Студопедия — ОРГАНІЗАЦІЯ ТОРГОВО-ПОСЕРЕДНИЦЬКОЇ ЛОГІСТИКИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ОРГАНІЗАЦІЯ ТОРГОВО-ПОСЕРЕДНИЦЬКОЇ ЛОГІСТИКИ






Для того, щоб реалізувати свої можливості посереднику, в боротьбі за клієнта необхідно провести відповідні маркетингові дослідження, а потім створити свою організаційну структуру по виконанню функцій, котра відпоідає концепції логістики.

Для вирішення завдань, треба розробити макросегментацію та прогноз, а також спроектувати моделі логістичних процесів. При здійсненні макросегментації потрібно сгрунувати споживачів по характеру і обсягом логістичних послуг з обов”язковим урахуванням територіально-галузевих факторів. Дотримання вимог концепції логістики і зосередження ресурсів посередників на найбільш важливих напрямах логістичного сервіса обумовлює оптимізацію не тільки зон сервісного обслуговування, но і торгівельних зон.

При об”єднанні споживачів по торгівельним зонам і зонам обслуговування, а також платежеспроможність, вимоги споживачів по структурі комплекса та іншим факторам.

Слідуючим етапом є мікросегментація, коли розробляэться тактика выдповыдних дый на ринку, узгоджуэться ы коректуэться механызм виробництва ы реалызацыъ логыстичних послуг.

Порядок комплексних дый по формуванню ы регулюванню логыстичного сервыса можна розглянути в вигляды схеми.

 

 


Рис.43 Формування логістичного сервіса

 

За кордоном використовують різні форми створення сервісних логістичних організацій. В деяких країнах поширена форма організації закупівель або розподілу, котра дає змогу взаємодіяти постачальникам та споживачам з перевезенням, складам або іншими логістичними посередниками. В відповідності з договірними умовами транспортні компанії, склади загального використання та інші видають замовнику узгоджений раніше комплекс логістичних послуг (транспортування, експедиційне обслуговування інформаційне та інші).При цьому дається зобов’язання віддавати в його (замовники) повне розпорядження частку парку рухомого складу, складських приміщень, а також відповідного персоналу (коли це необхідно) на попередньо узгоджений час і по раніш узгодженій ціні. Строк такої угоди вар’їрується в межі від 2 до 5 років. В процесі дії цього договору і функціонування створеної на його основі логістичной підсистеми відповідальність за ефективну експлуатацію отриманих в користуванні транспортних засобів, складських приміщень та інших логістичних потужностей, а також трудових ресурсів переходить до замовника.

На Україні також створюються логістичні підсистеми сервіса. Це різні посередницькі фірми котрі займаються транспортно-експедиційним обслуговуванням. Розвиток підсистеми транспортно-експедиційного сервіса базується на вираховуванні і координації інтересів відправника, перевізника і отримувача через створення комплексних транспортно-експедиційних систем, технологічну маршрутизацію руху вантажних потоків, при котрих рухомий склад клієнтів транспорту використовується виходячи з правил кооперації.

Так на Україні існує український державний центр транспортного сервісу, котрий є структурним підрозділом “Укрзалізниці”. В сферу його діяльності входить організація перевезень вантажів в більшогрузних контейнерах, експлуатування вантажу, центрам надається такі види послуг:

Надання організаціям, фірмам, фізичним лицям більшогрузних контейнерів для перевезення на залізничному транспорті.

Доставка контейнерів двері клієнтів автотранспортом з терміналу УТС (український центр транспортного сервісу)” Лиски” по Києву і Україні.

Виконання вантажно-розвантажувальних робіт, поєднаних з переробкою контейнерів інших вантажів.

Виконує взаєморозрахунки між відправниками вантажів і залізниць іншими шляхами України, країн СНГ та Європи.

Консультує по питанням митного оформлення.

Вирішує питання по експедеціюванню експортно-потрібних і транзитних вантажів в контейнерах усіма видами транспорту.

Займається складуванням, збереженням різних вантажів на відкритому митно-лінцезійном і критом складах.

Реалізує і ремонтує контейнери.

Виконує митне декларування і оформлення документів в митниці по відправленню контейнерів на експорт або отриманні по імпорту.

Страхує вантажі.

Українсько-австрійське спільне підприємство „Термінал-Етрансиліски”, котрий співпрацює з українським державним центром транспортного сервіса. Надає послуги по вантажно-розвантажувальним роботам, збереженню митного вантажу в режимі митного складу – до трьох років, зберігає не митний вантаж, комплектує вантаж по замовленню клієнта, виконує роботу по сортуванню, пакетуванню, доставки вантажа клієнту. На терміналі також проводиться комп”ютерний облік руху товара номенклатурі, видача довідкової інформації. Підприємством також здійснюється відправлення вантажів залізницею, автотранспортом, надаються послуги по доставці вантажів в Білорусь, Чехію, Австрію, Польшу. Можливо отримати послуги митного брокера по декларуванню товару, наданню допомого по розробці документації, необхідної для митного оформлення та інше.

ОАО „KYIVZOVNISHTRANS” і фірма КТТ-інформ, розробляють програмний комплекс „AutoSpedition”. В цьому комплексі вирішуються питання формування транспортного замовлення і відправлення його перевізнику, формування документа „Інвойс” і відправлення його замовнику. Проводиться перегляд і аналіз рейсів по слідуючим параметрам: дата завантаження, дата розвантаження, дата отримання CMR, дата розрахунків по перевезенням. Документи формуються як на російській так і на англійській мові. Комп”ютеризовані усі фінансові операції.

На українському ринку діють і інші фірми-посередники, як українські, так і іноземні, котрі надають різні види послуг пов”язаних з експедиційною роботою так і транспортного. На Україні була також створена Асоціація міждержавних експедиторів України (АМЕУ) по ініціативі більш 100 транспортно-експедиційних організацій. Вона є членом Міждержавної федерації експедиторських асоціацій (FLATA).

Основною метою асоціації є координація зусиль експедиторів україни для вирішення проблем їх професійної діяльності. Її завдання полягає в сприянні встановленню експедиторської індустрії як нової галузі ринкової економіки України, сприяння підвищенню якості послуг, надаваємих у сфері перевезень і транспортно-експедиційного обслуговування, в залученні додаткових обсягів перевезень через Україну. Приділяється також увага захисту українського ринка транспортно-експедиційних послуг від несумлінних вітчизняних та іноземних експедиторів, організації інформаційного забезпечення по професійним питанням, науково-методичному і правовому забезпеченню транспортно-експедиційної діяльності. АМЕУ надає допомогу в отриманні необхідної інформації.

На організацію посередницької логістики впливають і форми власності підприємств комерційного посередництва.

Значне скорочення частки державної торгівлі у загальному обсязі роздрібного товарообороту не є дивним, тому що найбільш радикально зміна форми власності в процесі приватизації відбувалася у сфері торгівлі і в першу чергу у її роздрібній ланці. Цим ж пояснюється зростання частки приватної торгівлі, де істотну роль грала лібералізація торгівлі і демократизація суспільно-політичного життя країни. Скорочення частки змішаних форм власності в основному обумовлено різким падінням темпів зростання кооперативної торгівлі, в вчасності, системи споживчої кооперації. Стійке зростання частки інших форм власності можна віднести на рахунок неорганізованої торгівлі, обсяги продаж якої враховуються непрямим чином.

Зміна відносин власності на торгівельні підприємства з точки зору торгівельної логістики має як позитивні, так і негативні наслідки. З одного боку, економічна самостійність господарюючих у сфері торгівлі суб’єктів як би розв’язує їм руки у виборі каналів товароруху, розширює горизонт пошуку оптимальних варіантів побудови логістичних ланцюжків. З іншого боку, економічна автократія є перешкодою процесу узгодження інтересів усіх учасників логістичної системи, що фактично підриває організаційно-економічну база торгівельної логістики. Встановлено, що потенційні можливості логістичного підходу до організації торгівлі достатньо успішно реалізуються в умовах економічної та політичної стабільності суспільства.

За виключенням технологічної структури, може скластися уява, що форми організації торгівельної логістики і форми організації торгівлі співпадають. Ця ідентичність форм логістики і торгівлі зовсім не є очевидною, тому що специфіку форм організації торгівельної логістики можна відшукати лише у межах певних форм торгівлі. Більш суттєвою відмінність між торгівлею і логістикою стає тоді, коли досліджуються логістичні операції торгівлі.

Принципова блок-схема організації торгівельної логістики передбачає таку послідовність логістичних операцій:

планування закупівель товарів для наступного перепродажу. Для цього потрібно знати платежоспроможний попит покупців і мати необхідні ресурси для задоволення виявленого попиту;

вибір форм організації закупівель. Ефективність торгівельної логістики набагато залежить від наявності альтернатив у плануванні і організації закупівель;

організація закупівель товарів для наступного перепродажу. Бажано дотримуватись прийнятого плану й оптимальних форм організації закупівель, оперативно реагуючи на зміни зовнішнього і внутрішнього середовища торгівельної логістики;

вибір форм управління запасами. Можливі різні політики підприємства комерційного посередництва у галузі управління запасами. Ефективною визнається така політика, за якою максимум надійності поставок товарів споживачам забезпечується при наявності мінімуму товарного запасу;

управління запасами товарів. Сукупність заходів по управлінню товарними запасами передбачає підтримання їх на оптимальному рівні. Крім того, дана логістична операція включає все, що пов’язано зі складською переробкою товарів навіть викладку їх на полиці магазинів чи на спеціальних стендах;

вибір форм організації поставок. Головним напрямом діяльності комерційних посередників є продаж (поставка) товарів споживачам. Велика різноманітність способів продажу (поставок) дозволяє встановити придатний для кожного покупця варіант, що буде вигідним і підприємству комерційного посередництва;

планування і організація поставок товарів споживачам. План поставок повинен бути збалансованим за ресурсами (фінансовими і трудовими), за технологією товароруху, за контрагентами та іншими елементами;

вибір форм обслуговування споживачів. Торгівельна логістика набуває досконалих форм, коли включає не тільки закупівельну та постачальницьку діяльність, але й максимально можливий комплекс послуг, пов’язаних з фізичним переміщенням товарів і підготовкою їх до споживання. При виборі форм обслуговування споживачів необхідно керуватися принципом оптимальної достатності, суть якого полягає у тому, що та чи інша послуга взаємовигідна як посереднику, так і покупцю;

організація обслуговування споживачів. Після прийняття рішення по послузі повинна бути розроблена технологія її надання і створені необхідін організаційно-економічні передумови. За певних умов (наприклад, розширення сфери комерційного посередництва) сама торгівля може бути доповненням системи обслуговування, як це ми вже спостерігаємо на практиці, коли підприємства сфери послуг займаються торгівельно-посередницькою діяльністю.

Основні принципові відмінності логістичної організації торгівлі від традиційної – це потенційна можливість одержання ефекту інтеграції зусиль всіх учасників процесу фізичного переміщення товарів у сфері комерційного посередництва.

 

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 224. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия