Студопедия — Організаційна структура органів державної податкової служби.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Організаційна структура органів державної податкової служби.






В умовах розвитку нових економічних відносин в Україні різко зростає актуальність боротьби з порушеннями податкового законодавства. Для виконання цих завдань певної актуальності набирає вдосконалення системи правоохоронних органів в цілому та ДПС України зокрема. Особливого значення набирає оптимізація управління, вдосконалення організаційних структур.

Практичне здійснення завдань та функцій державної податкової служби, як зазначалося, покладається на систему спеціально утворених органів виконавчої влади. Очолює систему цих органів Державна податкова адміністрація України, яка забезпечує реалізацію єдиної державної податкової політики, а також державної політики у сфері контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, здійснює міжгалузеву координацію у цій сфері.

Насамперед підкреслимо, що ДПА України сама належить до більш загальної системи — центральних органів виконавчої влади.

Указами Президента України від 12 березня 1996 р. «Про Загальне положення про міністерство, інший центральний орган державної виконавчої влади України» та від 15 грудня 1999 р. «Про систему центральних органів виконавчої влади» в загальних рисах визначено специфіку правового статусу цих органі.

Зокрема, центральний орган виконавчої влади узагальнює практику застосування законодавства з питань, що належать до його компетенції, розробляє пропозиції про вдосконалення законодавства та в установленому порядку вносить їх на розгляд Президентові України, Кабінету Міністрів України. У межах своїх повноважень він організовує виконання актів законодавства, здійснює систематичний контроль за їх реалізацією.

В згаданому Загальному положенні визначено також загальні функції центрального органу виконавчої влади. Наприклад, він бере участь у формуванні та реалізації державної політики як у цілому, так і за відповідними напрямами, розробляє механізм її реалізації; прогнозує розвиток економіки у виробничій, науково-технічній, мінерально-сировинній та інших сферах; бере участь у розробленні проектів Державної програми економічного та соціального розвитку України, Державного бюджету України; розробляє цільові перспективні програми, опрацьовує комплекс заходів, спрямованих на поглиблення економічної реформи; розробляє відповідні фінансово‑економічні та інші нормативи, механізм їх впровадження, затверджує галузеві стандарти; видає у передбачених законодавством випадках спеціальні дозволи (ліцензії) на проведення окремих видів підприємницької діяльності; укладає міжнародні договори міжвідомчого характеру тощо.

Державна податкова адміністрація України відповідно до Указу Президента від 15 грудня 1999 р. «Про зміни у структурі центральних органів виконавчої влади» є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом. Головна специфіка центральних органів виконавчої влади зі спеціальним статусом полягає в тому, що вони мають визначені Конституцією та законодавством України особливі завдання і повноваження. Щодо них може встановлюватись спеціальний порядок утворення, реорганізації, ліквідації, підконтрольності, підзвітності, а також призначення і звільнення керівників та розв’язання інших питань.

В літературі висловлено думку про те, що ці органи мають бути взагалі виведені зі складу центральних органів виконавчої влади і тим самим отримати новий статус, який би повніше відповідав їх «спеціальному» призначенню. З урахуванням цього було б доцільно законодавчо запровадити окрему категорію органів виконавчої влади, а саме загальнодержавні органи зі спеціальним статусом. їх підвідомчість уряду має обмежуватись залежно від конкретного змісту спеціального статусу такого органу, який встановлюється в кожному випадку окремим компетенційним (або статусним, тобто таким, що закріплює статус) законом. Разом з тим така пропозиція не враховує конституційну модель виконавчої влади, яку очолює Кабінет Міністрів України, тобто не може бути органів виконавчої влади поза його системою.

Відповідно до поставлених завдань та функцій будується внутрішня (організаційна) структура ДПА України. У структурі органів державної податкової служби, як і у інших органів виконавчої влади, можна виділити керівництво, лінійні (галузеві) підрозділи, забезпечувальні (функціональні) підрозділи, обслуговуючі підрозділи.

Очолює ДПА України Голова, якого призначає на посаду і звільняє з посади в установленому порядку Президент України. Відповідно до згаданого Положення про ДПА України Голова здійснює керівництво Державною податковою адміністрацією, несе персональну відповідальність перед Президентом України і Кабінетом Міністрів України за виконання покладених на ДПА України завдань і здійснення нею своїх функцій; призначає на посаду і звільняє з посади ряд посадових осіб; затверджує положення про структурні підрозділи ДПА України, положення про державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, про спеціалізовані державні податкові інспекції, а також кошториси таких адміністрацій та інспекцій; головує на засіданнях колегії ДПА України, а також здійснює інші повноваження, передбачені законодавством. Відповідно до п.8 зазначеного Положення Голова має заступників, яких призначає на посади за поданням Прем’єр‑міністра України та припиняє їх повноваження на цих посадах Президент України. Голова розподіляє обов’язки між заступниками, визначає ступінь їх відповідальності, зокрема, щодо керівництва діяльністю структурних підрозділів.

Разом з тим ч. 2 ст. 5 Закону «Про державну податкову службу в Україні» передбачає, що заступники Голови Державної податкової адміністрації України призначаються на посаду і звільняються з посади Кабінетом Міністрів України за поданням Голови Державної податкової адміністрації України. Кількість заступників Голови також визначається Кабінетом Міністрів України. Таким чином, зазначена норма Положення суперечить Закону і має бути приведена у відповідність до нього.

Для погодженого вирішення питань, що належать до компетенції ДПА України, розгляду найважливіших напрямів її діяльності в ДПА України утворюється колегія у складі Голови ДПА (голова колегії), заступників Голови за посадою, керівників структурних підрозділів ДПА України.

Правовою основою для створення колегії є Закон України «Про державну податкову службу в Україні», Указ Президента України «Про затвердження Положення про Державну податкову адміністрацію України», Постанова Кабінету Міністрів України «Про забезпечення діяльності Державної податкової адміністрації України» тощо.

Склад та чисельність колегії ДПА України затверджуються Кабінетом Міністрів України. В роботі колегії можуть брати участь також представники інших державних органів та недержавних формувань.

Засідання колегії проводяться відповідно до затверджених головою колегії планів роботи, як правило, один раз на місяць, позапланові засідання — у міру потреби.

Відповідно до покладених на неї завдань колегія: обговорює та приймає рішення щодо перспектив і найважливіших напрямків діяльності ДПА; розробляє пропозиції щодо вдосконалення діяльності ДПА, місцевих органів державної податкової служби та установ, що належать до сфери їх управління; аналізує: стан роботи ДПА та місцевих органів державної податкової служби з питань забезпечення прав і свобод людини і громадянина, зокрема, щодо розгляду звернень громадян; розглядає питання, пов’язані з реалізацією завдань, покладених на ДПА.

У складі центральних органів виконавчої влади зі спеціальним статусом для забезпечення реалізації державної політики в особливо вважливих сферах діяльності та державного управління утворюються відповідні департаменти та служби. Так, в структурі Державної податкової адміністрації України відповідно до наказу ДПА України від 05.06.2008 року № 375 діють 35 структурних підрозділів — департаментів, головних управлінь та управлінь, — до складу яких входять власні підрозділи — як правило, управління та відділи.

Про кожен структурний підрозділ наказами Державної податкової адміністрації України затверджено положення, в якому визначено структуру підрозділу, його завдання та функції, керівництво ним, права керівника, відповідальність, порядок взаємодії з іншими структурними підрозділами тощо. Положення про структурний підрозділ є основним документом, що регламентує усі сторони діяльності цього підрозділу щодо виконання поставлених завдань.

Загальний порядок розробки та прийняття зазначених положень визначений у визначаються регламентом Державної податкової адміністрації України, затвердженим Наказом ДПА України №626 від 07.11.2007 року з наступними змінами (останні зміни внесено наказом ДПА України № 240 від 13.05.2009 року).

Відповідно до цього регламенту Голова ДПА України наказом затверджує:

Положення про державну податкову адміністрацію в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі (яке в установленому порядку реєструється в Міністерстві юстиції України), а також структуру, граничну чисельність, штатний розпис та кошторис цих адміністрацій;

положення про державні податкові інспекції, інші спеціалізовані державні податкові інспекції;

регламенти самостійних структурних підрозділів з правами юридичної особи у складі Державної податкової адміністрації України;

Типовий регламент державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі;

Типовий регламент державних податкових інспекцій у районах, містах без внутріміських інспекцій, районах у містах, міжрайонних та об’єднаних державних податкових інспекцій, спеціалізованих державних податкових інспекцій.

Положення про структурний підрозділ, Інформаційно-довідковий департамент державної податкової служби, Департамент контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, Департамент розвитку та модернізації державної податкової служби розроблюються на підставі закріплених за відповідними підрозділами функцій.

У положенні про структурний підрозділ повинні бути визначені основні завдання та функції підрозділу, права і відповідальність його керівника, взаємовідносини з іншими підрозділами.

Функції (процедури) структурного підрозділу за змістом та послідовністю відповідають функціям (процедурам), закріпленим за ним відповідним наказом ДПА України.

Положення про несамостійний структурний підрозділ (управління чи відділ у складі департаменту або головного управління, відділ у складі управління) містить конкретний і достатній для виконання завдань, покладених на підрозділ, перелік функцій із тих, що закріплені за структурним підрозділом.

Положення про структурний підрозділ повинно включати такі розділи:

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

2. ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ І ФУНКЦІЇ

3. КЕРІВНИЦТВО

4. ПРАВА КЕРІВНИКА СТРУКТУРНОГО ПІДРОЗДІЛУ

5. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ КЕРІВНИКА СТРУКТУРНОГО

ПІДРОЗДІЛУ

6. ВЗАЄМОВІДНОСИНИ

Положення про структурний підрозділ, Інформаційно-довідковий департамент державної податкової служби, Департамент контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, Департамент розвитку та модернізації державної податкової служби затверджується Головою ДПА України шляхом видання відповідного наказу. Розробник обов’язково включає організаційно-розпорядчий підрозділ до листа розсилки цього наказу.

Положення про несамостійний структурний підрозділ розробляється його керівником, погоджується з керівником самостійного структурного підрозділу, до складу якого він входить, та затверджується Першим заступником (заступником) Голови ДПА України згідно з установленим розподілом обов’язків по керівництву роботою структурних підрозділів.

Положення про несамостійні структурні підрозділи, що входять до складу самостійних структурних підрозділів ДПА України, керівництво роботою яких згідно з установленим розподілом обов’язків здійснює Голова ДПА України, затверджуються Головою ДПА України або за рішенням Голови ДПА України – його Першим заступником (заступником).

Положення про самостійні структурні підрозділи регіональної ДПА, які функціонально підпорядковані відповідним структурним підрозділам ДПА України, погоджуються з керівниками цих підрозділів та затверджуються головою регіональної ДПА.

Зміни та доповнення до затвердженого положення про структурний підрозділ вносяться в установленому порядку.

У випадку, коли призначений керівник структурного підрозділу згоден працювати на підставі діючого положення про структурний підрозділ, він ознайомлюється з ним під розпис.

Проте варто зазначити, що відповідно до п. 5‑1 Указу Президента України від 15 грудня 1999 р. «Про систему центральних органів виконавчої влади» утворення в центральному органі зі спеціальним статусом департаменту, призначення на посаду і звільнення з посади його керівника та затвердження положення про департамент здійснює Президент України. Отже, утворення в складі ДПА України департаментів та затвердження положень про них, так само як і призначення їх керівників має здійснюватися виключно Президентом України. У зв’язку з цим акти ДПА України має бути приведено у відповідність до акта вищого за юридичною силою — Указу Президента України.

Отже, місцеві органи державної податкової служби України представлені державними податковими адміністраціями на обласному рівні та державними податковими інспекціями у районах, містах та районах у містах. Варто звернути увагу на той факт, що для визначення найменування місцевих органів державної податкової служби законодавець використовує дві назви — «адміністрація» і «інспекція», тим самим вказуючи на відмінність у змісті державно-владних повноважень та різну правову природу суб’єктів системи цих органів. Слід цілком погодитись з думкою, що найменування державного органу — одна з форм вираження його державно-правової природи [21, с. 34].

Обласні (республіканський АРК, міські у містах Києві та Севастополі) органи державної податкової служби одержали назву адміністрації. Термін «адміністрація» означає управління, тобто вже в назві цього органу закладено функції щодо здійснення процесу управління. Вживання цього терміна у найменуванні державного органу свідчить про його призначення та акцентування уваги на наділенні такого органу функціями управління.

Низові ланки державної податкової служби мають назву «державні податкові інспекції». Державні інспекції в літературі відносять до спеціалізованих контролюючих органів, основним завданням яких є здійснення державного контролю в тій чи іншій досить вузькій сфері діяльності. Державні податкові інспекції залежно від порядку утворення бувають двох видів. Районні і міські податкові інспекції утворюються відповідно до закону, тобто у законодавчо визначеному порядку. Рішення щодо утворення міжрайонних і об’єднаних податкових інспекцій, а також інспекцій щодо роботи з великими платниками податків приймаються ДПА України.

Загальна характеристика існуючих організаційних структур органів ДПС. Компетенція, завдання та функції органів ДПС, що реалізуються через їх організаційну структуру, взаємовідносини між ними та окремими службами надають системі органів ДПС необхідної цілісності, чіткого підпорядкування та певної самостійності окремих елементів. Зазначене дає можливість ДПС ефективно діяти на основі єдиних правових норм, незважаючи на складні завдання, покладені на неї. Зазначені завдання обумовлюють і досить складну організаційну структуру.

На даний час відповідно до додатку 1 до наказу ДПА України від 05.06.08 № 375 організаційна структура ДПА України має наступний вигляд:
Організаційна структура та штатна чисельність







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 200. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия