Студопедия — ДОДАТКОВІ ДІЛОВІ СИТУАЦІЇ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ДОДАТКОВІ ДІЛОВІ СИТУАЦІЇ






 

ДІЛОВА СИТУАЦІЯ 5
ВИЗНАЧЕННЯ ПРАВИЛ ФОРМУВАННЯ МІСІЇ ПІДПРИЄМСТВА ТА ОЦІНКА ЇХ ДОТРИМАННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ УКРАЇНИ
(НА ОСНОВІ РЕАЛЬНИХ ФОРМУЛЮВАНЬ МІСІЙ)

 

Ціль завдання – розглянути найбільш поширені підходи до розробки місії підприємства, проаналізувати місії вітчизняних підприємств з точки зору дотримання основних вимог до їх формування.

Постановка завдання. Повторити основні методи щодо побудови місії підприємства та основні вимоги до її наповнення, проаналізувати місії крупних вітчизняних підприємств з точки зору дотримання основних вимог до їх формування; внести рекомендації щодо коректування місій, що не відповідають вимогам до їх формулювання.

Вихідна інформація щодо прикладів місій підприємств наведена у додатку Г.

Методичні вказівки до виконання завдання

Стратегічний набір підприємства (його цілі, стратегії) базуються на трьох базових елементах – місії, цінностях та бачені (візії), які мають наступний зв'язок:

Цінності
Бачення
Стратегія
Місія
Навіщо існує підприємство?
Якими принципами воно керується?
Яким бачиться майбутнє підприємства?
Що відрізняє підприємство від інших? Яким шляхом будуть досягатися успіхи?

Рисунок 5.1 – Базові компоненти системи стратегічного управління

Дана ділова ситуація присвячена засвоєнню принципів формулювання (розробки) першого елементу – місії.

Місія є основоположною програмною заявою, що визначає призначення підприємства, найважливіші принципи його функціонування і розвитку.

Існує широке і вузьке розуміння місії. В разі широкого розуміння місія розглядається як констатація філософії і призначення, сенсу існування підприємства. Філософія підприємства визначає цінності, вірування і принципи, відповідно до яких воно має намір здійснювати свою діяльність. Призначення визначає дії, які підприємство має намір здійснювати. Філософія підприємства зазвичай рідко міняється. Що стосується другої частини місії, то вона може мінятися залежно від глибини змін, які відбуваються на підприємстві або в середовищі його функціонування.

В тому випадку, якщо має місце вузьке розуміння місії, вона розглядається як сформульоване твердження відносно того, для чого або з якої причини існує підприємство. Тобто місія розуміється як твердження, що розкриває сенс існування підприємства, в якому виявляється його відмінність від інших виробничих систем. Правильно сформульована місія хоча і має завжди загальний філософський сенс, проте, обов'язково несе в собі щось, що робить її унікальною у своєму роді, характеризуючи саме те підприємство, для якого вона була вироблена.

Залежно від складу і обсягу функцій умовно можна виділити наступні види місій:

Рисунок 5.2 - Види місії підприємства

На практиці конкретні місії зорієнтовані на один з видів, але можуть містити елементи і інших видів.

На формування і актуалізацію місії впливає велика кількість чинників: інтереси власників, працівників і інших груп учасників, зацікавлених в існуванні підприємства; потреби, що існують в зовнішньому середовищі, які може задовольнити підприємство і їх гострота; сильні і слабкі сторони підприємства, можливості і загрози, що існують в зовнішньому середовищі; історія розвитку підприємства, інше.

Для забезпечення якісного формулювання місії підприємства в ній повинні знайти віддзеркалення наступні характеристики:

- цільові орієнтири підприємства - те, на рішення яких завдань воно націлене в довгостроковій перспективі;

- сфера діяльності підприємства, що відбиває те, який продукт воно пропонує покупцям, і те, на якому ринку здійснюється реалізація цього продукту;

- філософія підприємства, що знаходить прояв в тих цінностях і віруваннях, які прийняті;

- можливості і способи здійснення діяльності підприємства, що відбивають те, у чому його сила, в чому його відмінності від інших, які сприяють виживанню в довгостроковій перспективі, яким способом і за допомогою якої технології підприємство виконує свою роботу, які для цього є know - how і передова техніка.

Таким чином, місія підприємства вирішує наступні завдання:

Рисунок 5.3 – Завдання місії підприємства

Дуже важливо, щоб місія була сформульована зрозуміло усім суб'єктам, що взаємодіють з підприємством, особливо усім його співробітникам.

Для того щоб місія була якісною, відповідала своєму призначенню і дієво впливала на оточення і персонал підприємства вона повинна відповідати наступним вимогам: значущість для зовнішнього середовища, власників і працівників підприємства; віддзеркалення основного сенсу існування підприємства на ринку; лаконічність; ясність і однозначність в розумінні; цілеспрямованість; натхненність.

Для конкретизації цілей і напрямів розвитку підприємства в місії бажано вказувати: які потреби оточення підприємство прагне задовольняти, які групи клієнтів воно обслуговуватиме, які технології воно використовуватиме, як воно працюватиме на ринку та н..

При формулюванні місії слід остерігатися підвищеної її складності (що не відповідає можливостям підприємства) або надмірно «вузького» розуміння. Прикладом вузького розуміння місії є представлення її у вигляді отримання максимального прибутку. Таке формулювання місії не враховує, що підприємство є відкритою системою, яка може успішно існувати тільки за умови задоволення яких-небудь зовнішніх потреб.

Для розробки місії можуть використовуватися методи «П’ять чому» (автори Джеймс Коллінз та Джеррі Поррас»), «Шість питань» (автор Пол Р. Нівен) та метод Гаста («Закони Гаста», автор Уолтер Гаст). Характеристика методів наведена у таблиці 5.1.

 

Таблиця 5.1 – Характеристика методів розробки місії

Метод Сутність методу
   
Концепція «п’яти чому»   Починати необхідно з формулювання стверджувального речення «ми виробляємо продукт А або надаємо послугу В». Потім необхідно п’ять раз задати питання «Чому це важливо?». Наприклад, ствердження: «Ми вивозимо сміття» з використанням методу «п’яти чому» може перетворитися на «Ми вносимо вклад у захист оточуючого середовища, творче вирішуючи питання збору та вивозу сміття».

Продовження табл. 5.1

   
Метод «Шести питань» Процес розробки місії полягає в послідовній відповіді на шість питань: 1. Хто ми такі? Відповідь на це питання повинна містити в собі думку зацікавлених осіб про те, що відрізняє наше підприємство від інших. 2. Для задоволення яких суспільних, політичних потреб існує організація або для вирішення яких проблем існує організація? Відповідь на дане питання обґрунтовує причину існування організації. 3. Як ми розпізнаємо ці проблеми? Як на них реагуємо? Відповідь на це питання дає можливість організації поглянути навкруги та оцінити загальні умови зовнішнього середовища. 4. Як ми повинні реагувати на вимоги основних зацікавлених сторін? 5. У чому полягають наші керівні принципі та культура? 6. Що робить нашу організацію унікальною та несхожою на інших? Економіку формує конкуренція, виживання в умовах конкуренції можливе лише за наявності унікальних переваг, тому важливо розуміти та підкреслювати, чим володіє організація.
Закони Гаста 1. Який продукт, послугу ми пропонуємо, що може задовольнити потреби, і який (яку) ми постійно покращуємо? 2. Як ми підвищуємо якість життя своїх клієнтів та зацікавлених сторін? 3. Яким чином ми надаємо можливості для продуктивного працевлаштування? 4. Яким чином ми створюємо досвід роботи високої якості для своїх працівників? 5. Як ми виконуємо свої обов’язки, пов’язані із справедливою оплатою праці? 6. Як ми виконуємо свої обов’язки, що стосуються окупності фінансових та людських ресурсів, що використовуються нами?

На основі зазначених методів можна вивести спрощений алгоритм розробки місії, який наведений на рис. 5.4.

    Ми існуємо заради (першочергова ціль, що задовольняє потреби або проблема, що вирішується):  
     
     
     
  Для (основних клієнтів):    
     
     
  Для того, щоб виробляти (виконувати) (основні продукти, послуги):  
     
     
     
  Та в підсумку досягти (довготермінові результати, що визначають успіх):  
     
     
     
     

Рисунок 5.4 – Алгоритм (спрощений підхід) формування місії підприємства

Приклад розв’язання завдання

У додатку Г наведені приклади місій підприємств різних галузей промисловості: металургії, будівництва, сфери послуг, виробництва картону та харчової промисловості. За алгоритмом, наведеним на рис. 5.4, необхідно перевірити надані місії, результати оформити у вигляді таблиці 5.2.

 


Таблиця 5.2 – Результати аналізу місій підприємств

Підприємство (об’єднання) Місія Результати аналізу місій
Корпорація «ІНТЕРПАЙП»   ТВОРИТИ ЗАТРЕБУВАНЕ Для нас це означає: ефективно задовольняючи потреби наших клієнтів і надаючи можливості нашим співробітникам, створювати вартість для наших акціонерів. Ми існуємо заради   Не виокремлено
Для (споживачі) Не виокремлено
Для того, щоб виробляти (виконувати) Не виокремлено
Та в підсумку досягти Збільшення вартості для акціонерів
Компанія ASTOR (будівельний бізнес). Будувати успішне майбутнє з професійними співробітниками, надійними партнерами і високим рівнем сервісу. Ми існуємо заради   Надавати високий рівень сервісу
Для (споживачі) Не виокремлено
Для того, щоб виробляти (виконувати) Не виокремлено
Та в підсумку досягти Не виокремлено
ТОВ «Райффайзен Лізинг Аваль» Бути лідером на українському ринку лізингу, надаючи високоякісні послуги лізингу з урахуванням потреб клієнтів і мінімізації часу на всі необхідні процеси. Ми існуємо заради Надавати високоякісні послуги лізингу при мінімізації часу на процеси.
Для (споживачі) Український ринок
Для того, щоб виробляти (виконувати) Надавати послуги лізингу
Та в підсумку досягти Бути лідером на ринку
ПАО«Луцький картонно-руберойдовий комбінат»   Бути в трійці провідних картонно-паперових підприємств України, приділяти основну увагу якості продукції і модернізації устаткування для виведення комбінату на сучасний європейський рівень розвитку виробництва. Ми існуємо заради Створення європейського підприємства, що використовує новітні технології та виробляє якісну продукцію
Для (споживачі) Український ринок
Для того, щоб виробляти (виконувати) Виробляти картонно-паперову продукцію
Та в підсумку досягти Бути в трійці лідерів ринку.
ПАО «Акціонерна Компанія «Комбінат «Придніпровський»   Виробництво смачних, корисних для здоров'я молочних продуктів в кращих національних традиціях, з використанням передових технологій. Це дає кожному співробітнику підприємства гідну зарплату, стабільність і упевненість в завтрашньому дні, а партнерам - прибутковий сумісний бізнес. Ми існуємо заради Виробництва корисних та смачних продуктів з дотриманням традицій та використанням передових технологій
Для (споживачі) Не виокремлено
Для того, щоб виробляти (виконувати) Молочні продукти
Та в підсумку досягти Співробітникам – гідної заробітної плати; Партнерам та комбінату – прибутковий бізнес.

Таким чином з п’яти розглянутих місій всім вимогам відповідає лише дві місії: місія ТОВ «Райффайзен Лізинг Аваль» та ПАО«Луцький картонно-руберойдовий комбінат». Місія Комбінату «Придніпровський» лише не визначає границі ринку, на якому працює підприємство.

Місії об’єднань (корпорації «Інтерпайп» та компанії ASTOR) не визначають призначення та принципів їх функціонування.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1487. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия