Студопедия — ФАКУЛЬТЕТ МЕНЕДЖМЕНТА И ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬСТВА 10 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ФАКУЛЬТЕТ МЕНЕДЖМЕНТА И ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬСТВА 10 страница






При створенні топографічних планів масштабів 1:500-1:2000 допускається (якщо це передбачено технічним проектом зйомочних робіт) зображення осипів значної протяжності не їх умовним знаком, а рисунком горизонталей і пояснювальними підписами типу піщаний осип, кам.-щеб. осип тощо.

456 (329).Укріплені тераси полів (ланів) на схилах зображують тоді, коли їхня довжина в масштабі плану становить 3 мм і більше, величина перевищення - половину і більше прийнятого перерізу рельєфу горизонталями, а при перерізах рельєфу через 2,5 м і 5 м - від одного метра. Тераси менших розмірів потрібно показувати на планах, якщо вони мають орієнтирне значення (наприклад, окремі - на відкритій місцевості).

457 (330,331).Умовні знаки неукріплених та укріплених укосів застосовують для зображення на планах незалежно від того, були вони додатково сплановані чи ні. Цими знаками не слід зображувати підпірні стінки.

Укріплення укосів здійснюють, як правило, дернуванням. Крім того, для укріплення використовують кам’яний накид, залізобетонні плити або брукування, що при наявності графічних можливостей на плані фіксують відповідним пояснювальним підписом дерн., кам. нак., брук. тощо (на планах масштабів 1:2000 і 1:5000 - за додатковими вимогами).

Якщо на укосах є деревно-кущова рослинність, то на місцях розміщення її умовних знаків штрихи укосів наносять з розривами.

458 (330,331).При зображенні великих площ укосів на топографічних планах доцільно розріджувати штриховку їх умовних знаків у 1,5 - 2 або 3 рази. Якщо проекція укосів досягає по ширині 3 см і більше, то для наочності коротші штрихи їх позначень слід подовжувати, причому так, щоб вони по довжині становили близько третини довгих штрихів.

459 (330-332).Висотну характеристику укосів здійснюють двома способами: 1) в зображенні їх верхнього краю та лінії підніжжя розміщують абсолютні позначки вибраних точок (найвищих, найнижчих, орієнтирного значення не рідше ніж через 10 см); 2) як доповнення позначок (або якщо немає місця для них) - підписують відносну висоту (перевищення) даної точки укосу над прилеглою місцевістю.

 

460. Рослинність при зображенні на топографічних планах поділяють на:

- деревну - високостовбурні ліси, пригнічені низькорослі та карликові ліси, криволісся, поросль, молоді лісопосадки та лісорозсадники, смуги деревних насаджень, рідколісся, буреломи, ділянки згарищ та зрубів, окремі дерева, зарості стелюха, бамбука;

- чагарникову, напівчагарникову та чагарничкову;

- трав’яну та мохову;

- культурну рослинність.

461. Якщо суміжні контури рослинності на топографічних планах, що зображуються при виданні один – фоновим забарвленням, другий - сіткою (в основному на планах масштабу 1:5000), не мають на місцевості чіткої загальної межі, потрібно на складальних оригіналах застосувати умовний знак поступового переходу у вигляді розрідженого потовщеного пунктиру, який наносять по осі перехідної смуги між цими угіддями. При друкуванні планів цей пунктир не показують. Якщо суміжні контури, що однаково зображені фоновим забарвленням, сіткою або штриховими позначеннями на білому фоні, мають на місцевості в одному місці чітку загальну межу, а в іншому - смугу поступового переходу між ними, то на плані їх розмежовують, у першому випадку, пунктирною лінією, в другому - відповідним розташуванням крайніх умовних знаків (див. п. 464).

462. При багатокольоровому (за додатковими вимогами) виданні топографічних планів високостовбурні ліси та криволісся зображують зеленим забарвленням без нанесення кружків їхніх умовних знаків (для криволісся частину знака у вигляді похилого штриха зберігають); широкі смуги деревних насаджень, фруктові сади (однорідні і в поєднанні з іншими багаторічними насадженнями) та плантації деревних технічних культур - зеленим забарвленням в поєднанні з прийнятими для них умовними знаками.

Низькорослі ліси зображують зеленою сіткою без нанесення кружків їхніх умовних знаків; буреломи, поросль та молоді посадки лісу, зарості стелюха, бамбука, чагарників (включаючи колючі) та широкі смуги останніх, ягідники, виноградники, плантації чагарникових технічних культур, газони та клумби - зеленою сіткою в поєднанні з прийнятими для них умовними знаками.

Для зображення на планах лісових і плодових розсадників фонові забарвлення не застосовують, тому що сіянці вирощуваних культур викопують кожні 2 - 3 роки, а землю переорюють.

463 (333).На топографічних планах універсального призначення контури природної рослинності обмежують пунктирною лінією при їх площі на плані 0,5см2 і більше - для масштабу 1:5000; 1см2 і більше - для планів решти масштабів. Для контурів-орієнтирів відповідні цензи вдвічі менші.

Виділення контурів культурної рослинності серед інших угідь на топографічних планах сільськогосподарського призначення виконують згідно з п. 505.

464 (333).Якщо межі зміни рослинності на місцевості нечіткі і спостерігається поступовий перехід від одного виду рослинності (в деяких випадках - і ґрунтів) до іншого, то для більшої виразності при зображенні на планах цієї перехідної смуги частину з умовних знаків суміжних угідь, що відрізняються між собою, розміщують на їхніх зовнішніх краях, причому один знак напроти іншого вздовж осі даної смуги.

465 (339,352,372,375-377).Для показу на планах рослинності, що зображується кружками в геометрично правильній системі, в кожному витягнутому контурі ряди кружків слід давати паралельно його довгій осі, за винятком, якщо ця вісь пролягає приблизно під кутом 450 до сторін рамки плану. В останньому випадку, а також для всіх інших контурів, включаючи ті, що мають складну неправильну форму та займають великі площі, кружки розміщують паралельно південній стороні рамки плану.

466 (334).Лісові деревостої класифікують на топографічних планах за складом та метричними характеристиками.

За складом деревостої поділяють на листяні та хвойні, яким присвоєні самостійні групові знаки і змішані деревостої, які зображують комбінуванням цих знаків; їх розміщують залежно від переважання відповідних груп порід на місцевості. Для подальшого поділу змішаних деревостоїв введені пояснювальні підписи, які дають ліворуч від графічного зображення без скорочення. Якщо деревостій за складом однорідний на 80% і більше - вказують одну назву породи, в усіх інших випадках - дві. Назву домінуючої в контурі породи розміщують у верхньому ряду підпису.

Метричні показники деревостою на топографічних планах характеризують його верхній ярус за середньою висотою, товщиною стовбурів (на рівні грудей людини) та за відстанню між деревами. Для малих та вузьких контурів, як виняток, допускається тільки підпис висоти деревостою. В населенних пунктах цей скорочений підпис дають тільки при наявності на плані вільного місця.

Характеристики складу та метричні дані деревостою у великих контурах потрібно давати з розрахунку один-два комплексні показники на кожен 1дм2 плану; при цьому повинні враховуватися зміни в обліку деревостою. Якщо ці зміни трапляються дуже часто та супроводжуються дрібноконтурністю ділянок, то допускається розміщення показників деревостою з виходом за межу контуру або поряд з ним.

467 (335).Умовний знак високостовбурних лісів застосовують для зображення на топографічних планах суцільних деревостоїв висотою 4м і більше (для суміжних з пригніченими низькорослими 6м і більше) і зімкнутістю крон від 20 % і більше.

Розмежування лісових масивів на контури з різним складом порід деревостою і різними метричними даними, як правило, виконують за додатковими вимогами. Разом з тим потрібно зображувати контурною лінією окремі ділянки лісу, що виділяються своїм орієнтирним значенням або особливою цінністю насаджень.

Установлені для лісів умовні знаки доцільно застосовувати і для зображення на планах дорослих декоративних деревостоїв, віднесених до ділянок їх природного зростання і без регулярного планування (лісопарки). Контури таких деревостоїв, наприклад, у містах і природоохоронних приміських зонах, зображують при багатоколірному виданні зеленим забарвленням без кружків графічного знака та супроводжують підписом декор. або дек. Декоративні деревостої інших типів показують відповідно до позначень лісу або садів (див.п.506).

При зображенні лісів з густим підліском (за додатковими вимогами - для забезпечення меліоративних вишукувань) передбачається введення скороченого пояснювального підпису густ. підлісок.

468 (336).До пригнічених низькорослих лісів на топографічних планах відносять дорослі деревостої у місцях з несприятливими умовами для зростання (болота, кам’янисті грунти тощо), де через це дерева мають висоту менше 6м, тонкі стовбури та пригнічені крони. В межах лісових масивів окремі ділянки пригніченого низькорослого лісу виділяють контуром, якщо на місцевості є достатньо чітка межа.

469 (337).Умовним знаком криволісся прийнято зображувати високостовбурні деревостої з похилими або скривленими стовбурами та гілками, а також несиметричними кронами. Криволісся характерне для зсувних і карстових ділянок із сповзаючими та просідаючими схилами (так званий "п’яний ліс"), а також для гірських районів на межі поширення лісів.

470 (338).Позначенням порослі зображують на планах ділянки молодого лісу висотою менше 4м. Якщо середня висота не досягає 1м, то її визначають і підписують до десятих часток метра. Товщину стовбурів порослі показують тільки на топографічних планах для потреб меліорації земель. При відображенні хвойно-листяної порослі передбачається використання двох знаків деревної рослинності і відповідно двох підписів назв домінуючих порід.

Поросль лісу на колишніх вирубках з неперегнилими пнями потрібно показувати поєднанням умовних знаків порослі та вирубки.

471 (339).Молоді лісопосадки, що характеризуються на місцевості правильними рядами дерев, зображують на топографічних планах з розміщенням кружків їх умовних знаків за розграфленням (на відміну від знаків високостовбурних лісів і порослі).

Підписи складу породи та метричні дані лісопосадок при неоднорідності їх контурів дають частіше, ніж для природних лісів - до трьох на 1дм2 плану.

З числових показників деревостоїв для молодих лісопосадок передбачена тільки середня висота, причому, якщо вона менше 1м, то її підписують до десятих часток метра.

472 (339).При зображенні розсадників лісових та декоративних деревних порід пояснювальний підпис обмежують умовним скороченням розс. Характеристику культур, як правило, давати не потрібно, оскільки вони швидко змінюються і замінюються ріллею або перелогами.

473 (340,343).Просіки в лісі при зображенні на топографічних планах класифікують за шириною в масштабі плану в такому порядку: 5мм і більше, від 1 до 5мм, від 0,5 до 1мм, менше ніж 0,5мм.

Перші з них, що є межовими, комунікаційними (для ЛЕП високої напруги, магістральних трубопроводів тощо) чи протипожежними, виділяють звичайним крапковим пунктиром з показом трав’яної або чагарникової рослинності, або без заповнення умовними знаками, якщо недавно розорано. Вздовж зораних просік, при наявності місця, дають скорочений підпис розор. Наступні дві групи просік мають значення основних лісоквартальних; їх зображують подвійною лінією штрихів. При цьому штрихи повинні розміщуватися один напроти одного; перетин просік необхідно фіксувати штрихами, а не інтервалами між ними. Просіки шириною на плані менше 0,5мм (що при масштабі 1:5000 становить на місцевості до 2,5м, в масштабі 1:2000 - до 1м), які називають просіками-візирками, зображують одинарним штриховим пунктиром. Для просік, що виражаються в масштабі плану, немає необхідності характеризувати їхню ширину; для всіх інших передбачається відповідний покажчик у цілих метрах. Якщо просіки не розчищені, то дають підпис заросла.

474 (341,343).Якщо відрізки просік обмежені з одної або двох сторін канавами (з водою або сухими), огорожами, парканами тощо, то замість крапкового чи штрихового пунктиру просік показують відповідні їм умовні знаки. Якщо просіками проходять дороги, трубопроводи, лінії зв’язку та електропередач, то при достатній ширині просік їх зображують відповідними знаками. При неможливості їхнього графічного поєднання знак просіки не дають і на плані показують тільки відповідний об’єкт. При цьому в розриві умовних знаків ліній зв’язку і електропередач зберігають числовий покажчик ширини просіки. Адміністративні межі, що проходять по просіках, наносять так: по широких просіках - прямо посередині, по вузьких - ланками, почергово з обох боків. Стежки по просіках не показують.

475 (344).Номери лісових кварталів мають значне орієнтирне значення. Тому їх обов’язково показують на топографічних планах, причому з розміщенням в центрі кожного кварталу або, в залежності від наявності інших підписів, як правило, в його кутах біля перетину просік.

476 (345).Умовний знак високостовбурного рідколісся застосовують для зображення деревостоїв, що мають зімкнутість крон менше як 20%, з прогалинами між кронами 2-5 діаметрів крон (в залежності від складу породи лісу), а в розріджених лісах засушливих районів - до 7 діаметрів.

При зображенні деревостоїв ще з більшою відстанню між кронами потрібно використовувати умовні знаки, передбачені для окремих дерев. Цей же спосіб зображення може бути застосований, за додатковими вимогами, на планах масштабів 1:1000 і особливо 1:500, де кожне дерево можна показати на своєму місці.

Рідколісся зображують на планах обов’язково в поєднанні зі знаками основного угіддя - чагарників, трав’яної рослинності тощо, або зі знаками оголених ґрунтів - кам’янистого розсипу, монолітної поверхні тощо. Розташування умовних знаків рідколісся, як правило, повинне передавати дійсну картину щільності розміщення дерев на кожній ділянці, а крайні знаки - межу поширення даного деревостою на фоні основного угіддя.

477 (346-347).Рідколісся пригнічене, низькоросле, а також рідку поросль лісу потрібно зображувати на топографічних планах з урахуванням пояснень, наведених у пп.468,470. На відміну від зображення високостовбурного рідколісся в даному випадку характеристику деревостою не дають.

478 (348).Буреломи та вітровали на топографічних планах показують тоді, коли в даному контурі більше половини дерев зламано і повалено. При цьому застосовують тільки загальні, присвоєні буреломам і вітровалам, умовні знаки, які розміщують рівномірно по всьому контуру. Виділення буреломів та вітровалів в середині лісового масиву контурною лінією проводять тільки тоді, коли їх межі мають чіткий характер (наприклад, якщо шквал або смерч пройшли вузькою смугою).

Поєднання умовних знаків буреломів та вітровалів з рідколіссям не передбачається.

479 (349).Горілі та сухостійні ділянки лісу зображують одним умовним знаком. Якщо потрібно їх розрізнити, то в контурах сухостоїв додатково дають підпис сухостій або сух.

На ділянках лісу, що були охоплені пожежами (на відміну від повністю згорілих та сухостійних), можуть зустрічатися розкидані по їхній площі групи дерев з уцілілими кронами. Ці ділянки потрібно передавати на планах комбінуванням знаків згарищ (сухостою) та високостовбурних лісів з розміщенням тих та інших згідно з їхнім фактичним місцезнаходженням.

Заростання пошкоджених площ чагарником та молодою порослю лісу слід показувати на планах відповідно з розміщенням на місцевості.

480 (350).Вирубаними ділянками лісу на топографічних планах прийнято зображувати площі, на яких після знищення лісонасаджень залишились пні дерев. Знаки вирубок, як правило, дають на фоні існуючої природної рослинності, причому розстановка цих умовних знаків орієнтовно повинна відповідати характеру розміщення пнів на місцевості.

481 (351).До розкорчованих ділянок лісу відносять площі, в межах яких проведена не тільки вирубка лісу, але й повне розкорчовування та знищення пнів. Зображення подібних ділянок потрібно доповнювати підписом розкорч. або рзк. по трав’яній рослинності або без поєднання з умовними знаками останньої, якщо вона була знищена при розчищенні ділянки і ще не відновилася.

482 (352).Смуги деревних насаджень при зображенні на топографічних планах класифікують: за шириною в масштабі плану - менше 3мм, від 3 до 8мм, 8мм і більше; за висотою деревостою на місцевості - до 4м, 4м і більше.

Ці смуги зображують рядами кружків (двох діаметрів для планів кожного масштабу в залежності від висоти деревостою) без оконтурювання або з оконтурюванням загальною пунктирною лінією - для смуг відповідних розмірів. Умовний знак смуги деревних насаджень передбачає застосування, як мінімум, трьох кружків; крайні з них повинні точно передавати початок та кінець смуги, решта - приблизно передавати розміщення дерев на місцевості.

Позначення породи та висоти деревних насаджень у смузі дають при її ширині в масштабі плану до 8мм, причому розміщують їх вздовж смуги (основами на південь або схід). Характеристики дерев у повному обсязі, тобто з назвами порід та всіх метричних даних, дають при ширині смуги на плані 8мм і більше; підпис розміщують паралельно осі смуги основою до південної або східної сторони рамок плану. При різкій зміні показників деревостою в смузі це повинно передаватися підписами, що характеризують цю зміну.

483 (352).Умовний знак смуги деревних насаджень потрібно використовувати не тільки для зображення лісопосадок захисного призначення у сільській місцевості, але і алей та рядів дерев на вулицях міст, селищ. При нестачі місця (наприклад, на планах масштабу 1:5000) для розміщення кружків установленого діаметру останній може бути зменшений до розмірів, що прийняті для знака окремих дерев (див.ум.зн.№356), і застосовуватись вибірково.

484 (353).Деревно-чагарникові насадження вздовж доріг, а також річок, каналів і канав зображують на топографічних планах з розподілом на вузькі смуги, ряди окремих дерев, окремі дерева, окремі чагарники. Різниця між вузькими смугами та рядами дерев полягає в тому, що перші складають кілька рядів деревної рослинності, а другі - один або два ряди.

При зображенні вузької смуги дерев по її осі на плані наносять знак переважаючої породи і підпис висоти в метрах (див.ум.зн.№352)

485 (353).Ряди окремих дерев (як природного походження, так і штучні насадження) наносять на плани без характеристик. Якщо ці ряди розташовані з обох боків дороги (двосторонні посадки), їхні умовні знаки розміщують у шахматному порядку. Якщо в ряду дерева розміщені так близько одне від одного, що не можуть бути повністю зображені на плані, то крайні наносять точно, а решту - зі збереженням пропорції щодо густоти дерев у ряду (на планах масштабу 1:5000 - вибірково, відстань між кружками в середньому 4мм).

Умовні знаки окремих дерев наносять точно у відповідності з їхнім положенням на місцевості (див.п.487).

Вузькі смуги чагарників і окремі чагарники вздовж доріг на топографічних планах показують за тими ж правилами, що й відповідні смуги дерев, їх ряди і окремі дерева (див.п.482). Якщо на місцевості всі ці об’єкти розміщені впритул до дороги, то їхні умовні знаки потрібно давати на відстані 0,3мм від зображення дороги.

486 (354). За додатковими вимогами (наприклад, для потреб меліорації земель) на топографічних планах при зображенні смуг деревних насаджень потрібно давати не тільки висоту дерев, але й покажчики загальної ширини смуги та кількості рядів у ній. У вузьких смугах ці дані розміщують в один ряд безпосередньо за умовним знаком породи. В широких смугах до повної характеристики деревостою додають у дужках підпис кількості рядів. Ширину таких смуг підписувати не потрібно, тому що вони виражаються в масштабі плану.

При визначенні кількості рядів дерев в смугах, які мають ще й ряди чагарників, враховують тільки ряди дерев, включаючи молоді лісопосадки.

487 (355,356).Окремі дерева зображують на планах масштабів 1:5000 та 1:2000 двома способами: дерева орієнтирного або культурно-історичного значення - перспективними знаками ("вигляд збоку") з розподілом по групах на листяні, хвойні та фруктові; решту дерев - окремими кружками. На планах масштабів 1:1000 та 1:500 окремі дерева, як правило, зображують у "вигляді збоку". Однак при наявності великої кількості окремих дерев у населених пунктах на вулицях, всередині кварталів і на присадибних ділянках на цих планах допускається зображувати кружками ті дерева, які не мають орієнтирного або культурно-історичного значення.

Дерева, що мають історичну цінність, виділяють пояснювальним підписом історич.

488 (357).При подеревній зйомці, що виконується за додатковими вимогами, при створенні топографічних планів масштабів 1:1000 та 1:500, залежно від їхнього призначення, застосовують окремі знаки порід дерев або три узагальнені групи знаків (див.п.487, ум.зн.№355). Кожен з цих умовних знаків можна супроводжувати назвою породи (наприклад, біля знака фруктових дерев дають підписи груша, яблуня тощо). Якщо подеревну зйомку виконують в густих деревостоях, допускається зменшення прийнятої висоти умовних знаків на плані з 3,5 до 2,5мм і невелике відхилення окремих із них від вертикального положення.

489 (358,360).Для зображення на топографічних планах чагарників та стелюха передбачені умовні знаки окремих кущів, груп та суцільних заростей. Щоб забезпечити їх графічне розмежування при одноколірному виданні планів, позначення окремих кущів дають на своєму місці на фоні основного угіддя, а позначення зарості для насаджених чагарників - у шахматному порядку по всьому їхньому контуру. Для стелюха, аби підкреслити орієнтирне значення його окремих груп, передбачається додаткове здвоєння (тобто парне розміщення) прийнятих умовних знаків.

У контурах заростей стелюха та чагарників підписують назву породи та покажчик середньої висоти. Цей покажчик при висоті зарості до 1м визначають і підписують з точністю до десятих часток метра, при більшій висоті - з точністю до півметра.

490 (358).Умовний знак стелюха призначений для зображення на планах низькорослих (0,5-3м) форм хвойних та листяних дерев, що стеляться і ростуть у несприятливих умовах - переважно в горах біля верхньої межі лісу.

Ділянки горілого стелюха виділяють підписом горілий, а якщо вони мають чіткі межі, то ще й оконтурюють. У випадку багатоколірного видання планів, ділянки, що вигоріли та засохли, на відміну від непошкоджених заростей, зображують на білому фоні.

491 (359).Бамбук - деревовидний злак висотою до 30м, що росте переважно в субтропічній зоні (зустрічається в Криму). Висоту бамбука слід підписувати в цілих метрах.

492 (360-364).Чагарникова рослинність характеризується, на відміну від деревної, розвитком гілок від самої землі, меншою висотою дорослих насаджень та відсутністю головних стовбурів. На топографічних планах чагарникову рослинність поділяють на окремі кущі та зарості; окремо виділяють колючі чагарники, живоплоти (суцільні огорожі з густо розташованих кущів) та смуги чагарників шириною в масштабі плану менше 3мм, від 3 до 8мм і більше 8мм.

493 (360,361).Окремі кущі та групи кущів зображують на топографічних планах різними умовними знаками: окремі кущі - кружками різного діаметру, групи кущів – одним кружком і великими крапками. Місцезнаходженню куща або середини групи кущів на місцевості повинен відповідати середній (великий) кружок їх умовних знаків. Малі кружки або крапки розміщують навколо середнього (з трьох сторін кружка).

494 (362).Умовні знаки колючих чагарників виділяють введенням особливого знака - шипа, який проставляють біля кожного зображення чагарника. В контурах цих заростей дають таку ж характеристику, що і для інших чагарників (див.п.489).

495 (363).Смуги чагарників - природні та насаджені, а також живоплоти зображують на топографічних планах однаковими умовними знаками (в ряду не менше трьох). При наявності в живоплоті ряду дерев його умовний знак обмежують одними кружками (без проміжних крапок). Якщо в живоплоті зустрічаються окремі дерева орієнтирного значення, потрібно застосувати знаки їх перспективного зображення.

При ширині насаджених смуг чагарників 8мм та більше в масштабі плану їхній умовний знак дають розграфленням, як правило, через 5 - 7мм.

Позначенням смуги чагарників та живоплотів потрібно також зображувати вузькі чагарникові насадження (шириною в один кущ) вздовж доріжок у парках.

496 (364).Напівчагарники та чагарнички - це низькоросла (в середньому до 0,5м) рослинність чагарникового типу з відмираючими на зиму верхніми частинами. Вони утворюють зімкнутий або розріджений (але з окремими суцільними контурами) наземний покрив. На топографічних планах їх зображують розграфленням у шахматному порядку розріджено, в основному через 7мм.

Характерними видами напівчагарникової рослинності є полин, білізник, астрагали тощо; чагарничкової рослинності - чорниця, брусниця, вереск тощо.

497 (365-370).Трав’яну рослинність зображують на топографічних планах з розподілом на: рослинність лугову, високотрав’яну, вологолюбну, степову та очеретяні зарості. Окремо виділяють мочарі.

Кожному з цих видів рослинності присвоєний свій умовний знак, який застосовують як окремо, так і в поєднанні зі знаками сільськогосподарських угідь, ґрунтів та мікроформ земної поверхні. Умовний знак трав’яної рослинності за площинними контурами дають розграфленням, по вузьких смугах - у лінію, що відповідає положенню осі цих смуг.

498 (365).До трав’яної лугової рослинності на планах прийнято відносити рівнотрав’я власне лугів, травостій лісових галявин і степових балок, низькотрав’я гірських луговин.

499 (366).Високотрав’яну рослинність представляють: очерет, чий, кияк гіганський та зонтичні рослини. Окремі пучки високотрав’яної рослинності, які ростуть на відкритих місцях (наприклад, посеред різнотравних лугів, на кам’янистих розсипах тощо) і мають орієнтирне значення, потрібно виділяти окремими знаками цієї рослинності на фоні основного угіддя.

500 (367).Серед трав’яної вологолюбної рослинності переважають осока, пухівка та хвощі. Відповідний знак для зображення на плані цього виду рослинності обирають, виходячи саме з наявності цих рослин, навіть якщо на момент зйомки ця ділянка не мала надмірного зволоження поверхності. В контурах боліт позначення цієї рослинності дають без розграфлення.

501 (368).Очеретяні зарості потрібно зображувати як на суші, так і по дзеркалу замкнутих водойм та річок, що заростають. Зарості вздовж берегів оконтурюють, а у воді передають без контуру та розграфлення, але з таким розташуванням умовних знаків, при якому крайні з них приблизно відповідають межі зарості.

502 (369).Умовний знак мочарів призначений в основному для планів масштабів 1:5000 і 1:2000 для передачі рослинності дрібних блюдцеподібних низин. Оскільки мочарі завжди зволожені більше, ніж решта території, з ними пов’язана і більш вологолюбна рослинність, причому поряд з трав’яною зустрічається і чагарникова. На планах масштабів 1:1000 і 1:500 рослинність кожного мочара практично може бути показана з оконтуреням зайнятої нею площі.

503 (370).Трав’яна степова рослинність характеризується багаторічними посухостійкими травами з переважанням ковили і типчака. На великій площі контурів цієї рослинності розміри розграфлення її умовних знаків, що подані в таблиці, можуть бути відповідно збільшені.

504 (371).Мохову рослинність зображують на топографічних планах на тих ділянках, де немає трав’яної або чагарникової рослинності.

505 (372-383).До культурної рослинності відносять фруктові сади, ягідники, виноградники, поєднання цих багаторічних насаджень і їх розсадники, плантації технічних культур, а також газони і клумби. У цей пункт (стосується універсальних топографічних планів) включаються умовні знаки ріллі, городів і рисових полів. На спеціальних топографічних планах сільськогосподарського призначення ці угіддя, як і інші, дають зі значним диференціюванням. Порядок розташування умовних знаків культурної рослинності визначено в п.465.

Дорожну мережу, що перетинає контури культурної рослинності, передають установленими для доріг умовними знаками. Вузькі розорані смуги між рядами дерев або чагарників у межах садів, ягідників, виноградників, розсадників та плантацій на топографічних планах показувати не потрібно.

506 (372).Умовний знак фруктових садів передбачений для зображення садів з будь-якими породами фруктових дерев, включаючи цитрусові.

За додатковими вимогами в контурах садів дають перспективний знак фруктових дерев, підпис з назвою їхньої породи (наприклад, яблуня, персик тощо) і показником середньої висоти в метрах.







Дата добавления: 2015-06-15; просмотров: 457. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия