Студопедия — Перші князі на Руси
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Перші князі на Руси






 

Літописець оповідає, ніби-то у 862 році один з Ва­рязьких ва­тажків, на імя Рю­рик, із бра­та­ми своїми Си­не­усом та Тру­во­ром і з своєю ве­ли­ченькою дру­жи­ною осіли у Нов­го­роді і на­ло­жи­ли на ту­больців дань за те, мов­ляв, що во­ни бу­дуть обо­ро­ня­ти їх од во­рогів-сусідів. Сі ва­ряжські ви­ходці на дум­ку літо­пис­ця, по­ча­ли со­бою дов­гу низ­ку ук­раїнсько-руських князів.

У дру­жині Рю­ри­ка - оповідає літо­пи­сець - окрім йо­го братів, бу­ли ще менші ва­таж­ки - Ас­кольд та Дир. Во­ни не схотіли ос­та­ти­ся у Нов­го­роді і пішли Дніпром униз аж у Візантію, щоб там або ста­ти до війська грецько­го, або по­шу­ка­ти собі ин­шої, кра­щої долі. Пли­ву­чи Дніпром, по­ба­чи­ли во­ни на крутім бе­резі йо­го ве­ли­кий го­род. Во­ни спи­та­ли лю­дей, що се за будівлі, їм од­ка­за­ли, що се го­род Київ, - збу­до­вав йо­го ко­лись Кий - і на­ле­жить він до Сло­вянсько­го на­ро­ду По­лян, що те­пер пла­тять дань Хо­за­рам. Ас­кольд і Дир при­ра­ди­ли їм не пла­ти­ти тієї да­ни Хо­за­рам і, щоб обо­ро­ни­ти гброд од них, зос­та­ли­ся там із своєю дру­жи­ною, збіра­ючи дань з По­лян за ту обо­ро­ну. Та­ким по­би­том во­ни зро­би­ли­ся пер­ши­ми кня­зя­ми в нашій Ук­раїні.

Так ка­же літо­пись, але як ми вже знаємо, Київ в кінці IX в. був сто­ли­цею ве­ли­кої Руської дер­жа­ви, мав мо­же з двісті літ пе­ред тим своїх князів і не був без­печ­но, та­ким мізер­ним го­род­ком, щоб якась бро­дя­ча не­ве­ли­ка скан­ди­навська ва­та­га прий­шла й усіла­ся там, а По­ля­не ще й раді б то­му бу­ли. Крім то­го, з ин­ших дже­рел відо­мо, що Ас­кольд та Дир справді кня­зю­ва­ли в Київі, але не ра­зом: Ас­кольд десь між 860-867 ро­ка­ми, а Дир - аж при кінці 880-их років. Мож­на навіть ду­ма­ти, що Ас­кольд був уже христіянин, бо на йо­го мо­гилі, над Дніпром, пізніш пос­тав­ле­но бу­ло церк­ву.

Дуже мо­же бу­ти, що відо­мий похід Ру­си на Царг­рад у 860 році підняв князь Ас­кольд. Русь ви­ру­ши­ла в похід на 200 ко­раб­лях. „На чов­нах бу­ли вар­ва­ри, що три­ма­ли у ру­ках мечі, гро­зи­ли­ся на го­род і кри­ча­ли. Сі вар­ва­ри-Ру­си бу­ли хо­ро­шо­го зрос­ту, ру­сяві й з сіри­ми очи­ма. Значніші між ни­ми го­ли­ли бо­ро­ди й но­си­ли довгі ву­си; на го­ло­вах, з дов­ги­ми осе­лед­ця­ми (чу­ба­ми) і підго­ле­ною чуп­ри­ною, но­си­ли гост­ро­верхі шап­ки; по­верх кольчу­ги бу­ли одяг­нені білі ки­реї, що защіпа­ли­ся прищіпкою на пра­во­му плечі. Узб­роєні во­ни бу­ли со­ки­ра­ми, са­гай­да­ка­ми, спи­са­ми та ме­ча­ми гост­ри­ми з обох боків, а щи­ти в них бу­ли довгі та вни­зу вузькі".

Так опи­су­ють Гре­ки те військо, що прий­шло до них. Об­ляг­ла Русь Цар­го­род і спер­шу та­ки доб­ре їй щас­ти­ло, але зня­ла­ся бу­ря ба­га­то човнів по­то­пи­ла й роз­ки­да­ла, і чи­ма­ло тоді з то­го по­хо­ду не вер­ну­ло­ся до до­му.

 

Олег

 

Після Ас­кольда ба­чи­мо у Київі кня­зя Оле­га. Літо­пись зве йо­го „віщим", тоб то ха­рак­тер­ни­ком - то­му він ніби то мав щас­тя у всьому. Се був князь слав­ний війна­ми й по­хо­да­ми. Літо­пись оповідає про нез­ви­чай­но щас­ли­вий похід йо­го на грецьку сто­ли­цю Царг­рад.

Скрізь ніби то по сло­вянських зем­лях, підлег­лих йо­му, наб­рав він ве­ли­ке військо, по­са­див йо­го на 2.000 човнів і Дніпром та Чор­ним мо­рем поп­лив до Царг­ра­да; роз­бив Греків і скрізь навк­ру­ги, по се­лах і го­ро­дах, спус­то­шив усе та спа­лив, по­бив ба­га­то на­ро­ду і обс­ту­пив го­род з усіх боків. Тоді царі грецькі Лев та Олек­сан­дер, ба­чу­чи та­ке ли­хо, пос­ла­ли до йо­го своїх послів і за­ми­ри­ли­ся з ним. Олег узяв ве­ли­кий ви­куп, заб­рав чи­ма­ло доб­ра і на знак то­го, що він по­бо­ров Візантію, на го­лов­них во­ро­тах Царг­ра­ду ніби то при­бив свій щит.

Тим ча­сом инші дже­ре­ла ніде не зга­ду­ють про та­кий га­неб­ний для Візантії похід Ру­си, то тре­ба ду­ма­ти, що се літо­пи­сець за­пи­сав те, що пе­ре­ка­зу­ва­ли за йо­го часів лю­де. За­те зовсім пев­на умо­ва Ру­си з Гре­ка­ми ро­ку 911, на якій підпи­са­ний Олег, „ве­ли­кий князь руський". Два ро­ки пізніш Олег підняв ве­ли­кий похід на Каспійське мо­ре та у те­перішню Персію. Оповіда­ють, що при­бу­ло з До­ну у Вол­гу, а звідти в Каспійське мо­ре, 500 ко­раблів руських і на кож­но­му по 100 душ. Кілька місяців Русь гос­по­да­рю­ва­ла по-над мо­рем і далі в пер­сидсько­му краю, але як вер­та­ла­ся во­на до до­му, то на неї на­па­ли Хо­за­ри й більшу по­ло­ви­ну по­би­ли.

Про смерть „віщо­го" Оле­га літо­пись оповідає та­ку ле­ген­ду (на пів-каз­ку).

Бажаючи зна­ти, ко­ли прий­де по нього смерть, пок­ли­кав він до се­бе ку­дес­ників (зна­хурів) та волхвів, і один з них ска­зав Оле­го­ви так „Ве­ли­кий ти, кня­зю, во­яка; завж­ди ти - під стріла­ми во­ро­жи­ми, та не в чес­но­му бою спіткає те­бе смерть твоя, - не од во­ро­га лю­то­го, не од болісти ли­хої й не од ста­рос­ти скінчиш ти дні свої", а од лю­бо­го ко­ня сво­го". За­мис­лив­ся Олег, од­дав сво­го ко­ня слу­гам, звелів пос­та­ви­ти йо­го у ста­ню і до смер­ти по­коїти, ко­ха­ти йо­го та го­ду­ва­ти най­кра­щим зер­ном.

Минуло кілька літ, і Олег, вер­та­ючись з по­хо­ду до-до­му, зга­дав про ко­ня сво­го й заїхав до стані, де той кінь сто­яв; спи­тав він про нього слу­ги свої, що прис­тав­лені бу­ли до ко­ня то­го, а слу­ги од­ка­за­ли йо­му, що кінь йо­го лю­бий дав­но вже про­пав і го­лий кістяк йо­го дав­но ми­ють дощі і су­шать вітри у сте­пу на мо­гилі.

Пішов Олег по­ди­ви­ти­ся на те місце, нас­ту­пив на че­реп но­гою і про­мо­вив: „Збре­хав-єси мені, ста­рий ку­дес­ни­че! Ото й од те­бе, мій лю­бий ко­ню, тільки го­лий че­реп зос­тав­ся, а я й досі жи­ву". Тільки він про­ка­зав се, як з мізковні тієї вилізла не­ве­лич­ка га­дю­ка, об­ви­ла­ся круг но­ги кня­жої і вку­си­ла йо­го. Від то­го, ка­же ле­ген­да, й по­мер Олег.

Яка б там не бу­ла смерть йо­го, ми знаємо, що він по­мер десь у 912-915 ро­ках і по­хо­ва­ний у Київі. З на­ка­зу по­том­ка йо­го Ярос­ла­ва, кістки йо­го вий­ня­то з мо­ги­ли, ох­ре­ще­но і в-дру­ге по­хо­ва­но під Де­ся­тин­ною церк­вою.

 

Ігор

 

Після Оле­га став кня­зем київським Ігор, що взяв собі за жінку Ольгу з го­ро­да Пско­ва.

Ось як ле­ген­да роз­ка­зує про се. Був якось Ігор на по­лю­ванні у Псков­щині. Тра­пи­лось йо­му пе­реїха­ти річку; пе­ре­во­зи­ла йо­го че­рез неї на човні прос­та сільська дівчи­на Ольга і так впа­ла йо­му в око, що він по­чав жар­ту­ва­ти з нею; во­на так муд­ро од­ка­зу­ва­ла йо­му і так йо­му впо­до­ба­ла­ся, що він узяв її з со­бою до Київа і там од­ру­жив­ся з нею. Але на ділі Ольга ма­буть бу­ла донькою Псковсько­го кня­зя. Так са­мо як і Ас­кольд та Олег, Ігор про­бу­вав щас­тя в по­ході на Царг­рад. Але не був він щас­ли­вий: Гре­ки по­па­ли­ли Іго­ре­ви чов­ни якимсь вог­нем, ки­да­ючи йо­го на них з бе­ре­га (здається, се був зви­чай­ний по­рох, про кот­рий тоді ще ніхто не чув); дру­жи­на Іго­ре­ва пе­ре­ля­ка­ла­ся то­го ди­ва, і Ігор як пішов, так і вер­нув­ся до-до­му з по­рожніми ру­ка­ми, поз­був­ши­ся ко­раблів та тро­хи війська.

Багато щас­ливійший був по­ход Іго­ря на Каспійське мо­ре­ат в пер­сидські краї.

Русь, з ве­ли­ки­ми си­ла­ми, при­тя­га­ючи по до­розі охо­чих до здо­би­чи, дійшла су­хо­до­лом аж до Дер­бен­ту; звідси на ко­раб­лях по річці Курі доб­ра­ли­ся до ве­ли­ко­го та ба­га­то­го го­ро­да Бер­дау (не­да­ле­ко те­перішнього Ба­ку), зво­юва­ли йо­го і про­сиділи там аж пів-ро­ку, на­па­да­ючи на сусідні землі. Наб­рав­ши ве­ли­кої здо­би­чи в тих зем­лях, вер­ну­ли­ся до-до­му.

Кінець Іго­ря був ду­же сум­ний, і Літо­пись оповідає про се так. Ігор мав воєво­ду Све­нельда. Се бу­ла йо­го пра­ва ру­ка і щоб за­до­вольни­ти йо­го та йо­го дру­жи­ну, Ігор дав йо­му Де­рев­лянську дань: іди, мов­ляв, ту­ди і збірай на се­бе. Тоді по­ча­ла ремст­ву­ва­ти Іго­ре­ва дру­жи­на: „Све­нельдо­ви оня­ке доб­ро, а ми голі - збірай дань з Де­рев­лянів і на се­бе та на нас!" Ігор пос­лу­хав і пішов до Де­рев­лян. Дру­жи­на по­ча­ла гра­бу­ва­ти не­ми­ло­серд­но їх се­ла і міста, пус­ка­ла їх з вог­нем, ба­га­то на­ро­ду уби­ва­ла. Ду­же роз­лю­ту­ва­ли­ся Де­рев­ля­не, бо з них, як во­ни ка­за­ли, дер­ли дві шку­ри: і Све­нельд бе­ре і князь знов так са­мо. Не стерпіли во­ни сього і од­на з гро­мад - міста Іско­рос­те­ня повс­та­ла, на­па­ла на Іго­ря, до го­ло­ви по­би­ла дру­жи­ну Іго­ре­ву, а са­мо­го кня­зя при­вя­за­ли до двох наг­ну­тих стов­бурів де­ре­ва, і ко­ли во­ни порс­ну­ли вго­ру, то розірва­ли кня­зя на-двоє. Там, не­да­ле­ко го­ро­да Іско­рос­те­ня, й по­хо­ва­ли йо­го.

Се був князь, як зна­ти, зав­зя­тий і здібний, ко­ли не дав роз­ва­ли­ти­ся такій ве­ликій дер­жаві, але ра­зом з тим такій ще не міцній, як бу­ла тоді Руська дер­жа­ва. Під умо­вою, що уло­жив він з Гре­ка­ми ро­ку 944, ба­чи­мо підпи­си яких двад­ця­ти „світлих і ве­ли­ких князів", що сиділи по ріжних во­лос­тях та зем­лях і слу­ха­ли­ся „ве­ли­ко­го кня­зя русько­го". А ще ж бу­ли землі з своїми тубільни­ми кня­зя­ми, що тільки пла­ти­ли дань, та ще такі, що тільки при­хо­ди­ли русько­му кня­зеві на поміч, як йо­го со­юз­ни­ки!

 

Ольга

 

По смер­ти Іго­ря зос­тав­ся ма­ленький син Свя­тос­лав; то­му кня­зю­ва­ти по­ча­ла жінка Іго­ре­ва Ольга. Перш за все во­на, як оповідає Літо­пись, пов­зя­ла­ся на Де­рев­лян і ще дуж­че їх при­бор­ка­ла. Літо­пи­сець оповідає про се так, як во­но дійшло до нього з на­родніх уст. Оповідає він, що Ольга ніби-то схотіла помс­ти­ти­ся за смерть чо­ловіка сво­го Іго­ря і на те ви­пав як раз ду­же підхо­жий слу­чай. Де­рев­ля­не, убив­ши Іго­ря, за­ду­ма­ли од­ру­жи­ти Ольгу з кня­зем своїм Ма­лом, щоб узя­ти в свої ру­ки но­во­го кня­зя Свя­тос­ла­ва. Щоб пос­ва­та­ти Ольгу, во­ни пос­ла­ли у Київ своїх послів. Як ті приїха­ли, і Ольга доз­на­ла­ся, чо­го во­ни ба­жа­ють, то пе­ре­ка­за­ла їм че­рез своїх лю­дей, щоб во­ни, за-для більшої пи­хи, звеліли нес­ти се­бе до неї у тих са­мих чов­нах, в яких во­ни приїха­ли; а са­ма тим ча­сом у своєму дворі за­га­да­ла ви­ко­па­ти гли­бо­ку яму. На дру­гий день прий­шли до послів Ольги­ни слу­ги кли­ка­ти їх до кня­гині, а во­ни од­ка­за­ли тим слу­гам: „не хо­че­мо ми ні кіньми їха­ти, ні пішки йти, а несіть нас у чов­нах". Так і зро­би­ли - узя­ли ті чов­ни й по­нес­ли, а во­ни, си­дя­чи у них, ду­же пи­ша­ли­ся. Як при­нес­ли їх у двір, де до­жи­да­ла­ся їх Ольга, то за­раз, з її на­ка­зу, вки­ну­ли ті чов­ни з пос­ла­ми у яму і жив­цем за­ко­па­ли.

Та не вдо­вольни­ла­ся Ольга сією помс­тою, - ма­ло бу­ло їй сього, - і во­на пос­ла­ла ска­за­ти Де­рев­ля­нам, що ко­ли во­ни хо­чуть, щоб во­на пішла за їх кня­зя, то не­хай приш­лють у Київ своїх най­значніщих лю­дей сва­та­ти її. Де­рев­ля­не пос­ла­ли за­раз своїх сватів, і як во­ни прий­шли до Київа і хотіли ба­чи­ти кня­ги­ню, то Ольга ска­за­ла, що не до­пус­тить їх на свої очі не­ми­ти­ми й звеліла ви­то­пи­ти лаз­ню (ба­ню), ку­ди й пішли пос­ли па­ри­тись. Як усі во­ни зай­шли у ту лаз­ню, двері за­чи­ни­ли, підпа­ли­ли її з усіх боків, і всі во­ни жив­цем в ній згоріли.

Тоді Ольга пішла з дру­жи­ною своєю до Де­рев­лян, щоб на мо­гилі Іго­ря спра­ви­ти триз­ну. Поск­ли­ка­ла на ту триз­ну ба­га­то значніщих Де­рев­лян, по­на­по­юва­ла їх доб­ре і ко­ли во­ни усі по­пи­ли­ся, тоді звеліла своїм во­якам-дру­жині пов­би­ва­ти їх. Більш пя­ти ти­сяч лю­ду бу­ло ніби то вби­то на мо­гилі Іго­ря.

На дру­гий год зно­ву прий­шла Ольга з своєю дру­жи­ною до Де­рев­лян і на сей раз узя­ла з со­бою ма­ло­го сво­го си­на Свя­тос­ла­ва, - за­во­юва­ла кільки де­рев­лянських го­родів і обс­ту­пи­ла військом їх го­род Іско­рос­тень. Де­рев­ля­не пе­ре­ля­ка­ли­ся і за­чи­ни­ли­ся у го­роді. Тоді Ольга пос­ла­ла до них послів, і ті ска­за­ли їм: „Кня­ги­ня ка­же: бу­де вже з ме­не тієї помс­ти за чо­ловіка мо­го Іго­ря; те­пер я зво­юва­ла всю Де­рев­лянську зем­лю й на­ло­жи­ла на неї дань. Так са­мо хо­чу зро­би­ти й з ва­ми. Пришліть мені тільки від кож­ної ха­ти по три го­лу­би й по три го­робці, то я й піду". Іско­рос­тенці ду­же зраділи, що та­ку не­ве­ли­ку дань на­ло­жи­ла на них кня­ги­ня й за­раз поз­но­си­ли все Ки­янам до та­бо­ру, а Ольга звеліла до но­ги кож­но­му го­лу­бові й кож­но­му го­роб­цеві при­вя­за­ти по ганчірці, а у-ве­чері підпа­ли­ти й пус­ти­ти на во­лю. Так і зро­би­ли: підпа­ли­ли ті ганчірки, при­вя­зані до ніг і по­пус­ка­ли го­лубів і го­робців на во­лю. Во­ни зня­ли­ся й за­раз та­ки по­летіли у го­род по своїх гніздах, а го­робці по-під свої стріхи, і го­род враз за­па­лав стра­шен­ним вог­нем. Ки­ну­ли­ся бідні го­ро­дя­не з го­ро­да у по­ле, а Ки­яне - на них; ба­га­то їх пов­би­ва­ли й ба­га­то по­забіра­ли в не­во­лю.

Так оповідає Літо­пи­сець те, що чув од лю­дей. Але з сього всього пев­не тільки те, що Ольга во­юва­ла з Де­рев­ля­на­ми й поз­ба­ви­ла їх тієї волі, яку ма­ли во­ни ще за Іго­ря. Ду­же мо­же бу­ти, що По­ля­не, од яких чув Літо­пи­сець про помс­ту Ольги, нав­мис­не зро­би­ли Де­рев­лян яки­мись дур­ня­ми.

Друге, що оповідає Літо­пи­сець про Ольгу - се те, як во­на ох­рес­ти­ла­ся. Літо­пи­сець оповідає про се так. Ольга поїха­ла у Візантію, де тоді ца­рю­вав Конс­тан­тин Баг­ря­но­род­ний. Во­на йо­му ду­же при­па­ла до впо­до­би за свою вро­ду й ро­зум і він хотів од­ру­жи­ти­ся з нею, ка­жу­чи, що їй кра­ще б прис­та­ло ца­рю­ва­ти у ве­ли­ко­му царстві, - от та­ко­му, як бу­ла тоді Візантія, - аніж жи­ти до­ма, се­ред ди­ко­го на­ро­ду. Ользі Конс­тан­тин був не до мислі і во­на ра­да б бу­ла як-не­будь од­че­пи­тись од йо­го, а че­рез те ска­за­ла йо­му: „Охрес­ти ме­не, - будь мені хре­ще­ним батьком, а то не га­разд тобі ма­ти жінку по­ганської віри". Цар ду­же зрадів, і не­за­ба­ром патріарх конс­тан­ти­но­польський ох­рес­тив її, і да­ли ій імя Оле­на. Тоді цар знов по­чав про­ха­ти її, щоб во­на йшла за нього, але Ольга од­мо­ви­ла йо­му: „Я б і ра­да бу­ла, ца­рю, та сам ти га­разд знаєш, що христіянська віра не поз­во­ляє батькові бра­ти собі доч­ку за жінку, а те­пер ти ж мені став хре­ще­ним батьком, а я тобі донькою". - „Пе­ре­муд­ри­ла ти ме­не, Ольго" - про­мо­вив цар і по­да­вав­ши по­да­рун­ки - грішми їй і усім, хто був з нею, пус­тив їх до-до­му. Бу­ло се у 957 році.

Так го­во­рить київська Літо­пись, але, як ми пев­не знаємо із візантійських дже­рел, імпе­ра­тор Конс­тан­тин був жо­на­тий; до­то­го Ольга тоді бу­ла вже зовсім ста­ра; крім то­го, про ох­ре­щен­ня Ольги у Царг­раді не ка­же нам нічо­го й візантійська історія, тоді як во­на най­дрібніще опи­сує про те, як прий­ма­ли кня­ги­ню Ольгу у Царг­раді. То­му-то тре­ба пок­лас­ти, що Ольга їзди­ла у Царг­рад ще нех­ре­ще­на, а ох­рес­ти­ла­ся во­на тоді, як по­вер­ну­лась звідти до Київа. І ста­ло­ся се не пізніше, як у 958 р., бо у німецьких дже­ре­лах зга­дується, що у 959 році до ко­ро­ля Римсько­го От­то­на Пер­шо­го при­бу­ли пос­ли од ко­ро­ле­ви Ру­си - Оле­ни; а се, як ми знаємо, христіянське імя Ольги.

Кращого вітан­ня сподіва­ла­ся Ольга у Царг­раді і її ду­же вра­зи­ло те, що її дов­го про­дер­жа­ли у Суді (візантійська прис­тань), по­ки до­пус­ти­ли ба­чи­ти­ся з імпе­ра­то­ром, та що імпе­ра­тор не кра­ще її вітав, як яко­гось там Сірійсько­го пос­ла. Се нев­до­во­лен­ня своє ви­яви­ла во­на грецьким пос­лам, що при­бу­ли до неї пізніш у Київ. Дов­го дер­жа­ла во­на їх у По­чай­ні (київська прис­тань), і ко­ли во­ни за­пи­та­ли, чи дов­го їм до­жи­да­ти­ся, од­мо­ви­ла: „Не­хай пос­то­ять у ме­не в По­чай­ні стільки, скільки я у Суді до­жи­да­ла­ся".

Охрестившись са­ма, Ольга хотіла ох­рес­ти­ти й єди­но­го си­на сво­го Свя­тос­ла­ва, та він не схотів і од­ка­зав їй: „Не доб­ре мені міня­ти віру, ко­ли й уся дру­жи­на моя дер­жить віру на­ших дідів і прадідів, - во­ни ж сміяти­муться з ме­не". Так до смер­ти він і не хрес­тив­ся.

Державою Ольга пра­ви­ла міцно, не згірш од чо­ловіка сво­го Іго­ря. Се зна­ти з то­го, що за час між Іго­рем і Свя­тос­ла­вом Руська дер­жа­ва не ос­лаб­ла й не роз­ва­ли­лась, і Свя­тос­лав, лед­ве сту­пив на князівство, міг од­ра­зу взя­ти­ся до да­ле­ких по­ходів.

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 199. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Что происходит при встрече с близнецовым пламенем   Если встреча с родственной душой может произойти достаточно спокойно – то встреча с близнецовым пламенем всегда подобна вспышке...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия