Студопедия — Лабораторна робота №4 Page Maker 7.0
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лабораторна робота №4 Page Maker 7.0






Тема: Page Maker 7.0. Створення змісту і алфавітного покажчика. Збірка великої публікації. Друк.

Мета: Придбати навички та вміння створення змісту, алфавітного покажчика.

Теоретичний матеріал.

Створення змісту відбувається командою Сервіс => Створити зміст. При цьому як пункти змісту згенерують ті абзаци тексту, які мають ознаку «Включити до змісту» (встановлюється в діалоговому вікні, що відкривається Командою Текст => Абзац). Тому заздалегідь потрібно встановити цю ознаку для тих абзаців-заголовків, які повинні бути включені до змісту. Найбільш доцільно встановити цю ознаку для Стилів заголовків, які повинні бути включені до змісту. Після виконання команди Створити зміст ви отримаєте піктограму завантаження тексту змісту. Цей текст потрібно розмістити в кінці або на початку публікації.

Хід роботи

1. Відкрийте або створіть публікацію, що містить достатньо великий текст.

2. Створіть стилі для заголовків і підзаголовків тексту, які мають містити ознаку «Включити до змісту».

3. Призначте створені стилі заголовкам тексту.

4. Виконайте створення змісту. Розмістіть текст змісту в кінці публікації.

Зауваження. Стилі, які програма використовує для створення змісту (відкрийте палітру Стилі, ви побачите стилі, позначені символами [О] — це стилі змісту), часто бувають некирилізованими. Щоб зробити їх кирилізованими, натисніть і утримуйте [Ctrl] і клацніть по рядку стилю, відкриється вікно редагування стилю, клацніть Кнопкою Шрифт, потім виберіть кирилізоваий шрифт.

5. Створення алфавітного покажчика здійснюється командою
Сервіс => Створити покажчик. Проте виконанню цієї команди передує велика підготовча робота із створення входів алфавітного покажчика (тобто тих місць в тексті, на які посилається на покажчик). Перш ніж створювати входи потрібно скласти список алфавітного покажчика. Рекомендується перейти в текстовий режим, оскільки там можна включити режим відображення спецсимволів (у тому числі і входів покажчика). Потім, встановивши курсор на місце тексту, де починається обговорення будь-якої теми, командою Сервіс => Вхід покажчика потрібно створити вхід, відповідний обраній темі. У вікні, що відкривається, можна набудувати тип посилання (пряма — тема + номер сторінки в тексті, де йде обговорення цієї теми, перехресна — посилання однієї теми на іншу тему), вигляд посилання (варіанти можна активізувати), зображення посилання. У полі «Тема» потрібно ввести назву теми, до якої створюється вхід. Якщо перед виконанням команди відмаркерувати слово в тексті, то воно автоматично заноситься в поле «Тема». У полі «Сортувати» вказується варіант написання теми, який буде використовуватися при сортуванні тем за алфавітом (якщо сортувати треба не в тому порядку, як указано в полі Тема). Кнопкою «Тема» відкривається вікно для вибору тем, що вже були (для коректного написання теми, що використовується кілька разів). Кнопкою (Х-посилання) відкривається вікно для добавки перехресних посилань. В програмі припускається три рівні вкладеності покажчика (для цього є три рядки для їх введення). Після створення входів по всіх темах виконується команда Створити покажчик. Кнопкою (Формат) можна набудовувати опції форматування змісту. Отримавши піктограму завантаження тексту, потрібно розмістити текст змісту у публікації.

6. В тексті створіть декілька входів з прямими посиланнями на будь-які теми (для зразку) і створіть алфавітний покажчик. При редагуванні алфавітного покажчика можна скористатися командою Сервіс => Перегляд покажчика (щоб переглянути вже створені входи), при цьому можна додати перехресні посилання. Щоб додати нові входи покажчика, знов потрібна команда Сервіс => Вхід покажчика.

7. Для однієї з тем створіть новий вхід алфавітного покажчика і введіть тему другого рівня. Для іншої теми створіть перехресне посилання. Перегенеруйте покажчик так, щоб його стара версія була замінена новою, тобто виконавши команду Сервіс => Створити покажчик, перевірте, щоб опція «Замінити існуючий покажчик» була активізована. По черзі проваріруйте опції форматування покажчика, кожного разу замінюючи стару версію покажчика на нову.

8. Друк.

Друк здійснюється командою Файл => Друкувати. У діалоговому вікні, що відкривається по цій команді:

• перевірте вміст поля «Принтер» (там повинен бути вибраний той принтер, на якому ви в даний момент збираєтеся друкувати);

• можна вказувати: кількість копій (в полі Копії);

• опція «Копії в підбір» означає, що друк наступної копії починається тільки після того, як закінчиться попередня;

• «у зворотному порядку» — опція дозволяє змінити властивий принтеру порядок друкування (з початку в кінець або навпаки — використовується, коли друкують парні і непарні сторінки окремо і при друці парних сторінок треба друкувати, починаючи з останньої, щоб не перекладати папір);

• «чернетка» — опція встановлює такий режим друку, при якому імпортовані зображення друкуються у вигляді перекреслених прямокутників).

• у зоні «Сторінки» можна вибрати або друк всієї публікації (Все), або варіант Вибірково (і указати діапазон сторінок (з... до...);

• у полі «Друкувати» можна вибрати для друку тільки непарні або тільки парні сторінки;

• щоб надрукувати на кожному аркуші паперу дві суміжні сторінки видання, задайте в діалоговому вікні параметр «Книжкові розвороти»;

• у зоні «Орієнтація» потрібно активізувати або вертикальну, або горизонтальну орієнтацію друкованих аркушів;

• кнопкою «Установка» відкривається вікно налаштувань активного принтера;

• кнопкою «Варіанти» можна визначити додаткові налаштування;

«Масштаб» — можна указати масштаб для друку — від 5% до 1600% (при цьому частина вмісту сторінки може бути втрачена, якщо не встановити опцію «Розбиття для друку»);

опція «Зменшити по формату» дозволяє «підігнати» розмір сторінки до формату паперу у принтері; опція «Мініатюри» дозволить роздрукувати декілька (за замовчанням 16 — припускає від 1 до 1000) мініатюрних сторінок публікації на одному аркуші паперу для пробного відтиснення, щоб заощадити папір; окрім вмісту сторінок публікації можна надрукувати мітки обрізу сторінки, звідні хрести кольороподілу і т.п. (якщо включити опцію «Друкарські мітки»), але тільки у тому випадку, коли розмір паперу більше, ніж розмір сторінки;

опція «Розбиття» задається у тих випадках, коли сторінку великого формату (межа для сторінок Page Maker 1067х1067 мм) треба надрукувати по частинах на декількох маленьких аркушах паперу. Опції у зоні «Переворот аркуша» доступні тільки для принтерів, що підтримують двосторонній друк;

• кнопкою «Колір» відкривається вікно управління кольором при друці; варіант «Кольороподіл» застосовується для виготовлення кольороподілених плівок (при цьому можна вибрати кольори із списку), у звичайних випадках вибирається «Суміщене відтиснення» (причому можна активізувати Колір/напівтон для кольорового друку або «Всі кольори чорним» для чорно-білого);

• кнопка «Властивості» відкриває вікно спеціальних налаштувань для PostScript принтерів;

• кнопкою «Друкувати» розпочинається процес друку.

Збірка великої публікації.

Збірка книги з декількох публікацій.

Велика книга може складатися з декількох публікацій (наприклад, кожний розділ — окрема публікація). У цьому випадку потрібно вказати програмі, що деякі загальні для всієї книги операції повинні виконуватись по всіх публікаціях книги. Іншими словами, щоб друк книги, і загальний для книги зміст і алфавітний покажчик генерувалися з урахуванням усіх публікацій-складових книги. Необхідно програмі перелік цих публікацій -складових.

1. Для цього виконайте команду Сервіс => Книга.

Цю команду потрібно виконати у кожній із публікацій, з яких можливий друк, створення змісту або алфавітного покажчика цілої книги. Зазвичай зміст і алфавітний покажчик великої книги складають окремі публікації.

2. Таким чином, потрібно відкрити нову публікацію для змісту (а потім аналогічно і для покажчика) і виконати у цій ще порожній публікації команду Книга.

3. Відкриється діалогове вікно, у списку Файли/Каталоги – треба натисненням клавішею миші указати по черзі на кожну із публікацій, які ввійдуть до складу книги (після кожної треба натиснути на кнопку «Вставити»). При цьому всі позначені вами публікації з'являться у списку правої частини вікна. Тут вони повинні бути саме в тому порядку, в якому вони будуть друкуватися. Щоб змінити порядок публікацій у цьому списку, треба виділити публікацію і натиснути на кнопку «Вниз» або «Вгору».

4. Коли список складений, виберіть один з варіантів загальної для всієї книги нумерації сторінок в зоні «Автонумерація» (кожна публікація нумерується так, як вона створювалася; йде єдина нумерація кожної наступної сторінки книги; наступна непарна — нумерація непарних сторінок; наступна парна — нумерація парних сторінок). Закривши (Так) вікно команди Книга, можна перейти до генерації загального змісту (або покажчика).

5. При виконанні команди Створити зміст (покажчик) треба активізувати опцію «Загальний для всіх публікацій книги». При створенні покажчика книги мається на увазі, що за текстом усіх публікацій вже створені входи покажчика.

6. Друк книги можна виконувати з будь-якої публікації книги (заздалегідь виконавши в ній команду Книга). При цьому в діалоговому вікні команди Друкувати буде доступна опція «Друкувати всі публікації книги», яку треба активізувати, щоб надрукувати всю книгу.

Оформлення звіту.

На захист даної роботи студент повинен надати в електронному варіанті виконану лабораторну роботу та захистити її в індивідуальному порядку.

Контрольні запитання

1. Як створити стиль для заголовків і підзаголовків тексту?

2. Як включити фрагмент тексту у зміст заголовків?

3. Як створити алфавітний покажчик?

4. Як відбувається планування книги?

5. Як розробити структуру книги на основі декількох шаблонів?

6. Як створити книгу на основі декількох глав?

7. Як здійснити швидке оформлення книг за допомогою стилів?

8. Поняття майстра-глави?

9. Як відбувається створення автоматичних змістів?

10. Як потрібно працювати із предметними покажчиками?







Дата добавления: 2014-11-12; просмотров: 845. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия