Студопедия — Подільський економічний район
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Подільський економічний район






 

Економіко-географічне положення. Площа району – 60, 9 тис. км2 (10, 1% території України). Район охоплює Вінницьку, Хмельницьку і Тернопільську області. Економічний район розташований у правобережній частині України на Подільській і Придніпровській височинах в лісостеповій зоні із родючими грунтами і достатнім зволоженням, що сприяє сільськогосподарському виробництву. Транспортна мережа має добрі можливості для економічних і культурних зв'язків із Карпатським, Волинським, Столичним, Центральним і Причорноморським економічними районами та Республікою Молдовою. Близькість району до державного кордону України з Білоруссю, Молдовою, Румунією, Польщею, Угорщиною, Словаччиною дає змогу розвивати на його території галузі і виробництва, продукція яких експортується або може експортуватися у ці країни.

Природні умови і ресурси. Район багатий на родовища сировини для промисловості будівельних матеріалів, особливо в зоні Українського кристалічного щита. Є родовища будівельного і оздоблювального каменю, граніту і гнейсу (вздовж річок Случі – біля Старокостянтинова; Південного Бугу – поблизу Меджибожа і Хомори – поблизу Полонного), мармуру (Кам'янець-Подільський район), пісковику, гіпсу. В усіх трьох областях знайдено мергель (сировина для виробництва цементу), каолін, трепел і опоку (крем’яста крейда). Багато родовищ цегельно-черепичних і гончарних глин та пісків. З енергетичних ресурсів є поклади торфу на півночі району та незначні запаси бурого вугілля в усіх областях.

У Придністров'ї залягають поклади фосфоритів, які поки що не мають промислового значення. Виявлено пеліканіт, його запаси сягають 170 млн. т. Це єдина в Європі сировина, яку використовують для виробництва склолитого цементу, фарфорових виробів, кахлі, перліту, піноскла, кольорового бетону.

Район має значні запаси мінеральних лікувальних вод. Найвідоміші знаходяться у Гусятинському (Тернопільська обл.), Сатанівському, Полонському (Хмельницька обл.), Хмільницькому, Козятинському, Липовецькому, Немирівському (Вінницька обл.) районах.

У районі переважають різні типи чорноземів і сірих лісових грунтів, що є найсприятливішим фактором для рослинництва. Густа мережа річок басейну Дніпра, Південного Бугу і Дністра забезпечує господарські і побутові потреби у воді. Крім того є 5500 ставків, які використовуються для риборозведення. Лісопокритість території складає 11, 5%, що не оптимально для району (17, 8%)

Населення і трудові ресурси. Чисельність населення району – 4303, 0 тис. осіб (2005 р.), що сягає 8, 7% загальної його чисельності у державі. Найбільша у Вінницькій області (1753, 9 тис. осіб), а найменша – у Тернопільській (1134, 2 тис. осіб). Середня густота населення – 70, 7 осіб/км2 і є нижчою від середнього показника в країні. Вона зростає у напрямі з півночі на південь і найбільша у Придністров'ї. Також простежується її зростання у напрямку зі сходу (Вінницька область – 66, 0 осіб/км2) на захід (Хмельницька область – 69, 0 та Тернопільська – 82, 0 осіб/км2).

Сільське населення становить 52, 9%. Це один із найменш урбанізованих районів України. Густота сільського населення сягає 37, 4 осіб/км2, що на 44% більше від середнього показника у країні. Найвищою різниця на заході, на Тернопільщині (78%), а найменша у центрі, на Хмельниччині (26%). Середня чисельність сільського поселення – 584 особи, що тільки на 6, 6% більше середнього розміру. Найменші кількісні розміри села маються у центрі району (Хмельницька область – 486 осіб), а на заході та сході вони найбільші і майже однакові (відповідно, у Тернопільській і Вінницькій областях – 639 і 640 осіб).

Міське населення Подільського району становить менше половини (47, 1%) і воно розміщено у 49 містах, у тому числі 13 обласного підпорядкування та 70 містечках, більшість із яких знаходяться у Вінницькій області (29). Середня чисельність міського поселення складає 17029 осіб, що є однією із найменших величин в Україні (на 29, 4% нижче середнього показника). У районі небагато міст із чисельністю більше 50 тис. – всього чотири (Вінниця, Хмельницький, Тернопіль, Кам'янець-Подільський).

Працездатне населення становить 54, 4% (на 3, 5% менше середнього показника), молодь – 19, 9% (на 1, 2% більше), особи похилого віку – 25, 7% (на 2, 3% більше). За останнім показником район не знає собі рівних серед економічних районів України. Тому, що на 1000 осіб населення регіону припадає 317 пенсіонерів, що на 16 осіб більше від середнього рівня у країні.

У статевій структурі населення жінки кількісно переважають чоловіків. На 1000 жінок припадає 853 чоловіки (в Україні 862). Район посідає 2 місце в Україні (після Волинського) за часткою українців – 95, 3%. Частка росіян – 3, 1%, поляків – 0, 7%, які найбільше заселюють Хмельницьку область – 23 тис. (1, 6%). З інших національностей – білоруси – 0, 1%.

Для району властиве поступове зниження темпів природного приросту населення. Наявний високий рівень зайнятості жінок у суспільному виробництві, зростають кількості розлучень. У сільських населених пунктах мають місце висока смертність та інтенсивні процеси старіння. Міграційні потоки спрямовані із села, що є однією із причин депопуляції сільської людності, а також зниженню частки економічно активного населення. Крім того, у містах, особливо малих, є певні надлишки працездатного населення, що призводить до безробіття.

Територіально-галузева структура економіки. Провідну роль у виробничій сфері посідають сільське господарство і харчова промисловість. Галузеву орієнтацію визначають також машинобудування і металообробка, промисловість будівельних матеріалів, легка промисловість, лісова і деревообробна, хімічна. У Подільському районі промислове і сільськогосподарське виробництво спирається на значну енергетичну базу. Тут працюють Хмельницька АЕС і Ладижинська ДРЕС.

Промисловість. Для машинобудування характерні велика трудомісткість і переважно середня та низька металомісткість. На кваліфіковані трудові ресурси зорієнтовані виробництва інструментів, електротехнічне та радіотехнічне (Вінниця, Кам'янець-Подільський, Тернопіль, Бережани), електронна (Хмельницький, Волочиськ) промисловість, виробництво світлотехнічних виробів (Тернопіль). Особливо важливе для району сільськогосподарське машинобудування, зокрема виробництво бурякозбиральних комбайнів (Тернопіль), тракторних агрегатів і деталей (Вінниця, Хмельницький, Шепетівка), обладнання для цукрової промисловості (Калинівка Вінницької обл.), технологічне устаткування для харчової промисловості (Красилів Хмельницької обл.), обладнання для тваринницьких ферм (Бращіав Вінницької обл.). У Могилеві-Подільському та Барі функціонують машинобудівні підприємства, а в Сутиськах (Вінницька обл.) – завод автоелектроапаратури. У 1993 р. впроваджено у дію невеликої потужності автобусний завод у Старокостянтинові.

Хімічна промисловість району представлена виробництвом мінеральних добрив, сірчаної кислоти, товарів побутової хімії, миючих засобів, оліфи, штучної шкіри. Найбільшим центром хімічного виробництва є Вінниця. Вінницький хімічний комбінат випускає суперфосфат, мийні речовини, сажу, пестициди. У Тернополі розташовано завод штучної шкіри " Вінітекс". Почаївська фабрика випускає вироби із пластмаси. Підволочиський завод пластмасових виробів – пластмасові підошви. Підприємства лісохімії випускають каніфоль, ефірну олію, скипидар (Славута).

Досить потужна легка промисловість: швейна, текстильна, взуттєва і трикотажна. Суконні фабрики є в Дунаївцях та Славуті. Прядильно-ткацьке виробництво налагоджене у Хмільнику і Кам'янці-Подільському, а текстильне – у Тернополі (ВО " Текстерно"), Заліщиках (фабрика текстильно-виробничих виробів). Трикотажні вироби випускають у Хмельницькому, Шепетівці, Тернополі, Вінниці, Кам'янці-Подільському. Підприємства швейної промисловості розміщені майже в кожному місті, однак найбільші розміщуються у Вінниці, Хмельницькому, Тернополі, Чорткові, Кам'янці-Подільському, Гайсині, Браїлові, Хмільнику тощо. Взуттєва і шкіргалантерейна галузі промисловості найрозвинутіші в обласних центрах, а також – у Теребовлі, Тульчині, Хмільнику, Заложцях, Вишнівці. У районі розвинуте також хутрове виробництво (Жмеринка), налагоджений випуск вати (Кременець), нетканих матеріалів (Могилів-Подільський).

Меблева промисловість набула розвитку в обласних центрах, а також у Кременці, Шепетівці, Хмільнику, Барі, Гайсині, Ізяславі, Летичеві, Вовковинцях, Дунаївцях, Славуті, Бережанах, Кременці тощо. У Вінниці виготовляють тару, у Погребищах – контейнери. Целюлозно-паперова промисловість розвинута на півночі району – у Росоші, Понінці, Полонному, с. Поляне Шепетівського району виробляють папір, а у с. Проскурівці – картон. У Калинівці знаходиться завод деревно-стружкових плит.

Промисловість будівельних матеріалів використовує різноманітну місцеву сировинну базу. Найвагомішу роль відіграє виробництво залізобетонних конструкцій (Хмельницький, Кам'янець-Подільський, Вінниця, Немирів, Тернопіль, Славута, Гнівань, Велика Березовиця, Ладижин) Провідним підприємством є також Кам'янець-Подільський цементний завод. Видобувають і обробляють граніт на Жежелівському, Гніваньському і Губниківському кар'єрах. Каменедробильні заводи Гнівані, Ладижина і Шепетівки виробляють щебінь. Стінові блоки із черепашника виготовляють у всіх областях району. Розробляють вапняк (Джуринський комбінат вапнякових блоків), а також крейду (Кременець). Вогнетриви випускають у Шепетівському і Полонському районах. Глуховецький і Турбівський каолінові, відповідно, комбінат і завод забезпечують потреби гумової, фарфоро-фаянсової та целюлозно-паперової промисловості. Будівельне скло, фаянс і кераміку виробляють у Бережанах і Славуті, художню кераміку і фарфор – у Полонному. У районі понад 40 цегельних заводів і чимало асфальтових. Розвинуті народні промисли – ткацтво, килимарство, плетіння, вишивання, гончарство.

Агропромисловий комплекс. Основою господарського комплексу району є потужний АПК, який базується на інтенсивному, багатогалузевому сільському господарстві і спеціалізується на землеробстві зерново-буряківничого і тваринництві молочно-м’ясного напрямів. Рівень освоєння земель дуже високий. Сільськогосподарську сировину використовує більшість промислових підприємств Поділля. В АПК зайнята основна частина населення.

Провідна галузь сільського господарства району – рослинництво. Близько 50% усіх посівних площ зайнято під зерновими культурами, серед яких, насамперед, виділяється озима пшениця, а також ячмінь, кукурудза та зернобобові. Вирощують також овес, просо, гречку. Серед кормових культур поширені конюшина, люцерна, однорічні та багаторічні трави. Розвинуте картоплярство та овочівництво. Значні площі зайняті під садами і ягідниками, а у Придністров'ї – під виноградниками.

Основна технічна культура району – цукрові буряки. За їхніми валовими зборами Поділля посідає перше місце в країні (до 30%). З інших технічних культур тут вирощують соняшник і тютюн.

Тваринництво тісно пов'язане з рослинництвом і переробною ланкою АПК. Так, кормові культури займають понад 28% усієї посівної площі. Відходи цукрової та інших галузей харчової промисловості використовуються для відгодівлі худоби. Домінує молочно-м'ясне скотарство, розвиваються свинарство, птахівництво, вівчарство, рибництво і бджільництво.

Харчова промисловість. Найрозвинутішими галузями харчової промисловості є цукрова, спиртова, м'ясна, молочна, маслоробна, сироварна, борошномельно-круп'яна, олійно-жирова, плодоовочева, хлібопекарська. Перше місце посідає цукрова промисловість. У цій галузі працюють 64 заводи, які виробляють третину цукру в країні. Найбільшими заводами є Гайсинський, Кирнасівський-2, Бернадський, Погребищенський (Вінницька обл.), Теофіпольський, Кам'янець-Подільський, Волочиський (Хмельницька), Кременецький, Чортківський (Тернопільська).

Спиртова промисловість тісно пов'язана з цукровою, оскільки переробляє її відходи (патоку). Спирт у районі виробляють також із картоплі та зерна. Всього в районі працюють 30 спиртових заводів. Допоміжними в галузі є виробництва вітамінів, кормових дріжджів тощо.

Найбільші підприємства м'ясної промисловості розміщені в обласних центрах, а також у Тростянці, Гайсині, Тульчині (Вінницька обл.), Кам'янці-Подільському і Шепетівці (Хмельницька) та Чорткові (Тернопільська). Великі птахокомбінати знаходяться в Барі, Козятині, Кам'янці-Подільському, Шепетівці (Тернопільська обл.).

Досить рівномірно розташовані в сировинних зонах маслоробні і маслоробно-сироварні підприємства. Основна продукція – масло, сир, молочні продукти. У районі діють 10 підприємств з виробництва сухого знежиреного молока, 7 з яких розташовані у Вінницькій області.

Значну сировинну базу використовує плодоовочева промисловість. Найбільші підприємства цієї галузі знаходяться у Вінниці, Заліщиках, Кам'янці-Подільському, Могилеві-Подільському, Тульчині, Меджибозі, Сатанові, Підгайцях, Мельниці-Подільській тощо.

Широкого розвитку набуло борошномельно-круп'яне виробництво у Вінниці, Вапнярці, Гайсині (Вінницька обл.), Богданівці, Волочиську, Кам'янці-Подільському, Полонному, Хмельницькому (Хмельницька обл.), Тернополі, Чорткові, Кременці, Бережанах (Тернопільська обл.). Підприємства кондитерської галузі знаходяться у Вінниці, Чорткові, Хмельницькому; олійно-жирової – у Вінниці; пивоварної – у Вінниці, Могилеві-Подільському, Бершаді, Тиврові, Чернятині, Браїлові (Вінницька обл.), Хмельницькому, Славуті, Зінькові (Хмельницька обл.), Тернополі.

Транспортний комплекс. Поділля має досить розгалужену транспортну мережу. Провідну роль у районі відіграє залізничний і автомобільний види транспорту. Довжина залізниць становить 2559 км, автошляхів з твердим покриттям – понад 20 тис. км. Найважливіші залізничні магістралі: Київ – Вінниця – Могилів-Подільський – Чернівці, Козятин – Шепетівка – Здолбунів, Шепетівка – Кам'янець-Подільський, Тернопіль – Чернівці. Великі залізничні вузли – Вапнярка, Жмеринка, Козятин, Шепетівка, Тернопіль, Чортків, Гречани. Найбільші автомагістралі: Київ – Вінниця – Хмельницький – Тернопіль, Вінниця – Немирів – Могилів-Подільський, Кременець – Тернопіль – Заліщики; Львів – Тернопіль – Хмельницький – Київ. Судноплавство здійснюється Дністром та Південним Бугом. В обласних центрах функціонують аеропорти. Через територію району прокладні газогони " Союз", Урен-гой – Помари – Ужгород.

Регіональні промислово-економічні вузли. Промисловими вузлами Подільського району є Вінницький, Хмельницький, Тернопільський, Кам'янець-Подільський, Шепетівський. Найбільший промисловий вузол – Вінницький. Найрозвинутішими його галузями є машинобудування і металообробка, харчова і легка галузі промисловості. Машинобудування і металообробка репрезентовані такими заводами, як інструментальний, тракторних агрегатів, електротехнічний, підшипниковий, радіотехнічної апаратури. Знаходяться два підприємства хімічної промисловості: суперфосфатний завод і хімічний завод, де є цех грануляції суперфосфату. Останній випускає також отрутохімікати, сірчану кислоту тощо.

Серед підприємств харчової промисловості відзначимо м'ясний, олійно-жировий, консервний та хлібний комбінати, кондитерську фабрику. У Вінниці діють підприємства швейної, взуттєвої та трикотажної промисловості, інші виробництва легкої промисловості. Промисловість будівельних матеріалів представлена заводами " Будіндустрія", залізобетонних конструкцій, керамзитового гравію, буддеталей, цегельним та ін. Тут працюють деревообробний комбінат і меблева фабрика, а також найбільша в країні картографічна фабрика.

До Хмельницького промислового вузла входять місто Хмельницький та навколишні селища. Провідними галузями промислового комплексу міста є машинобудування і харчова промисловість. Машинобудування і металообробка репрезентовані заводами " Катіон", " Електронмаш", ливарно-механічним, тракторних агрегатів, виробничими об'єднаннями " Ремпресмаш", " Укрелектроапарат", " Термопластавтомат". Серед підприємств харчової промисловості виділяються м'ясокомбінат, молочний і хлібний заводи, макаронна і кондитерська фабрики. Є також заводи великопанельного будинкобудування і залізобетонних конструкцій та меблева фабрика.

До складу Кам'янець-Подільського промислового вузла входять місто Кам'янець-Подільський та навколишні селища. Профілюючою галуззю вузла є машинобудування і металообробка (приладобудівний, кабельний, сільськогосподарських машин, електромеханічний, автоагрегатний, дереворізального інструменту, " Електроприлад" та інші заводи). Харчова промисловість представлена м'ясокомбінатом, молочним, цукровим і консервним заводами. Будівельні матеріали дають цементний та асфальтобетонний заводи. Працюють швейна, бавовняна та меблева фабрики.

Кам'янець-Подільський – великий туристичний центр. За кількістю пам'яток історії та культури він поступається тільки Києву і Львову.

До Шепетівського промислового вузла входять Шепетівка, Славута, Нетішин, Ізяслав. Основними галузями вузла є машинобудування і металообробка, будівельна і харчова промисловість. У Шепетівці, великому залізничному вузлі, знаходяться підприємства, які ремонтують і обслуговують залізничний транспорт. Машинобудування і металообробка репрезентовані заводами " Металіст", культиваторів, механічним. Є деревообробне підприємство, заводи будматеріалів і асфальтовий. Діють кілька підприємств харчової промисловості: м'ясний і цукровий комбінати, заводи безалкогольних напоїв, маслоробний, два хлібних.

У Славуті перше місце посідає промисловість будівельних матеріалів. У Нетішині знаходиться Хмельницька АЕС. В Ізяславі працюють хлібний і комбікормовий заводи, меблева фабрика, музичних інструментів, завод " Харчомаш".

Значним промисловим вузлом, адміністративним центром Тернопільської області є Тернопіль. Машинобудування і металообробка, легка і харчова промисловість визначають його господарську спеціалізацію. Машинобудування представлене виробничими об'єднаннями " Тернопільський комбайновий завод", " Ватра". Функціонують ремонтно-механічний, авторемонтний та ін. заводи. Серед підприємств легкої промисловості відзначимо ВО " Текстерно", виробниче швейне об'єднання, галантерейна фабрика, завод штучних шкір. Харчову промисловість репрезентують заводи цукровий, хлібних виробів, молочні, пивоварні та безалкогольних напоїв. У місті працюють: комбінат " Будіндустрія", заводи залізобетонних виробів, цегельний. Є порцеляновий завод, меблевий комбінат, фармацевтична фабрика.

До промислових центрів належать: Жмеринка і Могилів-Подільський Вінницької та Чортків і Кременець Тернопільської областей.

Економічні зв’язки. Із Подільського району в інші райони країни вивозять цукор, овочеві, фруктові, м'ясні і молочні консерви, бурякозбиральні комбайни, інструменти, підшипники, технологічне устаткування для харчової промисловості, торгівлі та громадського харчування, світильники, мінеральні добрива, продукцію лісохімії, миючі засоби, штучну шкіру, бавовняні й шерстяні тканини, продукцію целюлозно-паперової промисловості та будівельні матеріали.

З інших районів на Поділля надходять метали, вугілля, прилади, різноманітні машини та обладнання, лісоматеріали, хімічні добрива, штучні і синтетичні волокна, сільськогосподарські машини, вантажні і легкові автомобілі та автобуси тощо.

Проблеми і перспективи удосконалення еконо­міки району. Головна проблема Подільського району – низький рівень промислового розвитку і викликане цим безробіття. За певних умов район може експортувати робочу силу. Однак при цьому потрібно створювати умови для збереження трудового потенціалу. Для цього необхідно змінити монокультурну спеціалізацію сільського господарства – вирощування цукрового буряка, що досягається завдяки важкій фізичній праці і сезонності у використанні трудових ресурсів. Саме це призводить до відтоку населення із районів буряківництва.

Значущими для району є широкомасштабні депопуляційні явища, причиною яких є перевищення смертності над народжуваністю. Особливо гострою ця проблема є у сільській місцевості, де пересічний вік мешканців складає біля 55 років.

Потребують свого вирішення питання підвищення ролі машинобудування в господарському комплексі району, поглиблення його спеціалізації та зміцнення позицій на внутрішньому ринку. У цьому контексті необхідно істотно структурно перебудувати оборонні підприємства у напрямі конверсії і розвитку тих галузей, які використовуватимуть місцеву сировину. Тому оптимальним бачиться піднесення електронної техніки, точного приладобудування, побутової електронної техніки.

Доцільне перетворення промисловості будівельних матеріалів на важливу структуроформуючу ланку економіки району – будівельно-індустріальний комплекс. Важливо активніше залучати до виробництва місцеві поклади флюориту, замість імпортованого з-за кордону (з Російської Федерації та Китаю), інтенсивніше використовувати фосфорити, зосереджені у Придністров'ї, для виробництва фосфатних добрив, значно підвищити експорт продукції з граніту та каоліну.

Найбільші перспективи розвитку мають виробництва облицювальних та стінових матеріалів, залізобетонних конструкцій, а також цементна, скляна та фарфоро-фаянсова галузі.

Раціональне використання ПРП і охорона природи – складна і багатогранна проблема, пов'язана, з одного боку, з ощадливим, найдоцільнішим використанням ресурсів, з іншого – докорінним оновленням техніки та технології видобування і використання ресурсів, істотним зниженням енерго- та трудомісткості виробництва, дотриманням допустимих норм навантаження на довкілля. У цьому контексті значною екологічною проблемою є ерозійні процеси, що набувають особливо катастрофічного характеру на Подільській та Придніпровській височинах.

На жаль, повністю не використовується природний і господарський потенціал Подільського економічного району для формування та розвитку оздоровчо-лікувального і туристичного комплексу. Необхідно інтенсивніше використовувати мінеральні води, особливо радонові та типу " Нафтуся" (нині залучаються лише 9% експлуатаційних запасів), лікувально-торфові грязі, цілющий мікроклімат лісів, подільських ландшафтів, природно-заповідного фонду. Поряд із цим, потребує збільшення інвестицій, розширення будівництва та реконструкції санаторно-курортних закладів, посилення розвитку інфраструктури, поглиблення спеціалізації АПК у напрямі рекреаційного обслуговування тощо.

 

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1194. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия