Студопедия — ВИСНОВКИ. Проведене теоретичне та практичне дослідження з питань фінансових ресурсів підприємства дозволяє сформувати наступні висновки і пропозиції.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ВИСНОВКИ. Проведене теоретичне та практичне дослідження з питань фінансових ресурсів підприємства дозволяє сформувати наступні висновки і пропозиції.






Проведене теоретичне та практичне дослідження з питань фінансових ресурсів підприємства дозволяє сформувати наступні висновки і пропозиції.

Джерела фінансових ресурсів поділяються на власні, централізовані, залучені та позичені. Залучені та позичені фінансові ресурси поділяються на довгострокові кредити комерційних банків, кошти від емісії та реалізації цінних паперів, іноземні інвестиції та інші джерела залучених та позичених фінансових ресурсів.

Основною формою надання вказаних позик є пряме банківське кредитування, тобто видача установами банків позик безпосередньо суб’єктам господарювання в порядку оплати розрахунково-платіжних документів за придбані товарно-матеріальні цінності, обладнання, конструкції, отримані послуги та на інші передбачені договором цілі.

Процес отримання кредиту підприємством вимагає аналізу банком його кредитоспроможності, умов (ділове середовище), в яких працює підприємство-позичальник, тобто види його діяльності, конкурентоспроможність продукції, ринки збуту, постачальників, покупців тощо. Після розрахунку та аналізу відповідних показників (коефіцієнтів), вивчення умов роботи клієнта банк здійснює (виводить) загальну оцінку фінансового стану позичальника шляхом розрахунку інтегрального показника і на рівні колективу приймає рішення про доцільність видачі підприємству кредиту. У разі позитивного вирішення банк укладає з позичальником кредитний договір.

На об’єкті дослідження ДП ПАТ „Київхліб” „Булочно-кондитерський комбінат” аналіз основних фінансово-економічних показників діяльності підприємства показав наступне: загальна вартість майна зросла в 2009 році, також зросли вартість оборотних активів, витрати майбутніх періодів, довгострокові зобов’язання, короткострокові зобов’язання, обсяг реалізованої продукції, собівартість реалізованої продукції, валовий прибуток та інші витрати підприємства; зменшились вартість необоротних активів, власний капітал підприємства, інші доходи підприємства та його збиток.

При аналізі основного капіталу було виявлено, що вартість основних засобів зменшилась. Проте зросло придбання (виготовлення) основних засобів, але загалом розмір капітальних інвестицій зменшився.

Аналіз ефективності використання основних засобів підприємства показав, що попри зменшення вартості основних засобів, чиста виручка від реалізації зросла, а також зросла фондовіддача.

Згідно аналізу оборотного капіталу можна сказати, що запаси підприємства у 2009 році зменшились. Проте величина дебіторської заборгованості та грошових коштів і їх еквівалентів зросли. Тому в цілому оборотний капіталу зріс у 2009 році.

За допомогою показників стану й ефективності використання оборотних засобів можна спостерігати, що оборотність оборотних засобів зменшується, що є позитивним. Разом з тим зростає і рентабельність оборотних засобів.

При аналізі динаміки та структури залученого капіталу підприємства було виявлено, що зросли довгострокові зобов’язання та кредиторська заборгованість. Поточні зобов’язання та короткострокові кредити зменшились у 2009 році. Найбільшу питому вагу у складі залученого капіталу займають довгострокові зобов’язання та кредиторська заборгованість. Загалом вартість залученого капіталу зросла у 2009 році.

Аналіз ділової активності підприємства дав змогу оцінити, що у підприємства почали швидше обертатись оборотні активи, залучені фінансові ресурси та власний капітал.

При аналізі руху коштів від інвестиційної діяльності було виявлено, що підприємство здійснює більше видатків, ніж отримує надходжень, для інвестицій. Найбільш питому вагу займає рух коштів для придбання необоротних активів.

Аналіз руху коштів від фінансової діяльності свідчить про зростання отриманих позик, які зросли у 2009 році. Тобто надходження від інвестиційної діяльності перевищують видатки за фінансовою діяльністю.

При аналізі динаміки та структури власного капіталу підприємства було виявлено, що загалом власний капітал зменшився. При чому зменшився тільки нерозподілений прибуток. Найбільш питому вагу займають інший додатковий капітал та статутний капітал відповідно.

Аналіз ліквідності балансу підприємства свідчить про зменшення ліквідності балансу у 2009 році порівняно з 2008 роком із високого рівня до задовільного. Проте показники ліквідності зросли у 2009 році, хоча і не відповідають нормативним значенням.

Аналіз показників фінансової стійкості підприємства показав, що фінансова стійкість підприємства зменшилась у 2009 році. Хоча на підприємстві залишається задовільна ситуація, оскільки коефіцієнти знаходяться в межах нормативних значень.

Аналіз рентабельності та збитковості підприємства дав змогу оцінити, що збитковість підприємства зменшується у 2009 році, тобто підприємство при незмінній тенденції з певним часом зможе знову стати прибутковим.

Стан інвестиційної діяльності підприємств в хлібопекарській галузі, до яких належить ДП ПАТ „Київхліб” „Булочно-кондитерський комбінат”, вимагає використання зарубіжного досвіду щодо кредитного фінансування інвестиційної діяльності. Сутність цього досліду полягає у використанні схем проектного фінансування: використання цієї форми фінансування передбачає широке залучення зарубіжних інвесторів, створення можливості ініціаторам інвестиційних проектів знизити витрати з погашення боргів, встановлення довгострокових відносин з постачальниками сировини й матеріалів, зменшення ризиків, пов’язаних з поставкою обладнання, з введенням об’єктів в експлуатацію, забезпечення фінансованих об’єктів підтримкою національної монетарної влади та міжнародних кредитних організацій.

Також оцінено ефективність кредитного фінансування інвестиційного проекту, який передбачає купівлю технологічної лінії з виробництва борошняних кондитерських виробів. Впровадження будь-якого інвестиційного проекту на підприємстві з низьким рівнем рентабельності вимагає варіантного підходу і вибір варіанту здійснюється шляхом порівняльного аналізу. Так інвестиційний проект в лінію в сумі 266 тис грн. доцільно фінансувати через лізингове кредитування. Вигода фінансового лізингу по впровадженню лінії у порівнянні з використанням банківського кредиту є більш економічним. Також банківський кредит не надається збитковим підприємствам, яким є „Булочно-кондитерський комбінат”.








Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 172. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия