Студопедия — Лабораторна робота №1 Adobe Page Maker 7.0
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лабораторна робота №1 Adobe Page Maker 7.0






Тема: Adobe Page Maker 7.0. Завантаження Page Maker і створення нової публікації.

Мета: Ознайомлення з можливостями налаштувань Adobe Page Maker 7.0

Теоретичний матеріал.

Для виконання даної лабораторної роботи студентам необхідно ознайомитися зтеоретичним матеріалом за темою «Програма Adobe Page Maker 7.0» (Розділ 1.PageMaker 7.0).

Програма завантажується стандартним чином Пуск=> Програми=> Adobe=> PageMaker 7.0 => Аdоbе Page Maker 7.0.

Хід роботи.

1. Створення нової публікації. Для створення нової публікації виконайте команду Файл => Новий. Відкриється діалогове вікно установки параметрів сторінок нової публікації. Ознайомтеся з можливостями налаштувань в цьому вікні: — Задайте формат (вибравши із списку Формат) та орієнтацію сторінок (Книжкова — вертикальна, Альбомна — горизонтальна, виберіть Книжкова). Якщо публікація одностороння (друк тільки з одного боку аркуша), то опцію «Двостороння» треба вимкнути. Зробіть нову публікацію двосторонньою. Для двосторонньої публікації зручно задати показ розвороту сторінок (Розворот). Опція «Нова нумерація сторінок» задається у тому випадку, коли хочуть почати незалежну нумерацію сторінок для публікації, що є частиною книги з різною нумерацією. Встановіть кількість сторінок «20». Кнопкою «Номера» відкривається вікно для вибору варіанту нумерації сторінок (якщо вона буде згодом встановлена). У полі «Роздільна здатність» треба встановити Роздільна здатність друкуючого пристрою, на якому буде проведено друк кінцевого оригінал-макету, а у полі «Скомпонувати для принтера» — найменування самого цього пристрою. Ці параметри надалі будуть використовуватися програмою автоматично, наприклад, для визначення виділивності графіки. Це не виключає можливості друкувати проміжні результати на принтерах із більш низькою роздільністю. Після підтвердження «Так» відкриється вікно із сторінками нової публікації. Змінити щойно задані для цієї публікації налаштування (окрім кількості сторінок) можна, скориставшись командою Файл => Параметри документа. Для зміни кількості сторінок можна cкористатися командами Макет => Видалити сторінки (Вставити сторінки). Перегортати сторінки можна за допомогою команди Макет => Перейти до сторінки, а також натисканням клавішею миші на відповідній піктограмі з номером сторінки внизу екрану.

2. Управління масштабами зображення сторінок. Пункт меню містить команди вибору масштабу зображення (Збільшити. Зменшити. Реальний розмір. Ціла сторінка. Монтажний стіл. Масштаб...). Найбільш часто доводиться перемикати між масштабами (Реальний розмір і Ціла сторінка), тому корисно запам'ятати клавіатурні еквіваленти цих команд — [Ctrl+1] и [Ctrl+0] відповідно. Крім того, можна виконувати подвійне натискання клавішею миші на інструменті із зображенням руки — це дає масштаб. Ціла сторінка і подвійне натискання клавішею миші на інструменті із зображенням лупи — перемикання на масштаб 1: 1 (Реальний розмір). Можна використовувати інструмент із зображенням лупи для багаторазового збільшення дрібних деталей.

3. Знайомство з командами налаштування екрану. Пункт меню «Перегляд» містить також команди управління деякими елементами екрану. Команда => Показати лінійки/Сховати лінійки (Вмикає/Вимикає лінійки) на екрані. Режим (Вирівняти по лінійках) дозволяє розмістити направляючі точно за поділами лінійок. Ввімкніть цей режим і переконаєтеся, що направляючі, які можна «витягнути» з лінійок, «липнуть» до поділів лінійок. Команда (Закріпити нуль) дозволяє закріпити точку початку координат. Команда (Показати Направляючі/Сховати направляючі — ввімк./вимк.) відображення направляючих на екрані. Команда (Вирівняти по направляючим — режим ввімк./вимк). вирівнювання («прилипання») об'єктів до направляючих. Командою (Закріпити направляючі) їх позиція стає фіксованою (щоб випадково не зсунути).

4. Налаштування меж колонок. Командою Макет => Межі колонок можна задати багатоколонковий режим тексту на поточній сторінці. Якщо сторінка подвійна, то доступна опція «Роздільна установка лівої і правої сторінок». Коли вона активна, то програма дозволяє задати різну кількість колонок для лівої і правої частин розвороту двосторонньої сторінки. Опція (Налаштування макета) дозволяє вже розташований текст (якщо він є на момент виконання команди) розмістити по заново створених колонках. Отримані межі колонок можна зміщувати за допомогою миші (як і направляючі), це дає можливість отримати неоднакові колонки.

Завдання. Встановіть режим, коли на екрані видно лінійки і задано вирівнювання по лінійках, початок координат не закріплений, видно направляючі і вони не закріплені, режим вирівнювання по направляючих скасований. Видаліть сторінки, залишивши 15 сторінок.

5. Сторінки–шаблони. Сторінки-шаблони повинні містити ті елементи публікації, які мають бути на усіх або більшості сторінках. Це дозволить не створювати такі об'єкти окремо для кожної сторінки, а створити один раз на сторінках-шаблонах. Щоб перейти на сторінки-шаблони, натисніть мишею на символах Л, П в лівому нижньому кутку екрана. Відкриються сторінки-шаблони.

На сторінках-шаблонах встановіть початок координат (наприклад, в точці перетину лінії розрізу сторінок з лінією верхнього поля) і закріпіть початок координат. Для цього краще за усе використовувати режим вирівнювання по направляючих, тоді початок координат «липне» до ліній полів і країв сторінки. Розмістіть горизонтальні і вертикальні направляючі (2-3 горизонтальні і вертикальні). Встановіть багатоколонковий режим: задайте 2 колонки на правому шаблоні і 3 на лівому.

На шаблонах можна помістити будь-які графічні і текстові елементи, якщо вони повинні бути на усіх сторінках публікації. Наприклад, розмістимо маркери нумерації сторінок:

активізуйте інструмент «літера (Т)» з меню інструментів і виконайте «клацання» мишею в тому місці сторінки, де повинен знаходитися її номер (окремо для правого і лівого шаблонів). Коли побачите курсор, натисніть комбінацію клавіш [Сtrl+Shift+3]. На шаблонах з'являться маркери нумерації ЛШ і ПШ. На звичайних сторінках ви згодом побачите номери сторінок, виконані активним на даний момент стилем шрифту. Закріпіть направляючі і початок відліку. Намалюйте маленький прямокутник в правому верхньому кутку правого шаблона. Перегляньте звичайні сторінки публікації. Ви повинні бачити на них елементи шаблонів.

Якщо на деяких сторінках (наприклад, на першій) елементи шаблона не потрібні, то шаблон можна відключити саме на конкретних сторінках. Для цього треба відкрити ту сторінку, де шаблон не потрібен (перейдіть на стр.1), викликати палітру шаблонів командою (Вікно — Показати сторінки-шаблони), і натиснути клавішу миші по рядку (Без шаблону). Щоб повернути елементи шаблона, достатньо «клацнути» мишею по рядку (Основний шаблон). Тут же можна створити нові шаблони (окрім головного). Для створення нового шаблону «клацніть» мишею по значку сторінки, яку перегортаєте внизу зліва в палітрі (Шаблони). У вікні, що появилося, уведіть ім'я шаблону і можна змінити поля і кількість колонок (встановіть 1 колонка). Натисніть (Так). Програма автоматично перемикається на створення нового шаблона. Наприклад, нарисуйте на правій сторінці у правому верхньому кутку невеликий еліпс. Закінчивши створення шаблона, перейдіть до тієї сторінки (перейдіть до 15), де ви хочете застосувати новий шаблон. Тепер клацніть по рядку з ім'ям нового шаблона. Він буде застосований до даної сторінки. Можна застосувати шаблон і до цілого діапазону сторінок. Для цього клацніть Кнопкою меню керівника палітри (Шаблони) і виберіть команду (Застосувати), призначте в діалоговому вікні діапазон сторінок, наприклад, 12-15. (Так). Перейдіть на стор.13 і переконайтеся, що до неї був застосований указаний підсвічуванням шаблон. На окремих сторінках можна також видаляти або переміщати непрочитані елементи шаблону (направляючі, межі колонок, початок координат) інструментом (Стрілка Переміщення) або зміна інших (друкованих) елементів шаблона можливе тільки на сторінках-шаблонах. Переконайтеся в цьому, змінивши положення напрямниць на окремих сторінках (перед цим треба тимчасово відключити режим їх закріплення). На сторінці 4 встановіть одноколонковий режим (командою Макет => Межі колонок, виконавши її, знаходячись саме на цій сторінці). Відновити помилково змінені (видалені) елементи шаблона можна командою Макет => Скопіювати направляючі шаблона. Виконайте відновлення колонок на стор.4.

Розташування на сторінках-шаблонах направляючих, меж колонок, початку координат і т.п. називається створенням модульної сітки публікації.

6. Розташування тексту. Перед початком вправи перевірте, щоб команда (Макет => Автозаповнення) не була активна (якщо вона активна, тобто з «позначкою», то вимкніть її, якщо не активна - клацніть на порожньому місці сторінки).

Відкрийте сторінку публікації, на якій ви будете починати розташування тексту.

Розташований текст буде мати той шрифт, який активний на даний момент. Відкрийте сторінку публікації, на якій ви будете починати розташування тексту.

Текст буде мати той шрифт, який активний під час його розміщення. Тому виконайте команду Текст => Шрифт і виберіть кирилізований шрифт (інакше українськомовний текст буде неправильно кодуватися) в списку (Гарнітура).

Для розташування тексту потрібно виконати команду Файл => Помістити. Відкривається вікно для вибору файла, що містить потрібний текст. Тут треба відкрити потрібний диск і каталог, а потім натисненням клавіші миші указати файл. Внизу цього ж вікна є наступні опції:

· «Як новий матеріал» — потрібно вибирати в тому випадку, якщо текст розміщується вперше;

· «Замість цілого матеріалу» — потрібно включити, якщо ви хочете замінити вже розташований матеріал його оновленою версією;

· «В існуючий текст» — застосовується для вставки нової у вже розташований текст; щоб опція була доступна в розміщеному тексті повинна бути позначена точка вставки (курсором);

· «Імпортувати формат» — зберегти початковий формат тексту;

· «Змінити лапки» — прямі лапки змінити на похилі;

· «Читати стильову розмітку» — зберігати початкові стилі розміщуваного тексту;

· «Зберегти кодування» — зберегти розташування тексту в кадрах.

Після натиснення (Відкрити), якщо формат вибраного файла відрізняється від формату Page Maker, відкривається вікно імпорту тексту.

Воно містить опції:

«Видалити зайві повернення каретки в кінці кожного рядка» — ця опція корисна для текстів, які були створені в редакторах, де для переходу на новий рядок використовується [Enter] — (тобто створюються непотрібні символи переходу на новий рядок, які бажано прибрати).

«Між абзацами» — опція дозволяє видалити порожні абзаци тексту, що імпортується.

«Залишити таблиці», списки і відступи без змін.

«Замінити 3 або більш пропусків табулятором» — замість указаної кількості пропусків скрізь по тексту буде вставлений символ табуляції важливо перевірити, чи правильно активізований тип кодування — для текстів, створених редакторами в середовищі Windows (окрім Блокнота) повинен бути вибраний Текстовий файл Windows. Після натиснення (Так) в цьому вікні знову відкривається вікно публікації.

Тепер ви маєте можливість перейти на ту сторінку, де повинен розміщуватися текст, якщо ви ще не зробили цього. Перейдіть на сторінку 2. Курсор має вигляд піктограми розташування тексту. «Клацніть» мишею у місці початку розташування тексту (або при натиснутій кнопці миші «нарисуйте» прямокутний текстовий блок). Якщо текст помістився не повністю, то про це свідчить нижній маркер текстового блоку, що має вигляд червоного трикутника. Клацніть на цьому маркері, курсор знову має вигляд піктограми завантаження. Продовжуйте розташування тексту, послідовно заповнюючи колонки сторінок публікації. Коли текст буде повністю розміщений, то його нижній маркер набуде вигляду порожнього «вушка». Розташування тексту може здійснюватися в одному з трьох режимів: автоматичному (заданий режим Макет => Автозаповнення), ручному (при натиснутій клавіші миші текстові блоки «рисуються» вручну; має місце, коли режим Автозаповнення відключений) або напівавтоматичному (текст розміщується автоматично до кінця колонки, а потім треба вручну перемістити курсор в місце розташування наступного блоку; має місце, коли режим Автозаповнення відключений і натиснута клавіша Shift). Перемикання з автоматичного або ручного режиму на напівавтоматичний досягається натисненням клавіші і подальшим натисненням клавішею мишею в місці подальшого розташування тексту. Перемикання з автоматичного режиму на ручний і назад досягається при натиснутій клавіші [Ctrl].

Вимкніть режим автозаповнення і почніть розташування тексту, що міститься у файлі (у відповідності до теми документу) в напівавтоматичному режимі, починаючи з вільної колонки заповніть 2-3 колонки. Потім ввімкніть автоматичний режим заповнення. Продовжуйте розташування тексту. Зверніть увагу, що в цьому режимі програма добавляє сторінки, яких бракує, поки не розмістить весь текст. Цей режим доступний тільки на сторінках публікації, але не на монтажному столі і не на сторінках-шаблонах.

7. Розташування графічних зображень. Розташування графічних зображень так само, як і розташування тексту, починається з команди Файл => Помістити. У вікні для вибору файла потрібно вказати файл, що містить необхідний рисунок і дати підтвердження на його розміщення. Залежно від того, у якій ситуації виконується команда Помістити, графічне зображення може бути вільним або вкладеним. Якщо ця команда виконується в той момент, коли не позначена точка вставки (курсор) у жодному текстовому блоці, то зображення поміщається як вільне, тобто його можна переміщати за допомогою миші незалежно від інших матеріалів. У цьому випадку після підтвердження на розташування на сторінці публікації курсор буде мати форму розташування графічного зображення і треба натиснути клавішу миші ним в місці бажаного розташування рисунка. Якщо позначена точка вставки в якому-небудь текстовому блоці на момент виконання команди Помістити, то зображення поміщається як вкладене. Воно стає своєрідним символом даного тексту і переміщається по рядку при введенні і видаленні символів тексту. Обидва типи зображень можна масштабувати при активному інструменті «стрілка» за допомогою миші, використовуючи маркери зображення. Якщо при цьому вимагається зберегти початкові пропорції зображення, то треба натиснути клавішу [Shift] і не відпускати її до кінця масштабування. Якщо пропорції вже спотворені, то натиснувши і злегка змінивши розмір, можна; відновити початкові пропорції. Щоб масштабування відбувалося з урахуванням роздільної здатності принтера, потрібно також тримати натиснутою клавішу [Ctrl]. Для вільних зображень можна виконати процедуру обтікання їх текстом. Для цього треба виокремити зображення, яке заздалегідь можна помістити над текстом, при активному інструменті, а потім виконати команду Елемент => Обтікання текстом в діалоговому вікні вибрати тип обтікання і натиснути (Так). Можна також використовувати команди Елемент => Монтаж => На передній план, На задній план, Зсунути вперед, Зсунути назад для розташування зображень по шарах.

Розмістіть у публікації як вільне зображення із файла //server/student/*.tif (необхідно мати зображення до відповідної теми). Помістіть його в будь-якому тексті з використанням функції обтікання. Розмістіть той же рисунок як вкладене зображення у іншому місці тексту. Вивчіть можливості переміщення і зміни розмірів обох типів зображень.

Розмістіть зображення з файлів *.tif із своїх власних тек.

Розмістіть одне з цих зображень поверх іншого. Одне із зображень помістіть під текстом.

8. Зв'язані файли. Зв'язки дозволяють автоматично переносити зміни, зроблені в зовнішньому файлі, до пов'язаного з ним елементу публікації. Копії усіх текстових файлів зберігаються в публікації. У випадку з графічними файлами в публікації копіюються файли розміром менш 256К. Якщо розмір файла більший, то вам надається вибір: берегти в публікації повну копію (займає дуже багато місця), або тільки екранну версію (вона займає менше місця, а інформація для друку береться із зовнішнього файлу). Зазвичай вибирають другий варіант. При цьому для оновлення або перевизначення зв'язків між елементом публікації і його зовнішнім файлом або для отримання інформації про зв'язаний файл треба виконати команду Файл => Зв'язані файли.

• Відкрийте це вікно і вивчіть його. Тут перераховані всі зовнішні файли, розташовані у даній публікації. Кнопкою (Режим) відкривається вікно, де можна встановити опцію (Обновляти автоматично). У цьому випадку зміни в початкових файлах будуть автоматично переноситися до публікації. При виборі варіанту (Попереджати перед оновленням) при внесенні змін програма буде інформувати вас про це, щоб ви могли підтвердити зміни або відмовитися від них.

• «Клацніть» мишею на імені будь-якого зовнішнього файла. Тепер доступна кнопка (Інформація), натиснувши на яку, ви отримаєте інформацію про вибраний файл (з якої теки і коли узятий, розмір, чи змінювався зовнішній файл і чи проведено оновлення).

• Кнопка (Вимкнути) для виділеного файла дозволяє виключити його з числа зв'язаних, після цього програма перестає стежити за його оновленням. Якщо в публікації виділити елемент, зв'язки якого вас цікавлять, то з меню Елемент потрібно вибрати команду (Інформація про зв'язки) або (Режим зв'язку) — для зміни режиму зв'язків конкретного вибраного елемента.

9. Збереження публікації. Зберегти публікацію можна командою Файл => Зберегти або Зберегти як. Команда (Зберегти як) застосовується, якщо необхідно змінити ім'я, формат або інші опції збереження публікації, що вже зберігалася раніше. Виконання цієї команди дозволяє також зменшити розмір публікації в байтах на диску. Якщо ви внесли зміни у публікацію, яка вже має ім'я, і хочете їх зберегти, то можна скористатися командою (Зберегти). При цьому вікно для збереження, вже не буде виводитись, а публікація буде збережена в тому вигляді, в якому вона є на екрані. Команда (Відновити) повертає публікацію до стану останнього збереження командою «Зберегти» або «Зберегти як». Окрім цього виконання команди Відновити при натиснутій клавіші Shift дозволяє повернути публікацію до останнього з проміжних станів.

• Командою (Зберегти як) або (Зберегти) — при першому збереженні відкривається вікно, в якому слід ввести ім'я нової публікації, відкрити диск і теку, призначену для збереження, а також правильно набудувати наявні опції. У зоні (Тип файла) можна вибрати варіант зазвичай ї публікації — «Публікацію» — вийде файл з розширенням pmd або «Шаблон» — вийде з розширенням pmt. У останньому випадку буде створений шаблон, який можна буде використовувати, як і інші шаблони (при відкритті шаблонів видається не сам файл, а його копія, яку можна використовувати як заготовку для подальшої роботи);

«Без додаткових файлів» — зберігається тільки публікація (якщо в ній були зв'язані файли, і ви переносите її в інший каталог, то зв'язані файли залишаться на колишньому місці);

«Файли для видаленого друку» — в цьому випадку всі файли, необхідні для друку (у тому числі зв'язані і спеціальні) поміщаються до одного каталогу;

«Всі зв'язані файли» — всі зв'язані файли поміщаються до одного каталогу з публікацією.

Завдання. Збережіть публікацію як «ПрізвищеЛаб№1(Публікація)». Закрийте її (Файл => Закрити). Відкрийте публікацію, яку ви зберегли (для цього зробіть Файл => Відкрити). При цьому ви можете відкрити копію або оригінал.

Оформлення звіту.

На захист даної роботи студент повинен надати в електронному варіанті виконану лабораторну роботу та захистити її в індивідуальному порядку.

Контрольні запитання.

1. Які основні параметри налаштування програми Adobe Page Maker?

2. Як створити сторінки-шаблони?

3. Як створити фрейм?

4. Які параметри фрейма?

5. Як виконується робота зі сторінками: додавання, видалення, переміщення?

6. Які поняття майстра-шаблона документа?

7. Як виконати зв'язування текстових блоків у ланцюжки?

8. Як увести інформацію у текстові блоки?

9. Як імпортувати текстові документи з інших програм?

 







Дата добавления: 2014-11-12; просмотров: 1610. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия