Студопедия — Моральні провокації в мистецтві.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Моральні провокації в мистецтві.






Орієнтація на принцип міждисциплінарних зв'язків під час осмислення феномену художньої творчості відкриває можливість залучення теоретичного досвіду етики. Вивчення широкого кола питань, що можуть бути об'єднані поняттям етичний параметр ху-дожньої творчості, зумовлює необхідність зосередження на кількох моментах, серед яких чи не найважливішим є дотримання принципу історизму, що дає змогу простежити динаміку розвитку наукової дум-ки при аналізі етичного виміру художньої творчості, зміну акцентів у процесі його дослідження, розглянути цю проблему з урахуванням специфіки різновидів художньої творчості.

Доволі широкий спектр етичної проблематики художня творчість «замикає» на питанні «моральних провокацій», що відкриває мож-ливість виходу і в структуру моральної свідомості, і в категоріальну систему етики, і в моральні проблеми діяльності.

Інтерес художників до «моральних провокацій» має позачасовий характер, проте існують певні історичні періоди, коли ця тенденція виявилася найяскравіше й спонукала науковців до теоретичного осмислення. найпоказовішими щодо цього є три періоди — антич-ність, доба Відродження і межа XIX—XX ст.

Витоки етичного параметра художньої творчості беруть свій поча-ток з доби античності, адже в цей період естетичний аспект творчого процесу був менш актуальним, аніж етичний та психологічний. під-ставою для такою твердження стає феномен давньогрецької міфоло-гії, переважна більшість сюжетів якої, власне, і ґрунтувалися на «мо-ральних провокаціях», набуваючи відповідного художнього втілення у творах мистецтва. Таке «провокування» мало як чітко виражений (міфи про Едіпа, Медею тощо), так і прихований характер. Саме дру-гий аспект проблеми і стимулював науковий інтерес дослідників. Це, зокрема, простежується в гегелівському аналізі міфу про прометея, що традиційно сприймався як найгуманніший зразок давньогрецької міфології та зумовлював відповідну мистецьку інтерпретацію від ан-тичності до XX ст.

Для аргументування своєї позиції щодо «аморалізму» прометея Гегель пропонує оригінальну модель аналізу «історії питання». Фі-лософ реконструює сюжет міфу й апелює до платонівської моделі його дослідження у «політиці» і «протагорі». Він цілковито під-тримує позицію античного мислителя щодо існування принципової різниці між безпосередньою життєвою метою людини, яка стосу-ється «фізичних зручностей», «задоволення найближчих потреб», і державним устроєм, що ставить за мету «духовне,...право власнос-ті, свободу...».

 

Специфіка античної моделі «моральних провокацій» потребувала врахування, її світоглядного підмурівку — ролі фатуму, що є визна-чальною і позбавляє героя можливості свободи вибору. Таким чином, слова, які Софокл вклав у вуста Едіпа, стали лейтмотивом «мораль-них провокацій» давньогрецького мистецтва:

 

Я долі син, яка дарує благо, і жодна не страшна мені ганьба.

Цілком природним є зацікавлення етичним параметром худож-ньої творчості і з боку провідних давньогрецьких філософів. Це чи не перша спроба теоретичного осмислення художньої творчості у цьому напрямі. Слід зазначити наявність принципу полярності в античній моделі аналізу цієї проблеми, що, з одного боку, була репрезентована концепціями софіста Горгія, Сократа та Арістотеля, з іншого — пред-ставлена в спадщині платона.

 

представники першої гілки послідовно виступали апологетами «моральних провокацій». Так, Горгій вважав трагедію мистецтвом «свідомого ошукання» та інтерпретував його як важливий крок до розвитку почуттів реципієнта. Ще далі у своїх висновках пішов Со-крат, наголошуючи на здатності художнього твору давати почуття насолоди, навіть наслідуючи потворне. Та справжнім узагальненням цього концептуального руху стає позиція Арістотеля, який зауважив, що ми із задоволенням розглядаємо зображення того, що є потвор-ним у реальності. Отже, відповідно до концептуального орієнтиру тріумвірату: Горгій -» Сократ -» Арістотель мистецтво, виступаючи «моральним провокатором», стимулює роботу почуттєвих механіз-мів, які, у свою чергу, духовно очищають людину.

В інше річище спрямовані теоретичні орієнтири платона. Його позицію щодо розуміння надзавдання мистецтва можна назвати «гі-перморалістичною». Філософ визнає тільки ті твори, що уславлюють Бога, оскільки решта — то рефлексія негативного, і вони є загрозою для «ідеальної держави».

Таким чином, за доби античності етичний параметр художньої творчості було пов'язано з виходом у дві площини — внутрішню (Горгій, Сократ, Арістотель) і зовнішню (платон). надалі — за доби Відродження, наприкінці XIX — на початку XX ст. — при його осмис-ленні превалював внутрішній аспект.

Специфічна спрямованість етичного параметра художньої твор-чості в епоху Відродження зумовлена зміною суспільного статусу митця. у зв'язку з цим показовими є погляди ніколи кузанського, що, як уже зазначалося, мали великий вплив на розвиток теорії і практики ренесансу. Свою чи не найвідомішу тезу «Мистецтво фор-мує все» дослідник виводить із власної концепції творчості, основні положення якої свідчать про докорінну трансформацію методологіч-ної парадигми щодо розуміння статусу художника.

Теоретичні висновки кузанського не були схоластичними. Вони справили безпосередній вплив на найвидатніших митців доби Відро-дження — Леонардо да Вінчі, А. дюрера і, особливо, рафаеля, який виступав як послідовний інтерпретатор поглядів філософа. показо-вим є відомий твір митця «Афінська школа». Ще раз наведімо вислів дельфійського оракула:

Софокл — мудрець, а Евріпід мудріший, Та наймудріший із мужів Сократ.

Отже, давні греки доволі чітко висловлювали своє ставлення і до статусу філософа, і до статусу художника, реконструюючи в поетич-ній формі модель античної суспільної ієрархії. натомість в «Анти-чній школі» рафаель здійснює геніальний творчий прорив, надаючи двом великим давньогрецьким філософам — платонові й Арістотелю — портретної схожості з двома знаковими постатями мистецтва Від-родження — Леонардо да Вінчі й Мікеланджело Буонарроті. Таким чином, цей твір стає взірцем високої моральності митця, який не за-стосовує принцип «зворотного підходу» чи «механічного підміню-вання», а знаходить «золоту середину» між двома великими епохами і двома моделями художньої творчості.

Предметом уваги науковців є моральний аспект творчості самих Леонардо і Мікеланджело. Антогоністів на творчому рівні і суперни-ків у житті, цих двох митців об'єднував спільний момент — тяжіння до «моральних провокацій». пригадаймо гілертрофоване захоплення обох художників «анатомічним театром», що не може бути поясне-но тільки професійною потребою. і якщо підвищену зацікавленість анатомуванням Мікеланджело зафіксовано на рівні довідкової літе-ратури, то відповідна зацікавленість Леонардо знаходить своє під-твердження як на рівні теоретичних коментарів («Будову людсько-го тіла він вивчав за допомогою скальпеля, проанатомувавши понад тридцять трупів... Одним із перших... захопився таємницями розви-тку ембріона в материнській утробі»1, так і на практичному (йдеться про відомі анатомічні студії митця.)

 

Тяжіння до «моральних провокацій» у геніїв італійського Відро-дження виявляється не тільки на спонукальному рівні, а безпосеред-ньо простежується у їхній творчості. показовими є дві роботи Міке-ланджело — «Страшний суд» і «п'єта ронданіні».

 

Творіння великого митця «Страшний суд» потребує особливої зосередженості на етичному параметрі, адже поряд з образом Хрис-та, який, на думку В. Лазарєва, був інтерпретований Мікеланджело як «Зевс-Громовержець» і «склався у свідомості людей — і не тільки митців, а й тих, хто ніколи не чув імені Мікеланджело, — під прямим чи опосередкованим впливом сікстинських фресок», митець закарбу-вав образ Святого Бартоломео — канонізованого італійського свято-го, з якого живцем було зірвано шкіру.

Аналізуючи цей шедевр італійського митця, В. Бранський зосе-реджує увагу на «ідеї безконечності» «страшного суду», що була вті-лена Мікеланджело завдяки специфічному формальному прийому — «круговій композиції» фрески: «...історичний коловорот ніби зриває з людства шкіру. і щоб у глядача не залишилося щодо цього жодних сумнівів, автор зобразив на шкірі, зідраній зі св. Варфоломея, свій портрет»2.

 

Ще далі митець пішов у своїй скульптурній роботі «п'єта ронда-ніні». Цей твір Мікеланджело важають вершиною його світоглядної трансформації (перемога духовного над матеріальним) і особистого життя — трагічної самотності. Та найголовнішим є те, що митець, по суті, вдається до самоспростування, доходячи «до заперечення всього того, перед чим схилявся замолоду, і насамперед — до заперечення квітучого оголеного тіла; яке є вираженням надлюдської могутності та енергії»

1.показовим також є етичний параметр творчості Леонардо да Вінчі, коріння якого сягають його особистого життя. Так, О. Лосев, аналізуючи феномен Леонардо да Вінчі, вживає вислів безпринцип-ний артистизм, що змушує митця «кидатись у...різні боки. То він догоджає сильним і владолюбним людям, то він зневажає їх до гли-бини душі, то...весь час носиться зі своїм Я, наближаючись до якогось самообожнення, а то...відчуває всю порожнечу своїх життєвих праг-нень і доходить до повного відчаю»

2. перефразовуючи відомий запис Леонардо да Вінчі з «Атлантик-кодекс», можна говорити, що митцеві долею визначено постійно пе-ребувати у площині «моральних провокацій» як на особистому, так і на творчому рівні. Це певною мірою зумовило діаметрально проти-лежні оцінки художньої спадщини Леонардо, зокрема його «Мони Лізи» — твору, що був, є і залишається предметом постійних науко-вих розвідок і дискусій.

Як зазначав, аналізуючи феномен Леонардо, О. Лосев, «...досить тільки вдивитися в очі джоконди, як... можна побачити, що вона, власне кажучи, зовсім не посміхається. Це не посмішка, а хижа фізіо-номія з холодними очима і чітким знанням безпорадності тієї жертви, якою джоконда хоче заволодіти»3.

Відомі і зовсім інші варіанти «прочитання» творіння Леонардо, етичний вимір яких ґрунтується а «едіповому комплексі» автора. Це, зокрема, ідея про те, що джоконда — це відповідь видатного митця власному трагічному життю. Адже цю картину створила людина, в якої доля відняла матір.

Відомо, що всі свої роботи геніальний художник залишив неза-вершеними. кілька варіантів тлумачення цього факту. З одного боку, він може сприйматися як свідоме дотримання митцем принципу non-finito, з іншого — як залишення за собою права доопрацювання твору. Однак може бути й суто етична інтерпретація цього підходу — «моральне провокування» художником своїх сучасників і наступних поколінь питанням: якою може бути міра довершеності і взагалі чи існує вона для генія Леонардо да Вінчі?

Третій принципово важливий етап «моральних провокацій» у мистецтві пов’язаний із другою половиною XIX — початком XX ст. Якщо за часів античності роль «провокатора» виконував давньо-грецький Фатум, у добу Відродження — Митець, то новий період узяв на себе «об'єднувально-координаційну» функцію. Статус Мит-ця — «особистості поза конкуренцією» — стає у середині XIX ст. ще вагомішим. Естетика вже розробила свою модель «художнього генія» (Нікола Кузанський -» маньєризм -» Глареан -» Шефтсбері -» Воль-тер -» Лессінг -» Кант -» Шиллер -» Шеллінг -» Шопенгауер); «немо-ральним богом» проголосив митця Ф. Ніцше; «унікальною категорі-єю людей, здатних проникати у принципи універсальної філософії», визнав художників А. Бергсон; своє благословіння їм дали 3. Фрейд та К. Юнг. Отже, геніальні творчі особистості мали всі підстави взя-ти на себе, так би мовити, функції Фатуму, не тільки виносячи оста-точний вирок своїм героям, а й безпосередньо втручаючись у їхній психо фізіологічний стан. Значною мірою цьому сприяла й активіза-ція зв'язків з природничими науками, що була розпочата представ-никами французького натуралізму й закріплена поширенням у мис-тецькому середовищі XX ст. ідей психоаналізу. Саме тому період із середини XIX—XX ст. позначений відповідною спрямованістю «мо-ральних провокацій» як з боку конкретних митців (Гі де Мопассан, Е. Золя, брати Гонкур, В. Винниченко, С. Цвейг), так загалом худож-ніх напрямів (натуралізм, експресіонізм, сюрреалізм тощо). Особливо показовим є натуралізм, що, по-перше, вніс відповідну спрямованість у мистецькі течії другої половини XIX—XX ст., по-друге, продемон-стрував її на рівні практичного й теоретичного діалогу.

Яскравим прикладом «моральних провокацій» у межах натура-лістичного напряму є роман Е. де Гонкура «Актриса», що певною мірою стає літературною рефлексією відомої роботи Д. Дідро «Пара-докс про актора». Використавши форму діалогу, Дідро наголосив на справедливості думки так званого першого співрозмовника, який за-кликає «поміркувати над тим, що в театрі називають бути правдивим.

30 – смотреть № 19!!!







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 173. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия