Студопедия — Самостійна робота
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Самостійна робота






В современных условиях в банках Украины ведется отдельно налоговый учет. Он осуществляется в соответствии с требованиями государственных налоговых органов. Налоговый учет ведется с целью накопления данных о валовых доходах и валовых расходах и используется для составления налоговой отчетности. Формы, правила, порядок и сроки подачи налоговых отчетов определяется налоговыми органами. Изменения в налоговом учете не влияют на финансовый учет. Большинство данных доступна налоговым органам и руководству банка.

Цель учета – определения размера объекта налогообложения и суммы налогов.

 

 

Самостійна робота

1. Перелік компетентностей четвертого змістового модуля

Необхідно зрозуміти:

1. Явище поляризації світла підтверджує поперечність світових хвиль.

2. Подвійне променезаломлення спостерігається в анізотропних кристалах. У цих кристалах показник заломлення залежить від напрямку розповсюдження променів у кристалі.

3. Явище інтерференції поляризованого світла. Під час взаємодії світла з речовиною спостерігаються явища поглинання, розсіювання та дисперсії світла.

4. Дисперсія світла – це результат взаємодії світла з електронами речовини, внаслідок чого виявляється залежність фазової швидкості світла в цій речовині від частоти або довжини хвилі.

5. Слід розрізняти розсіювання при проходженні світла крізь мутну речовину, молекулярне розсіювання та комбінаційне розсіювання.

6. Пояснити комбінаційне розсіювання з квантової точки зору.

7. Під час поглинання світла речовиною спостерігається перетворення енергії світлових хвиль на внутрішню енергію речовини.

 

Слід запам’ятати:

 

1. Закон Брюстера.

2. Закон Малюса.

3. Як практично застосовується явище поляризації світла.

4. Зміст ефекту Керра. Його рівняння.

5. Зміст фотопружного ефекту та його рівняння.

6. Якщо частота змінного електромагнітного поля світлової хвилі збігається із власною частотою коливань електронів речовини, то світло поглинається, тобто цей діапазон частот або довжин хвиль відповідає області «аномальної» дисперсії.

7. В області нормальної дисперсії речовина не поглинає світло.

8. Закони Бугера-Ламберта і Бугера-Ламберта-Бера.

9. Закон Релея.

10.Хід променів у спектроскопі.

Треба вміти:

 

1. Побудувати заломлені звичайний та незвичайний промені за допомогою хвильових поверхонь Гюйгенса.

2. Визначити поляризоване чи не поляризоване дане світло.

3. Показати хід променів у призмі Ніколя.

4. Вміти працювати з сахариметром. Пояснити явища поглинання та розсіювання світла.

5. Пояснити основи електронної теорії дисперсії, записати формули залежності: , або .

6. Побудувати схематично графік повної дисперсії та показати ділянки нормальної та «аномальної» дисперсії.

 

2. Питання для самоконтролю четвертого змістового модуля:

1. Що таке поляризоване світло?

2. Які існують методи отримання поляризованого світла?

3. Що таке кут Брюстера?

4. Як формулюється закон Брюстера для поляризованого при відбиванні світла?

5. Якщо світло падає на прозорий діелектрик під кутом Брюстера, що можливо сказати про заломлене світло?

6. Що таке стопа Столєтова, для чого вона служить?

7. Що таке подвійне променезаломлення?

8. Чому один промінь називають звичайним, а другий – незвичайним?

9. Які особливості поляризованого світла?

10. Що таке одновісні та двовісні кристали?

11. Які одновісні кристали є додатні, а які – від'ємні?

12. Що таке оптична вісь кристала?

13. Що таке головна площина кристала?

14. Який принцип роботи призми Ніколя? Для чого вона служить?

15. Що таке поляриметр?

16. Сформулюйте та поясніть закон Малюса.

17. Чому в законі Малюса інтенсивність світла, яке виходить із поляризатора зменшується вдвічі?

18. Які одновісні кристали називаються позитивними, а які – негативними?

19. Як виглядають хвильові поверхні Гюйгенса для звичайного та незвичайного променів для позитивного одновісного кристала?

20. Яку форму мають хвильові поверхні Гюйгенса для звичайного та незвичайного променів для негативного одновісного кристала?

21. Які випадки для побудов Гюйгенса Ви знаєте?

22. Чому в більшості задач беруть двоякозаломлюючий кристал, вирізаний або паралельно, або перпендикулярно оптичній осі?

23. Наведіть приклад побудови хвильових поверхонь за Гюйгенсом в одновісному кристалі.

24. Що таке явище обертання площини поляризації?

25. Від чого залежить кут повертання площини поляризації в твердих речовинах?

26. Що таке питоме повертання площини поляризації, в яких одиницях воно вимірюється?

27. Від чого залежить кут повертання площини поляризації для рідких речовин (розчинів)?

28. Що таке поляриметр (сахариметр)? Розкажіть принцип його дії.

29. Як поміряти концентрацію цукру в розчині?

30. Запишить та поясніть закон Біо.

31. Де і для чого застосовують сахариметри?

32. Як спостерігати явище інтерференції поляризованих променів?

33. Який вид поляризації одержують при інтерференції поляризованих променів?

34. Виведіть рівняння еліпса для інтерферуючих звичайного і незвичайного променів.

35. Як змінюється рівняння результуючого коливання при зміні різниці фаз між інтерферуючими коливаннями.

36. Як одержати колову поляризацію?

37. Як проаналізувати еліптично поляризоване світло, або світло поляризоване по колу?

38. Що таке компенсатор, для чого він виконується?

39. Які типи компенсаторів Ви знаєте?

40. Що таке магнітне обертання?

41. Що таке фотопружність?

42. Як спостерігати ефект Керра? Намалюйте схему.

3. Банк завдань до четвертого змістового модуля.

1. За допомогою якого простого досліду можна довести, що світлові вектори в природному світлі орієнтовані симетрично відносно напряму поширення?

2. Кут між головними площинами поляризатора та аналізатора =60°. У скільки разів зміниться інтенсивність світла, що входить з аналізатора, якщо кут зменшити до =30°?

3. Природне світло проходить крізь поляризатор і аналізатор. Інтенсивність світла, яке виходить з аналізатора, становить η =25% інтенсивності природного світла. Визначити кут між площинами пропускання поляризатора та аналізатора.

4. У скільки разів η послаблюється інтенсивність світла, що проходить крізь два ніколі, площини поляризації яких утворюють кут = 60°, якщо в кожному ніколі втрачається k =10% падаючого на нього світлового потоку?

5. Природне світло падає на систему з трьох послідовно розміщених поляроїдів. Площини пропускання перших двох поляроїдів утворюють кут =650, а напрям площини пропускання третього поляроїда збігається з напрямом площини першого. Коефіцієнт пропускання кожного поляроїда =90%. У скільки разів n зменшиться інтенсивність світла після проходження системи?

6. Природне світло проходить послідовно крізь поляризатор і аналізатор. Поляризатор освітлюється паралельним пучком променів, освітленість його Е =80 лк. Освітленість екрана, розміщеного поза аналізатором =10 лк. Визначити кут між головними площинами поляризатора й аналізатора, якщо кожний поляризатор поглинає частку k =5% світла, що проходить крізь нього.

7. Природне світло інтенсивністю проходить крізь поляризатор і аналізатор, головні площини яких утворюють кут . Після проходження системи світло падає на дзеркало і, відбившись, знову проходить крізь неї. Якою буде інтенсивність I світла після його зворотного проходження?

8. Визначити показник заломлення скла n, якщо у разі відбивання від нього світлового пучка в повітрі кут максимальної поляризації становить 600. Як зміниться кут максимальної поляризації, якщо скло занурити у воду?

9. Встановити найменше значення кута повної поляризації під час падіння світла з повітря на поверхню речовини, показник заломлення якої n 1.

10. Визначити кут повної поляризації світла у разі його відбивання від межі повітря – лід, якщо показник заломлення льоду n =1, 308.

11. Визначити швидкість поширення світла у воді, якщо кут максимальної поляризації під час відбивання світла від води становить 53°.

12. Показати, що у разі падіння пучка природного світла під кутом Брюстера на межу поділу двох середовищ відбитий і заломлений промені є взаємно перпендикулярними.

13. На якій кутовій висоті α має бути Сонце, щоб відбите від поверхні води сонячне світло повністю поляризувалося?

14. Світловий пучок проходить крізь рідину, налиту в скляну посудину (n =1, 5), і відбивається від дна. Відбитий пучок є повністю поляризованим у разі відбивання від дна під кутом =42°37´. Визначити показник n заломлення рідини. Під яким кутом і має падати на дно посудини пучок світла, що проходить у рідині, щоб мало місце повне внутрішнє відбиття?

15. Пучок природного світла падає під кутом Брюстера на межу поділу скло (n =1, 5) – вода ( =1, 33). Визначити кут між падаючим і заломленим пучками.

16. Пучок плоскополяризованого світла відбивається від межі поділу вода ( =1, 33) – скло ( =1, 5). За яких умов інтенсивність відбитого світла майже дорівнює нулю? Встановити відповідний кут падіння.

17. На одновісний кристал нормально падає плоскополяризоване світло. Кут між площиною поляризації світла і площиною головного перерізу кристала дорівнює α. Встановити відношення інтенсивностей звичайного і 0 і незвичайного іе променів.

18. За нормального падіння світла на пластинку з одновісного кристала, вирізану паралельно оптичній осі, спостерігають подвійне заломлення променів. Чому дорівнює кут між нормалями до хвильових поверхонь звичайних і незвичайних променів?

19. Природне світло падає перпендикулярно до пластинки кварцу, що вирізана паралельно оптичній осі. Показники заломлення кварцу для звичайного і незвичайного променів відповідно =1, 5442 і =1, 5533. Визначити оптичну різницю ходу Δ звичайного і незвичайного променів, якщо товщина пластинки d =0, 02 мм.

20. Лінійно поляризоване світло (λ =585 нм) падає перпендикулярно до пластинки, вирізаної з одновісного кристала паралельно оптичній осі. Показники заломлення кристала для звичайного і незвичайного променів відповідно =1, 658 і ne =1, 486. При якій найменшій товщині пластинки різниця фаз δ між звичайним і незвичайним променями на виході з пластинки дорівнює π /2? Яким буде світло, що виходить із пластинки?

21. Як відрізнити світло, поляризоване по колу, від природного?

22. Лінійно поляризоване світло (λ =585 нм) падає перпендикулярно до кристалічної пластинки кварцу завтовшки d =225 мкм, яка вирізана паралельно оптичній осі. Показники заломлення кварцу для звичайного і незвичайного променів відповідно =1, 5442 і ne =1, 5533. Яким буде світло на виході з пластинки?

23. Лінійно поляризоване світло (λ =589 нм) падає перпендикулярно до пластинки з одновісного кристала, яка вирізана паралельно оптичній осі. Різниця показників заломлення кристала для звичайного і незвичайного променів для деякої довжини хвилі ne =0, 172. Якою має бути найменша товщина пластинки, щоб вона пропускала світло без зміни напрямку коливань?

24. Плоскополяризоване світло проходить крізь кристалічну пластинку. З якою метою для спостереження інтерференції поза кристалічною пластинкою розміщують поляризатор?

25. У кювету цукрометра налито 5%-й розчин цукру, який повертає площину поляризації на кут =4, 5°. Визначити концентрацію такого розчину цукру, який повертає площину поляризації на кут =9°.

26. Якою є масова концентрація с цукру в розчині, якщо у разі проходження світла крізь трубку з розчином завдовжки l =15 см кут повороту площини поляризації =20°? Питоме обертання [ α ] цукру дорівнює 1, 17·10-2рад·м2/кг.

27. Кварцова пластинка завтовшки =2, 25 мм вирізана перпендикулярно до оптичної осі й розміщена між двома поляризаторами, площини пропускання яких є паралельними. Пластинка повертає площину поляризації монохроматичного світла на кут =45°. При який товщині кварцової пластинки світло не виходитиме з другого поляризатора?

28. Між схрещеними поляризаторами розміщено кварцову пластинку. Стала обертання кварцу для зеленої ділянки спектра, в якій проходить дослід, α =29, 7 град/мм. Якої товщини d має бути пластинка кварцу, щоб поле зору стало максимально світлим? Як треба вирізати відносно оптичної осі кварцову пластинку? Чи проходитиме у зворотному напрямі крізь перший поляризатор світло, якщо його відбити дзеркалом, установленим поза другим поляризатором?

29. Між двома поляризаторами, площини пропускання яких утворюють кут α =45°, вміщена трубка завдовжки l =50 см із сірковуглецем CS2. Паралельно осі трубки спрямоване однорідне магнітне поле. Яким має бути мінімальне значення і напрям магнітної індукції В, щоб система пропускала максимальну частину світла? Стала Верде для CS2 V =700град/(Тл·м). Чи проходитиме у зворотному напрямі крізь перший поляризатор світло, якщо його відбити дзеркалом, установленим поза другим поляризатором?

30. Комірка Керра складається з прозорої кювети, заповненої рідиною (найчастіше нітробензолом), та плоского конденсатора. Якщо на конденсатор подати напругу, то рідина набуває властивостей одновісного кристала з оптичною віссю, напрямленою вздовж електричного поля. Комірку Керра вміщено між схрещеними поляризатором і аналізатором. Площина поляризації світла, що падає на комірку, утворює кут α =45° з напрямом поля. За відсутності поля світло не проходить крізь аналізатор. При якій напруженості Е поля система пропускатиме максимальну частину світла, що падає на неї? Довжина пластин конденсатора l =5 см, коефіцієнт Керра для нітробензолу В =2, 22 пм/В (λ =546 нм).

31. За умовами попередньої задачі відстань між пластинами конденсатора
d =9 мм, довжина пластин конденсатора l =5 см. Чи проходитиме світло крізь систему, якщо прикладена напруга U =1500 В?

32. Для інфрачервоного випромінювання, довжина хвилі якого
=2, 7 мкм, коефіцієнт поглинання для кварцу =0, 2 см-1, а для інфрачервоного випромінювання, довжина хвилі якого =4, 5 мкм, відповідно =7, 3 см-1. Встановити частку інтенсивності світла, що проходить крізь пластинку кварцу завтовшки d =0, 5 см в обох випадках.

33. Коефіцієнт поглинання середовища, в якому поширюється плоска монохроматична світлова хвиля, α =2 м-1. На скільки відсотків зменшиться інтенсивність світла у разі проходження шару цього середовища завтовшки:
а) 10 мм; б,) 2 м?

34. Пояснити блакитний колір неба і червоний колір зорі. Яким був би колір неба і зорі, якби повітря не розсіювало світло, а його дисперсія була значною?

35. У скільки разів інтенсивність молекулярного розсіяння синього світла (λ =460 нм) перевищує інтенсивність розсіяння червоного світла (λ =650 нм)?

36. Як пояснити залежність інтенсивності розсіяного випромінювання від частоти (закон Релея)?

37. Як пояснити білий колір хмар?

38. Пропускаючи пучок світла вздовж осі скляної трубки з водою, в якій розчинили кілька краплин молока, експериментатор установив, що відношення інтенсивності світла, розсіяного під кутом = π /2, до інтенсивності світла, розсіяного під деяким кутом , становить 0, 7. Під яким кутом експериментатор спостерігав розсіяння? Побудувати індикатрису інтенсивності розсіяного світла для даного досліду. Поглинанням і заломленням світла на стінках трубки нехтувати.

 








Дата добавления: 2014-11-12; просмотров: 2617. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия