Студопедия — Предмет, завдання та зміст спеціальної методики математики.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Предмет, завдання та зміст спеціальної методики математики.






- синтез, свойства и применение углеродсодержащих и неорганических материалов;

- анализ объектов и средства оценки состояния окружающей среды.

 

Для участия в работе конференции просим до
1 марта 2015 г. прислать заявку на участие и статьи по электронной почте [email protected] (c пометкой «Конференция»). С информацией о Конференции и требованиями к публикациям можно ознакомиться на сайте www.sfugntu.ru

К началу Конференции будет выпущен сборник статей.


По всем вопросам обращаться к координаторам Конференции

Комаровой Екатерине Викторовне (секция 1) - Тел. 8(3476)33-54-80 (106), 89178019577, ст. преподаватель кафедры ХТП филиала ФГБОУ ВПО УГНТУ в г. Салавате. )

Аминовой Эльмире Курбангалиевне (секции 2) - Тел. 8(3476)33-54-80 (106), 89625345698 – ст. преподаватель кафедры ХТП филиала ФГБОУ ВПО УГНТУ в г. Салавате.

С уважением,
Оргкомитет Конференции.

Змістовний модуль І. Теоретико-методологічні засади курсу.

Тема№1: Завдання та зміст навчання математики для дітей з порушеннями функцій опорно-рухового апарату.(3 год)

Предмет, завдання та зміст спеціальної методики математики.

Методика викладання математики — педагогічна наука про мету, зміст, методи, форми і засоби передачі учням математичних знань, про виховання в процесі навчання.

Спеціальна методика викладання математики - педагогічна наука, яка визначає мету, зміст, методи, форми i засоби передачі школярам з порушеннями функцій опорно-рухового апарату математичних знань, реалізує виховні i корекційно–розвивальні аспекти навчання в процесі їївикладання. Слово "методика" походить від грецького "metodos", що означає шлях або спосіб пізнання. Спеціальна методика математики є педагогічною на­укою, яка своєю метою ставить озброєння вчителя спеціальної школи методами i прийомами формування математичних знань у школярів з порушеннями функцій опорно-рухового апарату, визначення основних напрямків його роботи, труднощів, які можуть виникнути на цьому шляху, а педагог, в свою чергу, творчо підходить до їхньої реалізації, враховуючи індивідуальні можливості та здібності кожного учня.

Важливим завданням методики є створення та перевірка ефективності засобів навчання: підручників, зошитів з друкованою основою, карток з математичними завданнями, альбомів, таблиць, роздаткового матеріалу, діафільмів, їх застосовують за розробленою методикою. Специфічним завданням методики викладання математики є розкриття методів і прийомів вивчення кожного питання з кожного розділу: теоретичного матеріалу, формування умінь і навичок, методики роботи над задачами.

 

Навчаючи математиці учнів з порушеннями функцій опорно-рухового апарату, вчитель інклюзивної або спеціальної школи, або педагог школи індивідуального навчання визначає зміст навчання кожного учня, а також використовує певні прийоми та методи спираючись на наявні пізнавальні та рухові можливості конкретного учня. Орієнтиром при цьому вчителеві слугує одна з трьох державних програм: для загальноосвітніх навчальних закладів (для учнів з пізнавальним розвитком наближеним до норми), для учнів с затримкою психічного розвитку та для учнів з стійкими інтелектуальними відхиленнями.

Коло питань, які вирішує методика, достатньо широке. Серед них можна виділити такі, як:

· наукове обґрунтування програмних вимог до рівня розвитку кількісних, просторових, часових та інших математичних уявлень в учнів з порушеннями функцій опорно-рухового апарату;

· визначення змісту фактичного матеріалу, необхідного школярам для оволодіння професійними знаннями та вміннями;

· розробку та впровадження в практику ефективних дидактичних засобів, методів та різноманітних форм організації процесу розвитку елементарних математичних уявлень;

· використання процесу навчання математики для підвищення рівня загального розвитку учнів спеціальної школи i корекції недоліків їхньої пізнавальної діяльності та особистісних якостей;

· виховання в них цілеспрямованості, працьовитості, самостійності, почуття взаємодопомоги тощо.

Цілі навчання математики. Навчання математики в початковій школі спрямовано на досягнення таких цілей:

· – формування учнями математичних знань як важливої невід’ємної складової загальної культури людини, необхідної умови її повноцінного життя в сучасному суспільстві, ознайомлення школярів з ідеями і методами математики як універсальної мови техніки, ефективного засобу моделювання і дослідження процесів і явищ навколишньої дійсності;

· – інтелектуального розвитку учнів, розвитку їх логічного мислення, пам’яті, уваги, інтуїції, умінь аналізувати, класифікувати, узагальнювати, робити умовиводи за аналогією;

· – опанування учнями системи математичних знань і вмінь, що є базою для реалізації зазначених цілей, та необхідних у повсякденному житті і достатніх для оволодіння іншими шкільними предметами та продовження навчання.

· Вивчення математики у початковій школі збагачує і систематизує у дітей із відхиленням навчальних можливостей елементарні уявлення про властивості предметів навколишнього середовища, сприяє накопиченню досвіду практичних дій з множинами, забезпечує оволодіння учнів системою математичних знань, умінь та навичок, необхідних у повсякденному житті, сприяє формуванню уявлень про кількість, число, форму та розмір предметів, формує первинні вміння вимірювати і обчислювати довжину відрізків, периметр геометричних фігур, площу прямокутників тощо, графічні вміння.

· Вивчення математики створює широкі можливості для розвитку пам’яті, логічного і критичного мислення, інтуїції, уяви, уваги, наполегливості, навичок контролю і самоконтролю, уміння планувати свою роботу, аналізувати навчальну задачу (розчленовувати її на частини, виділяти істотне, з’ясовувати взаємозв’язок частин, продумувати і складати план рішення).

· У процесі навчання в учнів формується вміння знаходити різні способи виконання завдання, порівнювати їх між собою і вибирати з них найраціональніший, створюються сприятливі умови для розвитку умінь чітко висловлювати свої думки і грамотно вести записи під час розв’язування різноманітних задач і вправ, користуватися вимірювальними та креслярськими інструментами (олівцем, лінійкою, циркулем, косинцем).

· Важливе значення під час навчання дітей із відхиленням навчальних можливостей надається предметно-практичній діяльності дітей, яка забезпечує наочну основу для формування математичних понять і створення передумов для застосування математичних знань під час розв’язування практичних задач. На уроках математики у дітей формується науковий світогляд, відбувається розвиток пізнавальних здібностей, здійснюється підготовка до праці, виховання багатьох цінних рис і якостей особистості.

 

Загальноосвітні, виховні, корекційно-розвиваючі, практичні завдання навчання математики для дітей з порушеннями функцій опорно-рухового апарату.

Навчання математики дітей з порушеннями функцій опорно-рухового апарату потребує вирішення триєдиного завдання: загальноосвітнього, корекційно-розвиваючого та виховного.

3агальноосвiтня мета передбачає формування у школярів систе­ми елементарних математичних понять (про натуральне число, кількість, послідовність, натуральний ряд чисел, нуль, геометричні фігури, іменовані числа тощо) і на їхній основі розвиток:

- навичок: просторових вимірювань, креслення геометричних фігур, усних та письмових обчислень;

- вмінь виконувати чотири арифметичні дії з цілими та дробови­ми числами, розв'язувати прості та складені (на три-чотири дії) арифметичні задачі, на практиці використовувати знання про метричну систему мір, міри часу, орієнтуватись у навколишньому середовищі на основі розвитку кількісних, часових та просторових уявлень;

- уявлень про основні величини (довжину, масу, площу, об'єм, час i т.д.), про міри та їх співвіднесення, плоскі й об’ємні геометричні фігури та тіла.

Математичні знання i навички засвоюються в певній послідовності. Системність - характерна особливість математики, оскільки будь які математичні знання, вміння і навички опираються на попередні і виступають основою для наступних. Принципу системності має бути підпорядковано i методичний розподіл матеріалу: поступовий перехід від простого до складного, від відомого до невідомого, від конк­ретного до абстрактного. Виконання цих правил допоможе учням запобігти механічному заучуванню навчального матеріалу з математики. На уроках математики вирішується i специфічне корекційно-розвивальне завдання, яке обумовлене особливо­стями психофізичного розвитку дітей. Його суть полягає у виправленні недоліків їхньої пізнавальної та емоційно-вольової сфери. Навчання математики - це процес, при якому відбувається корекція наявних психофізичних відхилень та всебічний розвиток дитини з ПФОРА.

На уроках математики широко використовується наочний матеріал, робота з предметами навколишньої дійсності. Організація роботи по формуванню математичних знань на основі діяльності з предмета­ми вирішує завдання розвитку наочно-дійового, наочно-образного, а потім i словесно-логічного, абстрактного мислення цих дітей.

Для того, щоб розв'язати арифметичну задачу, учень повинен вміти логічно мислити. А оскільки робота з задачами проводиться прак­тично на кожному уроці математики, вони фактично перетворюються на заняття з корекції та розвитку логічного мислення школярів: фор­мується вміння виділяти в арифметичних задачах елементи, розв'язу­вати їх по частинах i досягати правильної відповіді в цілому. Таким чином відбувається корекція таких процесів мислення, як аналіз, син­тез, узагальнення, абстрагування, формуються умови для розвитку пам’яті, уваги тощо.

На уроках математики учні вчаться спосте­рігати за предметами та відношеннями, порівнювати та співставляти їх між собою. При цьому у них формується вміння помічати, виділяти окремі ознаки, визначати у процесі їхньої характеристики основні і другорядні.

Процес розв'язування задач відіграє значну роль у формуванні уявлень школярів. Працюючи над їхнім змістом діти уявляють відображену предметно-дійову ситуацію, в залежності між заданими пара­метрами i шуканим. Надалі співвідносять умову з запитанням, намічають шляхи розв'язання поставленої проблеми, план послідовного виконання дій. Таким чином, розв'язок задачі виступає як ре­зультат спільної діяльності уявлення i мислення. Слід зазначити, що така робота над задачею сприяє як розвитку мислення з одного боку, так i творчої уяви, творчих здібностей - з іншого.

Математика розвиває пам'ять школярів. Не зважаючи на те, що в більшості з них на початку шкільного навчання як логічне, так i механічне запам'ятовування недостатньо розвинені, на цих уроках вони вивчають правила, математичні формули, властивості геометричних фігур, залежності тощо. Оскільки математичний матеріал тісно по­в'язаний між собою, вивчення наступного можливе лише на основі запам'ятовування i усвідомлення попереднього. Все це позитивно впливає на розвиток механічного i логічного запам'ятовування, коро­ткочасної i довготривалої пам’яті.

Мислення нерозривно пов'язане з мовленням. На уроках матема­тики учні вчаться вживати математичну термінологію, знайомляться з новими словами, навчаються стисло висловлювати свої думки. За­вдяки чіткому дотриманню послідовності викладу матеріалу у них формується вміння давати повну вербальну відповідь про виконану роботу. Крім того, вчитель на уроках математики враховує порушен­ня мовлення школярів i спільно з логопедом працює з метою їх корекцій.

Для учнів з порушеннями функцій опорно-рухового апарату характерними є порушення просторової орієнтації i моторики, причому в більшості з них спостерігається недорозвиток дрібної диференційованості рухів руки, що призводить до труднощів оволодіння навичками письма, читання, рахунку. Використання на уроках математики практичних робіт з ліплення геометричних форм, їх обведення, малювання, штрихування тощо сприяє корекції цих недоліків.

Заняття з математики виконують виховну функцію i сприяють розвитку i формуванню особистості школярів з особливими освітніми потребами. Вони дозволяють формувати систему соціально ціннісних моральних норм i правил, які є загальноприйнятими в суспільному середовищі, зокрема таких навичок i звичок, як точність, акуратність, працелюбність, уміння долати труднощі тощо. В цьому полягає виховне за­вдання математики.

Уроки математики покликані реалізувати зв'язок навчання з жит­тям. На них учні вчаться вирішувати життєво-практичні завдання, що будуть постійно зустрічатись після закінчення школи. Тому школа в цілому і уроки математики зокрема, покликані дати якомога більше практичних знань, умінь та навичок, як сприятимуть вирішенню певних проблемних ситуацій у процесі входження до соціального середовища.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 179. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия