методикою О.С.Михайлюка та О.Ю. Шалита (тест 2).

Час на тестування – 5-10 хвилин.

 

Вправа 3. Визначення індексу групової згуртованості Сішора навчального колективу (тест 3).

Час на тестування – 5-10 хвилин.

 

Завдання до роботи:

На основі проведених досліджень оформити письмовий звіт та відповісти на контрольні питання.

 

 

Контрольні питання:

6. Що таке колектив? На якому рівні (стадії) формування колективу, на ваш погляд, знаходиться ваша група?

7. Складіть програму удосконалення (зміцнення) колективу групи.

 


 

Додаток 1

Методика “ОЦІНКА МІКРОКЛІМАТУ СТУДЕНТСЬКОЇ ГРУПИ”

(В.М. Зав'ялова)

Інструкція: “Просимо Вас заповнити карту, в якій пропонуються показники, що характеризують мікроклімат студентської групи.

Карта сконструйована за принципом полярних суджень. Зліва – судження, що розкривають психологічний клімат позитивно, справа – негативно. Між полярними судженнями розташовані цифри 3 2 1 0 -1 -2 -3.

Ваше завдання: по-перше, обрати одне з полярних суджень (зліва або справа), яке відображає типові взаємовідносини у вашій групі чи звичного настрою в ній; по-друге, вкажіть одну з цифр, яка відповідає рівню вияву кожного показника:

високий рівень вияву – 3.

середній рівень вияву – 2.

слабкий рівень вияву – 1.

Якщо вам важко визначитись, яке з полярних суджень відображує типовий мікроклімат вашої групи, то відмітьте цифру 0”.

 

Позитивні якості   Негативні якості
  1. У групі, як правило, бадьорий і життєрадісний настрій. 3 2 1 0 -1 -2 -3 У групі, як правило, пригнічений настрій.
  2. Група активна і працездатна 3 2 1 0 -1 -2 -3 Група пасивна, інертна.
  3. Обстановка в групі спокійна, ділова. 3 2 1 0 -1 -2 -3 Обстановка в групі нервова і напружена.
  У групі студенти почувають себе затишно і комфортно. 3 2 1 0 -1 -2 -3 У групі студенти почувають себе незатишно.
  Студенти знають, що в разі необхідності группа захистить і підтримає їх 3 2 1 0 -1 -2 -3 У студентів немає впевненості у підтримці їх групою у важку хвилину.
  Студенти ставляться один до одного з симпатією. 3 2 1 0 -1 -2 -3 Взаємостосунки в групі характеризуються антипатією.
  Колектив справедливо ставиться до всіх своїх представників, кожному відплачує по заслугах. 3 2 1 0 -1 -2 -3 Колектив поділяється на " зірок" і зневажених; необ'єктивно оцінює окремих представників групи.
  8. Взаємовідносини окремих мікрогруп всередині колективу характеризуються взаєморозумінням, тактовністю і співробітництвом в спільних для групи справах. 3 2 1 0 -1 -2 -3 Угрупування всередині колективу конфліктують між собою; їх представники замкнуті у власних інтересах, не бажають розуміти інших.
  Конфлікти в групі виникають рідко, лише з серйозних причин, розв’язуються справедливо. 3 2 1 0 -1 -2 -3 Конфлікти виникають часто, розв’язуються важко, болісно.
  У критичних ситуаціях група згуртовується, керуючись принципом: " один за всіх і всі за одного". 3 2 1 0 -1 -2 -3 У важкі періоди в групі виникають сварки, нарікання один на одного.
  Новачки відчувають доброзичливе і турботливе ставлення до себе з боку групи. 3 2 1 0 -1 -2 -3 Група виявляє байдужість або недоброзичливе ставлення до новачків.
  Студентам подобається бувати разом у вузі та поза ним. 3 2 1 0 -1 -2 -3 Студенти не прагнуть проводити час разом, кожен живее власними інтересами.
  13. Студенти люблять свою групу, радіють її успіхам і засмучуються невдачам. 3 2 1 0 -1 -2 -3 Студенти свою групу не цінують. Байдужі до її досягнень, легко погоджуються на перехід до іншої групи.
  Студенти серйозно ставляться до навчання, прагнуть оволодіти " таємницями" професії. 3 2 1 0 -1 -2 -3 Навчання не вважається найваж-ливішою справою, прагнення до успіхів у навчанні не заохочується.
  У групі панує вимогливість і нетерпимість до ледарів і прогульників. 3 2 1 0 -1 -2 -3 До ледарів і прогульників групаставиться поблажливо.
  Студенти приймають активну участь у громадському житті групи. 3 2 1 0 -1 -2 -3 Студенти пасивні у громадськомужитті групи.
  У групі відповідально ставляться до розподілу громадських доручень, враховуються бажання і здібності кожного. 3 2 1 0 -1 -2 -3 Доручення розподіляються за принципом: " тільки б не мені".
  Студенти з бажанням долучаються до трудової діяльності групи. 3 2 1 0 -1 -2 -3 Групу нелегко організувати на спільну трудову діяльність.
  Актив групи користується авторитетом і повагою. 3 2 1 0 -1 -2 -3 В активі групи знаходяться люди, які не користуються повною підтримкою і повагою з боку групи.
  Стосунки між групою і куратором характеризуються доброзичливістю, розумінням і співробітництвом. 3 2 1 0 -1 -2 -3 Стосунки групи з куратором характеризуються антипатією і конфліктністю.

 

Обробка даних (варіант Н.П.Фетіскіна)

1. Для визначення психологічного мікроклімату (ПМ) необхідно додати всі бали з позитивними якостями (А), потім всі бали з негативними якостями (Б). Потім від більшої суми необхідно відняти меншу. ПМ= А-Б

2. Оцінити рівень ПМ за балами:

50 – 60 балів – високий рівень сприятливості ПМ;

40 – 49 балів – середньо-високий рівень сприятливості ПМ;

21 – 39 балів – середній рівень сприятливості ПМ;

11 – 20 балів – середньо-низький рівень сприятливості ПМ;

0 – 10 балів – незначний рівень сприятливості ПМ.

Несприятливий ПМ характеризується від'ємними балами (зі знаком –).

3. На основі отриманих даних створюється профіль ПМ (графік), який виявляє рівень кожної з досліджуваних складових.

 


Додаток 2

Модифікована «експрес-методика»







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 3016. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия