Студопедия — Історія України-Русі, том 1.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Історія України-Русі, том 1.






Микола Аркас

 

ВСТУП

 

Кожен чо­ловік по­ви­нен зна­ти історію сво­го рідно­го краю, сво­го рідно­го на­ро­ду. Ба­га­то віків наші діди-прадіди по­ли­ва­ли по­том і кровію ту зем­лю, де ми жи­ве­мо, нас­тав­ля­ли гру­ди та го­ло­ви кла­ли, та своїм ону­кам-прав­ну­кам кра­щої долі до­бу­ва­ли. А чи зна­ють ті вну­ки свою бу­вальщи­ну, чи віда­ють усі про славні діла предків своїх? Чи ж зна­ють во­ни до­ла­ду навіть те, хто во­ни такі:

Чиї си­ни, яких батьків?

Чи ко­жен на­па­мять ска­же:

За-що ж бо­ро­лись ми з Ля­ха­ми?

За-що ми різа­лись з ор­да­ми?

За-що ско­ро­ди­ли спи­са­ми

Татарські реб­ра?

Навряд! А тим­ча­сом не по­вин­но сього бу­ти. Діди-прадіди наші збе­рег­ли та нам пе­ре­да­ли незлічи­мий скарб: не тільки зем­лю й те, що є в ній та на ній, а й мо­ву, пісні, зви­чаї - все те, що ми зве­мо на­шим рідним, ук­раїнським та що нас одрізняє од ин­ших лю­дей: од Мос­калів („Руських"), Біло­русів („Лит­винів"), По­ляків, Німців та ин­ших; ка­жу­чи по письмен­но­му - пе­ре­да­ли нам своєрідну, ук­раїнську культу­ру.

І от, чи­та­ючи свою історію, по­ба­чи­мо, що ми не вчо­рашні - що більш 1000 літ наш на­род був не ос­татній між сусіда­ми; що мав він навіть ко­лись свою дер­жа­ву та своїх князів, а пізніще - за ко­зач­чи­ни та гетьманів - мав си­лу не мен­шу як Польща, Моск­ва та Та­та­ри; по­ба­чи­мо, що ук­раїнська культу­ра давніще сто­яла на ви­сокій ви­со­чині і з неї пов­ни­ми жме­ня­ми чер­па­ла для се­бе Мос­ков­щи­на; по­чуємо про кра­щих діячів на­ших та про те, як во­ни за-для рідно­го на­ро­ду пра­цю­ва­ли, - нав­чи­мо­ся більш ша­ну­ва­ти свою ми­нув­ши­ну, лю­би­ти свій край, свій на­род та мо­же де-яку на­уку й для се­бе з то­го ма­ти­мем, як нам в світі жи­ти та до чо­го пря­му­ва­ти.

Український на­род роз­се­лив­ся на ве­ли­ко­му прос­торі: в оден бік аж над Чор­не мо­ре, в дру­гий - над Кав­каз, над річку Ку­бань, в третій - вго­ру - над річку При­петь та Буг, і в чет­вер­тий - в го­ри Кар­патські (в Австрійській та Угорській дер­жа­вах). Але найбільш ук­раїнсько­го на­ро­ду, на­ших лю­дей, жи­ве в Російській дер­жаві. Тут во­ни за­се­ля­ють гу­бернії: Во­линську з сусідніми шмат­ка­ми гу­берній Люб­линської, Сідлецької та Го­род­ненської (Холм­щи­на), Минської, усю Київську, Подільську, чи­ма­лу час­ти­ну Бе­са­рабії, усю Хер­сонську, Ка­те­ри­нос­лавську й Таврію до гір, усю Пол­тавську, Харьківську, більшу час­ти­ну Чер­нигівської, по­луд­не­во-західню час­ти­ну Курської, східню час­ти­ну Во­роніжської та Донської об­пас­ти, чи­ма­лу час­ти­ну Ку­банської та Чор­но­морської (Но­во­російської) і Став­ро­польської (сю­ди підхо­дять рос­ки­дані, не­мов ост­ро­ви на морі, ук­раїнські се­ла в гу­бернії Аст­ра­ханській, а ще більш в Са­ратівській). А всього на сих зем­лях налічу­ють Ук­раїнців мільонів 25 або 26.

В Австрійській дер­жаві, в Га­ли­чині та на Бу­ко­вині, Ук­раїнців (або як во­ни там звуть се­бе - Ру­синів) мен­ше. У Га­ли­чині аж до „Руської ріки" (вітка ріки Ду­най­ця на за­ході) - жи­ве більш як чо­ти­ри і пів мільони, на Бу­ко­вині більш як 300 ти­сяч та в північній Угор­щині (в дер­жаві Вен­герській), під Кар­патськи­ми го­ра­ми, де міста (го­ро­ди) Унг­вар і Му­качів, теж з пів мільона. А всього на ук­раїнській землі жи­ве на­ших лю­дей 31 або 32 мільони. А як сю­ди до­да­мо тих 3 або 4 мільони на­ших лю­дей, що жи­вуть між чу­жи­ми людьми та в чу­жих кра­ях - у Росії, в Сибіру та в се­редній Азії, в ріжних кут­ках Авст­ро-Угорської дер­жа­ви, в Ру­мунії, в Північній Аме­риці, в Ка­наді, в Бра­зилії, то що, то ма­ти­мем не менш як 34 мільони усього.

Той край, від Кар­патських гір і аж до Ку­бані, зве­мо ми Ук­раїною, а наш на­род, що там жи­ве (про ин­ших лю­дей на Вкраїні бу­де мо­ва далі) зве­мо Ук­раїнця­ми. Се наз­ва доб­ра, ста­ра й най­зручніща - так звуть се­бе наші лю­де скрізь: чи в Київі, чи в Пол­таві, чи в Одесі, чи у Львові (в Га­ли­чині), чи в Чернівцях (на Бу­ко­вині). А про­те ба­га­то на­ших лю­дей на Вкраїні Російській, особ­ли­во не­письмен­них, не час­то ска­жуть до­ла­ду, хто во­ни такі - за­бу­ли навіть своє імя. Знов же в де­яких кут­ках Ук­раїни, як от в Холм­щині, в Га­ли­чині, на Бу­ко­вині, на Угор­щині, наші лю­де звуть се­бе Ру­си­на­ми, Рус­на­ка­ми, а віру свою й мо­ву - руською. А на Ук­раїні Російській „руськи­ми" звуть наші лю­де Мос­калів. І ви­хо­дить з то­го ве­ли­ка плу­та­ни­на. Тим ча­сом на прав­ду спра­ва ви­хо­дить так. З давніх-да­вен, од­ко­ли впер­ше знаємо ми щось про ук­раїнський на­род та йо­го край, то край той зва­ли Русь, а лю­дей Ру­си­на­ми. Се най­давнійше най­мен­ня за­дер­жа­ло­ся й досі по де­яких кут­ках на Вкраїні. Пізніще Ру­сию по­ча­ли зва­ти се­бе й сусідні лю­де, що на­ле­жа­ли ко­лись до Київської на­шої дер­жа­ви, як от Мос­калі, або „ка­ца­пи", чи „руські", та Біла Русь, чи „лит­ви­ни", як ка­жуть на них наші лю­де. Але як Ру­сию ста­ли зва­ти й Ук­раїну й Білу Русь і Мос­ков­щи­ну, то щоб відрізни­ти од­них від дру­гих, ста­ли наші краї про­зи­ва­ти „Ма­ла Русь", чи Ма­ло­росія, біло­руські - Біло­русія, а мос­ковські краї - Ве­ли­ко­росія. Але що наз­ву „Ма­ло­рос", „Ма­ло­росія" ви­ду­ма­ли книжні лю­де, а не сам на­род, то на­род її й не знає, і прав­ди­вий Ук­раїнець не ска­же, що він „ма­ло­рос". Про­зи­ва­ють ще Мос­калі наш на­род „хах­ла­ми" - се од тих чубів на маківці, „осе­ледців", що ко­лись но­си­ли наші лю­де, але се знов тільки проз­ви­ще, а не імя, так са­мо, як Ук­раїнці ка­жуть на Мос­калів, чи „Руських" - „ка­цап". Прав­ди­ве ж на­ше імя, ста­ро­давнє - Ук­раїнець, а зем­ля на­ша - Ук­раїна. Вко­ре­ни­ло­ся у нас се імя міцно за ко­зацьких часів і за­дер­жа­лось до на­ших часів ра­зом з пісня­ми про славні діла на­ших прадідів-ли­царів.

Певно, ко­ли лю­де жи­вуть на та­ких ши­ро­ких прос­то­рах, що од од­но­го кінца до дру­го­го яких 2-3 ти­сячі верст (кіло­метрів), то му­сить бу­ти між ни­ми де-яка ріжни­ця: лю­де з Харьківщи­ни, або як ка­жуть на цих - Сло­бо­жа­не, ина­че одя­га­ються й тро­хи ина­че го­во­рять, як нап­рик­лад Поліщу­ки (в лісовій час­тині Ук­раїни, в північній Київщині та Во­лині), а Поліщу­ки ина­че як Холм­ща­ки або По­до­ля­не, а ще ина­че Бой­ки, Лем­ки та Гу­цу­ли в Га­ли­чині, що жи­вуть в Кар­патських го­рах. А про­те се одні лю­де, з однією мо­вою, з од­на­ко­ви­ми зви­ча­ями, з тією са­мою культу­рою. Де-б не жив Ук­раїнець: чи то на Ку­бані, чи в Чер­ни­гові, чи на Бу­ко­вині на гра­ниці з Ру­мунією - скрізь у нього та­ка са­ма біла ха­та з са­доч­ком, од­на­кові пісні, зви­чаї та об­ряд (нап­рик­лад весільний), од­на­ко­во в хаті й ко­ло ха­ти, - од­но сло­во, вид­но, що то ті самі лю­де - Ук­раїнці, один на­род Ук­раїнський, а не Польський, не Мос­ковський, чи ин­ший який.

Серед Ук­раїнців на ук­раїнській землі жи­вуть і инші лю­де, тільки їх не ду­же ба­га­то. На Вкраїні Російській се­ред Ук­раїнців є Мос­калі, Біло­ру­си, Жи­ди, По­ля­ки, Німці, Че­хи, Мол­да­ва­ни, Вірме­ни, Гре­ки, Бол­га­ри, Ци­га­ни та инші лю­де, але є їх, як лічи­ти кру­гом, не більш 10 про­центів (10 на кож­ду сот­ню Ук­раїнців) в се­ре­дині Ук­раїни, і до 30 про­центів - по кра­ях. В Га­ли­чині поміж Ук­раїнським лю­дом найбільш По­ляків та Жидів, на Бу­ко­вині - Мол­да­ван (Во­лохів), на Угор­щині - Ма­дярів (Венгрів): чу­жих лю­дей на­бе­реться там з 30 про­центів (відсотків). Але й там по де-яких ок­ру­гах, а особ­ли­во в го­рах, Ук­раїнців налічу­ють 80 або й 90 про­центів. Найбільш ті инші лю­де на Ук­раїні або поміщи­ки (дідичі), або купці та про­мис­ловці, або уряд­ни­ки (чи­нов­ни­ки), а ко­ло землі по­рається ра­зом з Ук­раїнця­ми тільки тро­хи По­ляків, Німців, Чехів та Мол­да­ван (Во­лохів).

Українці не всі однієї віри. Найбільш між ни­ми пра­вос­лав­ної віри (на Вкраїні Російській та на Бу­ко­вині), а в Га­ли­чині ма­ло не всі гре­ко-ка­то­лицької, або ина­че - уніяцької. Є ще чи­ма­ло Ук­раїнців (в Подільщині на Вкраїні Російській та в Га­ли­чині) ка­то­лицької віри, тоб то та­ких, що хо­дять до польсько­го костьолу і ма­ють польських ксьондзів, але про­те го­во­рять по ук­раїнське­му і не вва­жа­ють се­бе за По­ляків, а за Ук­раїнців. Звуть їх: Ук­раїнці-ла­тин­ни­ки.

А по­ки так ста­ло­ся з Ук­раїною та Ук­раїнським на­ро­дом, як є во­но те­пер, то ба­га­то бу­ло пе­ремін, ба­га­то заз­нав і наш край і наш на­род тяж­ко­го ли­ха. Про сі пе­реміни, про всякі ми­нулі події рос­ка­же нам на­ша Історія.

Нашу Історію од часів най­давніших і аж до ос­танніх днів розділи­мо на кілька час­тин, або періодів. Пер­ший період - По­чат­ко­вий, най­давніший. В ньому бу­де мо­ва про те, які лю­де жи­ли на те­перішній ук­раїнській землі в не­па­мятні ча­си, по­ки не зя­вив­ся той на­род, що пізніш ста­ли зва­ти йо­го ук­раїнським; про те як наш на­род осе­лив­ся на те­перішній своїй землі; про сусідів на­шо­го на­ро­ду в най­давніші ча­си, про йо­го жит­тя-бут­тя. З тих часів ми не маємо своєї пи­са­ної історії, чи вза­галі пи­са­них до­ку­ментів, а знаємо найбільш про нього з то­го, що ви­ко­па­но в мо­ги­лах, в ста­рих містах, го­ро­ди­щах, ва­лах, та ще од чу­жих письмен­ників, що щось чу­ли або зна­ли про на­ших лю­дей в ті ча­си.

Другий період бу­де Са­мостійно-дер­жав­ний. В сі ча­си Ук­раїнський на­род вис­ту­пає нарівні з ин­ши­ми ве­ли­ки­ми дер­жа­ва­ми; має свою влас­ну дер­жа­ву, своїх князів, прий­має христіянство, ши­риться в на­роді освіта, нез­ви­чай­но збо­га­чується ук­раїнська культу­ра й тоді ж зяв­ляється впер­ше панст­во, купці, ши­риться тор­гов­ля, се­ля­не по­ряд­ку­ють самі со­бою в гро­ма­дах.

Третій період - Ли­товсько-польський. В сі ча­си зни­кає са­мостійне дер­жав­не жит­тя в ук­раїнських зем­лях, і сі землі підгор­ту­ють під се­бе сусідні дер­жа­ви: спо­чат­ку Ве­ли­ке Князівство Ли­товське, а тоді Ко­ролівство Польське. На Вкраїні роз­ве­ло­ся ба­га­то панст­ва, а се­лян поз­бав­ля­ють волі та обер­та­ють у кріпаків. Панст­во, з своїх та­ки, ук­раїнських лю­дей - цу­рається сво­го на­ро­ду й своєї віри, стає во­ро­гом свой­ому на­ро­до­ви. Ук­раїнський на­род, а перш за все ко­за­ки, бо­ряться за свої пра­ва й віру; за Хмельницько­го він пе­реміг панів-шлях­ту і ви­бо­ров був собі во­лю. Але тре­ба бу­ло по­мо­чи, то прис­тав, як рівний з рівним, до Мос­ков­щи­ни.

З сього ча­су по­чи­нається чет­вер­тий період: Польсько-Мос­ковський. В сі ча­си Мос­ков­щи­на вко­ро­чує пра­ва Ук­раїнсько­го на­ро­ду, за­во­дить на Ук­раїні свої по­ряд­ки. Ук­раїнці шу­ка­ють спо­собів виз­во­ли­ти­ся з під мос­ковської ру­ки та збе­рег­ти свою ав­то­номію (по­ряд­ко­ван­ня своїми спра­ва­ми са­мим). Мос­ков­щи­на по­ду­жа­ла, ни­щить ко­зач­чи­ну, ка­сує за­по­рожську Січ, за­во­дить кріпацт­во в ліво­бе­режній Ук­раїні (по ліво­му боці Дніпра). В пра­во­бе­режній Ук­раїні вби­лось в си­лу польське панст­во, за­во­дять унію (в Га­ли­чині ще раніш - у третьому періоді); в ліво­бе­режній Ук­раїні повс­тає панст­во з своїх же лю­дей, ко­заків, але мос­ков­щиться й цу­рається сво­го на­ро­ду. Освіче­ний, за часів Хмельни­щи­ни й раніш, на­род Ук­раїнський по­ма­лу знов стає тем­ним, убо­гим, не­вольни­ком панським. Тим ча­сом упа­ла Польська дер­жа­ва, і її поділе­но ра­зом з ук­раїнськи­ми зем­ля­ми. Га­ли­чи­на й Бу­ко­ви­на одійшли під Австрійську дер­жа­ву, а пра­вобічна й лівобічна Ук­раїна та Холм­щи­на опи­ни­ла­ся під Російською.

З сього ча­су по­чи­нається ос­танній період - Російсько-Австрійський. Ук­раїнський на­род, розділе­ний те­пер кор­до­ном (гра­ни­цею), про­ки­дається до но­во­го жит­тя. Ук­раїнська мо­ва, що за­дер­жа­лась тільки у се­лян та міщан та пот­ро­хи се­ред ду­хо­венст­ва й дрібно­го панст­ва, стає мо­вою письмен­ною, літе­ра­тур­ною, і те­пер нею вже го­во­рять та пи­шуть і вищі верст­ви ук­раїнсько­го на­ро­ду, чи як ка­жуть - інтелігенція; ук­раїнською мо­вою вчать (нап­рик­лад в Га­ли­чині та Бу­ко­вині) не тільки в сільських шко­лах, але й у ви­щих - в гімназіях, універ­си­те­тах, су­дять нею в су­дах, одп­рав­ля­ють служ­бу в церкві. За сі ча­си ска­со­ва­но пан­щи­ну скрізь на ук­раїнських зем­лях, се­ля­не по­ма­лу зрівню­ються в пра­вах з ин­ши­ми верст­ва­ми, обіра­ють послів у Дер­жав­ну Ду­му (в Росії) і в пар­ла­мент та в сей­ми (в Га­ли­чині та Бу­ко­вині). Ук­раїнські по­чут­тя та свідомість національна (тоб то, що ми Ук­раїнці, а не щось ин­ше) ши­риться між на­ро­дом че­рез книж­ки, га­зе­ти, віча (гро­мадські схо­ди­ни в Га­ли­чині, де про вся­чи­ну мож­на го­во­ри­ти). Ук­раїнський на­род відрод­жується до но­во­го, кра­що­го жит­тя й стає по­руч ин­ших культур­них, освіче­них на­родів.

Такий ко­ро­тенький пе­рег­ляд то­го, про що док­ладніше бу­де рос­ка­за­но в нашій „Історії".

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 172. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия