Студопедия — Зв’язок методики математики із спеціальною психологією, спеціальною педагогікою та іншими науками.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Зв’язок методики математики із спеціальною психологією, спеціальною педагогікою та іншими науками.






Методика і психологія. Психологія навчання вивчає закономірності психіки дитини, а також вікові та індивідуальні особливості дітей, які проявляються в процесі засвоєння знань. Діяльність учителя на заняттях з учнями так чи інакше містить вплив на їхню психіку: на відчуття, сприймання, пам'ять, мислення, емоції, почуття і волю; на характер, здібності і на особистість загалом. Отже, вчитель має знати особливості розвитку психічних процесів молодших школярів і вміти створювати в учнів оптимальний психічний стан для конкретного виду навчальної діяльності.

У навчанні насамперед треба активізувати мислення учнів. Саме психолог аналізує, як мислить учень. Вивчаючи мислительні операції, які здійснюють учні в процесі навчання, психологи розчленовують багато з тих понять і операцій, які методисти розглядають як цілісні. Це допомагає в розкритті процесу мислення учнів, вивченні його сильних і слабких сторін.

У навчально-виховній роботі велике значення мають закономірності випереджального відображення. Учень повинен передбачати результати своїх вчинків і дій.

Слід сказати, що методисти-математики не тільки використовують дані, здобуті психологією навчання, а й самостійно вивчають процес засвоєння математичних знань учнями та його результати.

Методика і дидактика. Дидактика розробляє принципи навчання, форми організації навчальної роботи, методи навчання. Методика математики враховує дані дидактики, але в їх використанні відображає особливості своєї науки. Принципи навчання діють на всіх ступенях навчання з усіх предметів. Проте в межах навчального предмета деякі з них набувають специфічності. Це стосується, зокрема, принципу наочності, зв'язку теорії з практикою.

Методика математики "вибирає" з дидактики потрібні методи, аналізує доцільність їх застосування і розробляє зразки застосування. Великої конкретності набуває урок в розробках методистів-математиків. У кожному з компонентів уроку математики відчутні загальні положення дидактики. Водночас дидактика збагачується педагогічними фактами, які виявляють вчителі чи методисти-дослідники в процесі навчання молодших школярів математики.

 

ПСИХОЛОГІЯ СПЕЦІАЛЬНА – галузь, що вивчає своєрідність психічного розвитку різних категорій аномальних дітей. П.с. виділилась в окрему галузь психології у зв’язку із запитами практики навчання й виховання аномальних дітей, що зумовило поступовий розвиток теоретичної бази навчально-виховного процесу дітей із психофізичними недоліками розвитку.

Завданням П.с. є вивчення закономірностей психічного розвитку, формування і виявлення психічних проявів особистості дітей з аномаліями розвитку. Пізнання цих закономірностей є необхідною умовою корекційно-виховної роботи, спрямованої на подолання дефекту.

П.с. ґрунтується на загальних положеннях психології, зокрема, спирається на принцип соціальної зумовленості розвитку психіки; стверджує, що розвиток аномальних дітей можливий і зумовлений насамперед характером впливу – навчання і виховання, – від якого залежить реалізація компенсаторних можливостей дитини.

П.с. вивчає загальні закономірності психічного розвитку, особливості, характерні для кожної категорії аномальних дітей на різних вікових етапах.

Сучасними дослідженнями П.с. визначено основні закономірності компенсаторного розвитку різних категорій аномальних дітей в умовах своєчасного корекційного педагогічного впливу, зроблено психологічний аналіз ефективності корекційно-виховних заходів, що використовуються у роботі з аномальними дітьми.

ПЕДАГОГІКА КОРЕКЦІЙНА – наука про закономірності та особливості освіти, виховання та навчання різних категорій осіб з психофізичними порушеннями, переважно дитячого віку. Згідно з державною класифікацією наукових спеціальностей в Україні П.к. є самостійною галуззю педагогічних наук і складається з низки спеціальних педагогічних дисциплін, кожна з яких вивчає педагогічні проблеми конкретних категорій порушень розвитку: опорно-рухового апарата, П.к. досліджує питання розвитку диференційованої системи спеціальних освітньо-виховних, починаючи з дошкільного віку, особливостей їхнього інтегрованого навчання та виховання в умовах масової школи, а також кожного типу спеціальних шкіл, сімейного виховання аномальних дітей, надання освітньо-педагогічної допомоги дорослим із вадами розвитку, спеціально-педагогічного супроводження процесу післяшкільної соціальної адаптації.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 71. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия