Студопедия — Святослав
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Святослав






 

Святослав був справдішній ли­цар, чис­тий за­по­ро­жець, на князівсько­му столі. Літо­пи­сець ма­лює йо­го так: „Свя­тос­лав був хо­роб­рий, лег­кий на хо­ду як пард; у по­ход не во­зив з со­бою ні ка­занів, ні на­метів; нарізу­вав ко­ни­ну, во­ло­ви­ну або звіри­ну то­неньки­ми шмат­ка­ми, пік на вуг­лях і так їв; спав на повсті, підмос­тив­ши у го­ло­ви сідло, і як ішов з ким во­юва­ти, то по­си­лав впе­ред се­бе своїх послів, щоб во­ни оповісти­ли про те во­рогів, ка­жу­чи: „іду на вас". Се він ро­бив на те, щоб во­ро­ги ма­ли час зго­то­ви­тись до бою, бо він вва­жав, що не по ли­царськи нес­подіва­но, по­тай­ки на ко­гось на­па­да­ти. Се був князь-во­яка, ко­хав­ся він у по­хо­дах; до­ма, в князівстві по­ряд­ку­ва­ла гро­ма­да, а він навіть не втру­чав­ся до її роз­по­рядків".

У-сам-перед пішов він війною на Хо­зарів, шо жи­ли по ни­зу Вол­ги, по­бив їх, зво­ював їх го­род Білу ве­жу (Сар­кел), пог­ра­бу­вав Ітіль і ру­шив далі до Кав­ка­зу, на річку Ку­бань. Зем­ля та зва­ла­ся тоді Тму­то­ро­кань і по ній блу­ка­ли на­ро­ди: Яс­си (Осе­ти­ни) та Ка­со­ги (Чер­ке­си); він їх теж зво­ював і на­ло­жив на них да­ни­ну. Звідтіля по­дав­ся він на Вол­гу, де по­во­ював Бол­гарію й зруй­ну­вав їх го­род Бол­гар. Вер­та­ючись до-до­му, зай­шов до Вя­тичів, підбив їх і на­ло­жив на них дань. Ко­ли він по­вер­нув­ся до Київа, то зас­тав там послів од грецько­го ца­ря Ни­ки­фо­ра Фо­ки. Ни­ки­фор Фо­ка про­хав йо­го, щоб він ішов на Ду­най - во­юва­ти Ду­най­ських Бол­гар. Тут до-речі бу­де ска­за­ти, що уяв­ля­ла з се­бе Бол­гарія в той час і як ста­ви­ла­ся во­на до Візантії.

У першій по­ло­вині Х віку мо­ло­да Бол­гарія ду­же при­тис­ну­ла бу­ла Візантію: цар бол­гарський Си­ме­он підбив під свою кор­ми­гу ввесь Бал­канський пів-острів, так що Візантії до­во­ди­ло­ся кру­то. З нас­туп­ни­ком Си­ме­она - Пет­ром Візантія мусіла уло­жи­ти ду­же не­по­чес­ну за-для се­бе зго­ду: во­на приз­на­ла Пет­ра ца­рем, а Бол­гарську церк­ву не­за­леж­ною, відда­но бу­ло за Пет­ра візантійську царівну та ще до то­го візантійський імпе­ра­тор зо­бо­вя­зав­ся пла­ти­ти Бол­гарії що-ро­ку да­ни­ну. Як став імпе­ра­то­ром Ни­ки­фор Фо­ка, то він зрікся да­ва­ти дань і пос­лав до Свя­тос­ла­ва послів, про­ха­ючи йо­го, щоб він до­поміг йо­му про­ти Бол­гарів. За та­ку поміч цар пос­лав Свя­тос­ла­вові ве­ликі да­ри. Свя­тос­лав зрадів та­ко­му ви­пад­кові і за­раз та­ки з дру­жи­ною своєю ру­шив на Ду­най та під До­рос­то­лом (де те­пер Силістрія) роз­бив бол­гарське військо. Се так вра­зи­ло ца­ря Пет­ра, що він зас­лаб і ско­ро вмер, а Свя­тос­ла­вові так спо­до­ба­ло­ся у Бол­гарів, що він ос­тав­ся у них, осівши у го­роді Пе­ре­яс­лавці (у Прес­лаві на Ду­наї, ко­ло Тульчи). Зос­та­ла­ся йо­го ма­ти Ольга у Київі са­ма із трьома йо­го си­на­ми: Яро­пол­ком та Оле­гом, та третім Во­ло­ди­ми­ром, що ро­див­ся ніби то од Ольги­ної клюш­ниці Ма­луші.

Тим ча­сом, по­ки Свя­тос­лав жив у Пе­ре­яс­лавці, проміняв­ши свою Ук­раїну на Бол­гарію, під Київ підсту­пи­ли й об­ляг­ли йо­го навк­ру­ги Пе­ченіги. Пе­ченіги, сей азіятський на­род, ще в 880-тих ро­ках прий­шов з Азії, на­тис­нув Угрів і при­си­лу­вав їх по­су­ну­ти­ся на Ду­най, а сам з своїми ор­да­ми, роз­ки­нув­ся на всій прос­то­роні од До­ну до Ду­наю і більш як 150 літ шар­пав Ук­раїну. Пе­ченіги так об­ляг­ли Київ, що ніяк не мож­на бу­ло з го­ро­да вий­ти.

Викликали Свя­тос­ла­ва з Бол­гарії. Він за­раз ру­шив під Київ і прог­нав Пе­ченігів у степ. Але йо­му не хотілось ос­та­ва­ти­ся до­ма і він зно­ву за­ду­мав вер­ну­тись на Ду­най. Тоді Ольга по­ча­ла про­си­ти йо­го не ки­да­ти рідно­го го­ро­да й не по­ки­да­ти її на ста­рості літ, а він од­мо­вив їй, що в Пе­ре­яс­лавці йо­му кра­ще жи­ти, ніж у Київі, бо там є вся­чи­на: ту­ди йде від Греків зо­ло­то, срібло, до­ро­ге вбран­ня, ви­но, вся­ка са­до­ви­на і го­ро­ди­на; від Чехів та Угрів: срібло й коні; з Ук­раїни: шку­ри, віск, мед, невільни­ки. Ольга про­ха­ла йо­го зос­та­ти­ся хоч до її смер­ти і справді ско­ро по­мер­ла. По­хо­ва­ли її під Де­ся­тин­ною церк­вою у Київі.

А Свя­тос­лав, по­хо­вав­ши її, нас­та­но­вив у Київі за кня­зя стар­шо­го сво­го си­на Яро­пол­ка; у Де­рев­лян, в Ов­ру­чу - по­са­до­вив дру­го­го сво­го си­на Оле­га; Во­ло­ди­ми­ра-ж про­ха­ли до се­бе Нов­го­родці, і Свя­тос­лав пос­лав йо­го до них з дядьком йо­го Доб­ри­нею, а сам по­давсь зно­ву на Ду­най.

Але по­ки він був у Київі, Гре­ки за­ми­ри­ли­ся з Бол­га­ра­ми й підмо­ви­ли їх, щоб во­ни не пус­ка­ли до се­бе Свя­тос­ла­ва. Літо­пи­сець оповідає, що лед­ве він підійшов до Пе­ре­яс­лав­ця, як на зустріч йо­му прий­шло бол­гарське військо й не пус­ти­ло дос­ту­пи­ти­ся до го­ро­да. Вже по­ча­ли бу­ли Бол­га­ри пе­ре­ма­га­ти дру­жи­ну Свя­тос­ла­во­ву. Тоді він зібрав її і ска­зав, що ум­ре тут, а до­бу­де Пе­ре­яс­ла­вець. Ки­яне зно­ву на­ки­ну­лись на Бол­гар, роз­би­ли їх і увійшли у го­род. Свя­тос­лав за­раз доз­нав­ся, що се Гре­ки підмо­ви­ли Бол­гарів, і пос­лав своїх послів у Візантію, щоб во­ни так ска­за­ли грецько­му ца­реві: „Іду на твою зем­лю і хо­чу взя­ти Царг­рад, як здо­був собі Пе­ре­яс­ла­вець". Гре­ки пос­ла­ли йо­му да­ри й довідав­ши­ся, що в нього тільки 10 ти­сяч війська, тим ча­сом вис­та­ви­ли про­ти йо­го ніби-то аж 100 ти­сяч. Але Свя­тос­лав роз­бив те військо й став наб­ли­жа­тись до Візантії, гра­бу­ючи все по до­розі та па­ля­чи го­ро­ди. Узяв­ши Фи­ли­по­поль, Свя­тос­лав, щоб на­ля­ка­ти Бол­гарів, ніби-то звелів по­са­ди­ти на палі 20 ти­сяч чо­ловіка. Се так на­ля­ка­ло їх і та­кий жах об­няв усіх, що вже инші міста, не бо­ро­ня­чись, підда­ва­ли­ся йо­му. Свя­тос­лав вже наб­ли­жав­ся до Царг­ра­ду, як імпе­ра­тор Іван Цимісхій, що зас­ту­пив Ни­ки­фо­ра після йо­го смер­ти, вис­лав до нього послів з да­ра­ми. Ба­га­то наб­рав Свя­тос­лав тоді з них дані, - брав він і на жи­вих своїх во­яків і на мерт­вих, ка­жу­чи, що се бу­де на їх жінок і дітей.

Але Цимісхій не ки­дав дум­ки ви­пер­ти Русь з Бол­гарії, бо та­кий сусіда був ду­же не­без­пеш­ний для Греків, і от, зібрав­ши ве­ли­чез­не військо, в-сам-пе­ред пішов він до сто­лиці бол­гарської - Ве­ли­кої Прес­ла­ви, що бу­ла не­да­ле­ко Шум­ли (те­пер Прес­лав, по ту­рецьки Ескі-Стам­бул). Там замк­нув­ся з своїм військом воєво­да Свя­тос­лавів Сфен­кел (ма­буть Све­нельд), а з ним був і бол­гарський цар Бо­рис, син Пет­ра, що йо­го Свя­тос­лав дер­жав у не­волі. Два дні бо­ро­ни­ла­ся Русь, але у ве­ли­ку пят­ни­цю місто бу­ло взя­то, Сфен­кел з не­ве­лич­кою куп­кою утік до Свя­тос­ла­ва, що сидів тоді у До­рос­толі, а ца­ря Бо­ри­са Цимісхій приз­нав Бол­гарським во­ло­да­рем. Се ду­же впо­до­ба­ло­ся Бол­га­рам і во­ни ста­ли до­по­ма­га­ти Гре­кам. З Прес­ла­ва Цимісхій пішов до До­рос­то­ла, об­гор­нув йо­го навк­ру­ги військом, а з Ду­наю - своїм фло­том. Ве­ли­ка січа бу­ла під сим го­ро­дом. Вже Гре­ки по­ча­ли бу­ли пе­ре­ма­га­ти Свя­тос­ла­во­ву дру­жи­ну. Тоді він крик­нув на свої вої: „Не­ма вже нам де подітись! Хоч не­во­лею, а му­си­мо ста­ти до бою; а не по­со­ро­ми­мо-ж землі Руської та по­ля­же­мо тут кістьми: мертві-бо со­ро­му не ма­ють! А втіче­мо, то бу­де нам со­ром. Як по­ля­же моя го­ло­ва, тоді самі за се­бе ду­май­те-га­дай­те". Од­би­ла­ся Русь од Греків і замк­ну­ли­ся во­ни у До­рос­толі. Три місяці ви­дер­жу­ва­ли у місті тяж­ку об­ло­гу, кілька разів хотіли ви­хо­пи­ти­ся з міста, але їм не щас­ти­ло. Грецький істо­рик оповідає, що між во­яка­ми Свя­тос­ла­во­ви­ми бу­ло ба­га­то жінок, одяг­не­них і узб­роєних, як чо­ловіки, і би­ли­ся во­ни ще зав­зятіше од них. У-ночі ви­хо­ди­ла Русь з го­ро­да, забіра­ли по­би­тих, роск­ла­да­ли на бе­резі Ду­наю ве­ликі вог­ни­ща, на них па­ли­ли мерців, а як що вби­тий був знач­но­го ро­ду, то при­но­си­ли бо­гам жерт­ви. Усе се ро­би­ли з ду­же ве­ли­ким га­ла­сом, співа­ми й пла­чем.

У битві 24 лип­ня (юля) Свя­тос­лав був по­ра­не­ний і тро­хи не по­пав у не­во­лю. Се бу­ла ос­тан­ня бит­ва. Після неї Свя­тос­лав од­дав Гре­кам узя­тих в бо­ях не­вольників, зрікся Бол­гарії й за­ми­рив­ся з Цимісхієм. Склав­ши сю зго­ду, Свя­тос­лав схотів по­ба­чи­тись з імпе­ра­то­ром. От що го­во­рить грецький вче­ний Лев Діякон, що своїми очи­ма все те ба­чив, про стрічу візантійсько­го імпе­ра­то­ра з Свя­тос­ла­вом: „Імпе­ра­тор виїхав на бе­рег Ду­наю з ве­ли­ким поч­том; оде­жа на ньому й на усіх, що бу­ли з ним, бу­ла ду­же до­ро­га й уся ся­яла са­моцвітним камінням, сріблом та зо­ло­том. На­зустріч йо­му вип­лив чо­вен, а на йо­му бу­ла не­ве­лич­ка ку­па лю­дей; усі греб­ли вес­ла­ми й князь теж, то­му йо­го не мож­на бу­ло од­ра­зу розпізна­ти. Як чо­вен під'їхав, князь ки­нув вес­ло і встав. Він був не­ве­ли­кий на зріст, але ду­жий, ши­ро­кий у пле­чах і з товс­тою шиєю чо­ло­вя­га; ли­це в йо­го су­во­ре й не­доб­ре, ніс плес­ку­ва­тий, очі сині, бро­ви густі, ву­са довгі й по­куй­овж­дені, бо­ро­да го­ле­на, а го­ло­ва обст­ри­же­на, - тільки дов­га чуп­ри­на висіла на маківці; у пра­во­му вусі до­ро­га се­реж­ка, а зо­дяг­не­ний був у прос­ту білу со­роч­ку, - тро­хи біліщу, ніж у дру­жин­ників".

Побалакавши з ца­рем, він одїхав і не­за­ба­ром з усим військом ру­шив до Київа. Гре­ки тим ча­сом да­ли звістку Пе­ченігам, що Свя­тос­лав вер­тається до-до­му з не­ве­ли­кою дру­жи­ною і ве­зе з со­бою ба­га­то вся­ко­го доб­ра. Пе­ченіги, по­чув­ши про се, засіли над Дніпро­ви­ми по­ро­га­ми й ста­ли до­жи­да­ти йо­го там. Довідав­шись про се, Свя­тос­лав ос­тав­ся зіму­ва­ти в ус­тю Дніпра. Ско­ро не ста­ло в дру­жи­ни хар­чу і во­ни поїли усі свої коні. Тоді Свя­тос­лав зібрав свою дру­жи­ну, і на раді по­ло­жи­ли - про­би­тись крізь Пе­ченігів. Але Пе­ченігів бу­ла ве­ли­ка си­ла і во­ни із своїм ва­таж­ком Ку­рею ки­ну­ли­ся на Свя­тос­ла­во­ву дру­жи­ну й пов­би­ва­ли ма­ло не всіх. Тільки Све­нельд якось щас­ли­во промк­нув­ся в Київ, не зна­ти - чов­на­ми, чи су­хо­до­лом на ко­нях. Свя­тос­ла­ва са­мо­го теж вби­то, а з че­ре­па йо­го пе­ченіжський ва­та­жок, ка­жуть, ізро­бив ча­шу, оку­вав її зо­ло­том і на бен­ке­тах пив із неї ви­но. Так скінчив своє жит­тя Свя­тос­лав у 972 році. Мав він тоді усього яких трид­цять літ.

Після Свя­тос­ла­ва зос­та­ли­ся си­ни: Яро­полк у Київі, Олег у Де­рев­лян і в Нов­го­роді - Во­ло­ди­мир.

Сім літ - між смертію Свя­тос­ла­ва й Во­ло­ди­ми­ро­вим кня­зю­ван­ням У Київі - сі три бра­ти во­ю­ють між со­бою. Літо­пись оповідає, що перш за все вий­шла війна у Яро­пол­ка з йо­го сусідом Оле­гом. При­чи­ною був ніби-то зга­ду­ва­ний вже не раз бо­ярин київський Све­нельд.

Син сього Све­нельда - Лют, блу­ка­ючи якось по лісах на ло­вах за звіром, забрів у де­рев­лянські ліси і там стрівся з Оле­гом, що теж був на по­лю­ванні. Довідав­ши­ся, що се син Све­нельда, Олег ду­же роз­сер­див­ся і вбив йо­го (ма­буть бу­ла якась во­рож­не­ча між ни­ми). Све­нельд, як про­чув про се, схотів помс­ти­тись за си­на і став на­мов­ля­ти Яро­пол­ка, щоб він од­няв у бра­та Оле­га Де­рев­лянську зем­лю. Дов­го Яро­полк не прис­та­вав на се, а потім пос­лу­хав ста­ро­го бо­яри­на і пішов війною на бра­та.

Коло міста Ов­ру­ча во­ни зійшли­ся, і Яро­полк роз­бив бра­то­ву дру­жи­ну; во­на ки­ну­ла­ся до го­родської бра­ми, шу­ка­ючи за­хис­ту у місті. По-пе­ред бра­ми був рів, а че­рез нього пе­ре­ки­ну­тий був не­ши­ро­кий місток; дру­жи­на, тіка­ючи од во­рогів, поспіша­ла­ся в го­род і так на­тис­ну­ла на міст і на­тов­пи­лась на йо­му, що лю­де й коні по­ча­ли па­да­ти у рів і ба­га­то на­ро­ду там за­ги­ну­ло. Ту­ди-ж упав і Олег. Як тільки Яро­полк увійшов у го­род, він звелів знай­ти бра­то­ве тіло, гірко пла­кав над покійни­ком-бра­том і звелів по­хо­ва­ти йо­го, доріка­ючи Све­нельдові, що помс­тою своєю він довів йо­го до бра­тов­бивст­ва.

Перечувши про се, Во­ло­ди­мир ду­же зля­кав­ся і втік з Нов­го­ро­да до Ва­рягів за мо­ре шу­ка­ти по­мочі, а Яро­полк пос­лав сво­го воєво­ду у Нов­го­род і підгор­нув се місто під се­бе. Че­рез який­сь час вер­нув­ся Во­ло­ди­мир од Ва­рягів з чи­ма­лою дру­жи­ною й по­ви­га­няв з своїх во­лос­тей Яро­пол­ко­вих по­сад­ників, а тоді на­ду­мав іти війною на Яро­пол­ка. Але по­пе­ре­ду пок­лав підби­ти собі По­лоцк, щоб ма­ти більш си­ли для бо­ротьби з бра­том. Літо­пись оповідає про се ина­че - ніби-то він пішов на По­лоцьк, то­му, бо про­чув, що тим ча­сом Яро­полк пос­ва­тав доньку по­лоцько­го кня­зя Рог­во­ло­да - Рогніду й за­ру­чив­ся з нею. Во­ло­ди­мир пос­лав до Рог­во­ло­да своїх сватів, але Рогніда од­мо­ви­ла їм: „Не роз­зую си­на ра­бині і не піду за йо­го", на­тя­ка­ючи сим на те, що Во­ло­ди­мир був син прос­тої клюш­ниці (тоді був та­кий зви­чай, що мо­ло­да після шлю­бу мусіла роз­зу­ва­ти мо­ло­до­го). Ду­же розгнівавсь Во­ло­ди­мир і са­ме тоді, як поїзжа­не зібра­ли­ся вже вез­ти Рогніду до Яро­пол­ка, на­пав на По­лоцьк, убив Рог­во­ло­да і двох синів йо­го, си­ло­миць узяв Рогніду собі за жінку і по­дав­ся на Київ, де за­пер­ся Яро­полк. Тут він по­ба­чив, що не лег­ко до­бу­ти бра­та сво­го у Київі і став підмов­ля­ти Блу­да, бо­яри­на бра­то­вої дру­жи­ни, щоб той як-не­будь зро­бив так, щоб Яро­полк вий­шов із го­ро­да. Блуд зго­див­ся, пішов до Яро­пол­ка і став ра­ди­ти йо­му й вмов­ля­ти йо­го, щоб він скоріш пішов до Во­ло­ди­ми­ра й ска­зав йо­му так: „Ти по­ду­жав ме­не, бра­те! Бе­ри собі Київ, а мені що да­си, те й візьму". Так во­но й ста­ло­ся.

Як зна­ти з сього, Яро­полк був чо­ловік ду­же не твер­дої вда­чи: там він пос­лу­хав Све­нельда й пішов на бра­та сво­го Оле­га, тут пос­лу­хав­ся Блу­да й сам од­давсь до рук Во­ло­ди­ми­ро­вих; своєю во­лею він нічо­го не ро­бив, і кру­ти­ли мо­ло­дим кня­зем бо­яре, як хто хотів. Яро­полк пос­лу­хав­ся Блу­да й прий­шов до Во­ло­ди­ми­ра, але на нього на­ки­ну­ли­ся два ва­ря­ги й на бра­то­вих очах вби­ли йо­го. Та­ким по­би­том у 980 році Во­ло­ди­мир здо­був собі Київ.

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 187. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия