Студопедия — Лекція 17. Нервова система.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лекція 17. Нервова система.






План лекції.

1.Загальні відомості з анатомії нервової системи.

 

2.Центральна нервова система: анатомія спинного та головного мозку. 3.Периферічна нервова система.

 

4.Соматична нервова система.

 

5.Вегетативна нервова система.

 

Нервова система побудована з нервової тканини,яка складається знервових клітин – нейронів і нейроглії. Нейроглія – це сукупність клітинних елементів нервової тканини, вони виконують трофічну, захисну, опорну та секреторну функції.

 

Структурно-функціональною одиницею нервової системи є нервова клітина – нейрон, або нейроцит. Нейрони визначають специфічну функцію нервової тканини – сприймають подразнення, виробляють імпульси, передають їх. В нейроні розрізняють тіло та відростки. Від тіла в одну сторону відходить один довгий відросток, що не галузиться – аксон, або нейрит, в іншу сторону – короткі відростки, що галузяться – дендрити. Передача нервового збудження всередині нейрона іде в напрямку від дендритів до тіла (соми) нейрона, від нього – до аксона; аксон проводить збудження від тіла клітини. Аксони та дендрити закінчуються кінцевими апаратами, які називаються нервовими закінченнями. За функціональним призначенням нервові закінчення поділяються на чуттєві закінчення, або рецептори, рухові закінчення, або ефектори, і синаптичні закінчення, або синапси.

 

Рецептори –це нервові закінчення дендритів,вони сприймаютьподразнення від шкіри, м’язів, судин та ін. В залежності від того, з зовнішнього чи внутрішнього середовища сприймаються подразнення, вони поділяються на екстерорецептори та інтерорецептори. До екстерорецепторів відносяться рецептори, які сприймають подразнення з зовнішнього середовища, це рецептори шкіри, сенсорних систем. Інтерорецептори сприймають подразнення з внутрішнього середовища, це рецептори, які сприймають подразнення від м’язів та суглобів (пропріорецептори), від внутрішніх органів та судин (вісцерорецептори).

 

Ефектори –моторні закінчення аксонів рухових клітин соматичної івегетативної нервової систем, вони передають імпульс до м’язів.

 

Передача нервового імпульса з одного нейрона на інший здійснюється за допомогою особливо побудованих кінцевих апаратів, або синапсів. Синаптичне закінчення – синапс – це місце контакта двох нейронів (або нейрона і іншої клітини), де відбувається передача збудження від однієї клітини до іншої хімічним шляхом (за допомогою медіатора). Синапс складається з передсинаптичної мембрани (ділянка клітинної мембрани), біля якої у клітині розташовані пухирці з медіатором, синаптичної щілини та

 


постсинаптичної мембрани (ділянка клітинної мембрани). Завдяки тому, що пухирці з медіатором містяться тільки біля передсинаптичної мембрани, передача збудження відбувається тільки в одному напрямку. Розрізняють аксосоматичні зв’язки нейронів, де аксон одного нейрона підходить до тіла клітини іншого нейрона, і філогенетично молодші аксодендритичні зв’язки (контакт аксона з денритом).

 

Отже, вся нервова система є комплексом нейронів, які вступають в синаптичні з’єднання між собою, не зростаючись при цьому. Таким чином нервове збудження, що виникло у якому-небудь місці, передається по відростках нервових клітин через синапси від одного нейрона до іншого. Прикладом такого зв’язку між органами за допомогою нейронів є рефлекторна дуга, що лежить в основі рефлекса.

 

Проста рефлекторна дуга має складатися щонайменше з двох нейронів, один з них зв’язаний з чутливою поверхнею (наприклад, зі шкірою), інший своїм нейритом закінчується у м’язі (або у залозі). При подразненні чутливої поверхні збудження іде по пов’язаному з нею чуттєвому нейрону у доцентровому напрямку до рефлекторного центра, де знаходиться синапс. Тут збудження переходить на другий нейрон і іде у відцентровому напрямку до м’яза (або залози), у результаті відбувається або скорочення м’яза, або змінення секреції залози і т. ін. Часто до складу простої (двонейронної) рефлекторної дуги входить третій, вставковий, нейрон, який є передатчиком з чуттєвого ланцюга на руховий. Але у людини більшість рефлекторних дуг багатонейронні, вони проходять через різні рівні центральної нервової системи.

 

Нервовими волокнами називають відростки нейронів,вони вкритіоболонкою. Оболонка складається або тільки з шваннівських клітин, або додатково ще з мієлінової (м’якітної) оболонки, яка виконує роль своєрідного ізолятора. В залежності від цього нервові волокна поділяються на мієлінові (м’якітні) та безмієлінові (безм’якітні). Мієлінові волокна товщі, вони мають безмієлінові проміжки – перехвати Ранв’є. Пучки нервових волокон, вміщені в загальну сполучнотканинну оболонку, утворюють нерви, або нервові стовбури. У більшості випадків у нерві об’єднуються і чутливі, і рухові волокна – це змішані нерви. Нерви, які складаються лише з чутливих волокон, називають чутливими, а ті, що складаються лише з рухових – руховими.

 

Нервова система єдина, але умовно її поділяють на частини.

 

За топографічним принципом нервова система поділяється на центральну і периферічну. До центральної нервової системи відносяться головний та спинний мозок,до периферічної– нерви,які відходять відголовного (12 пар черепних нервів) та спинного (31 пара спинномозкових) мозку та нервові вузли (ганглії), розташовані на периферії.

 

Спинний мозок (medulla spinalis)лежить у хребтовому каналі і удорослих представляє собою довгий (41-45см) трохи сплюснутий спереду назад циліндричний тяж, який зверху переходить безпосередньо у довгастий

 


мозок, а знизу закінчується конічним загостренням на рівні 2-го поперекового хребця. Спинний мозок складається із сегментів; сегмент – це ділянка спинного мозку, яка відповідає виходу однієї пари спинномозкових нерів; розрізняють 31 сегмент спинного мозку. У спинному мозку розрізняють сіру та білу речовину; сіра речовина є тілами нервових клітин, біла речовина – нервові відростки.

 

Сіра речовина представлена передніми,задніми і латеральнимистовпами і оточена білою речовиною. На поперечному зрізі сіра речовина має форму метелика, або букви Н, де розрізняють передній ріг, задній ріг та латеральний (є тільки у 8 шийному сегменті, 1-12 грудних, 1-3 поперекових). Передній ріг – це 5 рухових ядер, які утворені сукупністю моторних нейронів; задній ріг представлений 6 чутливими ядрами, які поділяються на ядра, які передають інформацію в межах спинного мозку, і які передають інформацію в головний мозок. Латеральний ріг утворений сукупністю інтернейронів.

 

Біла речовина представлена шляхами:асоціативними–зв’язуютьсегменти спинного мозку в межах однієї половини; проекційні – зв’язують спинний мозок з головним (висхідні шляхи) і головний зі спинним (нисхідні шляхи); комісуральні – біла спайка – зв’язує дві половини спинного мозку між собою.

 

Розрізняють три оболонки спинного мозку: - зовнішня –тверда оболонка; - середня – павутинна оболонка; - внутрішня – м’яка оболонка.

 

Головний мозок (encephalon)розташований у порожнині черепа іскладається з п’яти відділів: довгастий, задній, середній, проміжний і кінцевий мозок.

 

Довгастий мозок має форму цибулини,довжина його становить2,5см,він лежить у порожнині черепа на схилі. На передній поверхні довгастого мозку з боків від передньої серединної щілини є повздовжні потовщення – піраміди, які складаються з рухових пірамідних шляхів, які з’єднують головний мозок зі спинним. З обох боків від пірамід розташовані овальні оливи, функція яких пов’язана з підтриманням тіла у вертикальному положенні. Довгастий мозок складається з сірої та білої речовини. Сіра речовина утворює скупчення, які називаються ядрами, або центрами. У довгастому мозку знаходяться автоматично працюючий центр дихання, центри, що регулюють роботу серця і судин, секрецію травних залоз, рефлекси чихання, кашляння, ковтання та ін., а також ядра ІХ-ХІІ пар черепних нервів. Біла речовина складається з висхідних (чуттєвих) та нисхідних (рухових) провідних шляхів.

 

Задній мозок лежить у черепній ямці,до нього відносяться міст тамозочок.

 

Міст розташований попереду довгастого мозку,складається з сірої табілої речовини. Сіра речовина утворює ядра моста – це ядра V-VIII пар

 


черепних нервів, через ядра моста кора головного мозку з’єднується з мозочком. Біла речовина складається з волокон, які ідуть у поздовжньому та поперечному напрямках; у поздовжньому напрямку ідуть висхідні та нисхідні провідні шляхи, у поперечному – волокна, які зв’язують міст з мозочком.

 

Мозочок прилягає ззаду до поверхней моста і довгастого мозку,він маєдві напівкулі і середню частину (черв’як). Мозочок має три пари ніжок: верхні, середні, задні. Верхні ніжки мозочка з’єднують його з дахом середнього мозку, у них проходять пропріоцептивні спинномозкові шляхи. Середні ніжки мозочка з’єднують його з мостом і складаються з волокон, які з’єднують ядра мосту з корою мозочка. Нижні ніжки з’єднують його з довгастим мозком, у їх складі проходять пропріоцептивні шляхи від спинного мозку до мозочка. Біла речовина мозочка – це волокна, які з’єднують мозочок зі спинним мозком і відділами головного мозку, сіра речовина утворює кору мозочка і його ядра.

 

Середній мозок складається з даху та ніжок мозку;порожниноюсереднього мозку є водопровід, який сполучає IV шлуночок з III шлуночком.

 

Дах середнього мозку складається з 4 горбиків: 2 верхні горбики – підкіркові рефлекторні сторожові центри зору, 2 нижніх горбики – підкіркові рефлекторні сторожові центри слуху. Ніжки мосту поділяються на основу і покришку, між якими знаходиться чорна речовина. Основа ніжок – біла речовина, тут проходять важливі нисхідні шляхи. Покришка містить сіру і білу речовини; сіра речовина представлена ядрами, біла – шляхами. Особливо важливими є перехрестя шляхів, їх 4.

 

До проміжного мозку відносяться таламічний мозок та гіпоталамус, порожниною проміжного мозку є ІІІ шлуночок. До таламічного мозку входять таламус (зоровий горб), надталамічна та заталамічна частини. Таламус –парне скупчення сірої речовини,що становить основну масупроміжного мозку; в його ядрах переключаються аферентні шляхи шкіряної, м’язово-суглобової, нюхової та зорової чутливості. Гіпоталамус розташований знизу таламуса, найбільш вираженим утворенням його є лійка, на якій знаходиться гіпофіз – провідна ендокринна залоза; до гіпоталамуса також відносяться сірий горб та сосочкові тіла. Гіпоталамус – це вегетативний мозок, тут містяться підкіркові вегетативні центри; сіра речовина представлена ядрами.

 

Кінцевий мозок складається з двох півкуль,з’єднаних мозолистимтілом, до півкуль входять нюховий мозок, базальні, або центральні, ядра і бокові шлуночки мозку. Мозолисте тіло лежить в глибині поздовжньої щілини і складається із нервових волокон, що з’єднують півкулі великого мозку. Під мозолистим тілом розташоване склепіння у вигляді двох дугоподібних білих тяжів. Кора кожної півкулі побудована з сірої речовини завтовшки 1,3-4,5 мм, вона утворює складки; борозни та звивини, які розділяють кожну півкулю на п’ять часток: лобову, потиличну, тім’яну, вискову і острівець (часточка,прикрита висковою,тім’яною і лобовою

 


частками). Лобова частка розташована спереду від центральної борозни, тім’яна – між центральною і тім’яно-потиличною борознами, потилична – позаду від тім’яно-потиличної борозни, вискова – нижче від латеральної борозни, острівцеві – на дні латеральної борозни.

 

Загальна площа кори становить 220-250 тис. мм2. Кора великих півкуль є найважливішим субстратом вищої нервової діяльності людини. Базальні ядра півкуль – це скупчення сірої речовини, вони утворюють т. звану підкірку. Нюховий мозок – найдавніша частина переднього, кінцевого мозку. Нервові волокна, що йдуть до кори і від кори до нижчерозташованих відділів центральної нервової системи, утворюють прошарок білої речовини; розрізняють три системи нервових волокон у білій речовині: асоціативні, комісуральні та проекційні.

 

Кора поділена на поля, де відбувається прийняття і переробка інформації, цих полей більше 200, найважливішими є 8, де відбувається прийняття і переробка інформації від сенсорних систем:

 

- передцентральна звивина – кірковий кінець пропріоцептивного аналізатора (центр м’язо-суглобового чуття);

 

- зацентральна звивина – кірковий кінець шкірного аналізатора (центр загальної чутливості больової, температурної, дотикової);

 

- нижня частина зацентральної звивини – кірковий кінець смакового аналізатора (центр смаку);

 

- клин і острогова борозна в потиличній частці – кірковий кінець зорового аналізатора (центр зору);

 

- верхня вискова звивина – кірковий кінець слухового аналізатора (центр слуху);

 

- середня і нижня вискові звивини – кірковий кінець вестибулярного аналізатора (центр рівноваги);

 

- пригіпокампальна звивина – кірковий кінець нюхового аналізатора (центр нюху).

 

Топографія центрів мови: 1.Чутливі центри мови:

 

а)слуховий центр мови – задня частина верхньої вискової звивини; б)зоровий центр мови – кутова звивина в тім’яній частці.

 

2.Рухові центри мови:

 

а)центр усної мови – нижня лобова звивина; б)центр письмової мови – задня частина середньої лобової звивини.

 

До периферічної нервової системи відносяться 12 пар черепних нервів і 31 пара спинномозкових.

 

Всі черепні нерви відходять від основи головного мозку, крім ІV пари, що виходить з дорзальної сторони мозку. Порядок нумерації відображує послідовність виходу нервів. Черепні нерви поділяються на чутливі (І, ІІ, VIII), рухові (III, IV, VI, XI, XII) та змішані (V, VII, IX, X).

 

І пара – нюховий нерв, складається з нюхових ниток, які відходять від рецепторів нюху, що розміщені у слизовій оболонці верхнього носового ходу

 


та перегородки носа, ідуть до нюхової цибулини, по нюховому тракту в нюховий трикутник, до парагіпокампальної звивини, де закінчуються.

 

ІІ пара – зоровий нерв, починається від мультиполярних нейронів сітківки ока, проникає в порожнину черепа і попереду турецького сідла утворюється перехрестя з таким же нервом з другого боку, іде по зоровому тракту в підкіркові зорові центри.

 

ІІІ пара – окоруховий нерв, містить парасимпатичні волокна, які ідуть до м’яза, що звужує зіницю, та до війкового м’яза; ядро лежить на дні водопроводу середнього мозку. Нерв відходить від основи головного мозку, входить в очну ямку і іннервує всі м’язи очного яблука, крім верхнього косого і зовнішнього прямого м’яза.

 

IV пара – блоковий нерв, його ядро лежить поряд з ядром окорухового нерва, іннервує верхній косий м’яз ока.

 

V пара – трійчастий нерв, ядро лежить в ділянці моста, у верхній частині ромбовидної ямки. Чутлива частина нерва має трійчастий вузол, від якого відходять три гілки: очний, верхнещелепний, нижньощелепний нерви. Кожна гілка складається з численних гілок, які іннервують шкіру обличчя, скроневу ділянку голови, кон’юнктиву повік, рогівку ока, слизову оболонку носа, язика, ясен, м’якого та твердого піднебіння, тверду оболонку головного мозку. До діяльності гілок трійчастого нерва приєднуються парасимпатичні та симпатичні волокна, що іннервують секреторні клітини слізної залози, залоз слизової оболонки порожнин носа та рота, великих слинних залоз. Руховий корінець нерва починається від моторного ядра, що лежить в задньому мозку, і приєднується до 3-ої гілки нерва, іннервуючи м’язи, що прикріплюються до нижньої щелепи.

 

VІ пара – відвідний нерв, ядро лежить в ділянці моста, у верхній частині ромбовидної ямки. Нерв виходить з мозку, входить в очну ямку, і іннервує зовнішній прямий м’яз очного яблука.

 

VІІ пара – лицевий нерв, має рухові, чутливі та парасимпатичні волокна. Рухові волокна починаються від рухового ядра в покришці моста і в товщі привушної залози поділяються на 5-10 гілок, які іннервують мімічні м’язи та частину під’язикових. Чутлива частина складається з волокон смакового аналізатора. Парасимпатичні волокна ідуть до підщелепної та під’язикової слинних залоз та залоз слизової оболонки язика.

 

VІІ пара – присінково-завитковий нерв. Присінкова частина проводить імпульси, що здійснюють контроль за положенням голови і тіла; рецептори цього нерва містяться у внутрішньому вусі, аксони досягають ядер моста та мозочка, не вступаючи в зв’язок з руховими ядрами. Завиткова частина нерва проводить звукові подразнення від рецепторів кортієвого органа завитки; аксони досягають ядер заднього мозку, де переключаються на слуховий провідний шлях.

 

ІX пара – язикоглотковий нерв, містить рухові, чутливі та парасимпатичні (секреторні) волокна. Чутливі волокна ідуть від слизової

 

 


оболонки язика, рецепторів глотки і барабанної порожнини. Секреторні волокна іннервують привушну залозу, рухові – м’язи глотки.

 

X пара – блукаючий нерв, містить рухові, чутливі та парасимпатичні волокна; виходить з довгастого мозку на основу черепа 10-20 тонкими короткими корінцями, які об’єднуються в загальний стовбур нерва, що залишає порожнину черепа через яремний отвір, проникає в грудну, черевну порожнину, розгалужуючись в мязах, оболонках, органах голови, шиї, грудей, живота. Парасимпатичні та симпатичні волокна утворюють численні сплетіння, які у черевній порожнині продовжуються стовбурами.

 

XІ пара – додатковий нерв, іннервує м’язи гортані, грудинно-ключично-сосковий, трапецієподібний м’язи.

 

XІІ пара – під’язиковий нерв, іннервує м’язи язика та м’язи нижче під’язикової кістки.

 

Спинномозкові нерви. Відповідно до сегментів спинного мозкуутворюється 31 пара спинномозкових нервів: 8 пар шийних, 12 грудних, 5 поперекових, 5 крижових і 1 куприкова, всі змішані, складаються з рухових, чутливих, вегетативних волокон. Кожен спинномозковий нерв біля виходу з міжхребцевого отвору розгалужується на чотири гілки – задню, поворотну, сполучну, передню. Задні гілки направляються назад між поперечними відростками хребців і іннервують м’язи, окістя, шкіру задніх частин голови, шиї, тулуба. Поворотні гілки відходять від стовбура спинномозкових нервів і відразу через міжхребцевий отвір повертаються у порожнину хребтового каналу, іннервують тверду та судинну оболонки спинного мозку. Сполучні гілки відходять від1-го грудного до2-го поперекового спинномозковихнервів у складі симпатичного стовбурп іннервують внутрішні органи і судини. Передні гілки всіх спинномозкових нервів, крім грудних, беруть участь у формуванні шийного, плечового, попереково-крижового сплетінь.

 

Шийне сплетіння утворюється передніми гілками чотирьох верхніхшийних нервів, розташоване на передній поверхні шийних хребців, спереду прикрите грудинно-ключично-соскоподібним м’язом. Гілки, що відходять від нього, поділяються на шкірні, м’язові, змішані.

 

Плечове сплетіння складається з передніх гілок чотирьох нижніхшийних і першого грудного нервів, розміщене на шиї вище та ззаду підключичної артерії. Гілки плечового сплетіння поділяються на короткі та довгі. Короткі іннервують м’язи, що прикріплюються до лопатки та оточують плечовий суглоб, довгі спускаються вздовж верхньої кінцівки і іннервують її кістки, шкіру та м’язи.

 

Поперекове сплетіння утворене передніми гілками трьох верхніхпоперекових нервів і верхньої частини 4-го поперекового нерва, розташовано попереду поперечних відростків хребців, у товщі великого поперекового м’яза і іннервує клубово-поперековий м’яз, квадратний м’яз поперека, внутрішній косий і поперечний м’яз живота, шкіру зовнішніх статевих органів.

 


Попереково-крижове сплетіння утворене гілками поперекових,

 

крижових, куприкового нервів.

 

Крижове сплетіння утворене передніми гілками останніх двох нижніхпоперекових нервів і 3-4 верхніх крижових спинномозкових нервів, розташовано на передній поверхні крижа і грушоподібного м’яза; Його короткі гілки іннервують м’язи таза, до довгих м’язів відносяться задній шкірний м’яз стегна та сідничний нерв.

 

За функціональним принципом нервова система поділяється на соматичну та вегетативну частини.

 

Соматична нервова система здійснює переважно функції зв’язкуорганізму з навколишнім середовищем, обумовлюючи його чутливість (за допомогою органів чуття) та рух. Вона іннервує довільну (посмуговану) мускулатуру скелета та деяких внутрішніх органів – язика, глотки, гортані, очного яблука, середнього вуха, забезпечує чуттєву іннервацію всього тіла.

 

Вегетативна нервова система іннервує всі внутрішні органи,ендокринні залози та мимовільні м’язи шкіри, серце та судини, тобто органи, що здійснюють вегетативні функції в організмі (травлення, дихання, виділення, кровообіг та ін.) та становлять внутрішнє середовище. Розрізняють дві частини вегетативної нервової системи: симпатичну та парасимпатичну, які забезпечують регуляцію діяльності внутрішніх органів, судин і потових залоз, а також трофічну іннервацію (живлення) скелетної мускулатури, рецепторів і самої нервової системи.

 

Парасимпатична нервова система. Від середнього мозку відходятьпарасимпатичні волокна, які входять у склад окорухового нерва; ці нерви іннервують кільцевий м’яз райдужної оболонки ока, при їх збудженні відбувається звуження зіниці. З довгастого мозку виходять парасимпатичні волокна, розташовані у складі лицевого, язикогорлового, блукаючого нерва.

 

Парасимпатичні волокна, які входять до складу лицевого і язикогорлового нервів, іннервують слинні залози, при їх збудженні спостерігається значне виділення слини. Волокна блукаючого нерва галузяться і іннервують багато внутрішніх органів: серце, стравохід, бронхи, альвеоли, шлунок, тонкий кишечник і верхній відділ товстого, селезінку. Від крижового відділа спинного мозку відходять волокна тазового нерва, які іннервують органи малого таза: сигмовидну і пряму кишку, сечовий міхур, статеві органи (крім матки). Ганглії парасимпатичної нервової системи розташовані всередині або поблизу органа, який іннервують.

 

Центральний відділ симпатичної нервової системи представлений нейронами бокових рогів грудного і поперекового відділів спинного мозку. Відростки цих нейронів (догангліонарні нейрони) виходять зі спинного мозку і закінчуються у симпатичних гангліях, розташованих ланцюгами по обидві боки впродовж спинного мозку (симпатичні ланцюжки). Звідти виходять постгангліонарні нейрони, які ідуть до органів. Симпатична нервова система

 


іннервує всі органи і тканини організму, у тому числі і скелетні (посмуговані) м’язи, і центральну нервову систему.

 

Симпатичний і парасимпатичний відділи вегетативної нервової системи здійснюють, як правило, на органи різний вплив.

 


Тема 3.4. Анатомічна характеристика аналізаторів.

 







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 771. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия