Студопедия — Мстислав Мстиславич Удатний 1214-1228
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Мстислав Мстиславич Удатний 1214-1228






 

Тоді Лєшко, щоб виг­на­ти з Га­ли­чи­ни Андрія, зап­ро­сив кня­зю­ва­ти в Га­ли­чу Мстис­ла­ва Мстис­ла­ви­ча, на приз­ви­ще „Удат­но­го", з Нов­го­ро­ду. Сей князь увесь час од­би­вав­ся то од Угрів, то од По­ляків, то од Га­лицьких бо­яр, по­ки на­решті Уг­ри не пішли геть з Га­ли­чи­ни, а Лєшко за­ми­рив­ся. Але Мстис­лав був не твер­дої волі чо­ловік, і бо­яре, що хотіли, те з ним і ро­би­ли. Пос­лу­хав­шись бо­яр, він од­дав доньку свою за ко­ро­ле­ви­ча з Андрія угорсько­го і пе­ре­дав йо­му Га­ли­чи­ну, а собі зос­та­вив тільки По­низ­зя. З Да­ни­лом він теж по­ро­да­чив­ся, од­дав за нього дру­гу доньку, Ган­ну. Був з нього доб­рий во­яка, але нез­дар­ний во­ло­дарь. За нього став­ся пер­ший прихід Та­тар на Русь.

У 1223 році звер­нув­ся до Мстис­ла­ва йо­го тесть, по­ло­вецький хан Ко­тян, і став про­ха­ти йо­го та й ин­ших князів, щоб во­ни до­по­мог­ли йо­му про­ти Та­тар, бо невідо­мий до то­го во­рог сей, що на­су­нув­ся з Азії, не­без­печ­ний не тільки для По­ловців, але й для Ру­си. Мстис­лав за­раз скли­кав князів у Київ. До київсько­го кня­зя Мстис­ла­ва Ро­ма­но­ви­ча зїха­ли­ся князі: Мстис­лав Удат­ний Га­лицький, Мстис­лав Свя­тос­ла­вич Чер­нигівський, Ми­хай­ло Все­во­ло­до­вич (з чер­нигівсько­го коліна), Да­ни­ло Ро­ма­но­вич Во­линський, та ба­га­то ин­ших. Всі во­ни на раді своїй пос­та­но­ви­ли за­раз іти з По­лов­ця­ми на Та­тар; одні поп­лив­ли Дніпром, а другі пішли су­хо­до­лом і зібра­ли­ся всі ко­ло ост­ро­ва Хор­тиці, а звідти й пішли на схід у степ. Тут їх зустріли пос­ли та­тарські і ска­за­ли кня­зям: „Ми чу­ли, що ви зібра­ли­ся на нас війною, - чо­го, не знаємо. Ми прий­шли во­юва­ти не з ва­ми, і вас ми не зай­маємо; ми прий­шли зво­юва­ти По­ловців, на­ших рабів". Не пой­ня­ли їм віри князі, - по на­мові По­ловців пов­би­ва­ли послів і, роз­бив­ши пе­ре­дові ва­та­ги та­тарські, ру­ши­ли далі у степ. Там на р. Калці, що впа­дає у Азовське мо­ре, стріли во­ни го­ловні си­ли Та­тар. Се бу­ло у 1223 р. Ста­ла­ся ве­ли­ка січа, і Та­та­ри зовсім роз­би­ли Руських князів; Мстис­лав Удат­ний і Да­ни­ло Во­линський, по­ра­нені, лед­ве повтіка­ли, а реш­ту князів Та­та­ри по­вя­за­ли, пок­ла­ли їх ряд­ком на зем­лю, по­нак­ла­да­ли на них звер­ху дош­ки, а на тих дош­ках посіда­ли обіда­ти і та­ким по­би­том на смерть за­ду­ши­ли князів. Так скінчив­ся той стра­шен­ний бій. Після то­го Та­та­ри рап­том, як прий­шли, так са­мо рап­том зник­ли, вер­нув­шись на­зад в Азію.

Помер Мстис­лав у 1228 році в Тор­чеську, в Київщині, ку­ди пе­рей­шов пе­ред смертью, по­ки­нув­ши Га­ли­чи­ну. Пе­ред смертью, зви­чаєм бла­го­чес­ти­вих князів, він пост­риг­ся у схи­му (в ченці).

 

Данило Романович 1228-1264

 

Коли по­мер Мстис­лав, в ру­ках Да­ни­ла і Ва­силька бу­ла вся Во­линь, крім кількох дрібних во­лос­тей в по­луд­невій Во­лині та Белзької землі. Але то­го Да­ни­ло­ви бу­ло ма­ло - він за­ду­мав приєдна­ти до своїх зе­мель і Га­ли­чи­ну, де людність тяг­ла за ним ру­ку. Ро­ку 1230 роз­по­чав Днни­ло бо­ротьбу за Га­лич - і про­тяг­ла­ся во­на цілих 15 літ, по­ки під містом Ярос­ла­вом не по­бив він Рос­тис­ла­ва Ми­хай­ло­ви­ча Чер­нигівсько­го, най­зав­зятішо­го сво­го суп­ро­тив­ни­ка, і не за­па­ну­вав в Га­ли­чині. За сих 15 літ він не раз кня­жив у Га­ли­чу, але йо­го ви­го­ни­ли звідти то Уг­ри, то Рос­тис­лав, а найбільш га­лицькі бо­яре: во­ни ма­ли тоді та­ку си­лу, що не зва­жа­ючи на кня­зя, по­ряд­ку­ва­ли в Га­ли­чині, як хотіли - до­хо­ди­ло до то­го, що роз­да­ва­ли навіть го­ро­ди ин­шим бо­ярам. Але вже за­раз після Ярос­лавської бит­ви Да­ни­ло по­ка­зав бо­ярам, що він не бу­де з ни­ми жар­ту­ва­ти.

Тим ча­сом, по­ки йшла ся ко­лот­не­ча із-за Га­ли­чу, з Азії прий­шли вдру­ге Та­та­ри. Ко­ли про­чув про них київський князь Ми­хай­ло, то втік на Угор­щи­ну. Тоді Да­ни­ло опа­ну­вав Київ і по­са­див там свой­ого намістни­ка - воєво­ду Дмит­ра. Але Київом Да­ни­ло не ду­же до­ро­жив і пізніше од­дав йо­го на­зад кня­зе­ви Ми­хай­ло­ви.

 

Татари

 

Тепер ска­же­мо тро­хи про Та­тар, що з сього ча­су ста­ють сусіда­ми ук­раїнсько­го на­ро­ду і цілих 600 літ да­ються йо­му в зна­ки.

Звідкіля взя­ли­ся ті Та­та­ри, чи як ина­че звуть їх - Мон­го­ли, і яким по­би­том во­ни опи­ни­ли­ся на Ук­раїні?

В кінці XI та на по­чат­ку ХІІ століттів у одній не­ве­личкій орді, що ко­чу­ва­ла по азіяцьких го­рах, там, де по­чи­нається ве­ли­ка Сібірська річка Амур, нас­тав ха­ном ве­ли­кий вой­ов­ник Те­муджін. Він злу­чив до ку­пи всі час­ти­ни Мон­гольської ор­ди, а далі підбив усі краї від Ки­таю до Кав­ка­зу. Йо­го внук Ба­ту (або Ба­тий) пішов по­хо­дом в Чор­но­морські краї, і зни­щив­ши По­ловців, став во­юва­ти ук­раїнські та мос­ковські землі.

Зімою 1237 ро­ку Ба­ту із своєю ор­дою по­су­нувсь на північ та по­чав руй­ну­ва­ти од­не ве­ли­ко­руське князівство за дру­гим і дійшов аж до Нов­го­ро­ду. Але тут йо­го спи­ни­ли бо­ло­та, та ще до­то­го по­роз­ли­ва­ли­ся річки, бо тоді як раз бу­ла вес­на, і йти далі з ор­дою Ба­тий не зміг. Тоді у 1239 р., по­ки­нув­ши ті краї, по­вер­нув він на південь, на Ук­раїну.

Страшенною хма­рою йшла йо­го ор­да. По­пе­ре­ду кінні ва­та­ги її па­ли­ли й гра­бу­ва­ли усе пе­ред се­бе, за ти­ми ва­та­га­ми су­ну­ла го­лов­на ор­да із во­за­ми, гур­та­ми ско­ту й верб­людів, та­бу­на­ми ко­ней, ота­ра­ми овець, жінка­ми і дітьми. Стогін і плач сто­яв від ор­ди, і зда­ле­ка бу­ло чу­ти, що во­на наб­ли­жається; де во­на прой­шла, зем­ля ста­ва­ла чор­на, як після са­ра­ни. По спа­ле­них се­лах та містах усе, що мож­на бу­ло заб­ра­ти, во­ни за­би­ра­ли; лю­дей бра­ли у не­во­лю і гна­ли по­пе­ред се­бе, як ота­ру, за­би­ра­ли ху­до­бу і коні, ста­рих, ма­лих та хво­рих без жа­лю вби­ва­ли, - по май­да­нах після та­тарсько­го гос­тю­ван­ня ва­ля­ли­ся на землі не­по­хо­ва­ний труп лю­дей та ко­ней; див­лю­чись у не­бо своїми мерт­ви­ми очи­ма та вишкірив­ши зу­би, во­ни на­че осміха­ли­ся до вовків та орлів, що шар­па­ли та роз­тя­га­ли кістки їх навк­ру­ги.

Так прой­шли Та­та­ри Чер­нигівське, Пе­ре­яс­лавське, Київське і Га­лицько-Во­линське князівства. Князі од­важ­но од­би­ва­ли­ся од них по-одинці, - по-одинці їх і роз­би­ва­ли Та­та­ри. Не ста­ли тоді князі од­нос­тай­не на сво­го спільно­го во­ро­га, - не ста­ли, бо не пе­рес­та­ва­ли сва­ри­ти­ся, а че­рез те не змог­ли вря­ту­ва­ти й обо­ро­ни­ти свій рідний край. Ко­ли ор­да бу­ла у Чер­нигівщині, то Ба­ту пос­лав до Київа сво­го не­бо­жа (пле­мен­ни­ка) Мен­гу. По­ба­чив­ши пре­хо­ро­ший го­род на горі, увесь усад­ках, Мен­гу ним за­ча­ру­вав­ся, і жал­ко йо­му ста­ло, що та­кий го­род уде зруй­но­ва­ний; він пос­лав послів своїх ска­за­ти Ки­янам, щоб во­ни доб­рохіть од­да­ли йо­му го­род. Страш­на бу­ла Ки­янам ви­дю­ща смерть, та бо­яли­ся во­ни й пок­лас­ти­ся на Та­тар і не пой­ня­ли пос­лам віри, а ду­ма­ли так: хоч го­ро­да і не вдер­жи­мо, а все-ж кра­ще вмер­ти під рідни­ми стіна­ми, ніж поніве­че­но­му йти у страш­ну не­во­лю.

Київ, як вже зга­ду­ва­ло­ся, тоді був при­лу­че­ний до Га­лицько­го кня­зя Да­ни­ла, і в ньому сидів воєво­да Да­нилів - Дмит­ро. На раді Ки­яне по­ло­жи­ли не од­да­ва­ти го­ро­да і пов­би­ва­ли та­тарських послів, а Мен­гу пішов собі од Київа. Че­рез рік, у 1240 році, при­су­ну­ла вся си­ла Ба­тиєва, а з нею і сам Ба­тий, і об­ляг­ли го­род навк­ру­ги. Літо­пи­сець ка­же, що від ри­пу возів та­тарських, ре­ву верб­людів та іржан­ня оней, го­мо­ну та га­ла­су Та­тар, го­ло­са в місті не мож­на бу­ло чу­ти. До ве­чо­ра Та­та­ри узя­ли го­род, і кріваві річки по­тек­ли по йо­го ву­ли­цях. Та­та­ри поріза­ли і пов­би­ва­ли усіх лю­дей; по­ру­ба­но­го Дмит­ра взя­ли у по­лон, але Ба­тий, за йо­го од­ва­гу, не звелів йо­го вби­ва­ти, а ос­та­вив при собі; го­род спа­ли­ли. Хоч церк­ву св. Ва­силія, Де­ся­тин­ну і Київо-Пе­черський ма­нас­тир во­ни й зруй­ну­ва­ли, - бо там, по церк­вах тих, по­за­ми­ка­ли­ся лю­де і відтіль обо­ро­ня­ли­ся, та про­те над свя­ти­нею Та­та­ри не зну­ща­ли­ся, бо во­ни по­ва­жа­ли чу­жу віру, ка­жу­чи, що уся­ка віра ве­де до Бо­га: як пальці на одній руці усі од­на­кові для чо­ловіка, так і віри, хоч і ріжні, усі од­на­кові за-для Бо­га. У самій навіть Орді, у го­роді їх Са­раї, не­да­ле­ко хансько­го ста­ну, бу­ла христіянська церк­ва і у ній пра­ви­ла­ся служ­ба Бо­жа.

Од Київа Та­та­ри по­да­ли­ся на Во­линь та на Га­ли­чи­ну і там теж по­чи­ни­ли ве­ли­чезні спус­то­шен­ня, спа­ли­ли Во­ло­ди­мир, Кремінець і Га­лич. Князі розбігли­ся, хто ку­ди ба­чив.

Після то­го Ба­тий, пос­лу­хав­шись ра­ди Дмит­ра, що хотів скоріще спро­ва­ди­ти Та­тар з Ук­раїни, поділив свою ор­ду на-двоє: од­ну пос­лав на Угрів, а з дру­гою пішов у Польщу, і там теж ні один го­род не всто­яв про­ти них. Спа­ли­ли во­ни й сто­ли­цю польську Краків. На Угор­щині Ба­тий роз­бив угорське військо і сам ос­тав­ся там, а ор­да йо­го тим ча­сом пус­то­ши­ла Сербські та Бол­гарські землі. Вес­ною 1242 р.

Батий по­ки­нув Ук­раїну і з усією ор­дою по­вер­нув на схід. Осівся він на р. Волзі, на ост­рові, що ле­жить у Волжських гир­лах, не­да­ле­ко те­перішнього го­ро­да Аст­ра­хані. Тут зас­ну­вав він сто­ли­цю, що зва­ла­ся Са­рай, а ор­да йо­го з то­го ча­су зветься Зо­ло­тою Ор­дою. Се но­ве Царст­во прос­тя­га­ло­ся од Ура­ла до Ду­наю і од Бал­тицько­го до Чор­но­го мо­ря. З то­го ча­су ве­ли­ко­руські і ук­раїнські князі ста­ють тільки підруч­ни­ми та­тарських ханів, збіра­ють і од­си­ла­ють їм дань, до­по­ма­га­ють Та­та­рам у війні. Про­те ні до чиїх внутрішніх роз­по­рядків або віри Та­та­ри не міша­ються - хи­ба що кот­рий князь сам удасться до них. Ко­жен князь мусів їзди­ти у Ор­ду, щоб ук­ло­ни­ти­ся ха­нові і здо­бу­ти собі яр­лик, себ-то гра­мо­ту на князівство, і князі, один од­но­го по­пе­ре­жа­ючи, їзди­ли в Ор­ду, ук­ло­ня­ли­ся ха­нові, дос­та­ва­ли той яр­лик і спокійно вер­та­ли­ся до-до­му, - тоді вже во­ни бу­ли певні, що ніхто не насмілиться су­пе­ре­чи­ти їм, бо бо­яти­меться хансько­го гніву.

Після то­го стра­шен­но­го на­па­ду Ук­раїна на де-який час, хоч не на дов­го, ста­ла пус­те­лею; лю­де, що зос­та­ли­ся живі, по­хо­ва­ли­ся по лісах; голі сте­пи по­за­рос­та­ли бурьяна­ми та тир­сою; по го­ро­дах скрізь ва­ля­ли­ся ку­пи людських і кінських кісток.

Як пішов Ба­тий з Ук­раїни, Да­ни­ло са­ме тоді вер­тав­ся од Угрів до-до­му і спус­ка­ючись з гір Кар­патських, став стріча­ти ба­га­то Га­ли­чан, що ку­па­ми хо­ва­ли­ся по го­рах і лісах од Та­тар. Во­ни рос­ка­за­ли, що ста­ло­ся з Га­ли­чем, і Да­ни­ло по­дав­ся у Польщу шу­ка­ти свою кня­ги­ню та бра­та Ва­силька, що в той час пе­ре­хо­ву­ва­ли­ся у кня­зя польсько­го Бо­лес­ла­ва Со­ром­ли­во­го. Знай­шов­ши їх там, Да­ни­ло із Ва­сильком поїхав у Га­лич і до­ро­гою хотів був спо­чи­ти у го­роді Бе­ресті, але че­рез сморід од людських та кінських трупів до го­ро­да не мож­на бу­ло близько підсту­пи­ти. Скрізь стрічав він руїну. У Во­ло­ди­мирі не зос­та­ло­ся ні од­ної жи­вої душі, тільки церк­ва, де хо­ва­ли­ся лю­де, бу­ла повнісінька об­горілих кісток. Скрізь бу­ло пус­то, ніде не чу­ти жи­вої душі, - тільки по лісах стріча­ли­ся пе­ре­ля­кані лю­де, що хо­ва­ли­ся там од Та­тар.

Поки Да­ни­ла не бу­ло до­ма, бо­яре, за­раз як пішли Та­та­ри, по­зах­ва­чу­ва­ли ба­га­то спус­то­ше­них зе­мель і міст і ду­ма­ли вже са­ми пра­ви­ти Га­ли­чи­ною, але Да­ни­ло, по­вер­нув­шись з Польщи, по­однімав у них усе, що во­ни по­забіра­ли, і знов став кня­зю­ва­ти у своїй батьківщині, весь час йду­чи у всьому ру­ка в ру­ку з бра­том Ва­сильком.

Через сю єдність їхні землі бу­ли справді од­не князівство: Га­лицько-Во­линське.

Багата та країна, ма­ючи ро­зум­них та­ких во­ло­дарів, як Да­ни­ло та Ва­силько, по­ча­ла ско­ро поп­рав­ля­ти­ся. По­руй­но­вані міста зно­ву од­бу­до­ва­ли й за­се­ли­ли; зя­ви­ли­ся нові - напр. Львів, що ви­бу­до­вав Да­ни­ло для си­на сво­го Льва, та Холм, ку­ди Да­ни­ло пе­реніс навіть свою сто­ли­цю, щоб бу­ти як най­далі від га­лицьких бо­яр. Князі пок­ла­да­ли ве­ликі надії на міцні го­ро­ди, де б тільки й мож­на бу­ло од­би­ти­ся од та­ко­го во­ро­га, як Та­та­ри. Во­ни по­ча­ли зак­ли­ка­ти в нові міста уся­ких ремісників та митців (ху­дож­ників) - все од­но, чи то бу­ли Ля­хи, чи Німці, чи Жи­ди, чи Вірме­ни. Та­та­ри та „лю­де та­тарскіе" (та­ки ж ук­раїнські го­ро­ди та се­ла, що пе­рес­та­ли слу­ха­ти­ся князів, а од­да­ли­ся прос­то під та­тарську опіку) одріза­ли Га­лицько-во­линську дер­жа­ву не тільки від Придністро­вя (По­низ­зя, Поділля), але й від Придніпро­вя. То те­пер тор­гов­ля йшла вже не на схід та на по­лу­день, а на північ, особ­ли­во з німецьки­ми міста­ми, як от То­рунь. Та й Га­лицько-Во­линьська дер­жа­ва по­ча­ла те­пер ши­ри­тись на північ і перш за все при­лу­че­но бу­ло Ту­ро­во-Пинські князівства, од Лит­ви одірва­но Ят­вяжську зем­лю (Под­ляш­шя), од Польщи заб­ра­но Люб­линську зем­лю.

Бачучи си­лу Да­ни­ла, і сусіди по­ча­ли ина­че до нього ста­ви­тись: угорський ко­роль раніш во­ро­гу­вав з ним і не хотів од­да­ва­ти доньки своєї за Да­ни­ло­во­го си­на Льва - те­пер од­дав; ли­товський князь Мен­довг, що за часів Да­ни­ла склав се­ред Лит­ви пер­шу чи­ма­лу дер­жа­ву, од­дав доньку свою за най­мо­лод­шо­го си­на Да­ни­ло­во­го Швар­на; з польськи­ми кня­зя­ми (краківським та ма­зо­вецьким) бу­ла зго­да; бу­ла навіть спро­ба здо­бу­ти Австрію для си­на Да­ни­ло­во­го Ро­ма­на, що був жо­на­тий на доньці австрійсько­го гер­цо­га Фрид­ри­ха ІІ, але нічо­го з то­го не вий­шло.

Але все се ма­ло потіша­ло Да­ни­ла - він хотів твердіше за­без­пе­чи­ти свій край од Та­тар, а за-для то­го ще з 1246 ро­ку по­чав пе­ре­мов­ля­ти­ся з Па­пою Римським Іно­кентієм, - ба­жав, щоб той скли­кав хрес­то­вий похід на Та­тар. Та Па­па хотів тільки при­гор­ну­ти ук­раїнсько-руський на­род до ла­тинської церк­ви, і хоч обіцяв Да­ни­ло­ви і поміч усіх західніх дер­жавців, і ко­ролівську ко­ро­ну, од­на­че нічо­го не ро­бив. Ба­чу­чи, що з тієї по­мо­чи нічо­го не бу­де, Да­ни­ло за­ли­шив сю спра­ву.

Року 1253 зно­ву ся спра­ва ви­ри­ну­ла: Па­па ви­дав бу­лю (со­бор­не пос­ланіє) до усіх христіян Польщи, Чехії, Мо­равії, Сербії й По­ме­ранії, зак­ли­ка­ючи їх до хрес­то­во­го по­хо­ду про­ти Та­тар, а до Да­ни­ла ви­ря­див послів з ко­ролівською ко­ро­ною; та Да­ни­ло й сим ра­зом не схотів прий­ня­ти тієї ко­ро­ни, бо не ба­чив ніяких наслідків од папської булі. Про­те польські князі, а особ­ли­во ма­ти Да­ни­ло­ва - са­ма ка­то­лицька прінце­са, вмо­ви­ли йо­го, і у 1253 р. у го­роді Дро­ги­чині, підчас по­хо­ду на Ят­вягів, Да­ни­ла ко­ро­ну­вав, без ве­ли­кої пиш­но­ти, без зїзду князів, папський ле­гат Опізо, і Да­ни­ло став зва­ти­ся ко­ро­лем Руським. Але як Па­па ніякої по­мо­чи про­ти Та­тар не по­дав, то й Да­ни­ло нічо­го не зро­бив для спра­ви Унії - тільки й ос­та­ло­ся, що ко­ролівський ти­тул.

Скажемо ще про те, який клопіт мав Да­ни­ло з Та­та­ра­ми. Ко­ли ми­ну­ло чи­ма­ло ча­су після на­хо­ду Та­тар на Во­линь та Га­ли­чи­ну, на­род став ско­ро за­се­ля­ти край і, зас­по­коєний, узяв­ся за свою ро­бо­ту. Але у 1245 році Ба­ту прис­лав до Да­ни­ла своїх послів з грізним на­ка­зом: „Віддай Га­лич!" (Ма­буть ин­ший який­сь руський князь вип­ро­сив у Ба­тия Га­лич для се­бе). За­су­му­вав Да­ни­ло і ба­чу­чи, що ще не зду­жає по­до­ла­ти Та­тар, як що во­ни прий­дуть в йо­го землі, од­ка­зав: „Невіддам Га­ли­ча, а сам поїду до Ба­тия", і в-осе­ни виїхав у да­ле­ку до­ро­гу. З Київа чов­на­ми по­дав­ся він до Пе­ре­яс­ла­ва і там йо­го стрів ханський „тем­ник" (од сло­ва „тьма" - на­чальник де­ся­ти­ти­сяч­но­го війська) Ку­рем­са і ви­ря­див йо­го аж у Са­рай із своїми людьми. У ха­на Да­ни­ло про­був три тижні. Хан лас­ка­во йо­го прий­няв і дав йо­му гра­мо­ту і яр­лик на всі йо­го землі: тоді Да­ни­ло по­вер­нув­ся до­до­му. Літо­пи­сець ка­же: „Гірша ли­ха - честь та­тарська. Да­ни­ло Ро­ма­но­вич, князь ве­ли­кий, що дер­жить зем­лю Руську - Київську, Во­линську, Га­лицьку та инші, стоїть отеє нав­ко­люш­ки пе­ред ха­ном, зве се­бе хо­ло­пом, пла­тить йо­му да­ни­ну, боїться і грізно­го на­ка­зу му­сить слу­ха­ти­ся". Але Да­ни­ло вва­жав, що кра­ще так зро­би­ти, а-ніж на край свій нак­ли­ка­ти ізно­ву лю­те го­ре. Од­на­че Да­ни­лові важ­ке бу­ло те підданст­во, і він завж­ди мріяв про те, яким-би по­би­том поз­бу­ти­ся йо­го. Че­рез який­сь час (в 1253-4 рр.) Да­ни­ло роз­по­чав бо­ротьбу з та­тарським воєво­дою Ку­рем­сою.

Довідавшись про те, що Да­ни­ло поп­рав­ляє та зміцняє го­ро­ди свої, Ку­рем­са підсту­пив до го­ро­да Ба­ко­ти і був узяв йо­го, та Лев, син Да­нилів, одібрав сей го­род на­зад; після то­го Ку­рем­са хотів був зруй­ну­ва­ти і Кремінець, але не по­ду­жав, бо труд­но бу­ло дос­ту­пи­ти­ся до нього. Ку­рем­са був чо­ловік пло­хий і сла­бий, то не ду­же й до­ма­гав­ся го­родів Да­ни­ло­вих, а як у 1260 році на йо­го місце став дру­гий воєво­да, на приз­ви­ще Бу­ран­дай, то він од­ра­зу зібрав ве­ли­ку си­лу Та­тар і пішов на Лит­ву, а Да­ни­лові звелів, щоб він дав йо­му до­по­мо­ги. Тоді Да­ни­ло мусів пос­ла­ти йо­му на поміч бра­та сво­го Ва­силька з військом, хо­ча й був у со­юзі та при­язні з Лит­вою. У то­му по­ході Та­та­ри, а з ни­ми й Ва­силько, ба­га­то по­па­ли­ли сіл і ви­гу­би­ли на­ро­ду на Литві.

Але се нічо­го не по­мог­ло: на дру­гий рік Бу­ран­дай звелів Да­ни­лові по­руй­ну­ва­ти по го­ро­дах усі кріпості, що він на­бу­ду­вав. Да­ни­ло не ба­чив ні звідкіль підмо­ги, мусів вво­ли­ти йо­го во­лю, і Лев по­роз­ко­пу­вав ва­ли і по­за­си­пав ро­ви, по­руй­ну­вав кріпості у Львові, Да­ни­лові та Стож­ку, а Ва­силько - у Кремінці, Лучську та Во­ло­ди­мирі. Про­па­ла вся дов­голітня ро­бо­та Да­ни­ло­ва.

Данило не дов­го пе­ре­жив сю тяж­ку для нього подію, і у 1264 р. по­мер. Пе­ред смертью він ма­буть пе­ре­бу­вав у своїм улюб­ленім Холмі, бо там йо­го й по­хо­ва­но, в церкві Бо­го­ро­диці, що сам збу­до­вав. „Сей Да­ни­ло був дру­гим по Со­ло­моні" - до­дає літо­пи­сець, го­во­ря­чи про йо­го смерть.

Після смер­ти Да­ни­ла зос­та­ли­ся: на Во­лині йо­го брат Ва­силько, у Га­лицькій і Пе­ре­мишльській землі син Лев, у Те­ре­бо­вельській - дру­гий син Мстис­лав і у Холмській та Белзькій - третій син Швар­но.

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 212. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия