Студопедия — Лекція 18.Аналізатори.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лекція 18.Аналізатори.






План лекції.

 

1.Поняття про аналізатори; загальний план будови аналізаторів. 2.Шкірний аналізатор (орган відчуття дотику, температури, болю). 3.Пропріоцептивний аналізатор.

 

4.Зоровий аналізатор.

 

5.Слуховий і вестибулярний аналізатори.

6.Смаковий аналізатор.

 

7.Нюховий аналізатор.

 

Нервові збудження, що виникають внаслідок дії подразнень, сприймаються нами у формі різних відчуттів. Відчуття – це відображення у свідомості людини предметів і явищ зовнішнього світу у результаті їх впливу на органи чуття. Для виникнення відчуттів необхідні устрої, що сприймають подразнення (інформацію), нерви, по яких передається подразнення, і кора головного мозку, де подразнення перетворюється у факт свідомості. Весь цей апарат І.П.Павлов назвав аналізатором: " Аналізатор – це складний нервовий механізм, що починається з зовнішнього сприймального апарата і закінчується в мозку". Кожен аналізатор складається з трьох частин:

 

1) периферична частина – рецептор (або орган чуття, або ефектор), 2) кондуктор – провідник нервового збудження, 3) центральна частина – кірковий кінець аналізатора.

 

Периферічний відділ аналізатора представляють органи чуття іззакладеними в них рецепторами, за допомогою яких людина пізнає навколишній світ, отримує інформацію, формуються відчутя. Розрізняють дві групи відчуттів:

 

-відчуття, що відображують властивості предметів і явища зовнішнього матеріального світу – відчуття дотику і тиску, температури, болю, відчуття слухові, зорові, смакові, нюхові, земного тяготіння;

 

-відчуття, що відображують рухи окремих частин тіла і стан внутрішніх органів –відчуття руху, рівноваги, відчуття органів.

 

Відповідно цьому всі органи чуття поділяються на дві групи:

 

1) органи зовнішнього чуття, які отримують нервові імпульси із зовнішнього середовища – екстерорецептори – орган відчуття дотику, температури, болю (шкіра), орган зору, орган слуху, орган рівноваги, смаку, нюху;

 

2) органи внутрішнього чуття:

 

а)які отримують нервові імпульси із пропріоцептивного поля (м’язово-суглобове відчуття, пов’язане з рухами у полі земного тяготіння) –

пропріорецептори;

 

б) які отримують нервові імпульси із інтероцептивного поля (нутрощів і судин) – інтерорецептори.

 

 


Крім поділу органів чуття на дві групи, всі аналізатори, з точки зору вчення І.П.Павлова про дві сигнальні системи, можно класифікувати наступним чином:

 

1. Аналізатори першої сигнальної системи:

 

а)аналізатори зовнішнього світу – екстерорецептори (орган відчуття дотику, температури, болю, органи слуху, зору, смаку, нюху, гравітації);

 

б)аналізатори внутрішнього середовища організма: -пропріорецептори (м’язово-суглобове чуття),

-інтерорецептори, несуть подразнення від вегетативних органів і судин.

 

2. Аналізатори другої сигнальної системи: -аналізатори усної мови, -аналізатори письмової мови.

 

Аналізатори першої і другої сигнальних систем дуже різняться: аналізатори першої сигнальної системи мають всі три компоненти (периферичну частину, кондуктор, центральну частину), аналізатори другої сигнальної системи не мають рецепторів і кондукторів, вони мають тільки центральну частину – кірковий кінець аналізатора. Аналізатори другої сигнальної системи сприймають свої сигнали на базі аналізаторів першої сигнальної системи, без яких вони не працюють.

 

Шкірний аналізатор забезпечує сприйняття,передачу і усвідомленняекстероцептивної інформації. Рецепторний апарат цих сенсорних систем знаходиться в шкірі. Шкіра захищає тіло від зовнішніх впливів, бере участь у терморегуляції організму, в обмінних процесах, виконує дихальну функцію, містить енергетичні запаси. В шкірі розрізняють поверхневий шар – епідерміс і глибокий шар –дерму. Епідерміс складається з багатошарового плоского епітелія, його поверхневий шар ороговіває і злущується. Дерма складається зі сполучної тканини, еластичних волокон і м’язових клітин.

 

Периферічна частина шкірного аналізатора представлена спеціалізованими нервовими закінченнями, розташованими в різних шарах шкіри, слизовій оболонці, сухожиллях, зв’язках та інших анатомічних утвореннях. Тактильні рецептори сприймають подразнення, що формують відчуття дотику, тиску. До цих рецепторів відносяться дотикові (мейснерові тільця)та пластинчасті(тільця Пачіні)тільця і дотикові меніски(диски Меркеля).Вони розміщені в епідермісі,судинах і глибоких шарах шкіридолоневої поверхні кисті (особливо на кінчиках пальців), губах, сухожилках, очеревини, брижі кишок.

 

Температурна чутливість –відчуття тепла і холоду.Тепловіподразнення сприймаються тільцями Руффіні, холодові – колбами Краузе, які розташовані в сполучнотканинній основі слизової оболонки під епідермісом.

 

Больовими рецепторами є спеціальні вільні нервові закінчення,якізнаходяться не тільки в шкірі, але і у м’язах, кістках і внутрішніх органах. Больові рецептори при певній силі подразнення викликають відчуття болю.

 

 


Інформація від больових рецепторів іде по спиноталамічному шляху – через спинний мозок, зоровий горб в кору задньої центральної звивини.

 

Подразнення від рецепторів шкірної чутливості передаються в кірковий кінець шкірного аналізатора, який знаходиться в задній центральній звивині.

 

Пропріоцептивний аналізатор забезпечує сприйняття,передачу,усвідомлення пропріоцептивної інформації м’язово-суглобового чуття, а також відповідь на будь-яке зовнішнє подразнення. М’язово-суглобове чуття виникає у зв’язку зі зміною ступеня натягнення суглобової сумки, сухожилків і напруження м’язів. Завдяки м’язово-суглобовому чуттю формується уява про положення тіла і його частин у просторі, про зміну цього положення. Рецепторна частина пропріоцептивного аналізатора представлена пропріорецепторами опорно-рухового апарата. Від пропріорецепторів сухожилків, м’язів, кісток і суглобів інформація по пропріорецептивних шляхах надходить в область передньої центральної звивини кори великих півкуль або у мозочок.

 

Зоровий аналізатор. Периферічна частина зорового аналізаторапредставлена оком, провідникова – зоровим нервом, центральна – корою потиличної ділянки великих півкуль (шпорна борозна).

 

Око складається з очного яблука і додаткових органів,які оточуютьйого. Очне яблуко розміщене в очній ямці. В ньому розрізняють передній (найбільш виступаюча точка рогівки) і задній (латеральніше від місця виходу з очного яблука зорового нерва) полюси. Вісь, проведена між двома полюсами, називається зовнішньою. Внутрішня вісь ока –це вісь, проведена від задньої поверхні рогівки до сітківки. Якщо внутрішня вісь довша, то промені світла після заломлення збираються у фокусі спереду сітківки (короткозорість), якщо коротша – позаду сітківки (далекозорість). Зорова вісь

 

– вісь, проведена від переднього полюса до центральної ямки сітківки. Стінка очного яблука утворена трьома оболонками: зовнішньою, середньою, внутрішньою.

 

Зовнішня оболонка –фіброзна,виконує захисну функцію,в нійрозрізняють велику задню частину – склеру, і меншу передню частину – прозору, безсудинну рогівку. Передня поверхня рогівки опукла, задня – увігнута.

 

У середній судинній оболонці є три відділи: райдужка, війкове тіло та власне судинна оболонка. Райдужка багата судинами,в центрі її є круглийотвір – зіниця. Основу райдужки утворюють м’яз-звужувач зіниці та м’яз-розширювач зіниці, що змінюють величину зіниці і виконують роль діафрагми для променів світла, що проникають в око. В райдужці міститься пігмент, від кількості якого залежить колір очей. Війкове тіло знаходится за райдужкою; значну частину його складає війковий м’яз, який приймає участь в акомодації ока. Власне судинна оболонка складається з трьох шарів судин, які забезпечують живлення ока.

 

 


Внутрішньою оболонкою очного яблука є сітківка –периферічначастина зорового аналізатора, виконує світлочутливу функцію, складається з 10 шарів. Основними є фотосенсорні нейрони, біполярні та оптично-вузлові.

 

До фотосенсорних нейронів відносяться палички та колбочки. Палички – це рецептори сутінкового вечірнього бачення, світлочутливі, розкидані по всій сітківці, дають інформацію про контури предмета, його переміщення. Колбочки –це рецептори денного бачення,кольорочутливі,розміщені вплямці, вони дають інформацію про колір предмета, чітку його форму. Біполярні (провідникові)нейрони передають інформацію;аксони оптично-вузлових нейронів формують зоровий нерв.Задній відділ сітківки–дноочного яблука, має жовту пляму і сліпу пляму. Жовта пляма – місце концентрації колбочкоподібних клітин і найкращого бачення ока. Сліпа пляма –місце виходу зорового нерва з очного яблука,ця ділянка не чутливадо світла і не дає зорового відчуття. Ядро очного яблука – це прозорі середовища ока:

 

- кришталик – прозорий, безсудинний, вкритий капсулою; - склисте тіло – розміщене позаду задньої стінки капсули кришталика;

 

- передня камера ока знаходиться між рогівкою і райдужкою, заповнена водянистою вологою;

 

- задня камера ока розміщена між райдужкою і кришталиком та зв’язкою (війковим пояском), заповнена волянистою вологою.

 

Ядро очного яблука виконує функцію оптичного апарата. До додаткових органів відносяться брови, вії, повіки, кон’юнктива (вистилає внутрішню поверхню повік і зовнішню поверхню очного яблука), м’язи ока.

 

Периферичною частиною слухового і вестибулярного аналізатора є

 

орган чуття – присінково-завитковий орган, який міститься у внутрішньому вусі. Розрізняють зовнішне вухо, середне вухо, внутрішне вухо.

 

Зовнішне вухо складається з вушної раковини і зовнішнього слуховогопроходу. Вушна раковина утворена хрящем, покритим шкірою, вона вловлює звукові коливання. Зовнішньій слуховий прохід є прдовженням вушної раковини, вкритий шкірою, в якій містяться залози, що виробляють сірку.

 

Середнє вухо складається з барабанної порожнини та слухової(Евстахієвої) труби, середнє вухо заповнене повітрям і відділено від зовнішнього барабанною перетинкою. Зовні барабанна перетинка вкрита шкірою, зсередини – слизовою оболонкою. Барабанна порожнина сполучається з порожниною соскоподібного відростка вискової кістки і знаходиться у піраміді вискової кістки. У барабанній порожнині знаходяться три кісточки: молоточок, коваделко, стремінце. Молоточок зростається з барабанною перетинкою і з’єднується з коваделком, а коваделко – зі стремінцем. Ланцюг слухових кісточок виконує дві функції: кісткове проведення звуку та механічну передачу звукових коливань до овального вікна присінка. Регулюють рухи кісточок два м’язи – м’яз-натягач барабанної перетинки і стремінцевий м’яз. Слухова труба лежить у м’язовотрубному каналі, з’єднує барабанну порожнину з глоткою.

 


Внутрішне вухо –присінково-завитковий орган,або лабіринт,розміщується в товщі камянистої частини скроневої кістки між барабанною порожниною та внутрішнім слуховим ходом. Розрізняють зовнішній (кістковий) і внутрішній (перетинчастий) лабіринти. До кісткового лабіринту відносяться:

 

- присінок, на його медіальній стороні є внутрішній отвір водопроводу присінка; присінок утворює середню частину лабіринту, що з’єднується за допомогою отворів з півколовими каналами та каналом завитки;

 

- півколові канали, вони 5 отворами відкриваються на задній стінці присінка, їх три – передній (верхній, сагітальний), задній (фронтальний), латеральний (горизонтальний). Кожний півколовий канал має 2 ніжки: просту і ампульну, яка має розширення – ампулу; прості ніжки переднього і заднього каналів зливаються в одну загальну ніжку;

 

- завитка, яка відкривається отвором на передній стінці присінка; завитка – це спіральний канал, який утворює 2,5 оберти навколо осі завитки. Вісь завитки – кістковий стержень, навколо неї закручується кісткова спіральна пластинка. В основі завитки знаходиться внутрішній отвір канальця завитки. Перетинчастий лабіринт лежить всередині кісткового,

до нього відносяться:

 

- маточка, на внутрішній поверхні її є підвищення – статичні плями, це рецептори рівноваги при поступальних рухах; на цих підвищеннях лежать отоліти (мікроскопічні кристалічні утворення з карбонату кальцію), які при рухах збуджують статичні плями;

 

- півколові протоки з ампулами, в яких знаходяться рецептори рівноваги при обертальних рухах – ампульні гребінці; ампульні гребінці розташовані на внутрішній поверхні півколових каналів, це спеціальні чутливі клітини, вони подразнюються рухами ендолімфи при переміщенні тіла у просторі, що зберігає рівновагу;

 

- завиткова протока, яка займає середню частину спірального каналу завитки, поділяє його на нижні барабанні сходи і верхні барабанні сходи присінка; на основній мембрані барабанної стінки розміщені у вигляді війок сенсорні клітини (кортіїв орган).

 

Периферичною частиною смакового аналізатора є смакові рецептори, розміщені в смакових сосочках язика, де розташовані смакові цибулини у формі еліпса, з ямкою на верхівці; у цю ямку затікає рідина з розчиненими у ній речовинами, що подразнюють смакові рецептори. Провідникова частина смакового аналізатора: інформація від рецепторів, розташованих на передніх 2/3 язика через трійчастий та лицевий нерви, а від рецепторів, розташованих на задній 1/3 язика через язикогорловий нерви, надходить у довгастий мозок, далі через зоровий горб іде у парагіпокампальну звивину у висковій ділянці кори великих півкуль (центральна частина аналізатора).

 

Периферічною частиною нюхового аналізатора є нюхові рецепторні клітини,розміщені в слизовій оболонці верхнього носового ходу,носовоїперегородки. Провідникова частина нюхового аналізатора починається від

 


нюхових клітин у слизовій оболонці носа, у вигляді 15-20 тонких ниток проходить через решітчасту кістку у нюхову цибулину, звідти через нюховий тракт, підкіркові нюхові центри іде у парагіпокампальну звивину у висковій ділянці кори великих півкуль (центральна частина аналізатора).

 


Ілюстрації до конспекту лекцій з дисципліни

 

"Анатомія людини"

 


 


 


 


 




 


 


 


 



 






 



Мал. 1 Скелет


 


 


 




 


 


 


 



 


 


 


 


 




 


 


 


 



 






 



 




Список використаної літератури

 

1. І.І.Бобрик. «Анатомія людини»: Методичні вказівки для студентів

факультету фізичного виховання і спорту НТУУ «КПІ». – К.: ВПК
«Політехніка», 1999. – 40с.        
2. Гладышева А.А. Анатомия человека: Учебн. для техникумов
физической культуры. – М.: ФиС, 1984. – 304с.    
3. Дорохов Р.Н., Губа В.П. Спортивная морфология: Учебное
пособие. – М: СпортАкадемПресс, 2002. – 270с.  
4. Козлов В.И., Гладышева А.А. Основы спортивной
морфологии: Учебное пособие. – М: ФиС, 1977. – 250с.  
5. Колесников Н.В. Анатомия человека: Учебник. – М.: Медгиз, 1954. –
480с.          
6. УилморДж. Х.,Костилл Д. Л. Физиология спорта и

 

двигательной активности. – К.: Олимпийская литература, 1997. – 503с. 7. Липченко В.Я., Самусев Р.С. Атлас нормальной анатомии человека:

 

Учебн. пособие. М: Медицина, 1983. – 170с.

 

8. Лутовинова Н.Ю., Уткина М.И. Определение размерных антропологических стандартов для различных групп спортсменов. //"Вопр.

 

Антропол.". – 1991. – вып. № 1. -с. 10-15.

 

9. Матешук-Вацеба Л.Р. Нормальна анатомія: Навч.-методичний посібник. – Л.: Поклик сумління, 1997. – 269с.; 143 іл.

 

10. Привес М.Г., Лысенков Н.К., Бушкович В.И. Анатомия человека: Учебн. лит. для студент. мед. ВУЗов. – СПб.:Гиппократ, 2002. – 704с.: илл.

 

11. Старушенко Л.І. Клінічна анатомія і фізіологія людини: Навчальний посібник. – К.: УСМП, 2001. – 256 с.: іл.

12. Усатенко О.К. Російсько-український словник медичної термінології.

– К.: Наукова думка, 1996. – 463с.

 







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 775. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия