Студопедия — ГЛОСАРІЙ. Абстрагування - прийом мислення, що передбачає відоб­раження в людській свідомості предметів і явищ об'єктив­ної дійсності
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ГЛОСАРІЙ. Абстрагування - прийом мислення, що передбачає відоб­раження в людській свідомості предметів і явищ об'єктив­ної дійсності






Абстрагування - прийом мислення, що передбачає відоб­раження в людській свідомості предметів і явищ об'єктив­ної дійсності, уявне відокремлення одних аспектів явищ чи властивостей предметів від інших.

Академік — академічне звання дійсних членів НАН та галузевих академій України; найвище звання вченого, художника, скульптора і т.п.

Аксіома — вихідне положення в науці, незаперечна істина. Цілком очевидне твердження.

Актуальність теми — сучасність, злободенність, важ­ливість на даний момент і в даній ситуації, відповідність найважливішим потребам сучасності.

Акцент – особлива увага до чого-небудь, підкреслення.

Алгоритм — система правил виконання певного процесу (аналізу, управління).

Аналіз — метод наукового дослідження предметів, явищ шляхом розчленування цілого на складові частини (сторони, ознаки, властивості, відносин) з метою їх деталь­ного вивчення.

Аналогія — міркування, в яких із подібності двох об'єктів за окремими ознаками робиться висновок про їх подібність і по інших ознаках. Використовується при ви­суненні гіпотез, дає поштовх до висловлювання припу­щень.

Анкетування — один із засобів письмового опитування значної кількості респондентів за повною схемою анкети або опитувального листа.

Анотація — стисла бібліографічна довідка, короткі відомості про книгу, статтю, моно­графію.

Апорія — суперечність в міркуванні, яка здається непе­реборною.

Аспект — кут, під яким розглядається об'єкт дос­лідження, поняття, явища.

Аспектація — пошук оптимального вигляду наукової роботи.

Валідність — обгрунтованість і адекватність дослідного інструментарію (анкети, тести тощо).

Варіація – видозміна другорядних елементів чого-небудь при зберіганні основи.

Верифікація — перевірка, емпіричне підтвердження теоретичних положень науки шляхом співставлення їх з об'єктом дослідження, даними відчуття та експерименту, повторюваність результату дослідження.

Визначення – формулювання, вислів, у якому розкривається зміст чого-небудь, його істотні ознаки.

Вимірювання - операція, в основі якої лежить порівнян­ня об'єктів за певними подібними властивостями чи озна­ками з використанням кількісних характеристик.

Відображення — загальна властивість матерії, яка по­лягає в тому, що за певних умов взаємодії одна матеріаль­на система відтворює у специфічній для неї формі певні сторони іншої системи, яка взаємодіє з нею.

Відчуття —відображення властивостей предметів об'єктив­ної дійсності, що впливають на органи чуття; як відображен­ня об'єктивних властивостей речей відчуття є засобом пізнан­ня дійсності.

Генезис — процес створення та становлення природного чи соціального явища.

Геніальність – найвищий ступінь обдарованості людини, виразом якої є творчість, що має для життя суспільства історичне значення.

Гіпотеза — наукове положення, висновок, що пояснює певні чвища дійсності на основні припущення.

Гіпотетичний – заснований на гіпотезі, наданий.

Гносеологія —вчення про сутність і закономірності пізнання.

Дедукція — форма достовірного умовиводу від загаль­ного положення до часткового; метод дослідження, за чким окреме пізнається на основі знання загального.

Дефініція – стисле логічне визначення, яке містить найістотніші ознаки визначуваного поняття.

Довідково-інформаційний фонд — це сукупність упо­рядкованих первинних документів і довідково-пошуково­го апарату, призначених для задоволення інформаційних потреб.

Доказ —незаперечний довід або факт, який підтверджує істинність чого-небудь, підтвердження.

Експеримент – один з основних методів наукового дослідження, в якому вивчення явищ відбувається за допомогою доцільно вибраних або штучно створених умов.

Задача наукова — теоретична задача, що вимагає вста­новлення невідомої раніше певної закономірності, власти­вості чи явища.

Закон — філософська категорія, що відображає істотні, загальні, необхідні, стійкі, повторювані причинно-наслідкові зв'язки між предметами і явищами об'єктивної дійсності, що випливають з їхньої сутності.

Засоби науки — методи мислення, емпіричного дослід­ження, а також технічні засоби.

Збірник - це наукове видання, яке складається із окремих статей різних авторів, присвячених одному напряму, але з різних його галузей (економіка, педагогіка тощо).

Ідеалізація — конструювання об'єктів, яких немає в дійсності або які практично не здійснились, наділення об'єктів властивостями, які відповідають ідеалу.

Ідея — це продукт людського мислення, форма духов­но-пізнавального відображення дійсності, спрямована на її перетворення. В ній відображається не лише об'єкт вив­чення, але й усвідомлюється мета та її практичне втілен­ня.

Індукція — метод дослідження та спосіб міркування, при яких загальний висновок будується на основі часткових посилань.

Інтуїція — спроможність безпосереднього розуміння істини. Результати інтуїтивного пізнання з часом логічно доводяться і перевіряються практично.

Інформаційний ринок — це система економічних, орган­ізаційних і правових відносин щодо продажу і купівлі інформаційних ресурсів.

Істина —вірне, адекватне відображення предметів і явищ дійсності, відтворення їх так, як вони існують поза межами нашої свідомості.

Каталог алфавітний — система карток з описом видан­ня, розташованих в порядку алфавіту за прізвищем авторів та назвами публікації, незалежно від їхнього змісту.

Каталог предметний — містить дані про наявну літера­туру з певного предмета та інформацію про її згруповані за предметними рубриками, які теж розташовані в алфавіт­ному порядку.

Категорія — основне логічне поняття, що відбиває найзагальніші закономірні звязки й відношення, які існують у реальній дійсності (категорія часу, категорія причини).

Класифікація - система розподілу предметів, явищ, понять (класів, об'єктів) будь-якої галузі знання чи діяльності людини, за спільними ознаками, властивостями.

Компетенція – добра обізнаність із чим-небудь.

Компіляція — написання наукової праці на основі запозичених в інших авторів матеріалів без самостійного їх дослідження та обробки джерел.

Концепція — система поглядів на будь-що, головна дум­ка при визначенні мети та завдань дослідження шляхів його проведення. Проведений задум, конструктивний принцип різних видів діяльності.

Метод дослідження — засіб досягнення мети, спосіб пізнання явищ дійсності в їх взаємозв'язку і розвитку. Прийом або система прийомів, що застосовується в якій-небудь галузі діяльності.

Методологія дослідження — сукупність конкретних прийомів методів дослідження і способів, що застосовуються в будь-якій науці відповідно до специфіки об'єкта її пізнання.

Моделювання — дослідження об'єкту (оригіналу) шляхом створення його копії (моделі), яка заміняє оригінал з певних сторін, які цікавлять пізнання і підля­гають вивченню; непрямий, опосередкований метод нау­кового дослідження.

Монографія — наукове видання, що містить повне і ви­черпне всебічне дослідження якоїсь однієї проблеми чи теми.

Морфологія – наука про будову та форму чого-небудь.

Наука — одна з форм суспільної свідомості, що дає обєктивне відображення світу, система знань про закономірності розвитку природи і суспільства та способи впливу на навколишній світ.

Наукова інформація —це одне із загальних понять на­уки, що означає певні відомості, сукупність якихось да­них, знань тощо.

Наукова тема — задача наукового характеру, яка потре­бує проведення наукового дослідження.

Наукова школа — неформальна творча співдружність в межах будь-якого наукового напряму висококваліфікова­них дослідників, об'єднаних спільністю підходів.

Наукове дослідження — цілеспрямоване вивчення явищ, процесів, аналіз впливу на них різних факторів, а також вивчення взаємодії між явищами з метою отриман­ня переконливо доведених і корисних для науки і практи­ки рішень.

Науковий результат – нове знаання, одержане в процесі фундаментальних або прикладних наукових досліджень та зафіксоване на носіях наукової інформації у формі звіту, монографії, доповіді, наукового відкриття.

Наукознавство —розділ науки, який вивчає закономірності її функціонування і розвитку, структуру і динаміку наукової діяльності, взаємодію науки з іншими сферами матеріального і духовного життя суспільства

Наукометрія — галузь наукознавства, яка займається статистичними дослідженнями структури і динаміки на­укової інформації.

Наукова діяльність — інтелектуальна творча діяльність, спрямована на отримання і виконання нових знань

Об'єкт дослідження — процес або явище, яке породжує проблемну ситуацію і обране для дослідження.

Парадигма — сукупність філософських, загальнотеоретичних і метатеоретичних основ науки.

Періодичне видання — це журнали, бюлетні та інші видання з різних галузей науки і техніки з викладом мате­ріалу в популярній доступній формі

Поняття — одна з форм мислення, результат узагальнення суттєвих ознак обєкта дійсності. Думка про що-небудь, погляд на щось, рівень розуміння чогось.

Праця – діяльність людини, що потребує фізичної або розумової енергії для створення матеріальних і духовних цінностей.

Предмет дослідження — все те, що знаходиться в межах об'єкту дослідження у визначеному аспекті пізнання. Це досліджувані з певною метою властивості, ставлення до об'єкту тощо.

Принцип — основне вихідне положення будь-якої теорії наукової системи, вчення, науки; внутрішнє переконання людини, її усталений погляд на те чи інше питання (принцип гласності, достовірності тощо).

Проблема —складне теоретичне або практичне пи­тання, що потребує дослідження, вирішення.

Прогнозування — процес наукового передбачення майбутнього стану предмета чи явища на основі аналізу його минулого й сучасного; систе­матична, науково-обгрунтована інформація про якісні і кількісні характеристики розвитку цього предмета чи яви­ща в перспективі.

Резюме — стислий висновок, що містить основні по­ложення доповіді, промови, наукової праці, дискусії тощо.

Релятивність — відносність людських знань.

Реферат — письмова форма доповіді на певну тему, зміст лише повідомляє про щось, а не переконує в чомусь; визначає короткий виклад змісту наукового дослідження.

Синергетика – науково-філософський принцип, що розглядає природу, світ як самоорганізаційну копмлексну систему.

Синтез — метод наукового дослідження предметів, явищ дійсності в цілосності, єдності та взаємозв'язку їх частин.

Спостереження — це метод цілеспрямованого дослід­ження об'єктивної дійсності, в тому вигляді, в якому вона існує в природі та суспільстві і доступна безпосередньо для сприйняття людиною без втручання в неї.

Стандарти — це нормативні документи, в яких встанов­лені єдині вимоги до основних властивостей будь-якої про­дукції або виду робіт.

Судження —думка про що-небудь, виклад своїх думок.

Теза – положення, що коротко і чітко формулює основну ідею чого-небудь або провідне завдання, що стоїть перед кимось.

Тема — наукове завдання, що лежить в основі кадрового дослідження.

Теорія — вчення, система ідей або принципів, висока форма узагальнення і систематизації знань, спрямованих на визначення того чи іншого явища. Теорія будується на результатах, отриманих на емпірич­ному рівні досліджень. Теорія має бути ефективною, кон­структивною і простою.

Теорія пізнання (гносеологія) — вчення про процес пізнання та його можливості, основні закономірності, фор­ми та засоби пізнання людиною навколишньої дійсності.

Умовивид — це така форма мислення, в результаті якої з одного або кількох суджень, що відображають зв'язки і відно­шення предметів об'єктивної дійсності виводиться нове суд­ження, міркування, нова думка, що містить вже нове знан­ня про досліджувані предмети, явища, процеси.

Уява — здатність образно створювати або відтворювати кого-небудь, що-небудь у думках, свідомості.

Факт науковий —реальність, дійсність, складовий еле­мент основи наукового знання, віддзеркалення об'єктив­них властивостей речей і процесів. Характерні властивості наукового факту - новизна, точність, об'єктивність, дос­товірність. На основі фактів будуються теорії, виводяться закони.

Цитата — точний, дослівний уривок з твору, чийсь вислів, що наводиться як підтвердження або запе­речення певної думки чи ілюстрації до фактичного матер­іалу.

 


Додаток 1

 

Завідувачу кафедри

обліку і аудиту

проф. Мозговому І. М.

студентки

економічного факультету

5 курсу 53 групи

Тимофеєвої Ганни Сергіївни.

 

Заява

 

Прошу Вас затвердити тему дипломної (магістерської) роботи: „Моделювання стратегії розвитку обліку та аудиту основних засобів на підприємстві”. Тема відповідає затвердженому кафедрою переліку дипломних (магістерських) робіт.

 

08.09.2007р. Підпис

 

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 204. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия