Студопедия — Володимир Великий 980-1015
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Володимир Великий 980-1015






 

За Во­ло­ди­ми­ра, а потім ще за си­на йо­го Ярос­ла­ва, дер­жа­ва Київська бу­ла най­славнійша й най­сильнійша за ввесь час. Став­ши київським кня­зем, Во­ло­ди­мир позбірав усі ук­раїнські землі та й инші, що до Київа на­ле­жа­ли, при­бор­кав нес­лух­няні землі, що не хотіли йо­му ко­ри­тись і при­лу­чив де-які нові, дальші. Так знаємо з літо­пи­си, що він хо­див по­хо­дом під Кар­па­ти, в те­перішню Га­ли­чи­ну, і заб­рав на­зад од По­ляків ук­раїнські міста Пе­ре­мишль, Чер­вень та инші на західньому пог­ра­нич­чю дер­жа­ви. За сі пог­ра­ничні міста завж­ди бу­ла ко­лот­не­ча Ру­синів з По­ля­ка­ми: По­ля­ки підгар­бу­ва­ли їх під се­бе, а київські князі йшли та од­би­ва­ли. Так са­мо мусів Во­ло­ди­мир заб­ра­ти на­зад свої землі і на По­бу­жу, що підби­ли бу­ли Ят­вя­ги (ли­товське пле­мя). Пев­но під час тих по­ходів заг­ля­нув Во­ло­ди­мир і на по­луд­не­ве згіря Кар­пат­тя, де те­пер угорські Ру­си­ни, бо во­но теж на­ле­жа­ло до Київської дер­жа­ви. З тих часів ото за­дер­жа­ло­ся у за­кар­патських Ру­синів най­мен­ня „Ру­син", „Рус­нак".

Приборкав Во­ло­ди­мир і Вя­тичів та Ра­ди­мичів, що бу­ли пе­рес­та­ли слу­ха­ти­ся йо­го, хо­див по­хо­дом на Волзських Бол­гарів, але ма­буть не мав ве­ли­ко­го там щас­тя. Літо­пись, зга­ду­ючи про сей похід, до­дає, що Доб­ри­ня (дядько Во­ло­ди­ми­ра) так ска­зав Во­ло­ди­ми­ру: „Я ог­ля­нув взя­тих в по­лон Бол­гарів - во­ни в чо­бо­тях (то б то ве­ликі па­ни, як на нас), да­ни нам да­ва­ти не бу­дуть - луч­че шу­кай­мо „ла­пот­ників" (та­ких, що в ли­ча­ках хо­дять). За кілька літ Во­ло­ди­мир мав уже ве­ли­чез­ну ук­раїнсько-руську дер­жа­ву, що ся­га­ла від гір Кар­патських до Кав­ка­зу, а на півно­чи до Вол­ги, до ве­ли­ких озер, що не­да­ле­ко те­перішнього Пе­тер­бур­га. На місце бо­яр і намісників по ве­ли­ких го­ро­дах по тих зем­лях Во­ло­ди­мир по­са­див своїх синів: він мав ба­га­то дітей, бо мав ба­га­то жінок. Так от в Нов­го­роді по­са­див Ви­шес­ла­ва (потім Ярос­ла­ва), в Пскові - Су­дис­ла­ва, в По­лоцьку - Ізяс­ла­ва, в Смо­ленську - Ста­нис­ла­ва, у Ту­рові (в Дре­го­вицькій землі) - Свя­то­пол­ка, в Во­ло­ди­мирі (на Во­лині, пев­но ра­зом з кар­патською Ру­сю й польським пог­ра­нич­чям) - Все­во­ло­да, в Тму­то­ро­ка­ни (По­ло­не, кримські та кав­казькі во­лос­ти) - Мстис­ла­ва, в Рос­то­ви (в землі давнішої Ме­ри) Ярос­ла­ва (потім Бо­ри­са), в Му­ромі (по Оці) - Гліба. Сам Во­ло­ди­мир мав в своїх ру­ках землі По­лян, Сіве­рян, Ра­ди­мичів та свіжо при­бор­ка­них Вя­тичів. Те­пер уже Київська дер­жа­ва бу­ла міцно звя­за­на, бо бу­ла в ру­ках од­ної князівської ро­ди­ни, хоч і тут бу­ва­ло не без то­го, що той або ин­ший син пе­рес­та­не слу­ха­ти­ся й повс­та­не про­ти батька. Се зро­бив нап­рик­лад Свя­то­полк, а пізніш Ярос­лав.

Але не тільки сим Во­ло­ди­мир звя­зав усю дер­жа­ву, що по­роз­са­жу­вав скрізь своїх синів - він за­хотів звя­за­ти її звя­зею ин­шою, доб­ровільною, щоб го­ро­ди та землі ко­ри­ли­ся київсько­му кня­зеві не тільки з стра­ху пе­ред йо­го дру­жи­ною, але щоб ба­чи­ли свою ко­ристь, свою ви­го­ду з то­го, що на­ле­жать до Київа. Для то­го він ста­рав­ся при­доб­ри­ти собі гро­ма­ду: зак­ли­кав на на­ра­ду гро­мадських „старців"- лю­дей стар­ших, по­важніших; крім то­го ро­бив ду­же час­то беньке­ти й на них скли­ка­ли лю­дей з ріжних го­родів, усих при­хо­жих го­ду­вав та поїв. Об­да­ро­ву­вав уся­чи­ною лю­дей бідних, калік, сиріт. А з то­го всього пішла скрізь про нього сла­ва, як про кня­зя „лас­ка­во­го", про­зи­ва­ли йо­го „ясним сон­цем".

Але най­важніщим ділом Во­ло­ди­ми­ра бу­ло те, що він завів на Ру­си христіянську віру. Прав­да, ще й пе­ред Во­ло­ди­ми­ром бу­ли на Ру­си христіяне; так от князь Ас­кольд був христіянин, за кня­зя Іго­ря бу­ла вже навіть у Київі церк­ва св. Ілії, баб­ка Во­ло­ди­ми­ра Ольга бу­ла христіянка. Але Во­ло­ди­мир за­ду­мав ох­рес­ти­ти всю дер­жа­ву. Він доб­ре ро­зумів, що для дер­жав­но­го жит­тя христіянство ма­ти­ме ве­ли­чез­ну ва­гу, бо сю віру за­во­дить сам князь, пра­ви­тельство; ду­хо­венст­во бу­де дер­жа­ти ру­ку кня­зя, на­уча­ти­ме лю­дей ко­ри­ти­ся кня­зе­ви та ша­ну­ва­ти йо­го. З христіянством прий­де на Русь освіта, на­ука і се ще дуж­че гур­ту­ва­ти­ме лю­дей ко­ло Київа, сто­лиці київської дер­жа­ви. Де-ж бу­ло по­зи­чи­ти то­го христіянства? А пев­но, що у Візантії. В ті ча­си Візантійська дер­жа­ва для усих дрібніших та менш культур­них на­родів зда­ва­ла­ся чимсь ве­личнім, якимсь не­мов світи­лом не­бес­ним і ко­ли во­но ки­не хоч проміньчик світла на який­сь „вар­варський" нарід, то то вже ве­ли­ка честь і сла­ва для нього. Усі хи­ли­ли­ся тоді пе­ред ве­личністю Візантії, бо й справді культу­ра в ній бу­ла тоді ви­со­ка. Ото-ж і Во­ло­ди­мир за­хотів пе­рей­ня­ти ба­га­то де­чо­го з Візантії, щоб підня­ти си­лу й по­ва­гу своєї дер­жа­ви. Але пе­рей­ма­ючи вся­чи­ну, не міг він не пе­рей­ня­ти звідти й христіянства. А тут як раз і доб­ра на­го­да тра­пи­лась: грецько­му імпе­ра­то­ро­ви Ва­силєви ста­ла­ся скру­та, бо збун­то­ва­лись про­ти нього йо­го-ж війська. Він удав­ся за поміччю до Во­ло­ди­ми­ра, а той од­ка­зує: доб­ре, по­мо­чи дам, тільки од­да­си за ме­не свою сест­ру Ан­ну. Се бу­ла тяж­ка умо­ва для імпе­ра­то­ра: де-ж та­ки, од­да­ти „пор­фи­ро­род­ну доньку пор­фи­ро­род­но­го імпе­ра­то­ра" за яко­гось північно­го вар­ва­ра! Але не бу­ло ин­шої ра­ди, і імпе­ра­тор зго­див­ся, тільки за­жа­дав, щоб Во­ло­ди­мир ох­рес­тив­ся. Во­ло­ди­мир теж зго­див­ся на се, пішов на поміч імпе­ра­то­ро­ви і вря­ту­вав йо­го. Але ко­ли ли­хо ми­ну­ло, імпе­ра­тор не до­дер­жав сло­ва: не од­дав за Во­ло­ди­ми­ра своєї сест­ри. Тоді Во­ло­ди­мир ви­ру­шив по­хо­дом у Таврію й там об­ло­жив грецький го­род Кор­сунь (не­да­ле­ко те­перішнього Се­вас­то­по­ля). Се бу­ло ро­ку 988.

Греки за­пер­ли­ся у го­роді і так доб­ре обо­ро­ня­ли­ся, що Во­ло­ди­мир, як не сил­ку­вавсь, нічо­го не міг їм за­подіяти. На той час який­сь кор­су­ня­нин Анас­тас чо­гось зра­див своїм і ки­нув до Во­ло­ди­ми­ро­во­го ста­ну стрілу із на­пи­сом: „На схід сон­ця од го­ро­да є кри­ни­ця, а з неї про­ве­де­на во­да у го­род: од­ве­ди во­ду, і здо­бу­деш місто". Так Во­ло­ди­мир і зро­бив. Че­рез зга­ту мусіли кор­сунці од­да­ти свій го­род, і Во­ло­ди­мир увійшов у нього.

Тоді візантійський імпе­ра­тор по­ба­чив, що тре­ба до­дер­жа­ти обіцян­ки. Він вбла­гав свою сест­ру поїха­ти у Кор­сунь і од­ру­жи­тись із Во­ло­ди­ми­ром, хоч во­на ду­же то­го не хотіла й ка­за­ла, що їй смерть кра­ща, ніж отой не­люб. Та про­те пос­лу­ха­лась бра­та й поїха­ла. Там у Кор­суні й відбу­ло­ся весілля її з Во­ло­ди­ми­ром, а Кор­сунь Во­ло­ди­мир вер­нув Гре­кам не­мов да­ру­нок за жінку. Де са­ме ох­рес­тив­ся Во­ло­ди­мир, на­пев­не не знаємо, але най­скоріш та­ки у Киіві, і то ще пе­ред по­хо­дом на Кор­сунь.

Незабаром після то­го Во­ло­ди­мир, пок­ли­кав­ши з Візантії мит­ро­по­ли­та та свя­ще­ників, став за­во­ди­ти христіянство в своій дер­жаві - перш за все у Київі. Літо­пи­сець оповідає, що грецький мит­ро­по­лит з свя­ще­ни­ка­ми пох­рес­ти­ли лю­дей у Дніпрі: ма­тері й батьки дер­жа­ли ма­лих дітей на ру­ках. Як скінчи­лась це­ре­монія, усім но­вох­ре­ще­ним по­надіва­ли хрес­ти. Після то­го пішли свя­ще­ни­ки по ин­ших го­ро­дах та де­яких се­лах хрес­ти­ти лю­дей.

Сам Во­ло­ди­мир тим ча­сом пішов на Во­линь, ку­ди приїхав до йо­го єпис­коп (архиєрей) і во­ни там теж за­во­ди­ли христіянство. На Во­лині князь збу­ду­вав го­род і наз­вав на своє імя Во­ло­ди­ми­ром (Во­линським), а в ньому пос­та­но­вив церк­ву прес­вя­тої Бо­го­ро­диці. Так ши­рив Во­ло­ди­мир но­ву віру, але ще дов­го, більш як 300 літ після нього, бу­ло ще ба­га­то в Київській дер­жаві лю­дей, що дер­жа­ли­ся своєї ста­рої прадідівської віри.

Багато мав кло­по­ту Во­ло­ди­мир з Пе­ченіга­ми. В кінці Х віку та на по­чат­ку XI во­ни без­нас­тан­но на­па­да­ли на По­лянську зем­лю й ро­би­ли ве­ли­чез­ну шко­ду. Про ті пе­ченізькі вой­ни чи­ма­ло оповідає най­давніща літо­пись так, як розс­ка­зу­ва­ли про те старі лю­де.

Одного ра­зу, го­во­рить літо­пись, Пе­ченіги прий­шли під Київ, і Во­ло­ди­мир вий­шов про­ти них з своєю дру­жи­ною; обид­ва війська зійшлись і ста­ли од­но про­ти од­но­го на річці Тру­бежі, але ніхто пер­ший не хотів пе­ре­хо­ди­ти її. Тоді пе­ченізький князь став на тім боці, на крутім бе­резі і по­чав гу­ка­ти на Во­ло­ди­ми­ра. Як Во­ло­ди­мир вий­шов, то пе­ченізький князь ска­зав йо­му: „як ми маємо во­юва­ти та вби­ва­ти лю­дей своїх, ви­си­лай кра­ще, ко­го хо­чеш, з дру­жи­ни своєї, - не­хай по­бо­реться із си­ла­чем моїм; як що твій по­бо­ре, то ми піде­мо собі у свої сте­пи й три ро­ки не зай­ма­ти­ме­мо вас; а як­що по­ду­жає мій, то ми три ро­ки бу­де­мо гра­бу­ва­ти землі ваші. Во­ло­ди­мир прис­тав на се і по­вер­нув­шись до сво­го та­бо­ру, зібрав ра­ду та по­чав пи­та­ти, чи не знає хто та­ко­го чо­ловіка, що зміг би по­ду­жа­ти Пе­ченіга. Вий­шов тоді до кня­зя дідок один та й ка­же: „у ме­не пя­те­ро синів, кня­зю; чо­тирі у твоїй дру­жині, а пя­тий, най­мен­ший - Ми­ки­та, чин­ба­рює до­ма, бо з йо­го вий­шов доб­рий ко­жу­мя­ка: той піде бо­ро­ти­ся, бо сильно ду­жий". Пок­ли­ка­ли до кня­зя то­го Ми­ки­ту ко­жу­мя­ку, і схотів князь упе­ред спро­бу­ва­ти йо­го си­лу. От при­ве­ли бу­гая, ду­же розд­ра­ту­ва­ли йо­го, і став той бу­гай рев­ти та га­ня­ти­ся за людьми; розігнав­шись, він був ки­нув­ся на кня­зя. Тоді підско­чив до нього Ми­ки­та, ухо­пив йо­го збо­ку за шку­ру та й спи­нив йо­го, аж вир­вав з мя­сом шма­ток шку­ри, скільки за­хо­пив у жме­ню. Князь був ду­же ра­дий, що знай­шов­ся та­кий си­лач, і на завт­ра звелів йо­му вий­ти бо­ро­ти­ся. З ран­ку зійшли­ся обид­ва війська, а на се­ре­ди­ну вий­шли борці. Пе­ченіг - ве­ли­ко­го зрос­ту чо­ловік, со­бою ду­же страш­ний, - засміявсь з Ми­ки­ти, бо то був рос­ту не­ве­лич­ко­го, але кре­мяз­ний чо­ло­вя­га. Сче­пи­ли­ся борці, й згріб Ми­ки­та то­го Пе­ченіга у обе­ре­мок, та так зда­вив йо­го, що той і по­мер у йо­го в обіймах. Тоді ки­нув ним мерт­вим об зем­лю, та й нас­ту­пив но­гою на­го­ло­ву. Зраділа й за­го­моніла Во­ло­ди­ми­ро­ва дру­жи­на, а Пе­ченіги, пе­ре­ля­кав­шись, ста­ли тіка­ти. На місці то­му, де во­ни бо­ро­ли­ся, пос­та­но­вив Во­ло­ди­мир го­род і най­ме­ну­вав йо­го Пе­ре­яс­лав, себ-то місце, де він пе­рей­няв сла­ву од Пе­ченігів. Та­ку ле­ген­ду пе­ре­ка­зує літо­пись.

Другого ра­зу ізнов Пе­ченіги прий­шли в По­лянську зем­лю і на­па­ли на го­род Ва­сильїв (те­пер Ва­сильків), що Во­ло­ди­мир наз­вав йо­го так на своє христіянське імя. У то­му Ва­сильїві раніш, як ще Во­ло­ди­мир був по­га­ни­ном, бу­ли йо­го те­ре­ми, а в них жи­ли йо­го жінки. Во­ло­ди­мир вий­шов про­ти Пе­ченігів з не­ве­ли­кою дру­жи­ною, але Пе­ченіги її роз­би­ли, а сам князь лед­ве втік.

Ще од­ну ле­ген­ду пе­ре­ка­зує літо­пись - про те, як Пе­ченіги не мог­ли взя­ти го­ро­да Білго­ро­да (не­да­ле­ко од Київа, те­пер се­ло Білго­го­род­ка). Він був доб­ре об­го­ро­же­ний, і од­ра­зу взя­ти йо­го бу­ло не лег­ко, то Пе­ченіги об­ляг­ли місто й хотіли взя­ти йо­го го­ло­дом. Дов­го так сиділи во­ни кру­гом го­ро­да, а місто усе не підда­ва­ло­ся. Об­рид­ло Пе­ченігам те сидіння й во­ни пос­ла­ли своїх послів ска­за­ти, щоб го­ро­дя­не підда­ли­ся їм, бо все од­но во­ни за­му­чать їх усіх го­ло­дом та зга­гою. Тоді Білго­родці од­ка­за­ли їм та­ке: „завт­ра ми приш­ле­мо до вас де­сять своїх чо­ловіка у зас­та­ву, а ви пришліть нам де­сять своїх, щоб во­ни по­ди­ви­ли­ся, чо­му ми вам не піддаємо­ся й ніко­ли не підда­мо міста". На раді-ж, що бу­ла пе­ред тим у Білго­родців, один дідок при­совіту­вав їм от що зро­би­ти: „зберіть, ка­же, із кож­ної ха­ти хоч по жмені вівса та пше­ниці, а в ко­го не­ма, то хоч висівок яких, та все те несіть до ме­не". Назбіра­ли - де хто що знай­шов, та й поп­ри­но­си­ли; із усього то­го на­ва­рив дід кисілю й звелів ви­ко­па­ти гли­бо­ку яму; у ямі на дні пос­та­вив він ве­ли­кий пе­реріз і вси­пав ту­ди той кисіль; звер­ху опо­ря­ди­ли ту яму, на­че кри­ни­цю, і пос­та­ви­ли жу­рав­ля з цеб­ром. Так са­мо зро­би­ли й дру­гу яму, тільки у пе­реріз вси­па­ли ме­ду, що знай­шли у княжім льоху й роз­ве­ли йо­го во­дою. Як прий­шли пе­ченіжські пос­ли, то Білго­родці по­ве­ли їх до тих кри­ниць і з однієї ви­тяг­ли кисілю, а з дру­гої - ме­ду, та й ка­жуть: „Дивіться самі: чо­го ми маємо підда­ва­ти вам місто, ко­ли зем­ля дає нам і харчі й пит­во!" Зди­ву­ва­ли­ся Пе­ченіги, на­си­па­ли то­го кисілю й ме­ду у кух­ли­ки тай по­нес­ли до сво­го кня­зя й роз­ка­за­ли йо­му, що ось яке ди­во є у сьому го­роді. Повірив князь, ви­пус­тив білго­родських за­руч­ників, зняв об­ло­гу з го­ро­да й по­давсь у степ.

Багато кло­по­ту мав Во­ло­ди­мир з си­ми Пе­ченіга­ми. Давніще По­лянська зем­ля з по­луд­ня ма­ла го­ро­ди по річці Ро­си, а те­пер до­ве­ло­ся Во­ло­ди­ми­ро­ви си­па­ти ва­ли та ста­ви­ти го­род­ки ближ­че до Київа - по річці Стугні та Ірпе­ню (на р. Ірпе­ню він зміцнив отой Білго­род, що про нього бу­ла мо­ва). Так са­мо й з ліво­го бо­ку Дніпра, щоб за­без­пе­чи­ти се­бе од Пе­ченігів, по­на­си­пав Во­ло­ди­мир валів і по­нас­тав­ляв го­родків три ря­ди - по річках Сулі, Тру­бе­жу й Сей­му. А щоб ті го­род­ки не сто­яли пуст­кою, то Во­ло­ди­мир са­жав там лю­дей з ин­ших північних ук­раїнських та біло­руських зе­мель.

Володимир, після то­го як ох­рес­тив­ся, не хо­див вже в да­лекі по­хо­ди, а дбав про спокій і по­ря­док в своїй дер­жаві та ще од­би­вав­ся до Пе­ченігів. Жив у зла­годі з ца­ря­ми візантійськи­ми, бо та­ки до­во­див­ся їм ро­ди­чем по жінці; так са­мо був у ми­ру із польським кня­зем Бо­лес­ла­вом Хо­роб­рим, з угорським Сте­фа­ном та чешським Ольдри­хом.

У Во­ло­ди­ми­ра од ріжних жінок бу­ло, крім до­чок, два­над­ця­те­ро синів. Од Рогніди був у нього син Ізяс­лав. Як вже бу­ла мо­ва по­пе­ре­ду, Рогніду Во­ло­ди­мир узяв собі си­ло­миць, убив­ши її батька і братів. Сього не мог­ла во­на йо­му по смерть свою за­бу­ти і все до­жи­да­ла­ся тільки на­го­ди, щоб помс­ти­тись за батька сво­го. Раз у-ночі - оповідає літо­пи­сець - як Во­ло­ди­мир спав, во­на ніби-то підійшла до йо­го ліжка й ме­чем хотіла за­ру­ба­ти йо­го, але він про­ки­нув­ся й вхо­пив її за ру­ку. На дру­гий день Во­ло­ди­мир звелів їй одяг­ти до­ро­ге уб­ран­ня й до­жи­да­ти­ся йо­го. Во­на до­га­да­ла­ся, що князь хо­че по­ка­ра­ти її на смерть і приб­рав­шись, ви­ве­ла із со­бою за руч­ку ма­ло­го си­на сво­го Ізяс­ла­ва, кот­рий дер­жав у ру­че­ня­тах меч. Ско­ро увійшов Во­ло­ди­мир, підсту­пив до йо­го ма­ленький Ізяс­лав і про­мо­вив: „Батьку, ти тут не один!" а Рогніда ска­за­ла, по­ка­зу­ючи на си­на: „хоч ти й вбєш ме­не, так за ме­не є ко­му помс­ти­тись!" Во­ло­ди­мир пішов і по­ра­див­шись з дру­жи­ною своєю, пус­тив Рогніду од се­бе й од­дав їй батьківщи­ну, го­род По­лоцьк, де во­на жи­ла із си­ном своїм до смер­ти. Ізяс­лав зос­тавсь у По­лоцьку і по­чав со­бою осібний рід По­лоцьких князів. Ин­ших синів своїх, ще за жит­тя, Во­ло­ди­мир по­роз­са­жу­вав по всій дер­жаві (де са­ме - бу­ла мо­ва раніш). Уми­ра­ючи, він по­ки­нув в ру­ках синів ве­ли­чез­ну київську дер­жа­ву.

Помер Во­ло­ди­мир 15 лип­ня (юля) 1015 ро­ку, у селі Бе­рес­тові, де те­пер стоїть Пе­чорська Лав­ра. По­хо­ва­ли йо­го у Де­ся­тинній церкві, по­руч з жінкою Ан­ною, що вмер­ла кілька літ раніш. Йо­го, так са­мо як і баб­ку йо­го, кня­ги­ню Ольгу, пра­вос­лав­на церк­ва по­чи­тує за свя­то­го.

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 271. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия