Студопедия — Влада як явище 4 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Влада як явище 4 страница






Отже, політична соціалізаціяпроцес засвоєння та активного відтворення притаманних даному суспільству політичних цінностей, настанов, переконань, моделей поведінки, що відбувається в ході становлення та еволюції індивіда як члена політичної спільноти і спрямований на забезпечення його свідомої та активної участі у політичному житті суспільства.

Аналізуючи мотиви, чинники та характер політичної соціалізації науковці обґрунтували низку теорій, серед яких найбільш відомими та розповсюдженими є наступні:

- ролева теорія, авторами якої є Р. Ліптон та Т. Парсонс, розглядає політичну соціалізацію як своєрідну гру, тренування в ході яких людина, засвоюючи «правила гри», виконує певні ролі у відносинах з владою;

- біхевіористська теорія трактує політичну соціалізацію як процес становлення індивідуальної політичної свідомості що відбувається або на основі успадкованих (В. Скіннер), або набутих під впливом суспільства (А. Маслоу, Р. Лейн) цінностей та емоцій;

- психоаналітична теорія, автори якої Е Еріксон та Е Фромм розглядають політичну соціалізацію виходячи з аналізу підсвідомих, ірраціональних мотивів, які формують певний тип політичної поведінки особи.

В ході політичної соціалізації особи відбувається її взаємодія з політичним середовищем. Характер взаємодії може сприяти набуттю, або втраті людиною певних соціальних властивостей, які визначають її як «людину політичну» і впливають на рівень політичної активності конкретної особи. Взаємодія людини і політичного середовища є двостороннім процесом і включає в себе процеси інтеріоризації та екстеріоризації.

Інтеріоризаціяпроцес переходу у внутрішню структуру особистості вимог соціально-політичної системи в ході якого відбувається становлення людини як громадянина.

В процесі інтеріоризації формується система мотивацій особи, яка включає в себе різні мотиви, зокрема: переконання, інтерес, поступливість, боязнь. Варто зауважити, що кожна держава використовує всі мотиваційні моделі, однак, в залежності від домінування того чи іншого мотиву у процесі соціалізації, можна виділити наступні моделі політичної соціалізації:

«модель переконаності» - характерна для країн Західної Європи і передбачає усвідомлене бажання людини відповідати на запити політичної системи згідно до своїх внутрішніх переконань, через свідому громадянську позицію, яка виникає на основі переконаності в ефективності і справедливості існуючого суспільно-політичного ладу, високого ступеню довіри до діяльності владних інституцій;

«модель інтересу» - притаманна для США, де політика трактується як бізнес, а політики – як бізнесмени. Американський громадянин – вільна особа, яка керується у політичній діяльності насамперед особистим інтересом і вступає у політику через можливість отримати певні блага, користь, привілеї. Американський прагматизм проявляється і в процесі політичної соціалізації, яка передбачає раціональне усвідомлення індивідом можливості отримати певну вигоду від участі у політиці, що і виступає мотивом активної політичної діяльності;

«модель підкорення» («примусова модель») характерна для недемократичних, тоталітарних систем (СРСР, Куба, Північна Корея, Китай, нацистська Німеччина та ін.). В основі цієї моделі лежать примусові мотиви, які заставляють людину пристосовуватись, часто всупереч своїм внутрішнім переконанням, до потреб політичної системи. Така модель трактує людину як недосконалу істоту, нездатну самостійно приймати рішення, свого роду «гвинтик» у системі. Найбільшою цінністю проголошується держава, партія, політична влада. Політична поведінка особи в таких системах мотивується обережністю та поступливістю через боязнь застосування політичних репресій, терору, покарань. Результатом такої моделі соціалізації є абсолютне підкорення людини державі, політичній партії, еліті, які обмежують участь людини у політиці, що, в свою чергу, призводить до політичного відчуження особи.

Загалом, в сучасному світі, що прямує до демократії та творення правових держав, використання примусових мотивів політичної соціалізації вкрай звужується. Зокрема, відмова від використання політичною владою примусових мотивів соціалізації характерна для сучасної України, яка з проголошенням незалежності стала на шлях демократизації.

Зворотнім до процесу інтеріоризації є процес екстеріоризації.

Екстеріоризаціяпередача набутого індивідом політичного досвіду у політичну дійсність.

Екстеріоризація виконує ряд функцій:

- функція узгодження політичної поведінки особи з вимогами політичної системи, що сприяє досягненню суспільного та національного консенсусу;

- функція ціннісних орієнтацій, яка передбачає формування у особи позитивного ставлення до концептуальних принципів політичної спільноти;

- прагматична, інструментальна функція, яка передбачає практичну участь особи у політичному процесі, вміння орієнтуватись у складних суспільно-політичних процесах, застосування різноманітних форм та типів політичної активності.

Політична соціалізація є керованим процесом. Кожна держава прагне виховати певний тип громадянина, якому були б притаманні конкретні характеристики та який найбільш адекватно відповідав вимогам політичної системи. В різних типах суспільств поняття «ідеального громадянина» набуває не однакового змісту, Так, для тоталітарної держави ідеальним є громадянин який активно підтримує всі рішення та дії держави, не задумуючись над їх змістом та наслідками (так званий тип «бездумного ентузіаста»). В країнах сучасної демократії вимоги держави до «ідеального громадянина» кардинально відмінні. Політична влада зацікавлена у формуванні вільної, відповідальної, політично активної особи, яка вміло використовує свої права, законослухняна, свідомо бере участь у політиці, вміє відстоювати свої інтереси, бере участь у виборах тощо.

Згідно з плюралістичною концепцією, «ідеальний громадянин» повинен володіти наступними характеристиками:

- усвідомлення власних інтересів та вміння співставити їх з інтересами соціальних груп з якими себе ідентифікує;

- чітко сформовані ідеологічні орієнтації на основі яких здійснюється вибір;

- знання встановлених суспільством «правил політичної гри»;

- готовність до активної участі у політиці.

Політична соціалізація є безперервним процесом, який не закінчується з досягненням людиною певного статусу чи віку. Політичні погляди, переконання, уподобання, рівень політичної активності можуть змінюватися протягом всього життя. Однак, у процесі політичної соціалізації виділяють наступні стадії:

- дотрудовий період загальної соціалізації. Це стадія шкільної освіти, коли дитина в основному від батьків та вчителів отримує політичну інформацію та сприймає її на емоційному рівні. Для цього етапу характерне персоніфіковане уявлення про політику; поява елементів власного політичного досвіду, формування основ політичної культури;

- активна стадія передбачає залучення людини до участі у політиці через діяльність у громадських організаціях, політичних партіях та структурах. На цьому етапі відбувається розширення власного політичного досвіду. Особа стає здатною до самостійних політичних суджень, аналізу політичної ситуації, формування власної політичної позиції, протистояння тиску колективної думки. Активна стадія не завжди повинна збігатись з трудовим періодом. Інколи люди похилого віку, які вже досягли певного статусу та через вихід на пенсію мають достатньо вільного часу, починають активно включатися у політику, беручи участь у вирішнні громадських та суспільно-політичних проблем.

- пасивна стадія політичної соціалізації передбачає свідоме, або несвідоме виключення людини зі сфери політичних відносин. Виключення людини з політики може бути викликане небажанням, або неможливістю (внаслідок стану здоров’я чи похилого віку) брати участь у політиці.

Завданням політичної соціалізації є зміна поведінки особи відповідно до вимог політичної системи. Модифікація поведінки людини здійснюється під впливом різних чинників, індивідуальних і групових суб’єктів, яких називають «агентами політичної соціалізації».

Агент політичної соціалізаціїособи, структури і середовища, які здійснюють соціалізацію особистості та під впливом яких індивід набуває соціальних властивостей, необхідних йому для адекватної поведінки в певному політично організованому суспільстві.

До агентів політичної соціалізації відносять: сім’ю, систему освіти, закони, референтні групи, політичні партії, політичних лідерів, засоби масової інформації тощо. На різних етапах політичної соціалізації роль різних агентів є неоднаковою. Якщо на дотрудовій стадії особливе значення відіграють сім’я та система освіти, то в активний період значно зростає соціалізуючи роль таких агентів як ЗМІ, політичні партії та лідери, референтні групи.

На перебіг та зміст політичної соціалізації впливає ряд факторів, серед яких варто виділити наступні: рівень загальної освіти та культури, психічні особливості індивіда, належність до певної соціальної групи. Всі ці чинники опосередковуються рівнем розвитку суспільства та типом політичного режиму, який існує в державі. В залежності від характеру взаємодії особи та держави виділяють різні типи політичної соціалізації:

Гармонійний тип – характерний для англо-американської культури, де взаємодія між особою та державою відбувається на основі спільних цінностей, переконань, норм та ідеалів, притаманних даному суспільству. Діалог між індивідом та владою забезпечується існуванням сталих демократичних традицій та високо розвинутого громадянського суспільства.

Плюралістичний тип – притаманний країнам Західної Європи. Для нього характерний опосередкований тип взаємодії між особою та політичною владою. Початкова соціалізація здійснюється на основі ідеалів та цінностей різноманітних існуючих у суспільстві етнічних субкультур. Консолідована демократія базується на індивідуальній свободі, конституційному обмеженні влади та високому ступені розвитку громадянського суспільства.

Конфліктний тип – характерний для країн Азії та Африки. Йому притаманна культурна неоднорідність та прихильність індивіда до ідеалів та цінностей роду, клану, племені, касти в рамках яких здійснюється початкова соціалізація, що утруднює діалог між владою та носіями різноманітних субкультур та стає основою для політичного насильства. Загальна соціалізація відбувається у постійній боротьбі з представниками різних суспільних груп.

Гегемоністський тип – властивий для закритих політичних систем тоталітарного типу (фашистські, комуністичні країни). Політична соціалізація відбувається на засадах примусового насадження цінностей та ідеалів певної ідеології, класу, партії, інколи релігії (іслам). Цінності інших систем не визнаються.

 

2. Політична участь як наслідок політичної соціалізації.

Метою політичної соціалізації є виховання свідомого громадянина, готового брати участь у політиці. Ця готовність проявляється на трьох рівнях:

- рівень знань, які передбачають обізнаність громадянина з принципами функціонування політичної системи і є достатніми для свідомого входження у політику;

- визнання фундаментальних цінностей суспільства на емоційному, вольовому та пізнавальному рівнях;

- рівень політичних навичок, які дозволяють перейти до активної політичної участі.

Наявність чи відсутність у внутрішній структурі особистості вище згаданих компонентів визначає тип політичної поведінки особи.

Політична поведінкаформа практичної взаємодії соціального суб’єкта з політичним середовищем, через яку він виражає своє ставлення до політичної або всієї суспільної системи та інших соціальних суб’єктів, що може проявлятися у двох видах: відкритому – політична участь та закритому – політична бездіяльність (неучасть).

Отже, зупинимось на більш детальному розгляді феномену політичної участі.

Політична участьце форма активної поведінки особи у політичній сфері суспільства, дії пересічних громадян, які намагаються впливати на процес прийняття владою політичних рішень або на вибір політичних лідерів різного рівня.

Спонукою до політичної участі виступає певний інтерес, реалізації якого прагне людина.

Інтересспрямованість людини чи групи людей на певний об’єкт або діяльність.

Існують різні види суспільних інтересів, зокрема: соціальні, економічні, культурні, духовні, політичні. Власне політичний інтерес виступає спонукою до політичної участі громадян. У процесі реалізації політичних інтересів людина самоутверджується та має змогу продемонструвати своє ставлення до влади. Так як політика виступає в ролі регулятора всіх сфер життя суспільства, то в процесі політичної діяльності задовольняються й інші види потреб та інтересів.

Мотиви політичної участі не можна зводити лише до прагнення виконати свій громадянський обов’язок. За даними соціологічних досліджень, політична участь дає людині можливість задовольнити базові потреби людини. Це – потреба спілкування, особистого контролю над перебігом політичного процесу та потреба самореалізації.

Політична участь може набувати різних форм, серед яких:

- активна і свідома або пасивна і неусвідомлена;

- організована або неорганізована;

- постійна або епізодична;

- санкціонована (легітимна) або несанкціонована (нелегітимна);

- пряма або опосередкована.

Більш детально зупинимось на розгляді прямої та опосередкованої політичної участі.

Пряма політична участь можлива у межах невеликих політичних спільнот і передбачає прийняття політичних рішень більшістю голосів на всенародних зборах (наприклад, Афінська демократія, Запорізька Січ). У межах цілої держави, пряма політична участь реалізується через референдуми та плебісцити.

Референдум (від лат.referendum – «те, про що треба сповістити») – всенародне голосування, яке проводиться для вирішення важливого питання державного чи суспільного життя; безпосереднє звернення до виборців з метою остаточного вирішення певного політичного питання.

Плебісцитопитування населення через голосування щодо питання приналежності території на якій воно проживає до тієї чи іншої держави.

Під час референдуму чи плебісциту громадяни мають можливість самостійно прийняти рішення з винесеного на голосування питання.

В умовах сучасних цивілізаційного та глобалізаційного процесів використання прямих форм участі громадян і політиці стає дедалі складнішим. На перший план виходить впровадження опосередкованої участі, яка реалізується у формі представництва.

Опосередкована політична участьголосування під час виборів з метою обрання представників владних структур, які безпосередньо реалізовують політичні курси та приймають політичні рішення від імені своїх виборців.

Опосередкована форма участі має істотні недоліки. Вона допускає викривлення волі народу, захист представниками влади власних інтересів, які не завжди збігаються з інтересами виборців, та втрату контролю з боку громадян над своїми представниками.

В сучасній політології дедалі більшої уваги набуває питання сполучення обох форм політичної участі.. На думку науковців, на місцевому рівні доцільно застосовувати інститути прямої демократії, а на загальнодержавному рівні більш ефективним є поєднання представницької демократії з формами прямої участі громадян.

Політична участь це відкритий тип політичної поведінки який проявляється через пряму політичну дію.

Політична діяактивне, безпосереднє втручання людини у політичний процес, метою якого є зміна політичної реальності.

Політична дія має певну структуру до якої входять наступні елементи:

- суб’єкт дії (той, хто здійснює певну діяльність);

- об’єкт дії (інститут, процес, середовище на які спрямована дія);

- обставини реалізації (правові норми, традиції, закони, які визначають допустимі для даного суспільства межі дії);

- цільові установки (конструктивні або деструктивні наслідки дії).

Окрім відкритого типу політичної поведінки – політичної участі існує і закритий тип – політична неучасть або бездіяльність, аналізу якої присвячене наступне питання теми.

3. Причини та види політичної бездіяльності

Закрита політична поведінка, що проявляється у формі політичної бездіяльності є складним соціально-психологічним феноменом, який може бути викликаний різними чинниками та проявлятись у різних формах:

1. Абсентеїзм – відмова громадянина брати участь у виборах внаслідок недовіри до кандидатів на владні пости, або небажання змінювати владу;

2. Вилученість із політичних відносин, викликана низьким рівнем розвитку особистості;

3. Політична неучасть як наслідок заполітизованості системи, відсутності або низької ефективності механізмів зворотного зв’язку між політичною системою і громадянським суспільством, розчарування у діяльності владних інституцій, байдужості до їх функціонування що призводить до відчуження людини від політики;

4. Політична апатія – форма несприйняття політичної системи, що виникає внаслідок різних причин, зокрема: чужоземного завоювання (окупації) власної території іноземною державою, перемоги контрреволюції, збройного придушення громадянських соціальних та політичних рухів;

5. Політичний бойкот – вияв активного і ворожого ставлення до політичної влади, всіх інститутів політичної системи, державної політики в цілому;

6. Політичний нейтралітет - вираз задоволення існуючим у політичній сфері станом справ, що ґрунтується на високому рівні легітимності влади та ефективності її діяльності в умовах стабільних розвинених демократичних систем.

Отже, політична участь і політична бездіяльність (неучасть) – це дві різні форми політичної поведінки особи (відповідно відкрита і закрита), два способи практичної взаємодії особи і політичного середовища через які людина висловлює своє ставлення до політики, влади, держави.

Підсумовуючи сказане зауважимо, що політична соціалізація – це процес входження людини у політику, становлення її як свідомого, активного громадянина. В процесі політичної соціалізації на різних його етапах у виховний процес включаються різні агенти політичної соціалізації під впливом яких формується громадянська позиція особи, її політичні переконання, цінності та ідеали. У політичній соціалізації особи використовуються різноманітні мотиви, які визначають модель політичної соціалізації та використовуються для формування моделі ідеального для певної держави громадянина.

Наслідком політичної соціалізації є готовність громадянина до політичної участі, яка може проявлятись у різних формах політичної поведінки та практично реалізовуватись у активності громадянина або відмові від участі у політиці.

 

Схема 5.1.

Процес політичної соціалізації

 

 

Схема 5.2.

Етапи і агенти політичної соціалізації

 

 

Схема 5.3.

Типи політичної поведінки

 


Схема 5.4.

Типи політичної соціалізації

 

 


Питання для самоконтролю

 

1. Що таке політична соціалізація? Які теорії політичної соціалізації ви знаєте?

2. Назвіть основні етапи політичної соціалізації та розкрийте роль агентів соціалізації на кожній стадії.

3. На прикладі конкретної країни охарактеризуйте моделі та типи політичної соціалізації.

4. Що таке політична поведінка? Які типи політичної поведінки особи ви знаєте?

5. Що таке політична участь? Назвіть види політичної участі та розкрийте поняття прямої та опосередкованої політичної участі.

6. Що таке політична бездіяльність (неучасть)? Назвіть її види та фактори, які викликають відмову від участі у політиці.

 

Рекомендована літеретура

1. Загородній Ю. І., Курило В.С., Савченко С.В. Політична соціалізація студентської молоді в Україні: досвід, тенденції, проблеми. – К., 2004. – 144с.

2. Лазаренко О.В., Лазаренко О.О. Теорія політології. Для тих хто прагне успіху. – К., 1996.

3. Політологія / За ред. О.В.Бабкіної. – К., 1998.

4. Політологія / за ред.. А Колодій. – К., 2003

5. Політологія. Навчальний посібник // О.О. Волинець, М.П. Гетьманчук, В.В. Гулай та ін. – Львів, 2005.

 

Додаткова література

1. Білей О. Машина спрощення / Соціальна уява і політична поведінка у пострадянській Україні // Політична думка. – 2000. - № 2.

2. Макєєв С. Сучасна Україна: громадянська свідомість і політична участь населення // Політична думка. – 2000. - № 2

3. Ротар Н. Політична участь громадян України в умовах демократизації // Політичний менеджмент. – 2006. - № 2.

4. Яременко О., Міщенко Р. Політичні уподобання українців як чинник впливу на політичні процеси // Політична думка. – 2000. - № 1.


РОЗДІЛ 6. ПОЛІТИЧНІ ЕЛІТИ ТА ПОЛІТИЧНЕ ЛІДЕРСТВО

1. Політичні еліти: поняття, теорії, типологія.

2. Природа політичного лідерства.

3. Типологія та функції політичного лідера.

4. Механізми політичного лідерства.

 

1. Політичні еліти: поняття, теорії, типологія.

У кожному суспільстві існує група людей від яких залежить процес прийняття рішень, які спрямовані на визначення напряму суспільно-політичного розвитку, вдосконалення та розвиток всіх сфер суспільного життя. Ця група людей – еліта. В залежності від сфери життєдіяльності, виділяють економічну, політичну, військову, освітянську, мистецьку, духівничу, наукову та інші види еліт.

Еліта (від франц. «elite» - «краще», «вибране», «відбірне») - соціальна група, яка займає найвище положення а суспільній ієрархії та здійснює керівництво у певній галузі суспільного життя.

Серед усіх еліт особливе місце посідає політична еліта.

Політична елітадостатньо самостійна, відносно привілейована меншість суспільства, яка володіє психологічними, соціальними та політичними якостями й бере безпосередню участь у прийнятті політичних рішень, пов’язаних з використанням державної влади чи впливом на неї.

В політології існує низка теорій елітаризму, опрацьованих як зарубіжними, так і вітчизняними науковцями. Охарактеризуємо найбільш відомі з них.

1. В період Стародавньої Греції найбільш докладні елітарні погляди сформулював Платон. На його думку, лише аристократи, зокрема філософи, які отримали належне виховання та мають природні нахили до керівництва можуть успішно управляти державою.

2. Один з основоположників сучасної теорії політичних еліт В. Парето вважав, що рівновагу суспільної системи забезпечує кругообіг еліт, який є свого роду універсальним законом історії. Елітою він вважав людей, які досягли найбільших висот у сфері своєї діяльності. До складу еліти може ввійти кожна людина, яка завдяки своїм зусиллям та боротьбі за покращення свого становища піднімається по соціальній драбині та здобуває панівні позиції. Цей процес є циклічним, з часом старі еліти вироджуються і зникають, а на зміну їм приходять нові. У процесі циркуляції відбувається послідовна зміна двох типів еліт: «левів», які характеризуються консерватизмом, авторитарністю, використанням силових методів здійснення влади та «лисів» яким притаманні компромісність, угодовство, використання політичного маневрування, спекуляцій, обману.

3. Наступний представник класичної елітарної теорії Г. Моска вважав, що у кожному суспільстві виникає і існує два класи людей: той, який править і той, яким правлять. Перший клас це компетентна і організована група, яка є меншістю суспільства та поповнюється здібними людьми, які відповідають потребам суспільства на конкретному етапі його розвитку. Цей клас – еліта, яка монополізує владу, виконує політичні функції, насолоджується владою, управляє більш чисельним іншим класом та контролює його.

4.Заслуговує на увагу елітарна концепція Р. Міхельса, який обґрунтував «залізний закон олігархічних тенденцій». На його думку, у кожній організації чи політичній партії, навіть демократичній, на певному етапі виокремлюється панівна меншість, поява якої спричинена необхідністю професійного керівництва, яке опирається на платний бюрократичний апарат. Таким чином виникає еліта – активна керівна меншість, якій більшість, через неможливість здійснювати прямий контроль над нею, змушена підкорюватися.

5. Аналіз політичних еліт посідає особливе місце у працях М. Вебера. Він прийшов до висновку, що політичні еліти творять харизматичні особи, що наділені особливим даром та сумою індивідуальних рис, які дозволяють їм здійснювати визначальний вплив на оточення та ціле суспільство загалом.

6. Український політолог В. Липинський розглядав політичну еліту в контексті національного відродження України, яке нерозривно пов’язане з відродженням національної еліти – аристократії. Національна аристократія повинна опиратися на матеріальну силу, здобуту в процесі матеріального виробництва та моральний авторитет, який забезпечується законністю виконання елітою свої національних завдань. За В. Липинським, нову національну еліту творять представники усіх соціальних верст та класів, які усвідомили українську національну ідею і прагнуть втілити її в життя. Національна еліта повинна постійно оновлюватись і поповнюватись людьми національно свідомими та патріотично налаштованими.

7. Питання творення нової української еліти знайшло відображення у теорії інтегрального націоналізму Д. Донцова. На його думку втілення державницької ідеї можливе лише за умови існування у суспільстві провідної верстви – «ініціативної меншості», яка формується не на основі маси, класу чи партії, а є кастою кращих людей, до якої, шляхом суворого відбору, входять лише ті, хто має сильну волю та може віддати життя за втілення ідеї.

Таким чином, провідною ідеєю всіх теорій є твердження про неможливість здійснення управлінських функцій всім народом, а лише меншістю, тобто – елітою, яка повинна виконувати ряд функцій.

Функції політичної еліти:

- реалізація волі народу, суспільних груп, класів щодо здійснення політичної влади, задоволення суспільної потреби у владному регулюванні;

- артикуляція інтересів великих суспільних груп;

- аналіз політичної ситуації, політичне прогнозування, вироблення стратегії та тактики політичної діяльності;

- формування інституційно-організаційної волі суспільних груп;

- політичне представництво суспільних груп та їх інтересів;

- регулятивно –контролююча;

- підготовка та висунення кадрів, форування адміністративного апарату.

Одним з важливих питань теорії політичних еліт є їх типологізація. В основі типології еліт лежать різні критерії, які дають змогу віднести певну еліту до того чи іншого типу:

1. За критерієм стадій історичного розвитку еліти поділяють на:

- аристократична (еліта крові) існує в доіндустріальному, традиційному суспільстві;

- еліта багатства й успіху (олігархія) притаманна індустріальному, капіталістичному суспільству;

- бюрократична еліта характерна для індустріального суспільства тоталітарного типу (соціалізм, комунізм);

- еліта знань (меритократія) притаманна сучасному, постіндустріальному суспільству.

2. За критерієм обсягу політичного простору:

- загальнонаціональна;

- регіональна;

- місцева.

3. За сферою діяльності:

- адміністративна;

- комунікаційна;

4. За ідеологією:







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 596. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия