Студопедия — Ярослав Володимирович Мудрий 1019-1054
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Ярослав Володимирович Мудрий 1019-1054






 

Тепер київським кня­зем став Ярос­лав. Зни­щив­ши Свя­то­пол­ка, він став во­ло­да­рем більшої час­ти­ни батьківської дер­жа­ви. Він мав у своїх ру­ках усю по­луд­не­ву її час­ти­ну, ук­раїнську-руську, ра­зом з Ту­ро­вом і Пинськом, але без західньої ок­раїни, що за­гар­бав Бо­лес­лав, князь польський, та ще без східньої Тму­то­ро­канської об­пас­ти, де сидів йо­го брат Мстис­лав. За те до Ярос­ла­ва на­ле­жа­ли ще волзькі во­лос­ти - Рос­тов та Суз­даль, на півно­чи - йо­го влас­ний Нов­го­род, а мо­же ще й Смо­ленск. Найбільш кло­по­тавсь він про­те, щоб західні ок­раїни вер­ну­ти на­зад. Але йо­му за­ва­жа­ли инші спра­ви, як от нап­рик­лад війна з бра­том Мстис­ла­вом Тму­то­ро­канським. Се був князь од­важ­ний, вой­ов­ни­чий, ли­цар-во­яка - він на­га­ду­вав діда сво­го Свя­тос­ла­ва. Од­но­го ра­зу він во­ював­ся з кня­зем Ка­согів (Чер­кесів) - Ре­де­дею і, щоб скінчи­ти війну, во­ни умо­ви­ли­ся вий­ти на бій сам-на-сам. Ре­де­дя був ду­же здо­ро­вий чо­ловік, але Мстис­лав по­ду­жав йо­го і ки­нув­ши об зем­лю, убив. З то­го ча­су Ка­со­ги пла­ти­ли йо­му да­ни­ну і до­по­ма­га­ли у війні. Та­ко­му кня­зеві тісно бу­ло в да­ле­ко­му за­кут­ку, у Тму­то­ро­кані і він прос­тяг­нув ру­ку й собі на батьківську спад­щи­ну - пішов на Київ. Од­на­че Ки­яне не пус­ти­ли йо­го до се­бе, і Мстис­лав пішов за Дніпро, підбив собі Сіве­рянські землі, і ос­тав­ся у Чер­ни­гові. На дру­гий рік Мстис­лав зно­ву про­бує щас­тя. Тоді Ярос­лав, ба­чу­чи, що си­ла в Мстис­ла­ва ве­ли­ка, пок­ли­кав собі на поміч Ва­рягів. Ко­ло Лист­ви­на (не­да­ле­ко Чер­ни­го­ва) во­ни зійшли­ся. Нас­та­ла тем­на, го­ро­би­на ніч; зня­ла­ся стра­шен­на бу­ря з вітром, блис­кав­кою й до­щем, і Мстис­лав на­пав на Ярос­ла­ва. Він по­бив йо­го військо до-щен­ту, а Ярос­лав утік у Нов­го­род. Мстис­лав за­раз пос­лав за ним по­го­ню й послів і на­ка­зав їм пе­ре­ка­за­ти йо­му так: „вер­тай­ся, бра­те, у Київ і си­ди там, бо ти - наш стар­ший брат; а я візьму собі ліву сто­ро­ну Дніпра аж до мо­ря". На тім бра­ти й за­ми­ри­ли­ся: пра­во­бе­режні землі ос­та­ли­ся за Ярос­ла­вом, а ліво­бе­режні - за Мстис­ла­вом. Після то­го аж до смерті Мстис­ла­ва жи­ли во­ни у ве­ликій зла­годі.

Тепер Ярос­лав мав вільні ру­ки, то й узяв­ся до західніх ок­раїн. Ро­ку 1031 він із Мстис­ла­вом, після смер­ти польсько­го ко­ро­ля Бо­лес­ла­ва Хо­роб­ро­го, пішли на По­ляків і заб­ра­ли в них на­зад Га­ли­чи­ну та За­бужські землі, що був за­гар­бав їх Бо­лес­лав Хо­роб­рий. Польським кня­зем тоді був Мєшко (Ме­чис­лав). Після йо­го смер­ти став кня­зю­ва­ти Ка­зи­мир, що дер­жав рідну сест­ру Ярос­ла­во­ву Доб­ронігу-Марію. З ним Ярос­лав жив у добрій зла­годі і до­поміг йо­му зміцни­ти Польщу - на шко­ду своїй дер­жаві пізніше.

У 1036 р. по­мер Мстис­лав бездітний, і Ярос­лав став єди­ним кня­зем на Ру­си-Україні. Ще у Пскові кня­зю­вав йо­го брат Су­дис­лав, так Ярос­лав схо­пив йо­го й за­са­див у вяз­ни­цю, де той і сидів аж до смер­ти Ярос­ла­ва; та ще ос­тавсь у По­лоцьку Бря­чис­лав, син Ізяс­лавів, Ярос­лавів небіж, але то­го Ярос­лав не зай­мав, бо по за­повіту Во­ло­ди­ми­ра князівство те бу­ло відда­не у рід Рогніди; після смер­ти Бря­чис­ла­ва там став кня­зем йо­го син - Всес­лав.

Тепер Ярос­лав дер­жав всю Руську дер­жа­ву, крім По­лоц­ка; на за­ході він мав усе те, що й батько йо­го Во­ло­ди­мир, мо­же навіть і більш - тільки За­кар­патські землі лед­ве вже чи на­ле­жа­ли до Ярос­ла­ва. На по­лу­день, че­рез те, що Пе­ченіги піду­па­ли, Ярос­лав став бу­ду­ва­ти го­ро­ди по р. Ро­си (Юрьїв на Ро­си) - от­же прос­то­ронь між Стуг­ною й Росью бу­ла за­люд­не­на. Збу­до­вав він два го­ро­ди й на півно­чи: Юрьїв (у Чудській землі) та Ярос­лав на р. Волзі.

За Ярос­ла­ва Пе­ченіги вже бу­ли піду­па­ли на силі й менш ро­би­ли йо­му кло­по­ту. В-останнє на­па­ли бу­ли во­ни на Київ ро­ку 1036. Під са­мим Київом, на рівно­му полі, Ярос­лав вкрай по­бив їх і розвіяв, і з то­го ча­су про них у літо­пи­сях на­ших і чут­ки не­має. На тім місці, де по­бив Ярос­лав ос­танній раз Пе­ченігів, він збу­ду­вав ве­ли­ку церк­ву св. Софії, що стоїть у Київі й досі.

За Ярос­ла­ва бу­ла ос­танній раз війна з Гре­ка­ми. Ярос­лав пос­лав на них сво­го си­на Во­ло­ди­ми­ра з виз­нач­ним київським бо­яри­ном Ви­ша­тою. Бу­ря по­роз­би­ва­ла Во­ло­ди­ми­ро­ви бай­да­ки й по­ви­ки­да­ла на беріг, але час­ти­на їх встиг­ла утїкти в Дніпро; час­ти­на дру­жи­ни з Ви­ша­тою пішла су­хо­до­лом до Ду­наю, прос­ту­ючи до-до­му, але Гре­ки наг­на­ли їх, по­би­ли й од­них пов­би­ва­ли, а дру­гих заб­ра­ли у не­во­лю, а імпе­ра­тор грецький звелів по­ви­ко­лю­ва­ти їм очі. Про­дер­жав­ши їх у не­волі кілька літ, пус­ти­ли аж тоді, як цар грецький Конс­тан­тин Мо­но­мах за­ми­рив­ся з Ярос­ла­вом і віддав свою ро­дич­ку, царівну, за си­на йо­го Все­во­ло­да.

Ярослав мис­лив зміцни­ти свій рід і зве­ли­ча­ти йо­го, а за для то­го він по­род­нив своїх дітей з чу­жо­зем­ни­ми во­ло­да­ря­ми; так си­на сво­го Все­во­ло­да, як вже зга­ду­ва­ло­ся, од­ру­жив із царівною з ро­ду імпе­ра­то­ра грецько­го Конс­тан­ти­на Мо­но­ма­ха; доч­ку Єли­са­ве­ту од­дав за нор­вежсько­го ко­ро­ля Га­ральда, дру­гу доч­ку Ан­ну - за фран­цузько­го ко­ро­ля Ген­ри­ха І; рідна сест­ра йо­го Прес­ла­ва бу­ла за ко­ро­лем польським Ка­зи­ми­ром, од­на з до­чок за угорським ко­ро­лем Андрієм, а два си­ни йо­го дер­жа­ли німецьких князівен; сам же він мав жінку - доньку ко­ро­ля шведсько­го. Усе се по­ка­зує, що київська дер­жа­ва то­го­час­на вва­жа­ла­ся за ду­же не­ос­тан­ню се­ред ин­ших євро­пей­ських царств.

Правив дер­жа­вою своєю Ярос­лав так са­мо як і йо­го батько - че­рез синів. Ще за жит­тя сво­го Ярос­лав скли­кав усіх їх і так поділив поміж ни­ми землі і го­ро­ди: Ізяс­ла­вові, як най­стар­шо­му, од­дав він Київ з Ту­ро­вом і Нов­го­род з Пско­вом й на­ка­зав, щоб усі бра­ти по­чи­ту­ва­ли та слу­ха­ли йо­го, як батька, і най­ме­ну­вав йо­го „ве­ли­ким кня­зем"; Свя­тос­ла­вові од­дав Чер­нигів з Му­ро­мом (землі Ра­ди­мичів та Вя­тичів) і Тму­то­ро­кань, Все­во­ло­дові - Пе­ре­яс­лав (півден­ну Сівер­щи­ну) та Рос­тов з Біло­озе­ром, Іго­реві - Во­линь, а Вя­чес­ла­вові - Смо­ленск. Крім то­го був ще внук Ярос­ла­ва - Рос­тис­лав (син Во­ло­ди­ми­ра Нов­го­родсько­го) і він одер­жав в уділ Га­ли­чи­ну.

Ярослав на­ка­зу­вав їм жи­ти між со­бою у зла­годі й лю­бові, а стар­шо­му - не доз­во­ля­ти, щоб бра­ти крив­ди­ли один од­но­го й на­ка­зав йо­му до­по­ма­га­ти й бо­ро­ни­ти то­го, хто бу­де скривд­же­ний. Так по­ча­ли­ся уділи (осібні князівства), що до­ве­ли Ук­раїну до руїни і, як по­ба­чи­мо, од­да­ли її до рук - упе­ред Та­тарів, а там Лит­ви та Польщи.

20 лю­то­го (фев­ра­ля) 1054 р. у Виш­го­роді, на ру­ках лю­би­мо­го си­на сво­го Все­во­ло­да, по­мер Ярос­лав; йо­му бу­ло тоді 75 літ. Ки­яне ду­же жал­ку­ва­ли за ним, а мит­ро­по­лит і все київське ду­хо­венст­во стріли йо­го аж за го­ро­дом і по­хо­ва­ли у Софійсько­му со­борі, у мар­му­ровій до­мо­вині, що стоїть там і те­пер.

По смер­ти Ярос­ла­ва ук­раїнська дер­жа­ва роз­ва­ли­ла­ся, а про­те ба­га­то вся­ко­го сліду - й доб­ро­го й ли­хо­го - ос­та­ло­ся од неї на довгі віки. Ос­та­ла­ся христіянська на­ука й віра, церк­ва й ду­хо­венст­во, письменст­во, од­на­ко­ва книж­на й цер­ков­на мо­ва сло­вянська по всіх на­ших зем­лях; ос­тав­ся один кня­жий рід і з нього ви­хо­ди­ли дов­го потім князі по ріжних зем­лях; ос­та­ло­ся спільне імя руське; ос­та­ло­ся од­на­ко­ве пра­во й за­ко­ни, од­на­ко­вий лад у гро­маді, в уп­раві, од­на­кові власті; жит­тя по ріжних ук­раїнських зем­лях ви­ро­би­ло­ся од­на­ко­ве й зас­тав­ля­ло лю­дей по­чу­ва­ти се­бе близьки­ми одні до од­них. Тим-то ся ук­раїнська, Київська дер­жа­ва, хоч і за­ги­ну­ла дав­но, але має ве­ли­ку ва­гу в нашій історії.

Чому ж та дер­жа­ва Київська, що бу­ла та­ка ве­ли­ка за Во­ло­ди­ми­ра та Ярос­ла­ва, рап­том упа­ла? Го­лов­них при­чин бу­ло дві. Пер­ша- нам­но­жи­ло­ся князів і ко­жен з них хотів ма­ти якусь час­ти­ну в своїй „батьківщині". Те­пер вже труд­но бу­ло зібра­ти до ку­пи усі землі, як давніше, хоч дех­то з мо­торніщих князів і про­бу­вав се зро­би­ти. Так от син Ярос­ла­ва Все­во­лод знов назбірав був цілу ку­пу зе­мель, але вже не міг при­гор­ну­ти ні По­лоцька, ні Во­лині та Ту­ро­ва, ні Му­ро­ма та Тму­то­ро­кані. Про­бу­вав був зібра­ти землі й син Все­во­лодів Мо­но­мах та Мо­но­махів син Мстис­лав, але не до­ве­ло­ся їм ма­ти в ру­ках і по­ло­ви­ни зе­мель дер­жа­ви Во­ло­ди­ми­ра Свя­то­го.

Друга при­чи­на, чо­му не мож­на бу­ло вже склас­ти ве­ли­кої дер­жа­ви, а нав­па­ки - во­на все більше роз­би­ва­ла­ся на шмат­ки, та, що по са­мих зем­лях лю­де, особ­ли­во бо­яре та всякі за­можні, не раз луч­че хотіли ма­ти сво­го осібно­го кня­зя, а ніж слу­ха­ти київсько­го або йо­го воєво­ди. Та­кий свій князь зви­чай­но більш слу­хав гро­ма­ди і дбав про неї, то й лю­де час­то ста­ва­ли за „сво­го" кня­зя й по­ма­га­ли йо­му од­бо­ро­ни­ти­ся від київсько­го. В де-яких зем­лях лю­де, гро­ма­да на „вічу", по­вер­ша­ють навіть кня­зя, як от у Нов­го­роді або Пскові, де князь не мав ніякої си­ли; в ин­ших знов зем­лях, як от в Га­ли­чині та в Чер­нигівщині, „віче" не ма­ло си­ли, а ще в ин­ших, як в Київі, во­но має чи­ма­лу си­лу, але все ж князь з дру­жи­ною дужчі.

По смер­ти Ярос­ла­ва ба­чи­мо на Ру­си кілька уділів - осібних зе­мель.

Найстарший уділ був Київський, де сидів Ве­ли­кий князь; за­раз після йо­го по­чи­тав­ся уділ Нов­го­родський, але він ско­ро од­чах­нув­ся од ин­ших уділів, бо Нов­го­родці ста­ли гро­ма­дою вибіра­ти собі князів і, котрі їм бу­ли не до впо­до­би, тих про­го­ни­ли й на їх місце кли­ка­ли ин­ших. За Нов­го­родським йшов уділ Пе­ре­яс­лавський - він прос­тя­гав­ся од го­ро­да Ост­ра та верхівя р. Су­ли до поріччя Ворск­ли і Удів; далі йшли уділи: Чер­нигівський, Смо­ленський, Во­линський і Га­лицький; По­лоцький уділ по-ста­ро­му зос­та­вав­ся в роді Рогніди.

Але вер­не­мо­ся до то­го, що діяло­ся на Вкраїні-Ру­си по смер­ти Ярос­ла­ва.

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 213. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия