Студопедия — ПОСТАНОВКА ЦІЛІ І РЕЗУЛЬТАТИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПОСТАНОВКА ЦІЛІ І РЕЗУЛЬТАТИ






Ситуація 1. Молодий чоловік - молодший спеціаліст у відділку персоніфікованого обліку пенсійного фонду. Якось він сказав: " Хочу, щоб мене призначили начальником відділу..." - і що? Нічого! Вже два роки він працює молодшим спеціалістом.

Справа в тому, що в словосполученні " щоб мене призначили" схована помилка - попереднє програмування себе на бездіяльність. Мету потрібно ста­вити собі, а не своєму керівництву.

Тому треба сформулювати свою ціль так, щоб було зрозуміло, що актив­ну позицію займаєте саме ви, а не хтось інший: " Я хочу стати начальником від­ділу, щоб реалізувати свої організаторські здібності".

Висновок: ціль повинна бути активною, а тому, хто її прагне - відведена в її досягненні головна роль.

Ситуація 2. Ще коли закінчувала школу, я сказала собі: " Хочу вивчити англійську" - і що " Нічого"! Англійську мову я досі не опанувала.

Справа в тому, що головний " помічник" - підсвідомість - не знає, для чо­го саме потрібна іноземна мова, в якому обсязі, в який термін нею потрібно оволодіти.

Після уточнень, доповнень і виправлень моя мета виглядає так: " Я маю до 1 червня отримати свідоцтво про закінчення курсів ділової англійської мови, щоб я змо­гла вільно спілкуватися з партнерами на переговорах".

Психологи довели на практиці: коли ви вказуєте конкретне число, то ніби закладаєте програму у свій мозок. І вашим планам не залишається нічого іншо­го, як реалізуватися точно в строк.

Висновок: ціль повинна бути конкретною.

Ситуація 3. Молода цілеспрямована жінка, розпочавши свою трудову діяльність на посаді секретаря приватного підприємства, стала директором з управління персоналом великої туристичної фірми. Проаналізувавши свої можливості і здібності, вона розбила одну величезну ціль на декілька маленьких, керуючись принципом: кожна ціль має бути сформульована з урахуванням знань і вмінь.

Працюючи секретарем, навчалася заочно за спеціальністю " Менедж­мент", а після отримання диплому посіла посаду помічника менеджера. Отри­муючи цінний досвід роботи, паралельно вивчала іноземну мову і розсилала ре­зюме до великих компаній. Пройшовши співбесіду, стала менеджером турфірми. А після кількох років роботи, курсів підвищення кваліфікації та низки професійних тренінгів була призначена директором з управління персоналом.

В цьому і є психологічний феномен цілі — якщо попрацювати з її форму­люванням, вона почне працювати сама собою.

Завдання № 6 – мета цього завдання проаналізувати конкретні ситуації зі своєї особистої діяльності і навчитися використовувати в особистому житті принципи і правила планування та прийняття рішень. Ситуації слід записати і дати пояснення.

Приклад виконання індивідуального завдання №6

РАЦІОНАЛЬНЕ ПЛАНУВАННЯ ЧАСУ ТА ВИКОРИС­ТАННЯ МЕТОДІВ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ

Ситуація 1. Усі люди в усіх сферах своїй діяльності (в роботі, в навчанні, особистому житті) вимушені приймати рішення. Усі, так чи інакше, будують плани на май­бутнє, намагаються втілити у життя, а потім оцінюють результати.

Рішення - це вибір альтернативи. Успішне рішення - це рішення, яке ре­алізується практично - перетворюється на дію - результативне та ефективне. Необхідність у рішеннях в будь-якій діяльності обумовлена наявністю певних проблем. Проблеми можуть бути структурованими і неструктурованими, рі­шення - програмовані та непрограмовані.

Структуровані проблеми - це прості визначені проблеми, що повторю­ються з певною регулярністю. Структуровані проблеми, що періодично вини­кають у моїй повсякденній діяльності це: ретельне і своєчасне виконання своїх службових зобов'язань, підготовка до сесії. Ці проблеми не оцінюються мною з точки зору доцільності, тобто я не вирішую, чи варто мені готувати звіт до ДПІ - я сприймаю це як належне і вирішую, коли і як саме я буду над ним працюва­ти. Структуровані проблеми вимагають запрограмованих рішень.

Запрограмовані рішення - це результат реалізації заздалегідь визначених процедур і правил. Рішення програмуються поступово, по мірі придбання до­свіду, в результаті чого формується певний підхід до процесу його прийняття.

Ситуація 2. Доволі часто виникає необхідність виконання великого обсягу роботи в обмежений термін часу. Прикладами такої ситуації в моєму житті є своєчасне складання та подання матеріалів для бухгалтерської звітності; підготовка до се­сії.

1. Першочергово я розбиваю одну задачу на декілька завдань.

2. Розподіляю пріоритети і згідно з ними складаю план виконання робіт. Найпріоритетнішими є ті справи, які задовольняють двом умовам:

а) є невідкладними;

б) є трудомісткими.

Іншими словами, основну увагу під час планування я приділяю тій справі, робота над якою обов'язкова, регламентована в часі і вимагає від мене значних зусиль для її виконання.

3. В своєму робочому плані я обов'язково вказую термін виконання кожного із завдань. Це спонукає до зібраності в роботі. Для мене встановлення строків виконання завдань є найбільш ефективним і дієвим прийомом в організації роботи і навчанні. Як приклад можу привести ситуацію, коли я поставила, собі за мету написати три домашні контрольні роботи протягом тижня. В результаті я виконала і здала дві роботи. Але я впевнена, якщо б не поставила сама себе у часові межі, так і не взялася б за написання жодної.

4. Плануючи свій день, я збираюсь займатися декількома справами у визначеній кількості. Звичайно трапляється так, що з одним або кількома завданнями я не встигаю впоратись за день. В такому випадку беру їх до уваги під час планування наступного дня і, як правило, ставлю їх на перше місце в переліку завтрашніх справ. Іншими словами, незавершені справи вчорашнього дня є пріоритетними сьогодні. Такий принцип допомагає в роботі, оскільки пере­шкоджає накопиченню незавершених справ.

Таким чином, я пересвідчилася на власному досвіді в доцільності планування своєї щоденної діяльності і переконалася в тому, що правильно складений план є передумовою ефективної і результативної роботи. Особливо доречне планування роботи над справами, які обмежені в часі і вимагають від виконавця дисциплінованості і відповідальності. В таких ситуаціях без ретельного планування не обійтись.

Ситуація 3. Неструктуровані проблеми - це нові і нестандартні проблеми, для вирі­шення яких наявна неоднозначна або неповна інформація. Такі проблеми вима­гають прийняття незапрограмованих рішень. Це унікальні рішення, що потре­бують нестандартного підходу. Прикладами незапрограмованих рішень можуть бути такі рішення як: вибір професії, варто чи не варто змінювати місце роботи.

Існує три підходи до прийняття рішень - раціональність, обмежена раціо­нальність та інтуїція.

В реальному житті більшість рішень доводиться приймати в умовах об­меженої раціональності.

Обмежена раціональність - варіанти вибору задовільного, досить прави­льного рішення. В таких випадках я намагаюсь діяти якомога раціональніше в межах наявних умов, керуючись доступною мені інформацією.

Так, переді мною постала проблема вибору професії, я вже мала якісь пе­вні уподобання. Але якщо в моєму розпорядженні немає необхідної інформації, годі й намагатися розв'язати проблему розумно.

Таким чином, перше, що я роблю для вирішення проблеми, - збираю фак­ти, пов'язані з моєю проблемою. Це є передумовою як для визначення можли­вих варіантів, так і для вибору серед них оптимального і найбільш раціонально­го.

Крім того, обов'язковою умовою є об'єктивність при збиранні та оціню­ванні інформації тобто необхідно брати до уваги всі наявні факти, а не тільки ті, що узгоджуються з моїми бажаннями і думками.

Тільки володіючи необхідною інформацією, можна приймати рішення.

Взагалі прийняття рішення - це складний процес, а не просто вибір одно­го з наявних варіантів. Він складається з восьми етапів.

1. Ідентифікація проблеми - виникнення необхідності вибору професії.

2. Визначення критеріїв, що впливають на рішення, наприклад, узгодженість професії з уподобаннями, її престижність, актуальність, попит на фахівців на регіональному ринку праці і можливість працевлаштування.

3. Розподіл критеріїв за ступенем значущості.

4. Визначення варіантів.

5. Аналіз варіантів.

6. Вибір оптимального варіанту. Отже, проаналізувавши кілька варіантів за кожним з критеріїв, я визначилася з майбутньою професією.

7. Реалізація рішення.

8. Оцінка ефективності рішення.

За таким планом мають прийматися рішення.

 

Завдання № 7 – побудувати свої особисті біоритмограми (фізичний, емоційний, інтелектуальний біоритми) за допомогою комп’ютерної програми „Біоритми для Windows” (http: // biow.kc.ru). Проаналізувати біоритмограми: визначити підйоми і спади фізичної, психічної та творчої активності, критичні дні. Слід також дати собі рекомендації (написати їх у завданні) – в які періоди краще займатися різними видами діяльності (виконувати фізичну роботу, займатись спортом, займатись творчою діяльністю і т. інше).

 

 

Приклад виконання індивідуального завдання №7

 








Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 802. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия