Студопедия — Досвід експерт-го формування уваги
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Досвід експерт-го формування уваги






За даними спостережень і експериментальних досліджень, послідовність розвитку дитячої уваги виглядає так.

1. Перші тижні — місяці життя. Поява орієнтувального рефлексу як об'єктивної, вродженої ознаки мимовільної уваги дитини. Дитина спочатку реагує тільки на зовнішні подразники, причому тільки у випадку їх різкої зміни (несподівані голосні звуки, перехід із темряви до яскравого світла тощо). Починаючи з третього місяця, дитина все більше цікавиться об'єктами, які пов'язані з її життям. У п'ять-сім місяців дитина може довго розглядати певний предмет, обмацувати його. Особливий інтерес виявляє дитина до яскравих, блискучих речей. Це дає змогу говорити про достатній рівень розвитку в дитини мимовільної уваги.

2. Кінець першого року життя. Виникає орієнтувально-досліднинька діяльність як засіб майбутнього розвитку довільної уваги.

3. Початок другого року життя. З'являються зачатки довільної уваги, що пов'язано з процесами виховання дитини. Дорослі поступово привчають дитину виконувати не те, що вона хоче, а те, що їй потрібно робити. Починає виявлятися свідомість, хоча ще в примітивній формі.

4. Другий — третій рік життя. Велике значення для розвитку довільної уваги має гра. У ході гри дитина вчиться координувати свої дії відповідно до завдань гри та її правил. Паралельно з довільною увагою на основі чуттєвого досвіду розвивається і мимовільна увага.

5. Чотири з половиною - п'ять років. З'являється здатність спрямовувати свою увагу під впливом складної інструкції дорослого. Дитина знайомиться з усе більшою кількістю предметів і явищ, постійні бесіди з батьками, ігри, у яких діти наслідують поведінку дорослих, маніпулювання предметами — усе це збагачує досвід дитини, розвиває її інтереси та увагу.

6. П'ять — шість років. Основною особливістю цього етапу є нестійкість довільної уваги. Дитина легко відволікається на сторонні подразники, увага є досить емоційною—дитина все ще погано володіє своїми почуттями. На відміну від довільної уваги мимовільна увага є досить стійкою, тривалою і зосередженою. Поступово шляхом вправ та вольових зусиль розвивається здатність керувати своєю увагою.

7. Шкільний вік. Подальший розвиток і вдосконалення довільної уваги відбувається за рахунок дисциплінованості, що сприяє формуванню контролю за власною поведінкою. У початкових класах у дитини переважає мимовільна увага і вона ще не може повністю контролювати своєї поведінки на уроках. Тому вчитель повинен прагнути зробити свої уроки яскравими, емоційними, часто змінювати форму подання навчального матеріалу. Це також зумовлено переважанням у цьому віці наочно-образного мислення.

У старших класах довільна увага досягає досить високого рівня розвитку. Старшокласник може досить довго зосереджуватися на певних видах діяльності, контролювати свою поведінку. У цьому віці на якість уваги впливають не тільки умови виховання, але й вікові особливості, пов'язані з фізіологічними змінами, що відбуваються в цей період. Це супроводжується підвищеною втомлюваністю, дратівливістю, зниженням працездатності.

 

30. До основних властивостей уваги відносяться стійкість, концентрація,розподіл, переключення, відволікання і обсяг уваги. Стійкістьполягає в здатності певний час зосереджуватися на одному ітому ж об'єкті. Дослідження показали, що увага схильнемимовільним періодичним коливанням. Навіть при дуже стійкий ізосередженому уваги завжди є мимовільні короткочаснізміни ступеня його інтенсивності, напруженості. Це коливання уваги.

Якщо піднести до вуха годинник, то помітите, що цокання їх то посилюється,то послаблюється і раптом на мить взагалі зникає. Коливання увагилегко спостерігати і при зорових сприйняттях за допомогою подвійнихзображень. Що ви бачите на малюнку: вазу на чорному тлі або два профілюна білому? Як тільки людина побачить обидва зображення, в силу вступаютьколивання уваги: зображення як би пульсує - ви бачите те вазу, топрофілі.

двоїстим є і зображення усіченої піраміди. Вона здається тоопуклою, повернутого вершиною до глядача, то поглибленої з йде в далечіньзадньою стінкою. І знову ж таки тут у наявності коливання уваги: стінка як бито наближається, то віддаляється від глядача. Втім, коливання можна зняти,якщо не просто розглядати фігуру, а поставити перед собою нову, більшскладне завдання. Уявімо собі, що перед нами зображення кімнати,яку необхідно обставити: справа поставимо стіл і стільці, ліворуч на стінудобре було б повісити картину, на підлогу постелити килим, на стелю - добре блюстру і т. д. Поки ви «обставляє» кімнату, коливань уваги небуде... З цього досвіду можна зробити висновки, що стосуються збереженнястійкості уваги: необхідна зовнішня і внутрішня активність особистості,треба ставити перед собою все нові й нові, завдання.

Стійкість уваги особливе значення для досягнення успіху в будь-якійдіяльності, вона характеризує глибину, тривалість, інтенсивністьпсихічної діяльності людини. Саме стійкість відрізняє людей,пристрасно захоплених справою, що вміють заради основного відключитися відчисленних побічних подразників. Стійкість уваги залежить відряду умов: ступінь труднощів матеріалу і знайомства з ним, йогозрозумілість, ставлення до нього з боку суб'єкта, а також індивідуальніособливості особистості.

Великий інтерес представляють методи вивчення стійкості уваги,що стали вже класичними. Зазвичай використовують таблиці Бурдон, що складаються збезладного чергування окремих літер, при тому кожна літера повторюєтьсяу рядку одне і те ж кількість разів. Випробуваному пропонується протягомтривалого часу (3,5,10 хвилин) викреслювати задані букви.

 

31. Мислення як асоціації уявлень. Одним із напрямків дослідження мислення є підхід, розроблений в асоціативній психології, в якому мислення розглядається як асоціації уявлень. Асоціація – це створення і актуалізація зв»язків між уявленнями («ідеями»– за виразом асоціаністів). Виділяють 4 види асоціацій: -за схожістю; -за контрастом; -за часовою або просторовою близькістю; -за взаємовідношенням (причинністю). Асоціативний підхід виник в 17-18 ст. і був одним із перших підходів до вивчення психічного життя людини. Особливості вивчення мислення в асоціативній психології: Оскільки психологія мислення в 17-18 ст ще не виділилась окремо, то асоціативні некеровані зв»язки визнавалися єдино можливим розумовим процесом. Мислення вважалось тільки образним, а його розвиток розглядався, як процес насичення асоціаціями. Мислення розглядалося в контексті репродукування (відтворення ідей). Сучасні погляди на вивчення мислення як асоціації ідей: Сучасна психологія не заперечує наявність асоціацій у процесі мислення, але не вважає асоціацію ключем до всієї мислительної активності.

 

33. Розгляд мислення як функціональних операцій знайшли, насамперед, відображення в теорії інтелектуальних операцій О.Зельца (20 с.). Згідно цієї теорії мислення розуміється таким чином: Мислення розуміється як інтелектуальні операції. Людина, розв»язуючи задачі, створює проблемний комплекс, до складу якого входять: А) характеристики відомого; Б) місце невідомого; В) місце шуканого; Г) відношення між ними В незакінченості цього комплексу О. Зельц бачив суть проблемності. О.Зельц вперше ввів поняття антиципації – певне передчуття, передбачення. Уявлення про шукане, через його відношення до відомого.

34. Мислення як акт перебудови ситуації розгл-ся в гештальтпсихології. У 20-30 рр 20 ст. утворюється школа гештальтпсихології (від нім. Gestalt – цілісна форма, образ). Фундаторами цієї школи стали німецькі психологи М. Вертгеймер (1880-1943), В.Келер (1887-1967), К Кофка (1886-1941). У процесі оригінальних експериментів із вивченням сприймання та інтелекту вони з»ясували, що у складі свідомості існують цілісні образи, котрі не розкладаються на сенсорні елементи. Початком і основним елементом психіки вони вважають не відчуття, а цілісні образи –гештальти. Ці образи виникають внаслідок прагнення психічного поля свідомості індивіда утворювати прості, врівноважені, сидеричні й замкнуті фігури, яким властива стійкість і константність. Вони виходили із примату цілого над частинами, форми над матеріалом. Властивості частини визначаються саме структурою, гештальтом. Основні положення щодо вивчення мислення: 1.Представники гештальтпсихології розв»язання задачі розглядалося як переструктурування проблемної ситуації, завдяки якому предмети виявляють нові сторони та властивості. 2. Розв»язання задачі виступає як гештальт – як цілісне утворення, що визначає конкретні кроки людини

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 126. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия